Friday 19 April 2024

Seuraava oli huti

 Koska kukkii -haasteen kolmas arvaukseni meni pieleen. Sen olisi pitänyt kukkia eilen.

Isokäenrieska kuvattuna eilen illalla, kun olin tullut kotiin. Ei se varmaan ollut kukassa ollut päivälläkään, heh!

Kotiinpaluu oli hidas, sillä meidän yhteysaluksemme on vuosihuollossa telakalla. Korvaava alus on vanha, se oli meillä yhteysaluksena silloin, kun ostin tämän talon 2006. Se on seissyt pari vuotta käyttämättömänä ja tämän viikon aikana onkin yksi sun toinen asia prakannut. Eilen oli moottorin hätäpysäytin jumissa. Miehistöltä kului kaksi tuntia saada moottori käyntiin, mutta onneksi se lopulta onnistui. 
Taksiveneestä oli jo puhetta, mutta olisi ollut melkoinen operaatio roudata kattoon asti lastatun auton sisältö veneeseen, vaikka olisin tietysti jättänyt osan autoon – mutta kissat, osa puhtaista pyykeistä, ruuat, kameralaukku ja tietokonetarvikkeet muodostavat jo melko lastin. Autot olisi sitten toimitettu laivalla saariin, kun se olisi saatu taas käyntiin. 
Saaristoelämässä ei ole yhtään tylsää päivää! No – on niitäkin joskus, tai riippuu, mitä pitää tylsänä ja mitä kiinnostavana. 

Valitettavasti illalla kotiin palatessani yllätin metsäkauriin pihalta ja se on popsinut kukkia ja versoja aika paljon, mutta ei niistä tässä sen enempää. Mennään vaikka katsomaan alppipenkin tilanne, se kun on suojattu verkoilla jyrsijöiden takia – sieltä ei kauris onneksi päässyt popsimaan mitään.

Siellä ovat Fritillaria sewerzowiit nousseet.

Ikävä kyllä kauris on popsinut lähes kaikki punakukkaisten pystykiurunkannusten kukkavarret, mutta alppipenkkiin viime syksynä istutettu erikoisuus on sekä verkon suojissa että vielä hyvin matala. Tuo etualalla oleva maanmyötäinen ruusuke on Corydalis glaucescens 'Kashgarica'. Taustalla kukkii 'Yalta' -krookus.
Nimi glaucescens viittaa harmaan- tai sinertävänvihreisiin lehtiin. Niiden vuoksi tämän tunnistinkin – tai ainakin luulen tunnistaneeni. Toivottavasti se myös kukkii. Laji on kotoisin vuoristo-olosuhteista Kirgisiasta. Istutin tämän ensin aivan vääränlaiseen paikkaan; vasta sen jälkeen luin, että se vaatii hyvin kuivaa kesää ja karuja oloja muutenkin. Tuli äkkisiirto alppipenkkiin!

Alppipenkin menestyjistä yksi on ruusujuuren sukulainen Rhodiola pachyclados. Kuva näyttää, kuinka se on kärsinyt talvesta ja silti vihertyy mukavasti.

Scilla roseniin nuput ovat kääntymässä alassuin valmiina kukkimaan. Vieressä edelleen kukassa kevätkurjenmiekan kaukasialainen muoto. Tämä on se tupas, joka aloitti kukinnan myöhemmin. Ensin aloittanut on jo kuihtumassa.

Juuri, kun olin lähdössä kaupunkiin, alkoi ensimmäinen 'Spot On' -kurjenmiekan kukka avautua. Tämä on jännä lajike, jonka ulompien kehälehtien kärjet ovat mustanpuhuvan violetit. 

Vaikka on ollut kylmää, on niitä nyt enemmän kukassa. Tällä lajikkeella on melko kapeat ulommat kehälehdet, mikä johtunee vahvasta kevätkurjenmiekkaperimästä; voi olla, että tämä onkin puhtaasti kevätkurjenmiekka. Vanhemmat selvitin, mutta siitä eteenpäin sukuselvitys on haasteellisempaa. Sieltä näyttää löytyvän kevätkurjenmiekan var. bakeriana -muunnosta useastakin polvesta.
Taustalla on 'Yalta' -krookuksia. Niille ei kelpaa vajaatehoinen aurinko. Olen huomannut, että ne avaavat kukkansa vain, jos taivaalla ei ole yhtäkään pilvenhattaraa eikä minkäänlaista utua.
Vanha reikäinen villatakki suojaa laukkaneilikoita: olen huomannut, että ne menehtyvät takuuvarmasti kevätaurinkoon, jos en suojaa niitä.

No niin, lumisadetta odotellessa – täällä taivas vetäytyy välillä harmaaseen pilveen enteillen kai huomista lumentuloa.


