Sunday, 1 January 2023

Helmet-lukuhaaste

 Osallistuin taas, tämä on niin kiva haaste.

Helmet-haaste on pääkaupunkiseudun kirjastojen liikkeelle panema lukuhaaste, jossa tähdätään 50 kirjan lukemiseen. Määrään ei ole pakko päästä eikä haaste muutenkaan ole ollenkaan vakavamielinen. Siksi se varmaan onkin niin hauska. Haastekohdat, jotka vaihtuvat vuosittain, ovat viihdyttäviä.

Lukeminen ei minulta lopu, niinpä lainaamisen sijaan luen suurimman osan omista hyllyistä. Tässä on kaupunkikodin vastikään tapetoidun olohuoneen seinän kirjakaappi (lisää kirjahyllyjä on koko toisen pitkän seinän pituudelta).

Ensimmäisessä ja tässä kuvassa on saarikodin kirjahyllyjä ja -pinoja. Kirjoja tuntuu olevan kaikkialla. Joskus tuntuu, että voisin rakentaa niistä talon. Kai nekin jotenkin eristävät? Rakenne voisi olla sellainen olkipaalitalon tyyppinen.

Sitten haasteeseen. Tässäpä luetut 2022, paitsi olen jättänyt työni takia lukemani puutarha-tietokirjat haasteen ulkopuolelle. Tykkään kovasti Vaalean Vihreää -blogin tyylistä kuvailla jokaista kirjaa; siinä saa paljon enemmän tietoa kuin pelkästä listasta – niinpä kopioin idean taas tähän.

1. Kirjassa yhdistetään faktaa ja fiktiota
Risto Isomäki: Viiden meren kansa
(sopii myös kohtiin 4, 6, 14, 15, 16, 19, 29, 30, 31, 36, 40, 43)
Todella kiinnostava kaikkein vanhimmissa historian pätkissään, joissa oli kuviteltuja tarinoita esi-isistämme ja siitä, kuinka he asettuivat Suomeen. Sitten hypättiin kummallisesti myöhäiskeskiaikaan, josta oli useita vähän samankaltaisia tarinoita vääräuskoisten vainoista. Olisin lukenut mielellään lisää siitä, kuinka kansa vaelsi Kaspianmeren suunnalta tänne päin – vaikka siitä ei niin paljon tiedetäkään. Mutta juuri siksi.

2. Kirjassa jää tai lumi on tärkeässä roolissa
Milly Johnson: Kirsikoita ja joulun taikaa
(sopii myös kohtiin 6, 7, 22, 38, 43)
Aivan ihana kirja, mikä sanoo paljon, sillä en varsinaisesti ole joulufani, kuten joku saattaa tietää. Oli tunnelma kohdillaan, niinpä siskoni tämän myös joululahkaksi.

3. Kirja, jonka tapahtumissa haluaisit olla mukana
P. G. Wodehouse: Right Ho, Jeeves
(sopii myös kohtiin 21, 37, 43, 46)
Wodehouset kuuluvat jokaiseen vuoteeni – isoisäni keräili niitä ja olen jatkanut suvun perinnettä. Jeeves/Wooster -kirjat ovat loistavia, mutta niinpä ovat kaikki muutkin. Noudattavat tiettyä kaavaa, mutta miksipä hyvää muuttamaan. Naurunpyrskähdykset taattuja.

4. Kirja, jonka tapahtumissa et itse haluaisi olla mukana
Alessandro Manzoni: Kihlautuneet (koska rutto! ja nälänhätä + sota)
(sopii myös kohtiin 1, 5, 6, 8, 14, 16, 29, 30, 38, 40 (Milano oli kaupunkivaltio, Venetsia erillinen tasavalta), 43)
Enenevässä määrin minua kiinnostaa vanha kirjallisuus. Siis vuosisatoja vanha. On avartavaa lukea aikalaisten kuvauksia. Manzoni tosin eli pääosin 1800-luvulla, mutta tämä kirja kertoo 1600-luvun alkupuolesta. Huh, kuinka vaarallista aikaa. Neitoja ryöstettiin, sotajoukot hävittivät kaiken, oli nälänhätää ja kirjan lopussa on myös jäätävä ja ilmeisen todenmukainen kuvaus ruton ajasta Milanossa.

5. Kirjassa sairastutaan vakavasti
P. D. James: Majakka
(sopii myös kohtiin 3, 29, 31 (saari), 43)
P. D. James on loistava ja Dalgliesh ihana. Tämä yksi parhaista, sillä ollaan eristyneellä majakkasaarella! 

6. Kirjan on kirjoittanut sinulle uusi kirjailija
Elliott O’Donnell: Scottish Ghost Stories
(sopii myös kohtiin 4, 20, 39, 43)
Olen skottihullu, siksi tein joskus skottiaiheisen haun Librivoxissa ja kuuntelin nämä hauskat vanhat tarinat.

7. Kirja kertoo ystävyydestä
P. G. Wodehouse: Rahaa kuin roskaa
(sopii myös kohtiin 3, 21, 30, 31, 32, 37, 38, 43)
Ei kuulu Jeeves-sarjaan. Tämä oli pakko hankkia kirjamessujen antikvariaattipuolelta, sillä sukumme kesähuvilalla oli tämä sama kirja, enkä ollut lukenut tätä sitten lapsuuden.

