Saturday 13 April 2024

Lumikellokatsaus

 Nyt taitavat olla kaikki kukassa, paitsi viime vuonna istutettu 'Straffan', joka ei ole noussut ollenkaan. Toivon, että se on kumminkin elossa ja että en ole murjonut tai kitkenyt sitä, kun kitkin paksujuurisia laidunkarstaohdakkeen taimia siltä alueelta.

Laitetaan alkuun puistolumikello 'Blonde Inge', joka on istutettu kaksi vuotta sitten. Se on selvästi runsastunut! Tämän erikoisuus on kukkien keltaiset kuviot tavanomaisten vihreiden sijaan.

Jatketaan puistolumikellolajikkeilla. 'Viridapice' on still going strong, jo viikkoja kukassa. Tämän erikoisuutena ovat ulompien kehälehtien vihreät läikät tuolla lehtien alaosassa. Kukkavarressa olevat ylälehdet myös kiertyvät todella koristeellisesti, hauska lajike!

Kostea kevätniitty on aika harvassa kukassa vielä. Osa lumikelloista on kukkinut jo jonkin aikaa, osa on vasta nousemassa maasta. Tässä kasvaa kerrottua 'Flore Pleno' -puistolumikelloa ja vähän myös tavallista puistolumikelloa.

Koska puistolumikello 'Flore Pleno' ei tee siemeniä, olen pari vuotta sitten jakanut tuppaita vähän laajemmalle ja nyt ne alkavat runsastua. 
Ja samperin mataraa nousee jo ylös vähän joka puolelta! Sitä pitäisi muistaa kitkeä ajoissa ennen kuin lonkerot ovat metrin mittaiset.

Ystävän lähettämät puistolumikellot nousevat kasvimaan nurkan penkistä, joka on tosi kylmä kasvupaikka. Täällä vielä himmaillaan ja maakin on aika jäässä.

Esikkopellossa eli jouluruusulaaksossa eli Rivendellissä on jo runsaasti lumikelloja tuppaina siellä täällä. Niitä vain on jotenkin vaikea saada näkymään kuvissa kaiken ryönän keskeltä.

Niinpä otin kuvan laajemmin koko alueesta. Etualalla on paras tarhajouluruusukeskittymä, mutta on niitä siellä täällä muuallakin. Kiviaidan vieressä kasvaa kaksi saarnea, joiden lehtien annan maatua tähän, sillä niistä tulee täydellistä lehtomultaa. Saarnista putoaa tuulissa runsaasti oksia ja nekin jätän tähän maatumaan.
Tässä kuvassa ovat kaikki Rivendellin lumikellot, mutta niitä ei millään näe!

Uusi yritys, kyykistyin. Nyt kuvassa ainakin näkyy oja, niin kutsuttu Rivendellin joki, jossa on edelleen vettä. Se on kaunis.

Ei auta kuin zoomata lähemmäs. Siellä! Kohta nousevat kukkaan myös kevätlumipisara ja keltavuokko, jouluruusut, kevätesikot, pystykiurunkannukset ja narsissit. Sitten tämä ryönämaa alkaa olla jo aika vihreä.

Kriminlumikello on noussut maasta todella vauhdikkaasti suoraan kukkaan aiemmin mainitun 'Viridapicen' lähellä. Ehdin jo huolestuneena tätä harvinaisuutta odottaa. Tämä on vasta näiden toinen kevät puutarhassani. On mukava huomata, että siinä missä viime keväänä kumpikin sipuli tuotti yhden kukan, nyt kukkia on tuplasti.

Tähtilumikello mäntyjen alla on usein ollut ensimmäinen lumikello kukassa, tänä vuonna sillä kesti kauemmin. Jos tämä nyt edes on puhdas elwesii, tämä tuli nimittäin turkinlumikellopussissa. Siitä pussista tuli kyllä myös turkinlumikelloja.

Ja pussista, jossa piti olla puistolumikelloa, tuli turkinlumikelloja. Ihan hyvä, sillä istutin ne ruskopenkkiin, joka voi olla kesällä liian kuiva puistolumikelloille. 
Turkinlumikelloja on alkanut vähitellen nousta ja pari ensimmäistä on kukassa. Näillä on nuo tyypilliset leveät, kaartuvat, kellanvihreät ja kiiltävät lehdet.

Siirrytään sitten risteymiin. Ne eivät ole mitään lumikellolajia, sillä ne ovat useamman lajin sekoituksia, risteymiä eli hybridejä. Aina ei vanhemmista ole edes tietoa. Tämä on viime kesänä istutettu 'Atkinsii', ihanan vauhdikas tapaus. Sen ulommat kehälehdet ovat erityisen pitkät, mistä tulee tuo tuulitukka-ulkonäkö.

Muotopuutarhan Greatorex-risteymistä 'Dionysus' on komeampi tupas, tosin se sai vähän tuhkaa niskaansa, kun tyhjensin tuhkaämpäriä tänne.
'Hippolyta' on vasta noussut ja ensimmäinen kukkii vielä matalana, mistä jo kerroin. Otan enemmän kuvia siitä, kunhan kukkia ja pituutta tulee lisää. 

