Sunday 28 April 2024

Mainio päivä

 Täyttä puutarhaelämää! Työlistalla oli oikeastaan olohuoneen uusi hylly kirjoille, mutta kun huomasin sen kaipaavan vielä yhtä maalikerrosta, pääsinkin sutimisen jälkeen pihalle. Jes!

Tämän parempaa ei olekaan. On kevät! Poistin viimeiset villat arkojen kasvien päältä – aika näyttää, nousevatko latva-artisokat ja pronssifenkoli. Ihme on, jos nousevat, tällaisen talven jälkeen.
Mutta kaikenlaista muuta nousee!

Voi hitsi. Kasvimaan kulman penkissä kirjavalehtistä tyräkkiä suojannut villa peitti kokonaan alleen myös pystykiurunkannus 'Azovin' sekä lumikin. En yhtään muistanut niitä!
Villaa ei oikein saanut irti kasveista tuhoamatta niiden latvoja, joten voi olla, että kukinta meni siinä, tai ainakin osa siitä. 
Siitä tyräkistä ei vielä pysty sanomaan juuta eikä jaata. Keskitalvellahan siinä oli vielä vihreät lehdet, kun kurkistin, mutta sen jälkeen on talvea podettu vielä kolme kuukautta. Kasvi on ihan ruskea, leikkasin sen nyt matalaksi, ja aika näyttää, nouseeko tyveltä mitään.
Taustalla kohoaa komea keisarinpikarililja 'Ruduke'. Sen ympärillä kukkivat ystävän lähettämät puistolumikellot. Yksi Camassian versokin sieltä jo nousee.

Keltakukkaisen keisarinpikarililjan versot ovat kokonaan vihreät, niistä puuttuu punerrus. Taustalla näkyy myös mukava asia.

Unkarinsinivuokko 'Blue Eyes', jota metsäkauris verotti, on nostanut uusia nuppuja kukkaan ja lisää tulee!

Myös minikoivikossa on uusi lehtosinivuokko puhjennut kukkaan syödyn tilalle. Tässä on liila sävy, se syöty on vähän punaisempi.

Eivätkä kauriit onnistuneet tuhoamaan edes kaikkien punaisten pystykiurunkannusten kukintaa, sillä näitä ruusu-heinätarhan uusia yksilöitä ne eivät huomanneet.
Mikä ihana väri!

Luonnon pystykiurunkannusta täällä riittää. Istutettuani punakukkaisia lajikkeita on puutarhan villi valikoima tuottanut jonkin verran purppuraisia siementaimia. Tässä on kiva vastaväriyhdistelmä kiurunkannuksen ja sen takana versovan valkokukkaisen lehtoakileijan välillä.
Kuten keisarinpikarililjan versoista, myös lehtoakileijasta voi nähdä kukan värin heti lehtien puhjetessa. Tai ainakin siitä saa jotain osviittaa. Valkokukkainen on näin vaaleanvihreä.

Yhtäkkiä huomasin rusokoiranhampaassa jo ensimmäisen kukkanupun! Miten nopeaa – eihän siitä ole kuin pari päivää, kun huomasin koko lehtipiipot ylipäätään. Nyt lehtiä nousee jo useassa paikassa.

Uusi puutarhavaja tuottaa iloa joka päivä, kun käyn hakemassa tarvikkeita tai huoltamassa sisällä talvehtineita kasveja. Niiden suhteen onkin pienoinen kato, kun oli niin kylmä talvi ja sisälämpötilani käväisi pakkasella. Ja ylipäätään lattiat ovat olleet tavallistakin kylmemmät juuristoille, kun iso osa ruukuista on lattioilla.
Oli niin ihana, kirkas auringonpaiste, että en yhtään nähnyt, millaista kuvaa olin ottamassa hämärästä vajasta – kuva meni vinoon, se kuvastanee ihanaa auringonpaisteista päivää. Linssikin oli vähän väärä, kun kamerassa oli zoomlinssi, en saanut yleiskuvaa.

