Saturday 20 April 2024

Pyrypäivä

 Kuinka teillä on vietetty tätä keväistä lumisadetta? Täälläkin oli maa aamulla valkoisena, mutta kun ollaan pari astetta plussalla, ei se kauaa pysynyt. Aurinko on välillä paistanut, monta kertaa jopa samaan aikaan, kun on hiljalleen satanut lunta.

Aamu alkoi epämieluisasti hätistämällä pyjamassa kaksi metsäkaurista pihalta. Lunta oli silloin kaikkialla, mutta niin ohuelti, että en pystynyt seuraamaan sorkanjäljistä, mistä ne olivat tulleet sisään. Kahdelta iltapäivällä oli jo näin lumetonta.

Saniaistarha on edellisestä kuvasta vasemmalle ison kuusen varjossa. Siellä on lumikello 'Kildare' edelleen nupulla – välillä kukkia on auki, jos on riittävän aurinkoista. Kukissa on ulkopuolella hennot vihreät raidat.

Täällä sijaitsee pihani ensimmäinen talventähti, jota olin ehtinyt etsiskellä monet tovit tänä keväänä, kun muut talventähdet nousivat. Viimein tämäkin heräsi! Tämä on saatu Aarno Kasvilta kauan sitten, olin kokonaan jo unohtanut saaneeni ja istuttaneeni tämän, kunnes yhtenä keväänä hieraisin silmiäni kuusen alla, kun siellä oli kirkkaankeltaisia pallukoita. 
Sittemmin se kuusi kaadettiin ja nyt näillä on enemmän valoa – ja edelleen ihana, kuohkea, karikepitoinen maa.
Tämä lienee italiantalventähteä, kun varsilehdet ovat noin leveät ja vihreät. Lisäksi tämä tekee siementaimia, mikä sulkee pois risteymälajin Eranthis × tubergenii, sillä se on ymmärtääkseni steriili. Ihan saman näköinen se kyllä on.

Keltavuokko onkin jo noussut maasta! Tämä on kerrottukukkaista versiota.

Keltavuokosta vähän alemmas nousevat kalvaspikarililjat. Nämä ovat reipastuneet todella paljon sen jälkeen, kun näiden yllä kasvava iso kuusi kaadettiin toissa vuonna. Se taisi pitää kasvupaikan hämärän lisäksi myös liian kuivana. Nyt tässä alueella kasvaa enää yksi iso kuusi, joka suo iltapäivävarjostuksen.
Taustalla nousee jotakin mystistä narsissia – en tiedä, mitä. Olen viettänyt muutaman tovin lukemalla viime syksyn ja kesänkin istutusmuistiinpanoja. Se on muuten todella viihdyttävää! On kutkuttavaa lukea, mitä kaikkea maasta kohtapuoliin nouseekaan (toivottavasti).

Saniaistarhan punakukkaisille pystykiurunkannuksille kävi valitettavasti näin, kun kauriit ovat keksineet pihani buffettikattauksen. Samoin punaisen villin penkin 'Beth Evans' on syöty. Mutta minulla on ässä hihassa: ystävä antoi viime syksynä mukuloita punaisesta kiurunkannuksestaan ja istutin ne muualle, niitä kauriit eivät vielä ole keksineet!

Samoin on valitettavasti sinivuokkojen laita, kukat on syöty niin unkarinsinivuokosta kuin luonnon lehtosinivuokoistakin. Joistakin sinivuokoista kukat eivät vielä olleet nousseet, joten toivoa uusista kukista on vielä. Tukin tänään taas pari uutta aukkoa aidassa. Yhdessä kohdassa oli todistusaineistoa: olivat kohottaneet riista-aitaa ja ryömineet ali. 
Ehkä saan pihan kohta kauristiiviiksi. Peuratiivis se nimittäin jo on, mutta sitten tulivat pikkuiset kauriinpenteleet. Huolestuttaa kyllä, mitä esimerkiksi luonnon sinivuokoille käy, jos ne kaikki syödään. Käsittääkseni kukkiminen ja siementen kehittäminen on niiden ainoa keino lisääntyä.


Italiantalventähti Eranthis hyemalis
Kalvaspikarililja Fritillaria pallidiflora
Keltavuokko Anemone ranunculoides
Lumikello Galanthus
Pystykiurunkannus Corydalis solida

34 comments :

 1. Meillä oli myös aamulla herätessä maa ihan kauttaaltaan lumen peitossa ja lunta satoi hiljalleen noin puoleen päivään saakka. Aurinkokin näyttäytyi sateen loputtua hetkittäin taivaalla. Äsken synttäreiltä naapurikaupungista palatessamme, alkoi lunta taas satamaan. Onneksi tiet olivat sulia, sillä vaihdoimme jo autoon kesärenkaat alle.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Onneksi pääsitte turvallisesti kotiin!
   Minulla on ollut kesärenkaat jo neljä viikkoa; olen optimisti :-D Mutta enpä ajelekaan muuta kuin silloin, kun käyn mantereella ja usein pystyn päättämään matkapäivät säätiedotusten mukaan. Olin kyllä kuvitellut, että huhtikuu toisi kevään tullessaan.