8. Kirjassa löydetään jotain kadotettua tai sellaiseksi luultua
Jenny Colgan: Majakanvaloa ja tuoreen leivän tuoksua 
(sopii myös kohtiin 3, 7, 22, 30, 31, 37, 38, 43)
Colganit tuli luettua alkuvuodesta, niinpä en muista niistä enää yksityiskohtia. Muistan kumminkin, että siinä, missä pidin Colganin aiemmista kirjoista, alkoi tämä majakkasaaritrilogia tympiä jossain vaiheessa, kun tuntui, että jatko-osat on kirjoitettu vain rahan takia. Sitten Colgan joutuikin epäsuosioon enkä ole enempää hänen kirjojaan lukenut. Voi olla, että vielä jossain vaiheessa kokeilen onneani. Mutta en, jos se kuuluu tähän samaan sarjaan!

9. Kirjan päähenkilö kuuluu etniseen vähemmistöön
Jascha Golowanjuk: Outo lintu 
(sopii myös kohtiin 1, 6, 8, 16, 28, 29, 30, 38, 42, 43)
Tämä kuuluu yllätyksiin, joita sain siskoni edesmenneen ihanan anopin kirjahyllystä. En ollut kuullutkaan tästä Odessassa syntyneestä ja Ruotsiin muuttaneesta monipuolisesta juutalaismiehestä, joka oli kirjailijan lisäksi viulisti. Tämä on trilogian kolmas osa, mutta en haitannut, etten ollut lukenut aiempia. Erittäin kiehtova tarina ensimmäisen maailmansodan jälkeiseltä ajalta, josta kuvittelin osan olevan omaelämäkerrallista, se teki lukemisesta kiinnostavampaa.

10. Kirjan nimi on mielestäsi tylsä
Sinikka Lehtinen: Kohtalona Seilin saari
(sopii myös kohtiin 1, 4, 6, 23, 29, 34, 43)
Nimi oli tylsä, mutta tarina oli kiehtova. Kiitos tästä Tassulinnaan! Jälleen kerran historiaa, menneitä aikoja ja elämänkohtaloita ihan tästä naapurista.

11. Kirjassa tapahtumia ei kerrota aikajärjestyksessä
Anne Holt: Jäinen painajainen
(sopii myös kohtiin 2, 4, 5, 6, 16, 18, 22, 32, 43)
Sain tämän joululahjaksi ja olipa tosi jännä! Vähän tekee mieli lukea seuraavakin Selma Falck -sarjan kirja, mutta vain vähän. Olen niin putkiaivo, että minua häiritsee ihan sikana ajassa ees taas pomppiminen.

12. Runokirja, joka on julkaistu viiden viime vuoden aikana
-
13. Lasten- tai nuortenkirja, joka on julkaistu 2000-luvulla
Hannele Mikaela Taivassalo & Lena Frölander-Ulf: Hämäräkirja
(sopii myös kohtiin 3, 6, 20, 23, 32, 34, 43)
Söpö lastenkirja, jossa aivan ihana kuvitus ja joka löytyy hyllystäni – otin sen luettavaksi ihan vain tätä haastekohtaa varten.

14. Kirja kertoo historiallisesta tapahtumasta
Virpi Hämeen-Anttila: Koston kukat (Ritavuoren surma ja poliittinen tilanne 1921-22)
(sopii myös kohtiin 1, 15, 29, 42, 43, 46)

15. Kirja käsittelee aihetta, josta haluat tietää lisää
Virpi Hämeen-Anttila: Tiergartenin teurastaja (sarjamurhaaja ja Berliini 20-luvulla)
(sopii myös kohtiin 1, 4, 8, 29, 32, 40, 43)
Nämä kirjat sain ihanassa yllätyspaketissa Rikkaruohoelämää-blogista viime talvena. Luin kirjat putkeen ja hankin seuraavankin osan Kalman kevät, mutta koska siinä välissä ehdin lukea muuta ja pudota Björkin elämänvaiheiden imusta, se on edelleen odottamassa lukuvuoroaan yhdessä lukuisista kirjapinoistani.

16. Kirjan luvuilla on nimet
Nina Burton: Elämän ohuet seinät
(sopii myös kohtiin 6, 38, 43, 49)
Luin tämän työni takia. Enpä hirveästi pitänyt, vaikka tässä oli roppakaupalla kiinnostavaa tietoa. Suomentaja oli tehnyt käsittämättömän surkeaa työtä. Ainakin muistan sen, miten tuskastuin verbien aikamuotojen heittelyyn täysin vailla logiikkaa ja pilkkujen puutteeseen. Varmaan muuhunkin, jonka olen onneksi unohtanut. Tämä ei myöskään oikein mennyt tarinankerronnallisesti mihinkään, sillä vaikka kirjailija kuvailee mökkiprojektiaan, on joka luvusta suurin osa kaikenlaisten luontotietojen luettelemista ja oikein kiinnostaviakin aiheita, mutta kaikki eivät tietojeni mukaan ihan faktaa ole ja osa myös harmittavan yksinkertaistaen kerrottua. Silti, paljon kiehtovia avauksia.