Scilla rosenii avasi ensimmäiset kukkansa tänään. Tämä kasvaa alppipenkissä, joka lienee vähän liian kuiva, mutta onneksi tämä aarre on toistaiseksi selvinnyt. 
Päivänpesän Katja huomasi nuppujen olevan kauniisti liukuvärjättyjä. Myös avautuneissa kukissa on ihana väritys, ne loistavat pikkuruisten lamppujen lailla.

Löysin myös ihanan, erikoisemman Gold Laced -esikon, jota olin jo ehtinyt etsiä. Kuvan esikot eivät liity tapaukseen. Nämä ovat etelänkevätesikoita, jotka ovat kevätesikon lailla ainoita, jotka tosissaan täällä viihtyvät. 
Etelänkevätesikko on niin aikainen, että joskus olen löytänyt sen ensimmäiset nuput tammikuussa. Tänä vuonna huhtikuussa! Semmoinen talvi ja kevät.

Tällaisena päivänä ei voi kuin nauttia siitä, että on elossa. Tämä on ihmisen (ja kissan) parasta aikaa!

Seuraava ilonaihe löytyy kurjenmiekoista. Vaikka metsäkauriit verottivat näistä suurimman osan, on nyt puhjennut kolme uutta kukkaa. Lajista tai lajikkeesta ei tietoa, tuli väärä lajike.

Ja sitten vielä tämä asia. Ransusta vasemmalle istutin viime kesänä 'Straffan' -lumikellon. Se ei noussut. Nyt varustauduin lapiolla, kun halusin istuttaa siihen myös ihanaakin ihanamman vihreäkukkaisen 'Francesca' -esikon, jollaisen onnistuin hankkimaan (minulla oli sellainen joskus vuosia sitten, mutta se kuoli). Lisäksi en enää kestänyt epätietoisuutta lumikellon kohtalosta.
Maasta nousi lumikellon nuppuja ja ihmeellinen pitkulainen... pala, jossa ne olivat jotenkin kiinni. Tarkistin – en ollut onnistunut katkomaan varsia irti sipuleista, luojan kiitos. Mutta mitä ihmettä?
No se pala oli lättyyn mennyt pyörylä katiskaverkkoa, jonka suojiin olin pari lumikellon sipulia istuttanut, sillä tässä(kin) on myyriä. Verkko sipuleineen varmaan ajautui syvemmälle, kun kitkin jättikokoisen juuren tekeviä karstaohdakkeita tästä aiemmin keväällä. Murjoin silloin maata vähän liiankin voimallisesti.
Nyt lumikellot ovat taas pinnalla, toivottavasti kalpeat maan uumenissa kasvaneet kukkanuput pystyvät avautumaan ja kasvit muutenkin selviävät tästä mullistuksesta!

Kuten lumikelloja, talventähtiäkin nousee vielä lisää ja lisää, näin myöhään keväällä! 
Pohjattomassa ämpärissä on viime kesänä tekemäni kylvös leijonankitoja. Halusin vain nakata siemenet maahan, mikä oli typerä ajatus keskellä kesää, sillä ne eivät ehtineet tulla kukkaan syksyllä. Kaivoin yhden taimen sisälle, mutta se on ollut kuolleen näköinen jo kuukausia. Sen sijaan kun keskitalvella kurkistin ämpärin päälle kasaamieni lehtien, säkkikankaan, pakkaspeitteen ja vielä senkin päälle asetetun vanhan fleecetakin alle, oli siellä aivan vihreitä leijonankitoja!
No, kuten tiedämme, siitäkin on kolme kuukautta... talvi vain on liian pitkä aroille kasveille. Kyllä ne kestäisivät pari kuukautta vällyjen alla, mutta puoli vuotta menee jo liiallisuuksiin ja ymmärtäähän sen. Jos noista nyt jotain vihreää versoo, on se maailman kahdeksas ihme.

Mutta hei, kaikenlaiset kokeilut kuuluvat lajin luonteeseen, vai mitä.


