Wednesday 17 April 2024

Krookusten kuulumiset

 Aika ihanaa, että nyt pystyy jo tekemään blogijuttuja kasvisuvuittain! Sen verran on jo edustajia kukassa.

Otetaan alkuun tämä hieman huvittava tapaus: 'Orange Monarch' kurkistamassa oljenkorsien seasta. Viskoin yhdessä kasvipaketissa tulleita olkia suoraan kukkapenkkiin, olisin toki voinut kuskata ne kompostiinkin... tästä taipumuksestani kerätä kaikkea kasvijätettä istutusalueille olin oikeastaan ajatellut kirjoittaa oman juttunsa.
Valitettavasti tämä krookus ei kovin hyvin viihdy ruskopenkissä, jossa se kasvaa, sillä tämä ei ole ainakaan lisääntynyt monen vuoden kuluessa, ei ole tosin hävinnytkään. Tämä vain tuntuu olevan liian matala tänne, kukkii jotenkin puoliksi maahan hukkuneena joka kevät. Laji on Crocus olivieri ssp. balansae, jolle ei vielä ole suomenkielistä lajinimeä.

Ruskopenkin eteläpäässä on yllättävä krookus uudessa paikassa, jossa ei viime keväänä vielä krookuksia ollut. Kai? En löydä mitään tietoja viime syksyn krookusten istuttamisista tähän kohtaan.
Tämä on aika samanlainen kuin muutaman metrin päässä kasvavat armeniansahramit, niin että olisinko sitten jakanut niistä viime keväänä... mene ja tiedä. Jokainen äkillinen päähänpisto pitäisi muistaa merkata puutarhapäiväkirjaan, mutta yritä siinä sitten päivän päätteeksi muistaa, mitä kaikkea tuli tehtyä!

Lisää ihanaa keltaista tarjoilevat kultasahramit. Nämähän tulivat vääränä lajikkeena, joten en tiedä lajiketta. 'Fuscotinctus' on tämän näköinen, mutta on niitä muitakin. 
Nämä ovat nätimpiä nupulla kuin kukassa, kun nuo kukan ulkopuolen ruskeat raidat näkyvät.

Väriyhdistelmä vaaleansinisten persiansinililjojen kanssa on myös kiva.

Krookuksista löytyy enemmän värejä kuin mistään muusta näin aikaisin kukkivasta kasvisuvusta. Punaisen villin penkin keskellä kukkii tähtisahrami 'Roseus'. Otin kuvan, jossa näkyy keisarinpikarililjojen jättimäisyys verrattuna pieniin kevätkukkiin. Edessä on pari ja yksi löytyy vielä krookuksesta takavasemmalle. On tuossa ukkolaukkojenkin versoja.

Muotopuutarhassa kiinnitin huomiota siihen, että virvaliljat ovat jo kukassa. Tämä ei tosin ole virvalilja vaan tähtisahrami 'Roseus', jota kasvaa myös tässä.

Siinä on virvalilja. Kuin kaksi marjaa, vai mitä? No ei kyllä ollenkaan, jos kasveilta kysytään. Katso noita heteitä. Ne ovat järjestyneet aivan eri tavoin, niitä on eri määrä, ja ne kertovat, että kasvit eivät ole edes samaa heimoa! 
Kummallakin on kuitenkin mukula, ei sipuli, mutta se ei vielä paljasta sukulaisuussuhteita. Kunhan kerroin.

Muotopuutarhan ensimmäinen 'Vanguard' -krookus on avannut kukkansa. Kukkanuppuja näkyy onneksi nousevan todella runsaasti! Istutin näitä tähän toissa syksynä, mutta sen jälkeen tuli paha myyrätalvi ja myyrä taisi viedä mukuloista suurimman osan. Onneksi jotakin kumminkin maahan jäi, ja se joku näkyy olleen ahkerana.

Vaikka läpi harmaan kiven... tai lehtimaton. Juuri nyt lyö tyhjää, millä perennalla on näin iso lehti tässä kohtaa, en keksi muuta kuin ranskantulikukka, jonka lehtiä nuo voivat kai ollakin. Sinisahrami 'Prins Claus' on ihanan värinen purppura-valkokirjava, eikä selvästi ole mikään heppoinen prinssi, vaan täynnä tahdonvoimaa.

Tsemppiä mahdollisiin lumi- ja räntäsateisiin!


Armeniansahrami Crocus angustifolius
Keisarinpikarililja Fritillaria imperialis
Kultasahrami Crocus chrysanthus
Persiansinililja Scilla mischtschenkoana
Sinisahrami Crocus biflorus
Tähtisahrami Crocus tommasinianus
Ukkolaukka Allium hollandicum
Virvalilja Colchicum bulbocodium

20 comments :

 1. Krookuksissa on hyvä värivalikoima. Heti innostuin jutusta jossa on kasvijätteitä penkeissä. Tee ihmeessä, luulen sen kiinnostavan muitakin.
  Itse keräsin talteen juurakoiden mukana tulleen turpeen, käytän sen kuivikkeena kompostorissa tai heitän kukkapenkkeihin. Kaikki hyödynnetään mitä voi.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Voi ei, ajattelin juttuani lähinnä siltä kantilta, että kukkapenkkini ovat tosi rytöisiä :-D Mutta todellakin, kaikki eloperäinen, josta voi tulla multaa, käytetään hyödyksi.