17. Kirja on aiheuttanut julkista keskustelua tai kohua
Juha Hurme: Niemi (palkintopuhe herätti kohua, myös kirjan valitseminen Finlandia-palkinnon romaanikategoriaan, vaikka se on tavallaan tietokirja)
(sopii myös kohtiin 6, 14, 15, 20, 30, 31, 32, 43)
Tästä olin ja olen edelleen aivan liekeissä. Olisi varmaan pitänyt lukea jo paljon aiemmin, sillä kirjahan sai Finlandia-palkinnon jo vuonna 2017. En vain lue lähes ollenkaan aivan uusia kirjoja, eikä tämä merkkiteos toisaalta vanhene.

18. Kirjan on kirjoittanut toimittaja
Daniel Defoe: Moll Flanders
(sopii myös kohtiin 4, 5, 8, 17, 28 (alaikäinen kirjan alussa), 29, 30, 32, 35, 38, 43)
Enpä tiedä, mistä tämä kirja on kirjahyllyyni aikoinaan kulkeutunut, mutta kiinnostavaa ajankuvaa 1700-luvun alkupuolelta. Minua tosin kiinnosti vielä enemmän se, että kirjailijan ja toimittajan hommien lisäksi Defoe on toiminut myös salaisena agenttina!

19. Kirjassa on vähintään kolme eri kertojaa
-

20. Kirjan hahmoilla on yliluonnollisia kykyjä 
Kirsti Mäkinen & Pirkko-Liisa Surojegin: Suomen lasten Kalevala
(sopii myös kohtiin 6, 13, 16, 21, 29, 31 (mytologiamme), 32, 43)
Tämä on huippuversio Kalevalasta, hyvin tiivistetty, jouhevasti kerrottu, upeasti kuvitettu.

21. Kirja liittyy lapsuuteesi
P. G. Wodehouse: Carry On, Jeeves
(sopii myös kohtiin 3, 7, 37, 39, 43)

22. Kirja sisältää tekstiviestejä, sähköposteja tai some-päivityksiä
Jenny Bayliss: Jouludeitti x 12
(sopii myös kohtiin 3, 6, 7, 38, 43)
Jo toinen jouluhömppäkirja! Jotenkin tällainen todellisuuspakoilu veti erityisen paljon puoleensa tänä vuonna.

23. Pieni kirja
Erling Kagge: Philosophy for Polar Explorers
(sopii myös kohtiin 2, 6, 16, 38, 43)
Ystävältä saatu kirja, jonka kuvittelin menevän lumi/jää -kohtaan, mutta tämä olikin tosiaan nimen mukaisesti filosofiaa, ei naparetken selviytymistaitoja. Lunta oli vain kuvissa. 

24. Kirjan on kirjoittanut Lähi-idästä kotoisin oleva kirjailija
Kahlil Gibran: Mestarin sanoja
(sopii myös kohtiin 10, 16, 29, 32, 35, 43, 46)
Olen lukenut jonkun Gibran-sitaatin, josta olen pitänyt todella paljon ja odotin varmaan suuria viisauksia. Sen sijaan sain lähes tuhat sivua ihannoidun rakkauden ja puhdasmielisen uskonnollisuuden ylistystä. Samojen tarinakaavojen toistuvuus sekä paasaus haukotutti. Vedin silkalla sisulla loppuun ja olihan siellä muutaman sivun verran hienoja ajatelmia. Ei koskaan enää Gibrania.
Tämä on varmaan ainoa kirja, jonka lainasin kirjastosta täyttääkseni yhden haastekohdista.

25. Kirjan nimessä on ilmansuunta
G. J. Ramstedt: Seitsemän retkeä itään 
(sopii myös kohtiin 3, 5, 6, 15, 30, 43)
Huippukiinnostava! Toinen siskon anopin kirjahyllyn aarteista, jotka tänä vuonna luin ja yllätyin. Miksi en ollut koskaan kuullut tästä suurmiehestämme? Otin asian puheeksi äitini kanssa. Kuulin, että hän on pikkutyttönä käynyt kuuntelemassa Ramstedtin esitelmää Lahdessa!
Ramstedt on, lyhyesti kerrottuna, kansa- ja kielitieteen supersankari, joka teki lukuisia tutkimusmatkoja itään; niin Lähi-Idän suuntaan kuin Mongoliaankin, ja Siperiaan tietysti myös. Äitini kertoi, että hän osasi esitelmöidä aiheestaan niin kiehtovasti ja värikkäästi, että pikkutyttö tempautui aivan tarinoiden mukaan, ja samaa voi sanoa Ramstedtin kynän käytöstä. Mitä seikkailuja tutkijan työhön onkaan sisältynyt! 
Karttaa piti tutkia, osa paikannimistä on muuttunut ja etenkin Mongoliasta oli mahdoton löytää tarkkaa karttaa tuon ajan ja Ramstedtin käyttämillä paikannimillä. Jotkin tämän kirjan painoksista sisältävät kartan ja kuvituksia, omassa laitoksessani oli kovin summittainen karttapiirros.