   Delete
 2. Hyvä, että lumi suli siellä jo pois. Kukat eivät varmaankaan ehtineet paleltua.
  Meille on satanut koko päivän ja vieläkin näköjään saadaan lisää lunta. Uutta lunta on tullut tänään yli 10 cm.
  Tiet ovat tukossa, koska ne aurataan sitten kun lumisade loppuu. Onneksi meillä on toisessa autossa talvirenkaat ja päästiin ruokaupassa käymään.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Voi ei, teille on tullut paksu kerros uutta lunta, kun vanhaakin oli riittämiin. Hyvä, että pääsitte kauppaan!

   Delete
 3. Meillä on lumisadetta vietetty lumisateessa. Aamulla oli meilläkin maa valkoinen ja koko päivän on sadellut vähän lisää, mutta päivällä lämpötila oli plussan puolella, joten märkä lumi sulatti entistä lunta. On maa kyllä vieläkin valkoinen osittain.
  Siellä olikin pikatakatalvi ja kukat voivat taas jatkaa kukkavarsiensa kasvattamista.
  Ne kauriit ovat niin ärsyttäviä, juuri nyt niitä ei ole muutamaan päivään näkynyt, mutta minulla ovatkin kaikki pinnalla näkyvät kukat vanhojen Elfa-korien alla. Toivon, että kauriit olisivat turhautuneet.
  Kunhan tästä talvesta päästään ruiskuttelen kasveille Trico-gardenia.
  Edes jotain harmia kauriille!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Täällä alkoi vielä eilen illalla seuraava pikatalvi, maa on taas valkoinen. Kottarainen näkyy istuvan kiroilemassa puhelinlangalla pää hartioiden välissä. Verrattuna eiliseen en ajanut tänä aamuna kahta kaurista pois pihalta; siellä ei näy nyt jälkiä niistä, kun eilen tukin uusia koloja aidassa. Trico on hyvä, harmittaa, että en ollut muistanut suihkutella sitä ennen kuin lähdin kaupunkireissulle viime viikolla.

   Delete
 4. Kivipellon Saila20 April 2024 at 19:19

  Voi harmi niitä kauriita! Meillä yksi oli alapihalla tepastellut aamuyöstä, pihaan ei ollut tullut onneksi. Täällä pikkuisen Murun kanssa kahlattiin lumessa, tehtiin maja kuusen alle ja puhdistettiin kuusen oksia lumesta - meillä oli kivaa ja piha näytti hyvin siistiltä - 10 cm paksuinen lumi peitti maan, muutamat sipulikukat törröttivät lumen läpi. Enpä olisi uskonut että kauriit syövät sinivuokkoja metsässä, täällä ainakin toistaiseksi ovat saaneet olla rauhassa!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hyvä, jos sinivuokot saavat olla rauhassa siellä!
   Kuulostaa silti mukavalta teidän puuhat Murun kanssa. Kelistä ilo irti, se on mukava asenne.

   Delete
 5. Aamun täys järkytys maa aivan valkoinen ja koko päivän on satanut🤦‍♀️
  Onpa sattuma meidänkin pihalla oli metsäkauris, joka sitten köpötteli metsään.
  Päivä on tuntunut niin ikuisuudelta kun ulkonakaan ei voi mitää tuolla lumi sateessa tehdä.
  Teillä sentään lumi suli heti pois.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Voi sentään, toivottavasti teiltäkin sulaa! Kauriit tulevat sinnikkäästi apajille, jos ovat maukkaan salaattibuffetin keksineet.

   Delete
 6. Meillä iltaa kohden vasta lumi on jäänyt maahan. Ei sitä ole kuin senttipari mutta pärjäisimme ilmankin

  ReplyDelete
 7. Täällä myös maa useamman sentin lumikerroksen peitossa. Onneksi ehdin siä ennen raivailla vähän terassia ja pihaa, nyt ei pysty tekemään ulkona mitään.
  Ihanaa, että sinulla kukkii jo talventähdet, minä kovasti odottelen viime syksynä istuttamiani 😊

  ReplyDelete
  Replies
  1. Toivottavasti talventähtesi pian nousevat ja se lumi häipyy!