Etelänkevätesikko Primula elatior
Keisarinpikarililja Fritillaria imperialis
Kevätesikko Primula veris
Lehtoakileija Aquilegia vulgaris
Lehtosinivuokko Hepatica nobilis
Puistolumikello Galanthus nivalis
Pystykiurunkannus Corydalis solida
Rusokoiranhammas Erythronium dens-canis
Talventähti Eranthis
Unkarinsinivuokko Hepatica transsylvanica

28 comments :

  1. Tämä on todella parasta aikaa, koko lämmin jakso edessä. Kaikkea ihanaa nousee maasta, ei meinaa perässä pysyä, vauhti on hurja. Pojillekin varmasti paljon ihania tuoksujälkiä. Täällä liikkuu onneksi vain yksi valkohäntä kahden viimevuotisen vasansa kanssa, yllätyslumi sai nekin etsiytymään pihapiiriin lintujen ruokintapaikalle ja samalla piti tietty maistella kaikkea mitä maasta oli ehtinyt nousta. Lumen kadottua ne palasivat laiduntamaan pellolle, mutta mikään ei ole niiltä turvassa.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ihanaa aikaa tosiaan. Toivottavasti peurat eivät käy apajillasi enää!

      Delete
  2. Ihanaa aikaa. Kun kamalien säiden jälkeen tulee kevätsäät, ei malta kyllä olla pois pihalta. Ellei ole ihan poikki. Onneksi siellä on säästynyt myös eläinten hampailta kaikkea kaunista. Meillekin kauris ja peurat ehtivät tulla takatalven aikana pihaan, ja kyllä ärsytti. Ei mitenkään samassa määrin ongelmana kuin siellä.
    Ja nyt kommentointi toimii. Ongelmat on ratkaistu, ainakin hetkeksi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ulos veri vetää, ei voi mitään. Jokainen puutarhatyö, jopa piikkisten ja hankalasti leikattavien ruusujen leikkuu on aivan ihanaa. Rikkaruohoja kaivan pois aivan hurmiossa.
      Toivottavasti ne teidän paikalliset sorkkajalat eivät enää tule pihaasi.
      Ihanaa, kommentointi onnistuu taas!

      Delete
  3. Kivipellon Saila28 April 2024 at 20:24

    Tänään on kyllä ollut ihana päivä! Paras aika on nyt ja tästä eteenpäin niin meillä kuin kissoillakin, ihanuuksia putkahtelee maasta ihan koko ajan ja ihmeen kaupalla aika monikin kasvi on selvinnyt talvesta, mikä tietenkin on ihana asia! Tuo luonnon pystykiurunkannus on kyllä ihana sävyinen, mun tarttisi saada se ja tiedänkin mistä käyn kaappaamassa ainakin siemeniä, upean värinen, samoin tuo liukuvärjättynuppuinen scilla rosenii! Meillä hiippailee se yksi kauris, varmaan pukki kun liikkuu yksin...en tykkää!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tämä on aivan ihanaa aikaa, kun kaikkea alkaa nousta. Paitsi ne, jotka eivät nouse, mutta niitä ei muistella :-D
      Minä voin kyllä pistää sinulle kiurunkannuksen mukuloita tulemaan, sitä kasvaa täällä aivan kaikkialla ja nyt ne mukulat löytääkin, kun kasvit ovat kasvussa.

      Delete
    2. Kivipellon Saila29 April 2024 at 20:57

      Nousemattomia ei kyllä muistella paitsi seuraavalla taimistokäynnillä tai tilausta tehdessä kukkasipulikauppaan. Olisin suunnattoman onnellinen niistä mukuloista, kuinka voin korvata sinulle vaivannäön ja aarteen lähetyksen?

      Delete
    3. Ihan totta, sitten ne taas nousevat mieleen. Kerrasta ei voi luovuttaa, ehkä istutuspaikka oli huono. Aina täytyy kokeilla vähintään kerran vielä.
      Juuri tänään katselin sopivaa tupasta hieman purppuran sävyistä pystykiurunkannusta, jonka voisin nostaa ruukkuun valmiiksi. Mukuloinahan ne kulkevat hyvin postissa sitten, kun kasvi on lepotilassa, mutta on sitten helpompi ne mukulat löytää, kun ovat valmiiksi ruukussa. Voi ei tarvitse mitenkään korvata niitä, minulle on suuri ilo, jos voin tuottaa sinulle iloa paikallisen saaristolaiskiurunkannuksen muodossa!