26. Kirja liittyy kansalaisaktivismiin
Rebecca Solnit: Orwell’s Roses 
(sopii myös kohtiin 4, 5, 6, 14, 15, 16 (ja kiehtovat lukujen nimet onkin! Stalin’s Lemons, Empire of Lies, The Ugliness of Roses, Snow and Ink…), 18, 29, 32, 40 ((Stalinin) Neuvostoliitto), 43, 46)
On kai makuasia, oliko George Orwell (Eric Blair) kansalaisaktivisti. Hän ei lietsonut mielenosoituksia, mutta pyrki kirjoituksillaan ja mm. käymällä Pohjois-Englannin hiilikaivoksissa ja sotimalla Espanjan sisällissodassa – sekä etenkin kirjoittamalla – osallistumaan paremman maailman luomiseen. 
Myös Rebecca Solnit itse on tavallaan aktivisti, joka vaikuttaa kynän avulla ja kirjoittaa kirjoja ja artikkeleita mm. ilmastosta, feminismistä ja sosiaalisista aiheista.

27. Kirjaa on suositellut toinen lukuhaasteeseen osallistuva
Henry James: The Europeans 
(sopii myös kohtiin 30, 32, 36, 38, 43
Hiukkasen pliisu kuvaus henkilöistä, luonteen eroista, keinottelusta ja onnen sekä omaisuuden tavoittelusta. Joku Helmet-facebook-ryhmäläinen suositteli tätä kohtaan "muutetaan toiseen maahan", mutta se täyttyi helpommin. Minulle haasteellisimmat kohdat ovat aina tällaiset, joissa ollaan yhteydessä toisiin tai kysytään kirjaston hoitajan suositusta, kun lähinnä luen mitä huvittaa, enkä oikeastaan kaipaa lukuvinkkejä; lukemista on muutenkin enemmän kuin ehtii yhdessä elämässä lukea.
Tämän kuuntelin Librivoxin kautta.

28. Kirjan päähenkilö on alaikäinen
-
29. Kirjassa kuvataan hyvää ja pahaa
Anne Brontë: Agnes Grey
(sopii myös kohtiin 16, 38)
Viimein sain luettua tämän. Olisi ollut mukava lukea sisarten kirjoja, jotta kohta "samaan perheeseen tai sukuun" olisi täyttynyt, mutta niiden kirjojen edellisestä lukemisesta on liian vähän aikaa. Sen sijaan Annen The Tenant of Wildfell Hall on hyllyssäni ja sen edellisestä lukukerrasta on 20 vuotta, joten sen voisi lukaista uudestaan. Brontëihin ei kyllästy.

30. Kirjassa muutetaan uuteen maahan
Winifred Boggs: Sally on the Rocks 
(sopii myös kohtiin 6, 14, 16, 29, 32, 37, 38, 43)
Tähän sain vinkin kivasta skottiblogista Pining for the West. Tämäkin löytyi Librivoxista: kävi tuuri, sillä tämän nauhoitus oli juuri valmistumassa, kun lähdin kirjaa sieltä etsimään! Librivox on vapaaehtoisten lukijoiden äänikirjakirjasto.

31. Kirjassa on jotain sinulle tärkeää
Jenny Colgan: Auringonsäteitä ja vuoroveden vaiheita
(sopii myös kohtiin 3, 7, 8, 37, 38, 43, 46)
Tärkeää on saarella asuminen, meri, ihana ja samalla raivostuttava tiivis yhteisö sekä majakka.

32. Kirjassa rikotaan yhteisön normeja
Richard Osman: Torstain murhakerho
(sopii myös kohtiin 6, 7, 8, 22, 29, 37, 42, 43, 50 (kirjakaupan työntekijä suositteli))
Tästä tykkäsin kovin paljon ja olen jo ehtinyt hankkia jatko-osankin, mutta se odottaa... jossain pinossa.

33. Kirjan tapahtumat sijoittuvat Afrikkaan
-
34. Kirjailijan nimessä on luontosana
Anneli Kanto: Rottien pyhimys
(sopii myös kohtiin 1, 6, 7, 8, 9, 14, 15, 16, 18, 29, 32, 38, 43)
Vau tällekin! En ollut lukenut Kantoa aiemmin, tämä kolahti lujaa. Opiskelen keskiaikaa avoimessa yliopistossa silloin tällöin, aikakausi on erittäin kiinnostava. Kunka paljon Kanto onkaan tutkinut aikakautta ja miten kiehtovasti punonut tarinaa kirkkomaalausten pohjalta!
Vaalean Vihreää suositteli muitakin Kannon kirjoja hyvän pohjatyön ja historiaan perehtymisen takia, tuo oli kiinnostava tieto. Tämä ei jää häneltä ainoaksi minunkaan kohdallani.

35. Kirjassa on oikeudenkäynti
Walter Scott: Lammermoor’in morsian
(sopii myös kohtiin 1, 5, 20, 29, 30, 32, 36, 43)
Oikeudenkäynti on tässä häviävän pienessä osassa, mutta haastekohdat alkoivat olla täynnä... 