   Delete
 8. Valkoista on ollut koko päivän ja lumikuorrutus oksilla; aamusella jaksoin viellä vitsailla asiaa joululaulun sävelmin, mutta muutaman tunnin jälkeen tuli aikamoinen kyllästyminen; en mennyt ollenkaan ulos, vaan hoitelin taimiani sisällä. Mm. 14 terhakkaa ruskosormustinkukan alkua ilahduttaa! Jospa niitä pystyisi vielä jossain vaiheessa istuttaa uloskin.
  On mahtavaa löytää unohtunut kasvi-istutus tai joku kokeilumielessä maahan tuikattu yritys yllärinä myöhemmin ja miten mukavaa on myös, kun on kasveja, jotka muistuttavat lahjoittajistaan:)
  Merja

  ReplyDelete
  Replies
  1. Joululaulu :-D Hei, ihanaa, että ne ovat itäneet noin hyvin! On kyllä kiva löytää kaikkea, mitä maasta nousee.

   Delete
 9. Tässä on oltu ja ihmetelty. Himmukin ilosta haukahtaen kun taas olikin lunta! Nyt sitä on noin 10 senttiä ja pakkastakin useita asteita. Eihän tämä nyt mitään maailman suurinta ihmettä ole tähän aikaan mutta olisi tuota talvea jo ollut ihan tarpeeksi. Siellä ne nyt on, jo kukkaan ehtineet ja kukkimaan pyrkivät niin krookukset kuin chikkatkin, lumikellot koittaa kukkia lumenkin seassa. Tänään ei pitäisi ainakaan paljon lisää tukka, huomiseksi luvassa 10 senttiä lisää, Hoh hoh. miettimään jo pistää joudunko nuo kasvattamani taimet kiikuttaa tunkiolle vai jaksaisko uskoa että kyllä se lämmin jo silloin on kun ne täällä ulos saa. No, uskonhan minä. onhan tässä vielä aikaa.
  Sinulla siellä kevät menee omaa vauhtiaan eteenpäin, saat iloita kukista eikä lumi hidasta askelta. Ei voi kuin toivoa että noin jatkuisi ettei lumi kauneutta peittäisi. Kyllä se tästä viel ätääläkin iloksi muuttuu.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Himmun riemua on varmaan ihana seurata!
   Eipä tämä ihmettä ole, mutta ei haittaisi, jos kevät nyt lähtisi etenemään vauhdikkaammin. Teille onkin sitten tullut oikein paksusti lunta ja että vielä huomenna lisää! Toivottavasti tuleekin kevät eikä lunta.

   Delete
 10. Eilisen aamun aloitin kiroilemalla tuota lunta maassa, illemmalla se kyllä suli osittain. Mutta taas tänä aamuna - VOIH sentään. Enpä haravoi pihaa tänäänkään.

  ReplyDelete
 11. Tänne tuli eilen toistakymmentä senttiä lunta. Tänään oli peräti 9,6 astetta pakkasta aamulla, parina edellisaamuna ”vain” 7. Raparperi oli jo hyvässä kasvussa, mutta nyt se on sekä lumen alla että umpijäässä. Tulppaanin piippoja en ole uskaltanut käydä katsomassakaan… krookukset ja idänsinililjat eivät vielä lumen alta olleet päässeetkään, sitä kun paikoin oli vielä entistäkin aika reilusti. Mutta se täytyy sanoa, että silloin ennen tätä Siperian toista tulemista lumi kyllä suli aivan hurjalla vauhdilla, monta senttiä päivässä.

  Kauriita ei ole näkynyt tänä talvena tässä meillä. Alkutalvesta oli yksi pukki muutaman kerran, mutta tammikuussa sekin katosi. Sen sijaan rusakoita on runsaasti, ja nekin ovat miltei kauriiden kokoisia :-D

  ReplyDelete
  Replies
  1. Onpa teillä rapsakat pakkaslukemat! Täällä on ollut noin –4 tässä parina yönä, toissa yö oli ihan pikkuisen lauhempi. Kunpa kevät jatkuisi, on sen voima ihmeellistä seurattavaa.
   Teillä päin ovat rusakot hyvissä lihoissa :-D

   Delete
 12. Kyllä puutarhaihmisiä koetellaan; jos ei tule lunta niskaan aivan väärään aikaan, niin sitten ovat peurat ja kauriit vaanimassa! Varmasti surettaa kiurukannusten ja sinivuokkojen menetys! Toivotaan, että saat pihasi aidattua, etteivät pääse tekemään enemmin tuhojaan!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Lähtötilanne on nyt hyvä, sillä koko piha on jo aidattu riista-aidalla, mutta metsäkauris on niin pieni, että pääsee matalasta raosta sen ali tai suurentamalla verkon reikää. Nyt riittää kumminkin vain niiden kohtien tukkiminen, onneksi.
   Tsemppiä sinnekin lumen keskelle, toivottavasti saamme pian kevään takaisin!