      Delete
  4. Ehkä se kevät todellakin tulee vaikka välillä meinaa usko jo loppua. Pakkaset vei jopa lumikellot huonoksi. yrittää ne kukkia vielä mutta vähän huonolla meiningillä. Krookukset söi joku elukka sieltä missä niitä aina on niin paljon, On nyt vähän oudon näköinen kun musta maa vain siinä kohdin. Muutama krookus on muualla nyt noussut ja scillat osin kukkii jan iitä on kyllä kohta paljon vähän joka puolella.

    Nyt on luvattu lämmintä ja usko on kova siihen että kaikki muuttuu sitten paremmaksi. Viel äsaa ihailla nousevia kasveja ja sitten tuleekin taas aika kun saa istuttaa kesäkukkien taimet joita olen kasvatellut. Kyllä se tästä.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Voi miten harmi, että lumikellot kärsivät, teillä taisi olla kovat pakkaset. Ja krookusten syönti parhaasta paikasta harmittaa, niitä on niin odotettu! Onneksi on kumminkin jotain muuta maasta nousemassa ja kukassa, harmitus pian unohtuu.
      Kyllä tämä tosiaan tästä!

      Delete
  5. Kyllä siellä on keväisen kaunista . Sinä jaksat kokeilla kaikkea ja vielä uudestaankin .
    Peuroja ei ole nyt näkynyt onneksi pihapiirin lähellä. Alkaa olla jotain kukintaa nousemassa myös meillä joten harmittaisi jos ne syötäisiin .
    Minulla on kellarissa vielä muutamia ruukkuja piti nostaa ne pois ennenkuin lähdemme kotona pariksi yöksi . No kerkiää ne kuitenkin .

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kerrasta ei voi luovuttaa, tai useammastakaan kerrasta, jos on lempikasvista kyse.
      Toivottavasti ne peurat pysyvät pihan ulkopuolella siellä!

      Delete
  6. Teillä näyttää ihanan keväiseltä. Kävin äsken pihalla kiertelemässä. Vielä on luntakin jäljellä, mikään ei oikeastaan viherrä ja tulppaanien ja narsissien varret vasta ehkä 2 cm korkuisia.
    Kauniita ja niin odotettuja kevätkukkijoita saat ihailla siellä, upea punainen väri kiurunkannuksessa.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Voi että, siellä on kevät vasta lähtökuopissa. Toivottavasti on nyt jatkossa sopivan lämmintä, että kevät etenee!

      Delete
  7. Ylös-ulos ja tekemään omia mielipuuhia.... sitä aikaa elellään ja ihanaa on!
    Meidän peput on kuin Erikeepperillä satulassa ja siellä taasen on Ransukin häntä pystyssä auttamassa, ihanaa!! Nautinnollista Wappua ja niitä 8.kahdeksansia ihmeitä odotellessa... kyllä niitä ihmeitä löytää ja saa yllättyä, kun on utelias.... mitähän kamerasi tallentaakaan seuraavaksi?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nyt on kyllä niin ihanaa, kun viimeinkin on kelpo säät ulkopuuhiin. Talvi pitkine häntineen oli harmillinen, mutta nyt tuntuu viimein olevan ihan kunnolla kasvukausi alussa.
      Ainakin yksiä nuppuja kyttään, heti kameran kanssa kuvaamaan, kun avautuvat!

      Delete
  8. Nyt on aivan ihana sää ja kevät ryöpsähti ihan kerrasta lämpöisenä. Ulkona on niin huippuhauskaa tehdä kaikkea mahdollista. Kiva, että nautit puutarhavajastasi, kyllä sellaisille on tarvetta. Pitää ihan erikseen mainita, että Ransun karvainen pyllypuoli näyttää kerrassaan suloiselta.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Teillä päin saattoi olla paljon lämpimämpää kuin meillä, mutta toisaalta olen iloinen meren tuomasta viileydestä, jotta eivät mene loppujen lumikellojen kukinnat ihan hujauksessa ohi.
      Uusi vaja kasvimaan vieressä todisti eilen hyödyllisyytensä: oli niin helppoa tehdä kylvöt, kun kaikki tarvikkeet löytyivät siitä läheltä. Ja järjestyksessä! Aiemmin ei oikein ollut paikkaa puutarhatarvikkeille, niin niitä sai aina etsiä liiteristä, kellarista ja vintiltä.
      Ransuli Karvapehva on joka puolelta pörhöinen :-D