Lammermoorin morsiamesta on laitettava useampi kuva, sillä kirjani on niin kiehtova. Painos on alun perin vuodelta 1880 ja kieli sen vuoksi hieman haastavaa. Henkilöiden nimiä on suomennettu, kuten Kaleb (Caleb), ja sanojen merkitys muuttunut. Kiinnostavaa, että "tuhma" on merkinnyt tyhmää, esimerkiksi. Vanhaa komeaa tarkoittanutta "pulska"-sanaa viljellään myös ahkerasti, eikä sillä todellakaan tarkoiteta lihavaa, pikemminkin esimerkiksi pitkää ja harteikasta, tai lihaksikasta. Heittomerkkiä on käytetty vieraiden nimien taivutuksessa ja tavuviivaa monissa yhdyssanoissa. Joidenkin sanojen merkitystä en osannut lainkaan arvata.

Kirjan on joskus sitonut uusiin kansiin Helsingin Kaupungin Kirjasto ja lainauslipukkeesta näkyy viimeinen laina: vuodelta 1943. Tallella on myös lainauskortti ja siitä selviää viimeinen lainaaja: Aaltonen Aarre, kuvanveistäjä, Apollokatu. Miten kiehtovaa!

36. Kirjassa seurataan usean sukupolven elämää
Carlos Ruiz Zafón: Henkien labyrintti
(sopii myös kohtiin 1, 4, 7, 29, 30, 38, 43)
Tuulen varjon lukemisesta on lähes 20 vuotta, Enkelipelistä ehkä kymmenen. Sain nyt jo edesmenneeltä ystävältä Taivasten vangin ja luin sen vasta nyt. Sitten oli ihan pakko lukea myös tämä sarjan viimeinen osa. Näissä on huippuihana goottilaiskarmiva vanhan Barcelonan tunnelma, osan tapahtumapaikoista pystyin kuvittelemaan oikein hyvinkin niihin vanhoihin kortteleihin, joissa aikoinaan vietin opiskelijavaihtovuoden. 

37. Kirjan kansi tai nimi saa sinut hyvälle mielelle
Mirabel Osler: A Gentle Plea for Chaos
(sopii myös kohtiin 6, 16, 31, 38, 43)
Eikö ole ihastuttava kansi! Koko kirjakin on todella ihastuttava puutarhan luomisen kuvaus.

38. Kirjassa toteutetaan unelma tai haave
Jack Kerouac: On the Road
(sopii myös kohtiin 1, 7, 17, 32, 42, 43)
Edellä mainitun edesmenneen ystävän perintöä. En osannut odottaa näin viihdyttävää tarinaa!

39. Novellikokoelma
Jojo Moyes: Pariisi yhdelle ja muita kertomuksia
(sopii myös kohtiin 8, 22, 31, 38, 43, 44)
Ihanaa, kevyttä ja humoristista kerrontaa. Erityisen kiva jollekulle, joka matkustaa Pariisiin tai on joskus käynyt siellä.

40. Kirja kertoo maasta, jota ei enää ole
Carlos Ruiz Zafón: Taivasten vanki (Francon Espanja)
(sopii myös kohtiin 1, 4, 7, 11, 29, 43)
Erityismaininta äärimmäisen kiinnostavalle ja hirveälle Francon diktatuurin ajan kuvaukselle. Montjuïcilla on todellakin se kauhea tyrmä ja joukkohaudat.

41. Sarjakuva tai kirja, joka kertoo supersankarista
Ken Follett: Neulansilmä 
(sopii myös kohtiin 1, 4, 14, 15, 29, 43)
Tämä oli huippujännä toisen maailmansodan aikainen vakoojatarina. Hui että piti otteessaan. Loppuvaiheessa oli kyllä liikaa actionleffa-kamaa, vähemmälläkin olisi pysynyt jännitys yllä, oikeastaan paremminkin, uskottavammin. Mutta hyvä oli. Perheenäiti Lucyyn viitataan sankarina.

42. Kirjassa asutaan kommuunissa tai kimppakämpässä
Virpi Hämeen-Anttila: Kirkkopuiston rakastavaiset
(sopii myös kohtiin 1, 32, 43, 46)
Kirjassa tytöt Elin Malmström ja Kuusela asuvat kimppakämpässä. Nautin Björk-sarjan tunnelmasta ja 20-luvun ajankuvasta. Täytyykin tarttua siihen seuraavaan osaan, sillä seuraava ja ehkä jo sitäkin seuraava kirja on sarjassa ilmestynyt.

43. Kirja sopii ainakin kolmeen haastekohtaan
Agatha Christie: Lord Edgware Dies
(sopii myös kohtiin 16, 21, 23, 29, 32)
Tämä on älytön haastekohta, sillä joka ikinen kirja sopii ainakin kolmeen haastekohtaan! Ellei kohtia tulkitse jotenkin äärettömän tiukkapipoisesti, mutta minun piponi on niin löyhä, että se sopisi virtahevollekin.
Otin tämän kuvan siksi, että siinä on luvun nimi (se on kylläkin toinen haastekohta), ja mitä osuvin Christieen: "MURDER". Huuuuu, kohta tapahtuuuuu....