'Snow Fox' on nyt täydessä kukassa, kukkia tuskin tulee enempää. Tämä kahdeksan kukkaa on kyllä erinomainen suoritus toissa syksynä istutetulta yhdeltä sipulilta.

Samalla alueella, mutta enemmän ison kuusen varjossa, on 'Kildare' vasta tulossa kukkaan. Tämän ulommissa kehälehdissä on todella kauniit, haileat vihreät raidat.

Auringon osuessa kukkiin ne alkoivat jo vähän avautua eilen iltapäivällä. Tänään on ollut niin sumuista ja koleaa, että kukat ovat visusti kiinni (ylempi kuva).

'S. Arnott' kukkii lehtikuusen alla. Tässä vieressä oli oja, jonka ympäristössä oli karmea jääkenttä helmi- ja maaliskuussa. Aivan ojan partaalla pitäisi olla lisää Arnotteja, mutta niitä ei ainakaan vielä näy. Voi olla, että ne ovat menehtyneet. 
Ojan vastarannalla, jossa oli vielä hurjempi, paksumpi ja pitkäkestoisempi jääkansi, on kuitenkin ainakin yksi tupas urheaa puistolumikelloa hitaasti nousemassa maasta! Jaoin sitä viime kesänä pitkin ojan vartta, joten jännitettävää on enemmänkin, mutta ainakin se yksi rypäs on selvinnyt äärimmäisen haastavista olosuhteista.

Maratonin loppuun vielä ihana lumikellojen kaukainen sukulainen, kevätlumipisara. Näistä ensimmäinen on juuri avannut kukkansa ja se on tämä suloinen keltapilkkuinen (var. carpathicum), jonka olen joskus aikoja sitten saanut Aarno Kasvilta. Vihreäpilkkuiset ovat nupulla.


Kevätlumipisara Leucojum vernum
Kriminlumikello Galanthus plicatus
Puistolumikello Galanthus nivalis
Saarni Fraxinus excelsior
Tarhajouluruusu Helleborus Orientalis-Ryhmä
Turkinlumikello Galanthus woronowii
Tähtilumikello Galanthus elwesii

16 comments :

 1. Ihana, ihana postaus <3 Postauksen luettuani katselin kuvia vielä uudelleen ja uudelleen.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Lumikellot ovat läheltä katsottuna aivan ihmeellisen kauniita.

   Delete
 2. Oh, miten monenlaisia ja näköisiä lumikelloja pihaltasi löytyy. Ihmekukka nousemaan kevät toisensa perään.puskee lumenkin läpi kukkimaan.
  Muta mikä kevät. vielä viikko sitten kävi yuossa läjiladulla senpäiväinen suksuen suihke ja nyt on pelto lumeton. Ei ole omassa pihassakaan enään kun aurattyjen kasojen jäänteet. Lumikellot meilläkin kukkii ja krookiksia kukassa niin kukkamailla kuin nurmikollakin. Uskomaton lumen sulaminen nyt kyllä oli. seurauksena pihalla komeita lammikoita joiden vesiä en onnistunut ohjaamaan pois. Mutta kevät kuivattaa ja luvatut yöpakkaset joita en kyllä toivonut enään tulevaksi.
  Ihanaa kevään jatkoa sinne

  ReplyDelete
  Replies
  1. Voi ihmettä, siellä on keväällä ollut tosi vauhti päällä! Kukat ovat niin nopeita, kun vasta muutama päivä sitten kirjoitit, että lunta on kaikkialla, paitsi talon seinänvierustalla. Ja nyt sitten kukkii joka puolella jo!
   Toivottavasti ei tulisi kovin kylmiä öitä kuitenkaan. Kiitos ja ihanaa kevään jatkoa sinullekin!

   Delete
 3. Upea kattaus lumikellojen sukua! Minulle jo sana lumikello kuulostaa eksoottiselta ja olen iloinen, kun muutama lumikello nousee omasta puutarhastani. En aiemmin uskonut niiden edes pärjäävän meidän puutarhoissamme! Täytyy etsiä, löydänkö vielä nimen jostain tallesta. Mietin myös uusia paikkoja, johon syksyllä voisi lumikelloja istuttaa ja kokeilla niiden viihtyvyyttä. Pärjäisivätköhän metsäpuutarhassa, vai menevätkö myyrien ja jänisten suihin? Ovat kyllä niin suloisia kevään tuojia!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Pussista ei välttämättä tule sitä lumikelloa, mitä siinä kerrottiin olevan, jos olisikin säilyttänyt etiketin :-D Metsäpuutarha olisi varmaan hyvä, mutta myyrät ja jäniset voivat tosiaan niitä verottaa. Ei auta kuin kokeilla. On täälläkin myyriä todella paljon, silti lumikelloja kukkii. Ainoastaan tosi paahteinen ja kuiva paikka on niille vaikea.

