Sunday, 8 January 2023

Siis aurinkoa oli

 Loppiaisena kierrettiin piha Mustin kanssa.

Oli ihana auringonpaiste, pakkasta ei onneksi ollut ihan niin paljon kuin ennustettiin. Meillä pysyttiin –10 asteen lämpimämmällä puolella. Onneksi, kun lumipeittoa ei ollut kuin pari senttiä kasvien pakkassuojana.

Olen ihmetellyt The Pilgrim -ruusua, kun se on ihan vihreä ja ikään kuin sen lehdet eivät olisi vaurioituneet pakkasesta. Toisaalta se oli huolestuttavan myöhään vielä aktiivinen, kukki marraskuussa ja siinä oli monta nuppuakin. Tuollainen voi koitua kasvin kohtaloksi, se on voinut jäätyä pystyyn, mutta katsotaan keväällä, kuinka kävi.

Vaaleajouluruusut, jotka olivat kukassa ja nupulla, kasvavat mäntyjen alla paikassa, jossa ei ollut lunta milliäkään viime päivinä. Laitoin villaa suojaksi ja osa nupuista ja kukista on ilmeisesti selvinnyt.

Katajan alla oli myös lumeton kohta, jonka reunalla ovat krookukset (kultasahramit) jo valmiina kevääseen.

Musti yhdellä kyttäyspaikoistaan. Näinä aikoina varjo on paljon pidempi kuin kissa.

Punahevoskastanjan isot silmut ovat niin ihanat, että ne voisi syödä.

Isossa heleäorjanruusussa on vielä runsaasti syötävää linnuille.

Ruusupergola on tukevasti pystyssä, toteaa Musti.


Toivon, että kesällä siirtämäni ryytisalvia pärjää uudella kasvupaikallaan. Se on niin suuri ja kaunis. Ja herkullinen! Tykkään keittää lehdistä teetä.

Toinen talvinen satokasvi on käärmeenlaukka. Jos lunta on näin vähän, siitä saa versosatoa vallan hyvin. Keskellä kesää ei ole tuoreita lehtiä, kun se tekee kukkavarsia, mutta uudet versot nousevat myöhäissyksyllä ja niiden satoa riittää kevätkesään saakka, jos on hyvä talvi.

Näinkin pieni lumimäärä paljastaa pihan vierailijat: tästä on mennyt orava. Metsäkauriin jälkiä näkyy edelleen joskus ja olen huomannut pari paikkaa, josta ne pääsevät, mutta niin ne mahtuvat riista-aitani jokaisesta reiästä sitä venyttämällä, joten hieman toivotonta tämä on. Mutta valkohäntäpeura ei ole pihallani pitkään aikaan käynyt!

Olemme valmiit kevääseen ja puutarhatöihin. Tai Musti nyt on valmis mihin vain. Eilen oli todella kova, puuskainen tuuli, sama on jatkunut tänään vähän laimeampana, mutta lumipyryn kera. Musti on käynyt muutaman kerran lumiriehumassa.
Nyt tuuli piiskaa sadetta tai räntää vasten ikkunoita ja mittari on kivunnut nollaan, joten saapi nähdä, onko lunta taas aamulla jäljellä.

Lopetetaan samaan kohtaan, mistä aloitettiinkin. Aurinko kultasi muotopuutarhan. Ja minusta aurinko oli jo hivenen korkeammalla!

Tsemppiä myräkkään!


Heleäorjanruusu Rosa vosagiaca
Kultasahrami Crocus chrysanthus
Käärmeenlaukka Allium scorodoprasum
Punahevoskastanja Aesculus × carnea
Ryytisalvia Salvia officinalis
Vaaleajouluruusu Helleborus niger

18 comments :

 1. I h a n a valo! Kylmä, lumimäärät ja kaikki kurjuus yleensäkin on helpompi kestää valoisassa. Ainoastaan yöllä pitäisi olla pimeää, päivällä ei.

  Täälläkin tosin on jo neljän maissa enää hämärää, ja puoli yhdeksän jälkeen aamulla alkaa jo vähän valoistua. Kyllä tästä ehkä selvitään tänäkin vuonna.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Minustakin tuntuu, että päivä on vähän pidentynyt. Perjantaina, kun oli tuollainen kirkas päivä, ulkona näki vielä puoli viiden jälkeen. Se tuntui juhlan aiheelta lähes!
   Kyllä tästä selvitään. Tsemppiä <3

   Delete
 2. Teillä tosi vähän lunta, ainakin toistaiseksi. Musti on näissä kuvissa niin tutun oloinen, kuin erään pehtoorin kaksoisolento. Saattaa täälläkin olla jo piippoja, mutta turvallisesti lumen alla, samoin käärmeenlaukka, joka on sieltä kotoisin. Suloinen villapeitto jouluruusuilla, kyllä niiden kelpaa.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Samalla tavoin erään pehtoorin kuvat saavat minut aina hyvälle tuulelle ja omaa samettihaalaripantteria halailemaan. Niin ovat näköisiä.
   Meillä on lähes aina vähän lunta, noille pakkaslukemille olisin kyllä toivonut enemmän kasveille suojaa. Moni perenna tuohon menehtyy, kun on pakkasta, vaan ei lunta. Tämän päivän pyry kertyi dyyneiksi (paikoitellen peräti yli 10 cm :-D) kun tuuli pyöritteli lunta pitkin tannerta.