44. Kirjan nimessä on kaupungin nimi
-
45. Palkittu esikoisteos
-
46. Kirjan kannen pääväri on punainen tai kirjan nimessä on sana punainen
Colin Dexter: The Remorseful Day
(sopii myös kohtiin 5, 7, 32, 43)
Morse-sarjan päätöskirja, upea ja haikea.

47.-48. Kaksi kirjaa, joiden kirjoittajat kuuluvat samaan perheeseen tai sukuun
-
49. Kirja on julkaistu vuonna 2022
Tanja Tiekso: Fantasma
(sopii myös kohtiin 6, 20, 22, 31, 38, 43)
Tämänkin luin työni takia, eli kirja-arvostelua varten Oma PIHA -lehden Kirjakatsaukseen. Oli todella kiva ja kiinnostava! Lisäksi parhaillaan suoritan kurssia antiikista ja keskiajasta ja tämä osui siihen lokeroon niin, että napsahti.

50. Kirjaa on suositellut kirjaston työntekijä
-

Tänään paistoi aurinko, päivän kuviin tuli ihana kultainen sävy! Kuvassa on yksi lukemista odottavien pinoista.

Vuoden 2023 Helmet-haaste löytyy täältä: KLIK. Siinä on todella hauskoja haastekohtia!

20 comments :

 1. Kiitos listasta!

  Minä luen yllättävän paljon aika uutta kirjallisuutta sinun kirjoihihisi verrattuna. Onneksi kaikenikäisiä kirjoja löytyy. Kirjapinosi ovat vaikuttavia. Minulla alkaa olla kirjojen kanssa taas mahtumisongelma. Niistä luopuminen on niin vaikeaa, että en saa raivattua hyllyihin kovinkaan usein tyhjää tilaa ja sitten se taas ihan huomaamatta täyttyy seuraavilla kirjoilla.
  Brittililäiset tai amerikkalaiset joulukirjat eivät onneksi ole pelkkää joulua, vaan enemmän ihmissuhdekuvioita. Joten en ihmettele, että ei-joulun-rakastajakin voi viihtyä niiden äärellä.

  Ei ihme, että välillä klassikoistakin täytyy tehdä uusia suomennoksia, kun kieli ehtii muuttua niin kovin paljon.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Jostain syystä innostun aina vain enemmän vanhoista kirjoista. Myös vanhasta kielestä. Onneksi pinoissa on vielä yksi 1900-luvun alkuvuosien painos Walter Scottia odottamassa, sillä nuo ovat aarteita, joihin vanhentunut kieli sopii erinomaisesti.
   Mahtumisongelma on tosiaan hirmuinen. Hyllyt kun ovat täyttyneet jo ajat sitten. Minäkin yritän pistää kirjoja kiertoon mahdollisimman matalalla kynnyksellä, vaikeaa se on välillä.
   Hömppäkirjallisuudella on aina sijansa! Etenkin, jos pitää lukea "toisella silmällä" jotain työhön tai opintoihin liittyvää, tai muuten vain ahdistaa.

   Delete
 2. Ahkerasti oot lukenu kirijoja, munki erestä, joten en enempää kommentoo. Asiasta viirentehen, ihana tua sun tapeettiseinä. Hyvää uutta vuatta!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tuntuu, että en ole ollenkaan ahkera, sillä tuolla haasteen ryhmässä on sellaisia himolukijoita, joilla 50 kirjaa täyttyy jo joskus suunnilleen tammikuun lopussa! Minusta se on suorastaan järkyttävää, ei sellaista lukutahtia oikeasti VOI olla.
   Kesällä en kuuntele äänikirjoja ollenkaan, kun sohvalla ei tule istuttua kuin iltauutisten aikaan jos silloinkaan. On muuten vähän haastavaa, jos on aloittanut jonkun äänikirjan, jota jatkaa kolmen kuukauden kuluttua - silloin on tarinasta aika pihalla.
   Vaikka luen oikeaa kirjaa joka ikinen ilta ennen nukahtamistani, menevät kesäiltana silmäluomet kiinni joskus jo kolmen lauseen jälkeen, siis ihan oikeasti :-D Jos sellainen olisi lukutahti koko vuoden, saisin luettua ehkä yhden tai kaksi, tai puolikkaan, kirjaa vuodessa!

   Delete
 3. Hieno haaste ja tuo on mahtavaa pystyä lukemaan kirjoja muilla kielillä kuin suomeksi. Minun kielitaito on niin heikko ettei onnistuisi.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Se on kyllä kivaa, jos pystyy lukemaan alkuperäiskielellä, saa usein paremmin tuntuman siihen maahan ja paikkaan. Mutta eihän se mitenkään välttämätöntä ole.

