Istutin aiemmin keväällä ruukkukukkina hankitut kaksi tähtilumikellon sipulia mäntyjen alle metsäpuutarhapenkkiin. Niiden kukinta on jo ohi.
Jostain syystä olin istuttanut kaikki nämä aiemmat lumikellot penkin takaosaan lähelle aitaa, missä niitä ei pääse ihailemaan läheltä ollenkaan. Nyt istutin uudet sipulit ihan etureunaan. Olin varmaan ollut tapani mukaan ylioptimistinen niiden leviämisen suhteen ja kuvitellut, että äkkiä ne valtaavat koko alueen.
Tästä tulikin mieleeni: voisi ehkä lannoittaa? Tämä kasvun aika on se, jolloin ravinto kulkeutuu mukulaan, ei sitten syksyllä, kun kukka ilmestyy.
Olen niin supersurkea muistamaan lannoittamisen, että tässäpä on minulle iltapäivän ohjelmanumero ennen kuin sade (lumi? vesi? räntä?) illalla alkaa. Lannoite imeytyy sitten maahan hyvin sateen myötä. Kyllä kai minulta jotain lannoitusainetta löytyy, vaikka sitten orkidealannoitetta, jos ei muuta.
Koska yllä olevasta kuvasta ei näy, millaiset myrkkyliljan lehdet ovat, otin kuvan viereisen katajapenkin 'Lilac Wonder' -myrkkiksestä. Tämähän kukkii elinvoimaisesti joka syksy ja on parina kesänä tehnyt siemeniäkin. Ekana kesänä keräsin ne, kylvin purkkiin ja purkki on edelleen ulkona, mutta ei siitä ole vieläkään noussut mitään. Viime kesänä jätin siemenet karisemaan maahan, jospa ne itäisivät siinä helpommin. Jos ovat itämiskykyisiä ylipäätään.
Muitakin myrkkyliljoja on nimittäin noussut maasta mukaan lukien toinen vuonna 2019 hankkimani erikoisuus 'Harlekijn'. Sekään ei ole kukkinut sitten ostosyksyn, vaikka tekee lehtiä. Ja keisarinpikarililjat, ne täytyy lannoittaa!
Myrkkyliljojen lehtiruusukkeet nousevat tosiaan nyt, kukka tulee vasta syksyllä. Lehdet ovat tuollaisina tiiviinä rullina, joista tulee mieleen jokin käärö. Moni ihmettelee, mitä kummaa penkeistä nousee, sillä versot saattavat olla hyvin kookkaita etenkin näillä isommilla tarha- ja loistomyrkkyliljoilla.
Kun talvella salaojat olivat jäätyneet umpeen ja tuli vedenpaisumus, meni yksi yllättävä puro suoraan tämän yli kohti tienvarren ojaa. Onneksi sitä ei kestänyt montaa päivää ja esikko on selvästi toipunut. Se lienee jonkin sortin suikeroesikko, niitä on valtavasti monenlaisia.
Kaksi muuta Barnhavenin esikkoa oli vielä elossa aiemmin talvella, mutta ei tosiaan olisi ensimmäinen kerta, että helmikuussa näen esikon lehdet vihreinä ja huhtikuussa sitä ei enää ole. Jotenkin kummallisesti erikoisemmat esikot vain heittävät henkensä. Nämä olivat asuneet kuitenkin puutarhassani jo kaksi vuotta, joten elän vielä toivossa, että jotakin eloa olisi. Mitään lehtiruusukkeen tapaista ei näy ollenkaan, mikä on tietysti huono merkki.
Musti osallistuu tsemppauksiin untuvapeiton alta.