Isokäenrieska Gagea lutea
Kevätkurjenmiekka Iris reticulata

18 comments :

 1. Upea tuo Spot On! Vähän masentaa tämä kylmyys ja lumisateella uhkailu... jospa olisi nyt viimeinen takatalvi.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Nyt on kyllä ollut kylmiä kausia vähän turhan tiheään. Vain parina päivänä on tähän mennessä tuntunut oikeasti lämpimältä.

   Delete
 2. Spot On ihastutti minuakin. Laitoin vinkkivihkoon vastaisuuden varalle.
  Sinun saaristoelämässäsi on noita kiemuroita paljon enemmän, kuin meillä mantereen asukeilla. Jospa muistaisin olla tyytyväinen tavaroiden kuskaamisen helppouteen, kun seuraavan kerran kurvaan kauppareissulta kotipihaan.
  Hyytävän kylmää, joten kaipa se ennustettu lumisade sieltä saapuu. Taisi tulla vappusää jo runsas viikko ennen vappua. En yhtään kaipaa tällaista. Kukapa kaipaisi?
  Lähden laittamaan villasukat jalkaan. Hyvää viikonloppua ja huomattavasti lämpimämpiä hetkiä!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Teillä on kyllä hienoa, kun voi esim. saada multakuorman pihaan ynnä muuta sellaista. Eikä ole tosiaan kotiinpääsy kiinni ikivanhan paatin nappuloista :-D
   Vappusää, todellakin! Voi ei. Nyt kyllä olemme ansainneet vapuksi oikeasti todella upeaa ja lämmintä säätä, sillä tässä on mennyt vappusäässä suurin osa keväästä tähän asti.
   Onneksi sinulla piisaa toinen toistaan kauniimpia villasukkia. Kiitos ja lämmintä viikonloppua sinnekin!

   Delete
 3. Mielenkiintoista siellä saaristossa, joskin järkytys kuulla se kaurisjuttu, toivottavasti kestät sen, kääk.
  Hyvä, että alppipenkin asukkaat ovat olleet suojattuina. Rhodiola pachyclados muodostaa söpöjä ruusukkeita kivien väleihin, ihanasti vihertää, vaikka onkin ollut koetuksella. Joku söi toissatalvena kaikki mehitähteni, joilla yritin samankaltaista vaikutelmaa. Ehkä tuollaisia meheviä kasveja pitäisi suojata pikku-tyypeiltä.
  Yaltat ja muutkin krookuksesi ovat niin kauniita. Viikonlopusta meinaa tulla kylmä, just ja just päästään ehkä plussalle huomenna. Kevätkukat joutuvat nyt vain kestämään. Ihanaa viikonloppua sinulle ja kissoille!
  Merja

  ReplyDelete
  Replies
  1. En ole varma, mistä kauris oli tullut, mutta se taisi häipyä portin vieressä olevan säleikön kolosta, siinä oli yksi rima poissa paikoiltaan. Niin liukasliikkeinen se oli, etten ehtinyt nähdä, kun se juoksi talon taakse ja karkuun. Laitoin tänään siihenkin säleikköön nyt sitten kanaverkkoa. Tässä tuntee itsensä ihan rikolliseksi, kun joka puolella ympärillä on kaksimetrinen verkkoaita!
   Pikku tyypit ovat hankalia. Rastaat ja muut linnut lennättävät myös mehitähtiä pois mullasta etsiessään niiden alta matoja.
   Huomenna ollaan ehkä plussalla, ehkä ei. Ehkä tulee lunta, toivottavasti ei.

   Delete
 4. Onpa 'Spot On' todella kaunis, tuon mustempi ei oikein voi olla. Saaristoelämä tuo jännitystä elämään, tai ainakin hieman erilaisuutta mantereella matkaamiseen verrattuna.
  Voihan kauris, käytti heti tilaisuutta hyväkseen kun et ollut kotona.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Mikään ei ole varmaa täällä saaristossa :-D Ihan yksinkertainen asia kuten kotiinpääsy voi olla vaikeaa. No siihen on kyllä jo tottunut, että jos jossain käy, ei luultavasti pääse yöksi kotiin, kun laiva ei kulje illalla kuin joinakin harvoina päivinä.
   Kaurisjuttu on harmittava, sillä se lienee käynyt useammakin kerran. Aika paljon on syöty pihan eri alueilla ja pieniä sorkanjälkiä on todisteena.