   Delete
 2. Kivipellon Saila17 April 2024 at 22:15

  Kasvinosien uusiokäyttöä täälläkin harjoitetaan, ennen meikkasin ne mullalla, harvemmin enää, kohti luonnonmukaisuutta siis! Ihanat krookukset ja niitäkin täytyy laittaa ostoslistalle, ne ovat meillä olleet hieman lapsipuolen asemassa.

  Meilläpäin on nyt kaksi karhua, toisella kaksi pentua ja arvaa mitä - niille on annettu häätölupa kun pihoihin ovat tulleet! Toisaalta ymmärrän! Mutta ne sarvipäät pelkää nalleja 🐻 täällä on niistä annettu varoitus ja se tietenkin alkoi herättämään ihmisten kiinnostuksen! Kylmää on luvattu 🙈

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kompostimultaa ei riitä ihan kaikille alueille, muuten varmaan yrittäisin peittää noita ryöniä sillä. Oikeastaan en ole vielä aloittanutkaan kompostin kääntämistä ja palaneen massan levittämistä, sillä se oli jäässä niin pitkään – ja nyt on niin jäätävää, että tokkopa sulanut vieläkään!
   Voi ei, no ymmärrettävää kyllä, että jos pihalle tulevat, ja on vielä pentujaan puolustava emo, niin huolta se herättää. Mutta on teillä kunnioitettava ja hieno nallekanta!

   Delete
 3. Mitä värejä ja kukkia! Meillä satoi eilen monta tuntia lunta hiljakseen, mutta onneksi se suli samaa vauhtia kuin sitä tuli. Mutta kukkien tuloa se ei edistä .. -emäntä

  ReplyDelete
  Replies
  1. No ei edistä, ei. Paitsi että se kastelee kasveja etenkin, kun sulaa saman tien.

   Delete
 4. Kultasahrami ja virvaliljat - superihania!

  ReplyDelete
 5. Ihanuus siellä jo värien tuomaa iloa keväästä.
  Kyllä nuo kukat niin piristävät pitkän talven jälkeen.
  Täälläkin vihdoin kevään ilot maasta alkavat nousemaan.
  Vaikka keli eilen muuttui viileämmäksi ja luntakin satoi.
  Aurinkoa loppuviikkoosi!

  ReplyDelete
  Replies
  1. No voi sentään, lunta ei nyt tässä vaiheessa kevättä enää kaipaisi!
   Aurinkoa sinullekin!

   Delete
 6. Todella ihanat. Tykkään odottaa krookusten kukkimista.
  Mukavaa päivää sinulle.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Krookukset ovat niin iloisen värisiä. Toivottavasti kukkivat sielläkin pian.
   Kiitos, mukavaa päivää sinullekin!

   Delete
 7. Krookukset ovat kyllä tosi ihania ja suuria suosikkejani. ❤️

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ihana kuulla! Ja hyvästä syystä ovat suosikkeja.

   Delete
 8. Ihanan keväisiä näkymiä! Nyt saadaan nauttia aikaisista kukkijoista.

  ReplyDelete
 9. Krookusten aika on kivaa, kun ovat lähes ainoita väripilkkuja puutarhan penkeissä! Ja kuinka monia lajeja niitä onkaan! Harmi vaan, että saavat ainakin täällä tuon lumipeitteen uudelleen niskaansa! :(

  ReplyDelete
  Replies
  1. Niissä on niin voimakkaita värejä, että ovat tosi väripilkkuja, niin ihania. Voi hitsi, kunpa ei nyt tulisi lunta sinne! (eikä tännekään, meillekin on lauantaina lumen mahdollisuus)

   Delete
 10. Sieltä ne kukat vain puskevat niin olkien kuin paksujen lehtimattojenkin läpi. Joka kevät ihmettelen piippojen vahvuutta. Persiansinililjojen ja lämpimänkeltaisten krookusten yhdistelmä onkin oikeastaan aika kiva. Korostavat toinen toisiaan.
  Täällä on satanut yön ja aamun aikana sen verran paljon lunta, että pitää käydä kohta kolaamassa piha. Ei näytä kovin keväiseltä enää mutta ainakin lumi antaa suojaa kasveille niin jänöiltä kuin kylmältäkin.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Sinulla on samanlainen värisilmä kuin minulla, katselen ihan samaa ajatellen persiansinililjaa ja kultasahramia: hyvä vastakohtaisuus niiden sävyissä, vaikka ei arvaisi, että ne sopivat vierekkäin. Sattumalta on tuo duo tullut istutettua, eri aikoina.
   Voi, KOLAAMASSA. Ääh, eikö kolaussesonki teillä lopu ikinä!

   Delete

Kaunis kiitos kommentista!