Imikkä Pulmonaria
Keisarinpikarililja Fritillaria imperialis
Loistomyrkkylilja Colchicum speciosum
Puistolumikello Galanthus nivalis
Rusokoiranhammas Erythronium dens-canis
Suikeroesikko Primula Pruhoniciana-Ryhmä
Tarhamyrkkylilja Colchicum Speciosum-Ryhmä
Turkinlumikello Galanthus woronowii
Tähtilumikello Galanthus elwesii
Vaaleajouluruusu Helleborus niger
Siellä saaripalstalla kannattaa toden totta kyykistellä katsomassa kaikkea söpöä, mitä maasta on nousemassa ja kukkimassa. Meillä ei nyt juuri näy mitään, sillä 10 cm lumikerros on yhä edelleen maassa, vaikka lumisade alkoi perjantaina. Tänään on satanut vuoroin vettä ja vuoroin lunta. Ihan järkyttävän kylmä viima ja muutenkin on vielä nollan ja pakkasen vaiheilla. Haluan kevään takaisin ja mielummin heti!
ReplyDeleteVoi hitsi, mikä ärsyttävän pysyvä lumipeite! Meillä oli kahtena aamuna valkoinen maa, mutta se suli päivän mittaan ja tänä aamuna ei enää ollut. Saa nähdä, minkä värinen aamu huomenna taas on.
DeleteTeidän keli ei kivalta kuulosta. Ihan hirveän kylmää on.
Onko nyt jo imiköidenkin kukinta-aika?! Ai niin, nyt muistankin, että olen aikoinaan nähnyt lehdon, jossa oli kukassa valko-, sini- ja keltavuokkojen lisäksi imiköitä. Kyykistely on hyvää jumppaa!
ReplyDeleteUseimmat imikät kukkivat toukokuussa, mutta tämä on superaikainen, sellainen se kuulemma on sielläkin, mistä jakopalan sain.
DeleteSinulla sitä löytyy kunhan muistat kyykistellä 🤔 johtuukohan se siitä kun itse en enää pääse kyykkyyn että mitään kukintaakaan ei ole näin keväällä mitä haluaisin . Pitää tuumia miten pääsisin lähemmäs maanrajaa ?
ReplyDeleteKoiranhampaita ja myrkkyliljoja minulla ei ole koskaan ollut molemmat olisi kyllä kivoja .
Imiköitä kyllä löytyy kahta erilaista pitää tiirailla kunhan lumet vähenee .
Sinulla on kyllä kiva lannoitus kaveri .
No voi sentään, kyykistely on vähän välttämätöntä, että saisi kukkasipuleita maahan. Ja sitten nyt keväällä kaikki kukat ovat niin matalalla, ettei niitä oikein näe ellei mene itse maan tasalle. Pitäisiköhän sinulle tehdä joku kärry, jossa olisi peffa lähes maassa...?
DeletePitää miettiä tuota kärry asiaa . Mutta miten sieltä maanrajasta pääsee ylös ?? Joku vinssi vielä pitäisi kehitellä 🤔😀
DeleteIstutuskärry, jossa olisi vinssi! Siinäpä olisi nerokas ja kysytty tuote! Vielä sivulla kori kukkasipuleille ja muille tarvikkeille.
DeleteHih - täällä ei ole lumikelloja, mutta lumenvalkoisena maat, mannut ja puut... kehityn mestariksi taiteilemaan kesärenkailla, eli aina kaikessa on jotain hyvää!! Ransun kuva on ihan huippu!! Huippukivaa päivää sinne - lunta tulvillaan... on raikas kevätsää - ihanan valoisaa heti aamusta!
ReplyDeleteRaikas kevätsää tosiaan! Ärh. Mutta huh, kesärenkailla! Minullakin on kyllä ne, mutta en aio ajaa mihinkään ennen vappua :-D
DeletePihallamme kasvaa jotain tosi vanhaa myrkkyliljaa, jonka talon aikaisempi omistaja on istuttanut. Sipulit ovat siis ainakin 25 vuotta vanhoja, tai kai ne sentään tekevät uutta sipulia kun vanhimmat kuolevat. Joka kevät nousee maasta huomiota herättävän terhakkaat vihreät versot.
ReplyDeleteKerrassaan huikean upeat lehdet rusokoiranhampaassa!
Onpa ihanaa, että on tuollainen perinnemyrkkylilja!
DeleteKoiranhampaat ovat jännä kasvisuku. Niillä on toinen toistaan kauniimmat lehdet, joillakin tällaisia pilkullisia, toisilla marmorikuvioisia.