   Delete
 5. Kivipellon Saila19 April 2024 at 21:49

  Tuo "Spot On' on ihana, kuinka ihmeellä sait tuon sävyn kuvattua! Kauriit ovat myös kavalaa sakkia, mahtuvat pienestä raosta, ryömivät jopa! Nälkä ei lue lakia ja surullista on että niiden ymmärrys arvokasvien suuntaan on pelkästään nälän sanelema. Varmasti saarielämä on täynnä yllätyksiä joita me maakravut emme ymmärrä, usein monia mukavuuksia pitää itsestään selvinä kunnes ne menettää tai elon tila muuttuu! Toivottavasti sää alkaisi lä.metä, täällä ei vielä ole lunta onneksi 😳

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kauriit menevät litteiksi kuin kirjekuoret! Eilen tukin sen kohdan, mistä arvelin sen/niiden tulleen, ja niin vain illalla katsoin ikkunasta, kun kauris koetti siitä, mutta ei enää päässyt.
   Jostain ne silti yhä pääsivät, sillä tänä aamuna keittiön ikkunasta ulos katsoessani näin kaksi kaurista käyskentelemässä kuin minäkin buffetpöydän ympärillä. Voi saamari, kun nyt ovat keksineet pihani antimet. Tämän päivän ohjelmakin on taas vahteeksi selvä – lisää tiheämpiä verkkoja aitaan :-D
   Teilläkin on ehkä nyt jo lunta, täällä ainakin on maa valkoinen ja lisää tulee taivaalta.

   Delete
 6. Spot on kiinnittää kyllä väreillään huomion muilta ihanuuksilta. Mielenkiintoinen tuo lauttaretkeily. Eipä ole sellaista kokemusta (vielä) näin maakrapuna. - emäntä

  ReplyDelete
  Replies
  1. Pitkiä hermoja tämä saarielämä vaatii.

   Delete
 7. Samperin kauriit kun ehtivät joka paikkaan. Tänä aamuna on meilläkin maa valkoinen. Toivottavasti sulaa äkkiä. Mukavaa päivää sinulle!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Täällä myös ja lisää sataa koko ajan. Melkoinen kevät tämä.
   Hitsin kauriit, niitä on vaikea saada pidettyä poissa, kun ovat kerran pihan antimet äkänneet. Viime kevät oli ensimmäinen yli kymmeneen vuoteen, kun ne eivät käyneet syömässä kukkia ja versoja, mutta nyt se taas alkoi. Tosin aiemmin ne olivat valkohäntiä, nyt asialla ovat metsäkauriit. Yritin aamulla lumesta tutkia, mistä ne nyt olivat tulleet, mutta lunta oli liian ohuelti, jälkiä ei oikein nähnyt.

   Delete
 8. Pahus tätä kylmää säätä ja kauriita! Ei tarvittaisi kumpaistakaan tässä vaiheessa kevättä, arvauskin meni pieleen. Ja sitten vielä paatin rikkoontuminen. Tuli elävästi mieleen isännän kanssa vuosia sitten tekemämme Kallavesi-risteily, jolla laivan moottori hajosi puolisen tuntia liikkeellelähdön jälkeen. Puksuttelimme sitten tyhjäkäynnillä takaisin satamaan. Onneksi kaikki matkustajat saivat satamassa vapaalipun uudelle risteilylle kunhan laiva tulee kuntoon. Huvimatkalaisilla sentään kenenkään kotiinpääsy ei ollut kiinni laivasta niin kuin teillä.
  Upea 'Spot on'. Toivottavasti löydät kauriiden käyttämät kulkureitit ja saat ne tukittua. Tai sitten sinun pitäää vain aloittaa vappukoristelu hieman etuajassa ja viritellä ilmapalloja sun muuta tontin ympärille ja toivoa, että ne pelottaisivat kutsumattomat vieraat etemmäs :D

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kumpikin tosiaan koettelee hermoja. Tänä aamuna ei kauriita näkynyt, eilen kyllä vietinkin pari tuntia tukkien mahdollisia ja todisteellisia pääsypaikkoja. Eilen illalla kiersin vielä pihan varmuuden vuoksi, näin kauriskaksikon parinsadan metrin päässä kyläniityllä (varmaan ne samat, jotka tässä kylän liepeillä ovat koko talven pyörineet). Aloin paukuttaa käsiä –nahkahanskoista lähtikin hyvä pauke – ja suhisin lujaa, sitä ne kuulemma pelkäävät. No tyypit ottivat sorkat alleen vauhdikkaasti, vaikka olivat niin kaukana jo valmiiksi!
   Kylläpä tuli pörheä mieli tuollaisesta auktoriteetista. Toivottavasti ne nyt muistavat minut ja sen, miten stressaavaa on yrittää löytää poispääsyä aidatulta pihalta, kun hullu suhiseva ja paukkuva nainen lähestyy.
   Voi ei, millainen huviristeily! Toivottavasti se seuraava risteily oli sitten ihana ja sää suosi.

   Delete
 9. Oi, tuo 'Spot on' on upea, kerta kaikkiaan! On sietämätöntä, että jotkut tyypit käyvät vain popsimassa suihinsa kaikkea kaunista, kun kaikkea "rumaakin" löytyisi.

  Onneksi pääsitte kotiin, teillä on ihan omat haasteet kotiin pääsyn kanssa kuin täällä Helsingissä.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Onneksi tänä keväänä moni sipulikukka säästyi alppipenkissä, varmaan siksi, kun älysin laittaa niille suojaverkot aikaisin. Hihii, rumaakin voisi syödä :-D

   Delete

Kaunis kiitos kommentista!