   Delete
 4. Upea lumikellokatsaus! Minä tykkään lumikelloista ihan hurjasti ja juuri eilen ihastelin, miten paljon pieniä mättäitä lumikelloja on noussut huvimajan ja keittiöpuutarhan välille nurmikon ja penkkeihin. Niiden saaminen yhteen kuvaan on vain aika vaikeaa, mutta silmillä voi onneksi ihailla ihan sydän täynnä iloa.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Lumikellomättäinen ihasteleminen sujuu onneksi, vaikka kuvaaminen ei. Pitäisi valita pilvinen päivä, niin ne erottuisivat kuvasta paremmin. Ihanasti sanottu, sydän täynnä iloa, sitä lumikellot ja muut kevätkukat tosiaan tuottavat!

   Delete
 5. Kivipellon Saila14 April 2024 at 08:49

  Mielenkiintoista! Lumikellot helposti niputtaa yhden sanan alle, mutta kun nöyrtyy ja polvistuu niin erilaisuuksia niiden kesken löytyy ja paljon valikoimaa, yllättävän paljon! Mistä noin huikeaa valikoimaa löytyy? Täytyy tutkia nuo muutamat omani. Mulla on ikivanhoja isomummun lumikelloja pari tupasta sireenien alla, varmaan puistolumikelloja. Täytyy tutkia kun kukinta alkaa. Aila jännää että kevätlumipisara on samaa sukua lumikellojen kanssa 🥰

  ReplyDelete
  Replies
  1. Lumikellojen tunnistaminen onnistuu oikeastaan parhaiten lehdistä, mutta se toimii vain lajien suhteen. Risteymälajikkeissa on sitten monenlaisia lehtiä perimästä riippuen :-D
   Aloitin hankkimalla täkäläisissä myymälöissä myytäviä sipulipusseja, mutta niissä ei ole kuin muutamat samat lajit ja yksi lajike, tuo kerrottu puistolumikello 'Flore Pleno', vuodesta toiseen. Ja tosiaan niissä pusseissa voi olla vähän muuta kuin etiketissä sanotaan. Sitten olen saanut ja ostanut lumikelloja harrastavilta ystäviltä heidän sivusipuleitaan. Ja sitten tietysti tilannut ulkomailta, se on tuon edellisen kanssa ainoa mahdollisuus kartuttaa valikoimaa lajikkeiden ja esimerkiksi tuon kriminlumikellon osalta. Yleensä joka syksy tilaan jonkun uuden ja kiinnostavan lajikkeen. Pitää vain istutella niitä eri paikkoihin, jotta pysyy kärryillä, mikä on mitä :-D

   Delete
 6. Pienet pikkiriikkiset uhmaavat kylmää ja viimaa näyttäen mallia isommille :) Rivendellin ja sen läheisyyden taianomainen vaikutus pitää kylmän loitolla.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Rivendellissä on erittäin suotuisa ilmasto :-)

   Delete
 7. Harmittaa, ettei kevätlumipisara viihdy meillä. Lumikellot sen sijaan viihtyvät, ja niistä on kasvamassa pieni keväinen niitty hortensiapuutarhaan. Ennen luulin, että lumikello on lumikello ja se on siinä, sitten opin kerrotun 'Flore Pleno' lajikkeen ja sen jälkeen monta muuta. Kaikki yhtä kauniita!
  Toivottavasti kaikki aarteesi nousevat maasta.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kevätlumipisara on aika yllättävä. Minulla parhaiten viihtyy tuo kuvan tyyppi, joka kasvaa aivan kuistin rappujen vieressä talon pohjoispuolella saaden tuskin lainkaan aurinkoa. Kerran yritin siirtää sen ruskopenkkiin, mistä sitä ei ikinä noussut. Luulin jo onnistuneeni hävittämään koko kasvin, kun sitä alkoi kuitenkin nousta vanhasta paikasta hentoisena. Nyt annan sen olla siinä enkä todellakaan siirrä!
   Vihreäpilkkuista olen istuttanut jouluruusujen alueelle lehtomaiseen paikkaan saarnien alle, jonne paistaa keväällä hyvin aurinko, mutta siellä se nousee aina tosi myöhään verrattuna tuohon täysvarjossa kasvavaan – outoa! Lisäksi se ei näytä runsastuvan lainkaan, toisin kuin se rappujen pielen lumipisara.
   Sittemmin istutin toisen vihreäpilkkuisen myös talon pohjoispuolelle kuistin eteen ja siinäkin on jo nuppuja.
   Tämän perusteella uskallan väittää, että kevätlumipisara haluaa kasvupaikan, joka on jo keväällä hyvin viileä ja jossa ei tule kesällä yhtään kuuma. Ihan täysvarjo ja kosteanpuoleinen maa ovat mieleen, tosin kuistin vierellä on räystäs eikä siihen paljon vettä tipu; maa on kostea vain keväällä. Usein sitä kuvittelee, että jokin hieno kukkapenkki, johon paistaa aurinko, olisi paras kukille, mutta ne sitten viihtyvätkin ihan muualla.
   Auttoiko tämä yhtään miettimään, mihin sitä voisit vielä kokeilla?

   Delete

Kaunis kiitos kommentista!