      Delete
  9. Minä sain kans ystävän pihasta luonnonvaraista kiurunkannusta viime vuonna ja nyt olin niiiiin onnellinen kun näin kahden mukulan lehtiparien nousevan. Se on yksi kallemmista aarteista :). Hauskaa että toisilla kasvaa "riesaksi" asti, toiset etsii maan ääristä ja on onnellisia, kun saa yhden mukulan :). Mutta ihanaa että on ystäviä, jotka jakavat aarteitaan. Sain tästä meidän kylältä, eräältä vanhemmalta puutarhaharrastaja mieheltä muutama vuosi sitten morsiunleinikin alun. Hän sanoi mulle että älä jaa tätä moneen vuoteen vielä kenenkään kanssa, vaikka kaikki sitä sulta haluavat, kun näkevät kukkimassa. Se vaatii aikaa vahvistuakseen. En ole vielä jakanut, kukaan ei ole kyllä pyytänytkään ja se on nyt komea puska. Kaunis kasvi kyllä. Ja vaikea löytää kaupasta.
    Piti vielä sanoa että tuo esikkokuvan kivi näyttää ihan kilpikonnan päältä :).
    Nautitaan nyt tästä ihanasta ajasta ja morotetaan jokaista esiinpuskevaa lehtiparia suurella ilolla.
    Hauskaa Vappua!
    Yt. Hanna

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kiurunkannus on niin ihana! Tuskin kukaan voi sitä riesana pitää, mutta oikeassa olet: tälläkin tontilla sitä nousee ihan reunasta reunaa, toki joissakin kohdin runsaampana, joissakin hyvin harvana. Niiden kukista on lisäksi pörriäisille ja vastaheränneille perhosille tavattoman paljon ravintoa. Onneksi sinullakin on nyt oma aarteesi, joka toivottavasti lisääntyy!
      Morsiusleinikki on tosiaan kaunis. Harmittaa, sillä omalta pihaltani se hävisi. Minulla oli sitä parissakin paikassa, mutta vähitellen ne jotenkin näivettyivät, vaikka alkuvuosina kasvoivat ja kukkivat oikein runsaina. Joten vaali sitä omaasi!
      Kiitos ja hauskaa vappua sinullekin!

      Delete
  10. Kauniit kuvat. Kyllä kevät on ihanaa aikaa. Minäkin bongasin jo muutaman krookuksen. Voi tätä ilon päivää.
    Iloista Vappua.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Se on mahtava ilon päivä, kun ensimmäiset krookukset löytyvät!
      Kiitos, iloista vappua sinullekin!

      Delete
  11. Mulla oli tänään kevään ensimmäinen kunnon puutarhapäivä! Kun aurinko alkoi paistamaan, tuntui että kukkanuputkin kasvoivat selvästi päivän aikana;)
    Ihanan värinen tuo unkarinsinivuokko!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ihana päivä! Maasta nousee kaikkea ihan vimmaisesti nyt kun on viimein lämmintä.

      Delete
  12. Todellakin, kevät on ihmisen ja kissan parasta aikaa. Ja sekin pitää paikkaansa, kokeiluja pitää olla. Onkohan minun Gold Lace -esikko elossa, pitääkin huomenna tarkistaa. Se pitäisi siirtää jos on elossa, kasvaa huonossa paikassa, samalla voisi varmuudeksi jakaa.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Toivottavasti löydät Gold Lacesi hyvissä voimissa. Ne ovat niin kauniita.

      Delete
  13. Ihan parasta aikaa! Kun kasveja on paljon, käy helposti niin, että toista hoitaessa tulee vanhingossa vaurioittamaan toista. Onneksi löysit lumikellot ajoissa :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Niinhän siinä käy, onneksi kumminkin aloin kaivaa ja tutkia, muuten niillä ei ehkä olisi ollut voimaa nousta pintaan.

      Delete

Kaunis kiitos kommentista!