   Delete
 4. Wau, sinulla on oma kirjasto :) Vaarillani (ja aika monella muullakin meidän suvussa) oli aikamoinen kotikirjasto. Itse olen yrittänyt päästä omastani hiljalleen eroon. Kiroja päätyi meille vähän joka paikasta. Muistan erityisesti vaarilta laatikossa tulleen Kiinalaisen aamuvoimistelun (jota en kyllä lukenut) ;) Sittemmin olen myös askarrellut joistain "turhemmista" kirjoista, vaikka se tuntuukin jonkinlaiselta häväistykseltä kirjoja kohtaan.
  Sinulla on mielenkiintoisia valintoja. Palaan katsastamaan vinkkimielessä vielä uudelleen joitain noista. Taivasten valtakunnan olen joskus lukenut.
  Historia on mielenkiintoista, joskus peräti ahdistavaa, kun ihmiset ovat eläneet niin karmeissa oloissa muutenkin lyhyen elämänsä. Opiskeluaiheena varmasti mielenkiintoinen.
  Uusia löytöjä odotellessa otetaan vastaan alkanut kirjavuosi :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Vanhemmilla ihmisillä kirjoja on ja kukin meistä perii tai saa niitä lukuisista kodeista. Tasapaino on haastava sen suhteen, mikä riittää ja mikä on liikaa. Minulla on varmasti liikaa kirjoja - mahtuisin kotiini paremmin ja siivoaminenkin olisi vähän helpompaa ilman kaikkia kirjoja, mutta. Olisi todella ankeaa elää vailla kunnon kirja- ja lankavarastoja, joista voi valita sen mukaan mitä mieli tekee.
   Isoäitini harrasti jotakin aamuvoimistelua, olisikohan ollut tuo kiinalainen ;-)
   Historian opiskelussa on monia puolia, tosiaan. Yksi on se, että alkaa arvostaa tämänhetkisiä elinolojaan!

   Delete
 5. Sinulla on tosiaan mahtava kirjasto ja melkoisia aarteita sen pinoissa. Oli kiinnostavaa lukea näistä haasteen kirjoista esittely, varmasti otan tästä itsellenikin lukuvinkkejä. Kiitos!

  ReplyDelete
 6. Jälleen kerran hienosti toteutettu lukuhaaste. Tuohon kun pääsisi, siinä tavoite - vaikka tälle vuodelle.
  Luet todella monipuolisesti, uutta ja vanhaa. Muiden lukukokemusten ja -listojen parasta antia on se, kuinka niistä löytää itselle hyviä ideoita. Zafonin Tuulen varjo löytyy meilläkin hyllystä, mutta muut hänen teoksensa ovat jääneet lukematta.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ei tässä systeemissä mitään ihmeellistä tai työlästä ole, laitan vain kirjan luettuani listaan (ihan perus texturi tai notebook tai mitä niitä supersimppeleitä tekstiohjelmia nyt on) ja nuo muut vaihtoehtonumerot perään, se on pieni vaiva ja oikeastaan tosi hauskaakin tutkia niitä haastekohtia. Tämä on kuin joku vuoden kestävä peli.
   Onpa tosiaan uutta ja vanhaa sekaisin. On kiva tarttua joskus samantyyppiseen aiheeseen, joskus taas tyystin eri asiaan ja aikakauteen.
   En yhtään tiennyt, että Tuulen varjolle oli jatkoa, Enkelipelinkään jälkeen en sitä tiennyt, mutta Sempere-kirjakaupan elämä tosiaan jatkuu Taivasten vangissa ja Henkien labyrintissä, jossa "kaikki ratkeaa". Suosittelen, jos jossain vaiheessa kaipaat gotiikkaa elämään ;-)

   Delete
 7. Olen lukenut näistä Niemi ja Rottien pyhimys. Otan muutaman vinkin tästä talteen. Ja todella houkuttelevia valokuvia kirjapinoista! Kun olet keskiaikaa opiskellut niin oletko kuullut Kannon vanhoihin lähteisiin kohdistuneesta kritiikistä. Kuulemma kirkkomaalausten tulkinnassa on menty 2000-luvulla kovasti eteenpäin ja tutkijat ovat hylänneet esim saunavihtajutut . Mutta toki kirja oli minustakin kiinnostava!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Eihän romaania voikaan ihan tietokirjana ottaa, toki Kanto on keksinyt asioita. Etsin kirjaa lukiessani kuvia ko. kirkon maalauksista ja "saunavihtojen" kohdalla itsekin kyllä mietin, että ei noita maalari välttämättä saunavihdoiksi tarkoittanut :-D Asioita kuvattiin niin eri tavalla, ei ollut kovin realistinen tyyli välttämättä, ainakaan nykyihmisen silmään. Mutta kirjassa oli muuten aivan loistavaa keskiajan yhteiskunnan ja tapojen kuvausta.

   Delete
 8. Minunkin tulee työn puolesta luettua paljon, joten siksi 50 muun kirjan haaste tuntuu aika kovalta... mutta lukeminen on ihanaa, ei suoritus tietenkään! Tein muutaman hyvän bongauksen listaltasi - kiitos! Moinen lista onkin aikamoinen urakka.

  P.S. Uskomatonta, että olet saanut oman maan rucolaa vuoden viimeisenä päivänä. Se hyvä puoli on saaristossa, että jos jossain voi käydä näin, niin siellä :).

