Monday 1 April 2024

Puskakuulumiset sumusta

 Ihmeissäni katsoin äsken uutisista päivän lämpöennätystä. Meillä on ollut lähes 15 astetta viileämpää! On ollut sumuista ja pilvistä, aurinko yritti pari kertaa päästä esiin, mutta joutui lopulta luovuttamaan. Yhdessä vaiheessa meni ukkonen ihan vierestä, toisena hetkenä satoi. Kaikki säät yhtenä päivänä.

Lunta ei sentään tullut, muttä sitäkin voi keskiviikkona tulla. Onneksi sumuinen sää on oikein kelvollinen kasvien kuvaamiseen, onpahan ainakin tasainen valo.
Puuteripaju 'Mount Aso' on edelleen edustava. Taustalla yhä leikkaamaton palmusara, se on niin kiva tämän kanssa ja kauniin värinen. Eikä tuo verso kovin aikaisin, kuten koristeheinät yleensäkään; vanhojen varsien leikkuulla ei ole kiire.

Mount Ason pajunkissojen väri on muuttunut punaisemmaksi ja tummemmaksi.

Mustakissainen paju on dramaattisempi. Tämä on joko puuteripaju 'Melanostachys' tai "Black Cat", joka olisi Salix chaenomeloides.

Näsiä harkitsee jo kukkimista.
 
Heisi Viburnum × bodnantense 'Dawn' on yllättänyt iloisesti talvenkestollaan. Tämä on sen verran kookas, ettei suojavilla mitenkään riittänyt peittämään puskaa kokonaan. Silti se on selvinnyt korkeinta latvaa lukuun ottamatta. Oksien kärjissä on runsaasti kukkanuppuja. 
Nuputhan kehittyvät jo syksyllä, joten tämä on hyvä merkki jatkoa ajatellen. Puska lienee nyt osoittanut talvenkestonsa näillä leveysasteilla. 
Joku saattaa muistaa, että kahdeksi ensimmäiseksi talveksi kiedoin sen löyhästi repaleiseen kevytpressuun. Taimi on istutettu syksyllä 2020 ja nyt se on kasvanut jo moninkertaisen kokoiseksi, leveäksi pensaaksi. Saa nähdä, kasvaako tästä koskaan sellaista kolmimetristä puskaa kuin etelämpänä, vai puraiseeko pakkanen aina ylimmät latvat. Hyvin minulle kelpaa tällainen reilu metrinenkin etenkin, kun se kumminkin kukkii!


Näsiä Daphne mezereum
Palmusara Carex muskingumensis
Puuteripaju Salix gracilistyla

24 comments :

 1. Kivipellon Saila1 April 2024 at 22:09

  Nuo pajunkissat ovat siliteltävän ihania, niin kauniita ja pehmeitä! Ja onnea sekin että tuo heisi on säilynyt kylmältä ja sarvipäiltä - iloa siis riittää kovasti! Säätkin ovat niin iloinen juttu - ei ole lainkaan yksitoikkoista, valikoimaa yhdelle päivälle riittää oikein kunnolla!
  Mukavaa aprillipäivän iltaa sinne rannalle, iloitaan kun on huhtikuu! Rasmus-Nalle tosin sanoi, että huhtikuu - hullu kuu, mitä se sitten ikinä sisältääkään!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Niitä tosiaan tekee mieli hipelöidä :-D Heisi on viettänyt talven visusti verkon sisällä, mutta nyt otin sen pois, kun nuput ovat vielä niin pieniä, ettei niitä tuhoutunut verkkoa poistaessani. Sarvipäät ovat päässeet puutarhaani enää äärimmäisen harvoin, kun aita taitaa olla jo riittävän pätevä – se on isoa onnea se.
   Ehkä nämä kevätkuukaudet ovat nalleillekin pientä keväthulluuden aikaa, kuten kissoille ja meille muillekin ;-)

   Delete
 2. Minä luin otsikon hätäpäissäni väärin ton u - kirjaimen katsoin jostain syystä a - ksi . Ajattelin heti että mitä nyt 😀 .
  Meillä on +17 astetta lämmintä mies toi kellarista useita isoja purkkeja mökkiin sisälle . Hoh hoijaa .

  ReplyDelete
  Replies
  1. Se olisi sitten norovirus :-DDD
   Miten te nyt sitten sinne mökkiin mahdutte!

   Delete
  2. Vai norovirus 😀 .juu olet sinä aika sana Seppo .
   En huomannut nyt ottaa kuvia pitää laittaa tänne kun mennään sunnuntaina käymään . On niitä jo parikymmentä sisällä ja kuusi terassilla harson alla .

   Delete
  3. Ja teidän ruukuista monet ovat aika isoja, jos oikein muistan!

