Sunday 21 April 2024

Maasta nousee iloa

On kevät! Kevät on!

Jos tätä mantraa toistaa riittävän pitkään, on kevät.

Löysin viimein raparperin ensimmäisen pallukan maan pinnalta. Menin katsomaan koristeraparperia ja sekin nousee maasta! Melko luotaantyöntävän näköinen, suorastaan ällöttävä. Kyllä tuosta vielä kaunis kasvi tulee, vaikka sitä ei juuri nyt uskoisi.

Sen toisen, syötävän raparperin lähellä kasvavan heiden (Viburnum × bodnantense 'Dawn') kukkanuput alkavat erkaantua tiiviistä nipuista ja valmistautua kukkimaan. Tämä ei taida niin kelistä piitata, tämähän kukkii Skotlannissakin talvikaudella. Ja siellä totisesti saattaa olla hyytävää, vaikka ei ihan sellaisia pakkasia kuin meillä, eikä varsinkaan niin pitkää talvea.

Heiden alla on mukava rypäs talventähtiä. Ostin nämä loppusyksyn alesta italiantalventähtinä ja voivat ne sitä ollakin.
On aika hyvä saavutus, että saa loppusyksyllä hankituista talventähden mukuloista eläviä kasveja, jopa kukkia. Nehän ovat pikkuisia ruskeita käppänöitä, eivätkä oikeastaan siedä kuivumista. Muistaakseni istutin nämä kaupungissa heti taimipottiin ja kastelin oikein kunnolla, kun en päässyt saman tien kotiin näitä maahan istuttamaan. Kotona olen sitten näköjään kipannut koko potin tuohon samaan paikkaan ja sieltä niitä nyt nousee; koko ajan tulee lisää!

Lisää nousee myös näitä vaaleankeltaisia 'Schwefelglanz' -italiantalventähtiä, jotka istutin toissa syksynä kasvimaan nurkan penkkiin, oikeastaan ihan lähelle ensimmäisen kuvan koristeraparperia. Pelkäsin jo kasvuston surkastuneen, kun tänä keväänä nousi vain tämä yksi. 
Tämä paikka on osoittautunut yllättävän kevätkylmäksi, siinä on maa vielä aika jäässäkin. Mutta nyt maasta ilmestyy pikku hiljaa kaikenlaista, myös tämän lajitovereita. Otan uusia kuvia sitten, kun on enemmän kukkia auki, sillä tämä kalvakankeltainen talventähti on todella kaunis.

Pihan toisella laidalla on todella iloinen löytö. Kamtšatkankärhö vietti helmikuussa pitkän tovin jäätyneessä kuopassa, mutta sieltä se vain nousee! Kuivuneen varren vierestä nousee kolme versoa ja vasemmalla vähän kauempana on vielä yksi.
Istutin tämän jyrsijäverkolla vuorattuun kuoppaan vesimyyrien takia. Muuten voi olla, ettei kärhö nousisi ollenkaan. Verkko ulottuu noin 20 cm syvyyteen ja kohoaa taimen ympärillä noin 20 cm korkeuteen. Aloitin tuon verkkokuoppa-istutuskäytännön viime vuonna enkä hetkeäkään liian aikaisin. Tällä tontilla ovat vesimyyrät hävittäneet todella paljon kasveja puista alkaen.

Näsiä uskoo, että on kevät.

Kyllä tästä vielä kevät tulee!


Italiantalventähti Eranthis hyemalis
Kamtšatkankärhö Clematis fusca
Koristeraparperi Rheum palmatum
Näsiä Daphne mezereum

15 comments :

 1. Piti googlata tuo heisi "Dawn", ihan todetakseni, että eipä menestyis täällä V-vyöhykkeellä :D erikoinen pensas. Ransu on pörröisen ja silkkisen pehmeän näkönen, tykkää varmasti, ku on vähä viiliää :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Eipä tuo heisi varmaan vitosvyöhykkeellä menesty, tai lumen suojassa ehkä - mene ja tiedä. Sitä ei ole vielä kasvatettu Suomessa kovin kauaa. Tuo oma puskani on muutaman vuoden ikäinen.
   Ransu ei tosiaan liiasta lämmöstä perusta, mutta sille(kin) kelpaisi hyvin sellainen kymmenen asteen sää tai vähän ylikin.

   Delete
 2. Kyllä se tulee vielä, tulee se.. ihan varmasti.. Ransullakin on jo! - Max

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tänään ainakin aurinko paistaa, se on jo jotakin! Ransu teki jo aamulenkin.

   Delete
 3. Kivipellon Saila21 April 2024 at 20:36

  Onpa tuo kamtsatkankärhö aikainen, minulla onneksi nukkuu vielä mullan alla, jopa 'Arabella' joka on kaikkein aikaisin on älynnyt pitää verson maan alla toistaiseksi! Voi Ransu-ihanuutta ja tuo upea häntä! Täällä tänään aurinko paistoi ja tuuli oli hyytävä, tiistaina pitäisi kai tulla paljon lunta - en tykkää!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Yllättävän aikainen; muista kärhöistä en ole vielä löytänyt mitään, tosin enpä ole juuri tutkinutkaan.
   Tänä iltana alkava puolentoista vuorokauden sade-räntä-lumi -episodi ärsyttää jo etukäteen.

   Delete
 4. Minä olen yrittänyt hokea mutta jotenkin ei nyt enää tule kurkusta kuin murinaa .
  Minulla ei ole yhtään talventähteä ollut koskaan mutta kauniita ovat .
  Raparperi pallukat on täällä jäänyt lumen alle ja koriste sellaista en ole koskaan nähnyt .
  Kisulla on jännä ilme jotain on nyt mielessä?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Murinaa :-D
   Koristeraparperilla on kauniit lehdet ja punaiset kukat. Täytyy muistaa kuvata sitä, niin näet.

   Delete
  2. Kiitos mielellään ❤️ .

   Delete
 5. It is quite surprising how all of a sudden you have fallen behind us here in southern shore of Gulf of Finland. Eranthis is distant memory for me now, as they finished blooming about two weeks ago. It was good year for Hyemalis cilicica in our garden.
  Spring is taking a really rocky road this year. We have had "heatwaves" with temperatures over 20 degrees already two times now, and snow and frosty nights in a meanwhile. Not an easy time for plants.
  Houpfully May will bring a real spring!

  ReplyDelete
  Replies
  1. You've had those amazing heatwaves. It was also that warm one day in eastern Finland but not here in the frozen sea! So it's been very slow, but steady cold is better for the plants. I hope your plants survive the fluctuations.

   Delete
 6. Hyisevä tuuli vinkuu nurkissa, mutta minä haluan uskoa Ransun sanomaan!
  Merja

  ReplyDelete
  Replies
  1. Enä yksi lumimyräkkä, joka vietetään untuvapeitto korvissa, ja sitten näyttää paremmalta!

   Delete
 7. Kiitos taas toivon ja uskon vahvistamisesta; kai se kevät sieltä sitten tulee?!

  ReplyDelete
  Replies
  1. On se ainakin aina ennen tullut :-D
   On tämä kyllä ihan toivotonta. On niin tavattoman kylmää! Kahdet housut pitää olla jalassa pihatöissä.

   Delete

Kaunis kiitos kommentista!