Monday 19 December 2022

Kevätkalenterin viidestoista luukku

 Lukijan pyynnöstä: kirsikkaluumu!

Kirsikkaluumu on aikainen kukkija. Tämä minun puskani kasvaa aurinkoisella, lämpimällä paikalla ja avaa ensimmäisiä nuppujaan toukokuun alkupuolella. Lämpimin kohta on alhaalla, parhaassa tuulensuojassa, lähellä lämpöä heijastavaa maanpintaa. Sieltä löytyvät ensimmäiset kukat.

Toukokuun puolivälissä alkaa joitakin kukkia avautua varovaisesti ylempänäkin. 

Täysi kukinta on päällä toukokuun loppupuolella. Toki sää siihen aina vaikuttaa: jos tulee toukokuun helle, on kukinta pian ohi. Onneksi meillä saaristossa meri viilentää niin, ettei toukokuussa kovin kuumia lämpötiloja mitata. Tuulenvire on aina viileä, ellei jäätävä.

Kirsikkaluumuni kasvaa heinikkoisessa pikku pläntissä autopaikan ja kasvimaan välissä ison koivun kainalossa. Ympärille istutetut hempeän vaaleanpunaiset 'Rosalie' -tulppaanit ovat ilokseni viihtyneet tuossa jo monta vuotta. Ne kukkivat niin saman sävyisinä kuin kirsikkaluumu.

Kirsikkaluumuja on muutamia erilaisia, tämä tummalehtinen ja vaaleanpunakukkainen lajike on 'Nigra'. Olen istuttanut sen kymmenisen vuotta sitten polvenkorkuisena.
Kirsikkaluumu tekee pieniä syötäviä hedelmiä, kirsikan kokoisia (niitä, ja puskaakin, kutsutaan myös myrobalaaneiksi). Maistoin niitä ensi kertaa syksynä ja voi että, ne olivat makeita.

Hei, enää kaksi päivää talvipäivänseisaukseen!


Kirsikkaluumu Prunus cerasifera

8 comments :

  1. Voiko kauniinpaa ollakaan? Ihastuttava kukinta pienine rusehtavanoransseine lehtineen ja vielä nuo vaaleanpunaiset tulppaanit ympärillään. Ihan kuin joku elävä koru. Keväällä on vaan niin ihanaa seurailla kaikkea... Nyt tiedän enemmän kirsikkaluumusta, joka siis onkin luumupuu. Juuri nyt, kun katsoo ulos, on aika kivaa alkaa suunnitella tuollaisen puulajin metsästystä taimikaupoista:).
    Merja

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kirsikkaluumut ovat ihania, ja kun tajusin tuon syötävyyden, niin sekin vielä! Niitä on tummalehtisiä ja valkokukkaisia (esim. 'Pissardii'), ja sitten vihreälehtistä ja valkokukkaista, joka on luonnonmuoto ja lähellä tavallista luumupuuta (mutta kukkii aikaisemmin).
      Tämän omani löysin aikoinaan Plantagenista, missä sitä myytiin "pienenä patiokasvina". Se on vähän suhteellista, sillä sekä korkeutta että leveyttä saattaa tulla 5 metriä, mutta ei tuo näköjään kovin nopeaan kasva, ainakaan näin kuivalla kasvupaikalla.

      Delete
  2. Voi ihanuus onko tämä omajuurinen? Tuo lehtien värityskin on itsessäänkin jo upea ja kukinta.........

    ReplyDelete
    Replies
    1. Omajuurisuudesta en ole ihan varma. Juurivesoja tuo ei ole koskaan tehnyt. Perus-kirsikkaluumua (vihreälehtinen ja valkokukkainen) käytetään luumupuiden perusrunkoina, joten jos luumupuu kuolee, saattaa juuristosta kasvaakin kirsikkaluumu.

      Delete
  3. Onpa kaunis puu. Tummat lehdet ja vaaleanpunaiset kukat on viehättävä yhdistelmä.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Niin ovat. Tuon tummalehtinen, valkokukkainenkin lajike on toisaalta erittäin kaunis.

      Delete
  4. Hurmaava, ihana puu <3 Tulppaanit sopivat tosiaan aivan täydellisesti sen sävyihin.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tuo on ihana. Onneksi aikanaan ostin, sillä ei tuota kovin usein näe. Eikä Plantagenillakaan, vaikka sieltä sen hankin, mutta heillä vaihtuu valikoima sen verran vuosittain.

      Delete

Kaunis kiitos kommentista!