   Delete
 3. Meillä sama, muutama lämpöaste ja sumuista. Toisaalta, koska maa on jäässä, niin ehkä hyvä ettei aurinko porota ja herätä maanpäälisiä osia. Tällä yritän lohduttautua 🤭

  ReplyDelete
  Replies
  1. Joo, eivätpähän mene havupuskat ruskeiksi. Harmi kyllä, kun kevätaurinko olisi niin ihana!

   Delete
 4. Jestas miten upeat makrokuvasi avaavat silmut ihan erilailla tarkasteluun - kiitos!! Meilläpäin taivas repesi eilen oikein kunnon ukkoskuuroon... en ehkä muista vastaavaa huhtikuun ensimmäisenä ja se ei ole aprilliä! Mieltä iloista huhtikuuhusi!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Aika jänniä tällaiset keväiset ukkoset, en kovin montaa tällaista muista. Ja kun sää ei ollut ollenkaan sellainen ukkosta edeltävä, se oli outoa. Meillä kuuro meni saaren pohjoispuolelta ohi, mutta jyrinöitä kuului pitkän aikaa.

   Delete
 5. Itsekin ihmettelin tuota mantereen lämpöennätystä sillä meillä oli eilen ja edellispäivänä sumuista ja koleaa, vain muutama lämpöaste.
  Minullakin tuo paju on kyllä elossa, mutta "kissat" ovat vasta tulossa eli ei ollenkaan tuollaista pörheyttä vielä.
  Mukavaa huhtikuun alkua sinulle!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Meillä on ollut samat säät. pari päivää harmautta vielä ja sitten näyttäisi tulevan aurinkoinen pakkaspäivä!
   Teillä on koko pajun suloisuus vielä edessäpäin. Kiitos, hyvää huhtikuuta sinullekin!

   Delete
 6. Ihanat kuvat. Jännää, miten erilaista on kevät siellä. Meillä 6 astetta lämmintä ja harmaata tänään (enkulinkäsityöt)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Erilaista on. Tännekin on myös tälle päivälle luvassa harmaata ja vain pari lämpöastetta.

   Delete
 7. Hellyttävän ihania pajukissoja. Melkein yhtä ihania kuin ne oikeat kissat.
  Meilläkin mittari näytti +17. En uskonut, kun mielestäni aurinko paistaa mittayksiköön, joten kirjasin kalenteriin +14. Takki oli ulkona ihan liikaa. T-paidalla pärjäsi hyvin.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ihanaa, että teilläkin oli niin lämmintä. Täällä ei voinut kuvitellakaan olevansa t-paidassa, paitsi jos se oli kahden villapaidan ja toppatakin alla. Tänään on vielä viileämpää: nyt lämpö on pudonnut vain 1 asteeseen. Tuulee suoraan Pohjanlahdelta ja sen huomaa.

   Delete
 8. Säät todellakin ovat olleet vaihtelevat, mutta sieltä ne nuput pullistuvat!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ihmeesti kyllä! Eivät kyllä avaudu näin kylmällä, mutta ehkä muutaman päivän päästä.

   Delete
 9. Täällä meillä oli eilen aivan ihana auringonpaiste ja varjolämpötila nousi +15 asteeseen. Tänään sitten mennäänkin pilvisessä ja tuulisessa säässä.
  Ihanan pehmoiset pajunkissat.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Mukava kuulla, että sielläkin oli eilen upea keli. Täällä lähinnä keskityin tulien sytyttelyyn, että talo pysyy lämpimänä. Ja tänään vielä enemmän, kun tuuli yltyy niin, että nurkat natisevat.

   Delete
 10. Täällä Keski-Suomessakin ukosti. Ei meillä tosin, mutta työkaveri oli yöllä herännyt siihen.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Jotenkin oli todella erikoinen ukkonen, kun oli sellaista tavallisen sumuista ja sitten yhtäkkiä alkoi jyristä.

   Delete
 11. Oi joi, 'Dawn' heisi on ehdottomasti nähtävä kukkivana. Onpa hassu aika ukkoselle, en ole koskaan kuullut sellaista huhtikuussa, mutta siellä teilläpäin oli kai aika rajuakin säätä.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Toivottavasti olen kotona, kun se on kukassa, niin saan kuvia ja ihailla sitä muutenkin! Kaiken lisäksi kukat tuoksuvat ihanilta.
   Ukkonen oli tosi pieni, meni meidän saaren ja Iniön välistä, mutta jyrinää kuului aika pitkään. Meille sen sadekuurokaan ei yltänyt kunnolla. Oli kyllä outo ukkossää keskellä sumupäivää.

   Delete

Kaunis kiitos kommentista!