  ReplyDelete
  Replies
  1. Onneksi tässä haasteessa ei ole tarkoitus siihen viiteenkymmeneen pyrkiäkään mitenkään väkipakolla. Olen myös hidas lukija, usein jään miettimään, palaan etsimään jotain asiaa aikaisemmilta sivuilta jne. Joskus vain vaivun omiin ajatuksiin niin, että täytyy aloittaa sivu alusta, kun silmät ovat kulkeneet, mutta mitään ei ole mennyt aivoihin :-D
   Saaristossa vitsauksena on usein se, että ei ole lunta, kun tulee pakkasta, mutta tällä kertaa rucolat sun muut saivat täydellisen lumikuorrutuksen ennen kuin ne aiemmat pakkaset tulivat. Nyt jännään todella, miten käy, sillä viikonlopulle on luvassa hurjia pakkaslukemia, mutta täällä tulee parhaillaan taivaalta vettä. Kääntyisipä se pyryksi aamuun mennessä ja tulisipa oikein reippaasti!

   Delete
 9. Ihania kirjoja kirjahyllyssäsi! Anneli Kannolta on myös kirja Pyöveli, joka on erittäin koukuttava ja aikansa tapoja kuvaava. Kuuntelen enimmäkseen äänikirjoja, niin enää ei kerry kirjoja ihan valtavasti hyllyyn, vaikka kirjaa paperisena kirjana arvostankin. Taidanpa napata jokusen kirjan listaltasi omaan kuuntelujonooni.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tuota Pyöveliä myös Vaalean vihreää suositteli, ja muitakin Kannon kirjoja, eli luen vähintään sen jossain vaiheessa, varmaan muitakin. Kirjoja vain on niin hirveän paljon, ettei ehdi millään lukea kaikkea, mikä kiinnostaa.
   Äänikirjoissa on todella tuo iso hyöty, että ne eivät vie hyllytilaa. Mutta itse en pysty äänikirjaa esimerkiksi sängyssä illalla lukemaan, sillä nukahdan heti :-D Muutenkin askareissa en pysty keskittymään kuunteluun, jossain vaiheessa havaitsen, että kirja on pölpöttänyt vaikka kuinka kauan tajuamattani, mitä siellä sanotaan. Kuuntelen näin ollen äänikirjaa vain sohvalla kutimen tai kirjontatyön - ja sen äänikirjan - ääressä.

   Delete
 10. Kiva että olet kirjoittanut pienet kuvaukset lukemistasi kirjoista. Taidanpa etsiä noista ainakin jokusen käsiini tänä vuonna. Tuo Ramstedtin kirja oli todella mielenkiintoinen, luin sen suosituksestasi. (Kirjastonhoitaja joutui kaivelemaan sen jostain varaston uumenista kirjaston kellarista, mutta onneksi sentään löytyi! Mitähän kaikkia helmiä kirjaston varasto kätkeekään sisäänsä..?) Loppuvuodesta törmäsin sattumalta Conn Igguldenin Tsingis-kaanin suvusta kertovaan Valloittaja-sarjaan. Verisyydestään ja raakuudestaan huolimatta (vai osin juuri siitä syystä?) ahmin kerralla koko sarjan. Mielenkiintoista, joskin toki osin fiktiivistä, kuvausta mongolien historiasta myös siinä. Torstain murhakerhosta pidin minäkin, samoin sen jatko-osasta. Helmet-haasteessa on tänä vuonna mielestäni kivempia kohtia kuin viime vuonna (viimevuotinen haaste tuotti harmaita hiuksia, kun yritin miettiä, mihin vielä käyttämättömään kohtaan lukemani kirjat olisivat sopineet). Mukavia lukuhetkiä tähän vuoteen! :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. No vau, onpa ihan mahtava kuulla, että lähdit kysymään Ramstedtin kirjaa - tuo kirjaston varasto kuulostaa erittäin kiinnostavalta ja kutkuttavalta paikalta! Kirjan luettuani ihmettelin, miksen ole kuullut Ramstedtista, miksi hänen kirjoistaan ei ole otettu uusintapainoksia, miksei kukaan tee tv-sarjaa hänestä, tai kirjoita uutta kirjaa hänen elämästään. Suomalainen suurmies ja aivan tuntematon nykyihmiselle.
   Iso kiitos Tsingis-kaani -vinkistä, nimenomaan kaipasin paljon Mongolia-aiheista lukemista lisää tuon Ramstedtin kirjan jälkeen. Menen heti kirjaston verkkosivuille katsomaan, jos tuo sarja löytyy, ja varaamaan. Kyllä verinenkin historia kiinnostaa, sitähän se on osittain ollut. Itse luen (tai kuuntelen) nyt Ken Follettin Taivaan pilareita ja vaikka se on osin hyvin järkyttävä, se on myös varsin kiinnostava ja koukuttava.
   Voi ei, toivottavasti et vallan harmaantunut :-D Tämän vuoden kohdat taitavat tosiaan olla kivempia.
   Kiitos samoin, hyviä kirjahetkiä!

   Delete

Kaunis kiitos kommentista!