   Delete
 3. I is so cute how you protect your winter blooms with wool! ;) It was beautiful sunny Saturday here as well but lot colder! It was down to -15 'C with barely any snow. We'll see if my Hellebore buds will survive without wool! :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. My friends keep sheep and I get some wool from them that I send to a spinnery for making yarn. There is always some is not good enough quality, so it's great to be able to use it in the garden. It should also work as deer repellent which is not a bad thing!
   Ouch, the weekend was not good for your hellebores and other plants - I hope they survived.

   Delete
 4. Yhdessä tuollaisen ihanan puutarhurikaverin kanssa on mukava odottaa talven selän taittumista ja kevään tuloa.

  ReplyDelete
 5. Hienosti Musti esittelee tanhuvia. Ja kevättä kohti, minuutti kerrallaan :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kyllä! Tammikuu on jo aika pitkällä, tämä tuntuu aina niin toivottoman pitkältä kuukaudelta, mutta lähes kolmasosa on jo selätetty.

   Delete
 6. Tänään on ollut kauhean tuulinen päivä, vaikka lämmittää taloa niin tuntuu, ettei se lämpene millään kun aina jostain kolosta vetää ja tuulee sisään. Musti on hyvä pihatalkkari, on syytä tarkistaa tolpat ja tuet ajoittain. Aurinkoiset päivät tuntuvat mahtavilta!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tuuli on tosiaan viheliäinen. Täällä on tänään ehkä vähän laimeampi tuuli, vaikka tuulista on edelleen. Viikonloppu oli pahin, silloin yksi ikkunapeltikin lensi, en olekaan sitä vielä löytänyt. Lämmittäminen on mahdotonta, on vain lisättävä vaatekerroksia. Keskiviikolle luvataan vallan hurjaa tuulta ainakin tänne päin.

   Delete
 7. Tällaiset kylmät, viimaiset ja vähän pyryisetkin päivät ovat karmeita, mieluusti katselen aurinkoisia kuvia pihapiiristäsi ja villan alta pilkottavaa jouluruusua! Ja krookusten alkuja, voi hyvänen aika! Toivotaan, että vähäinen lumimäärä ei nyt ole kohtaloksi kasveille, täällä ne kuitenkin ovat suojassa kinosten uumenissa. Pihaesittelijäsi on kyllä komea!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Eipä tässä ole tehnyt mieli ulkoilla moneen päivään - ihailen Mustia, kun se käy tunnollisesti kiertämässä reviirinsä ja on välillä tuonut myyränkin sieltä. Olen nyt antanut sen syödä ne eteisessä, kun ulkona on niin kamala puuskainen viima.
   Eilen ja tänään tuprutti lunta niin, että täälläkin on nyt kaikki vähintään 10 cm lumikerroksen alla, mutta mittari on kyllä siirtynyt jo nollaan, joten pakkassuokaa ei enää välttämättä tarvittaisi. Tuli vähän myöhässä.

   Delete
 8. Luin ensin vahingossa, että teillä on lämpöä ollut yli 10 plusasteen puolella ja olin vaan, no niin tietenkin siellä etelän saarilla on mukavan lämmintä. :DD Olisikin ollut ja täällä myös. Ihana Musti! <3

  ReplyDelete
  Replies
  1. No ei sentään :-D Olisipa tosiaan ollut! Olisi kasveilla vähän helpompaa. Nyt on kyllä +4 ja ylikin, mutta niin varmaan sielläkin!

   Delete
 9. Tekeepä hyvää katsella täällä pilkkopimeässä noita auringonpilkahduksia. Mustin työpanos niin myyrähommissa kuin muussakin puutarhan toimissa on hyvin tarpeellinen. Hienoa, että lunta oli edes sen verran, että Musti sai rentoutua raskaasta työstään lumihepuloimalla.
  Nyt näyttää siltä, että meille tulee viikon kuuri saaristolaissäätä: plussakeliä ja vesisadetta (tai räntää)... anteeksi, jos sanon yöks :D Tiedossa vain märkiä kenkiä, märkiä vaatteita, märkä koira ja liukkaat kadut. Elättelen toiveita siitä, että vastaavasti keväällä ei sitten olisi metrisiä kinoksia huhtikuussa kun kerta hanget aloittavat vajumisen jo nyt.
  Mukavaa viikon jatkoa!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tuon loppiaisen jälkeen onkin ollut melkoista myräkkää, ensin muutama päivä tuulen riepottamaa lunta, nyt vielä kovempaa tuulta ja vettä. Jopa 20 cm kerrokseksi parissa päivässä ehättänyt lumipeite (Mustikin pääsi hepuloimaan ja sukeltelemaan lumeen kunnolla) sulaa nyt äkkiä. Ymmärrän kyllä, että teillä se ei hyviä kelejä aiheuta. Täällä on helpommin vuorokauden ympäri plussan puolella pidempiä jaksoja ja se helpottaa lumen ja jään sulamista. Parin viikon ennusteessa ei taida olla pakkasta täällä ollenkaan! Kurakelihän tästä seuraa.
   Mutta voihan tästä lauhasta kelistä tulla sinne hyviäkin asioita, toivotaan siis aikaista kevättä!

   Delete

Kaunis kiitos kommentista!