   Delete
 13. Peurat ja kauriit on kai aina vaan lisääntyneet. Olen kuullut täälläpäinkin niitä näkyneen enenevässä määrin ihmisten pihoillakin. Meidän pihalla ei vielä ole näkynyt kuin jäniksiä.
  Kaikki vihreys on kadonnut. Maassa on jo kolmatta päivää selkeä lumikerros ja lisää höytyilee koko ajan. En olisi viikko sitten uskonut.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ne lisääntyvät kuin pupujussit. Voi ei, teillä on nyt todella talvista. Pikaista kevään paluuta!

   Delete
 14. Kylmässä keväässä on jo riittävästi riesaa, eikä enää kauriiden vierailuja kaivata. Toivottavasti löysit kaikki raot, joista ne luikertelevat sisälle. Ei kyllä uskoisi kauriiden olevan niin notkeita, mutta kaipa luonto on niitä opettanut hakeutumaan mitä kummallisimpiin paikkoihin ruoan perässä. Varsinkin, kun puutarhassa on taatusti luontoakin herkullisempi puffet katettuna.
  Käsittämättömän karmea kevät. Satunnaisen lumisateen vielä sietäisi, mutta siihen yhdistetty pakkanen lisää huolta ja murhetta. Eilen suurin osa lumesta suli ja haihtui, mutta yön aikana maa on taas muuttunut valkoiseksi. Ja pakkasta parhaillaankin -3.
  Keskiviikkona piti lähteä autolla vähän pidemmälle. En lähde, sillä en taatusti vaihda talvirenkaita takaisin. Tuijotan lumista pihaa ja kuvittelen kiukun voimalla sen katoavan.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Metsäkauris on kyllä pieni ja nätti verrattuna kulmikkaaseen valkohäntäpeuraan. En yhtään pistäisi pahakseni katsella niitä ikkunoista käyskentelemässä puutarhassani – jos se olisi vain puistomainen nurmikenttä. Mutta nyt on tosiaan jokainen yli 20 cm rako aidassa tukittava, muuten ne änkeävät itsensä siitä väkisin nyt, kun ovat apajat äkänneet.
   Onpa teillä kylmä! Täällä on sentään +2. Aamuinen lumi on taas hävinnyt. Toivottavasti huomenaamulla ei tarvitse taas herätä joulumaisemaan.
   Voi että. Vedä verhot kiinni, ota joku mukava (lämpimistä maista kertova) kirja lukuun ja ehkä vielä joku kirkas valo suoraan pään päälle. Enää pari päivää kylmää ankeutta, sitten kai kevät taas jatkuu.

   Delete
 15. Tuo on niin turhauttavaa kun kauriit napsivat suihinsa kasvustoa.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Se tosiaan on. Toivon, että olen nyt onnistunut tukkimaan niiden reitit. Tilannehan on tietysti se, että kun on näin saperin kylmää, niin ei niillä ole oikein metsässä ruokaa.

   Delete
 16. Meillä ei vielä ole kauniita tässä lähellä kyllä . Sitten on meidänkin vedettävä verkkoaita seiväsaidan lisäksi .

  ReplyDelete
  Replies
  1. Jos ne keksivät, mitä kaikkea herkkuja puutarhassanne on tarjolla, niin sitten niitä ei pidättele kuin tiheä aita. Kannattaa myös kiinnittää verkko maahan pitkillä oksilla tms, muuten kauriit nostavat aitaa ja tulevat ali.

   Delete
 17. Jaa, sitä lunta riitti sitten teille asti. Tänne tuli varmaan yhteensä melkein parikymmentä senttiä mutta onneksi suurin osa on nyt sulanut pois. Ehkä viitisen senttiä on vielä niiden talven jäljiltä jääneiden päällä. Nyt on jo sen verran vetistä, että toiveissa on nopea sulaminen.
  Pahus noita nelijalkaisia ahmatteja! Ja vielä sinivuokotkin piti mussuttaa, olisivat edes vetäneet jotain viimekesäisiä perennanjäänteitä tai ensimmäisiä rikkaruohonversoja. Se unkarinsinivuokko kun oli niin nättikin. Toivottavasti nuppuja vielä nousee paljon.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kyllä riitti ja koko päivän satoi, mutta niin hiljakseen, ettei sitä kovin montaa senttiä kertynyt. Teille tulikin sitten enemmän! Toivottavasti nekin sentit teiltä pian sulavat ja pääset takaisin piippojahtiin.
   Nelijalkaisista taisi tulla nyt pysyvä riesa, sillä lumesta voi nähdä, kuinka ovat viime yönä tepastelleet ympäri pihaa mussuttaen ja vetäen sipuleita maasta. Viime kevät taisikin sitten olla vain harvinainen poikkeus peurattomuudessaan. Kun ne kerran keksivät apajat ja reitin, ne eivät jätä käymättä. Kunpa keksisin, mistä ne vielä tulevat.

   Delete

Kaunis kiitos kommentista!