Thursday 11 April 2024

Sininen päivä

 Se oli jo eilen, en vain ehtinyt kirjoittaa juttua. Nyt alkoi sataa: oivallinen hetki etenkin, kun sain pari uutta taimea maahan juuri ennen sadetta.

Ensin huomion kiinnittivät oudot siniset pilkut herkkujen nurkan kulmalla. En ollut ollenkaan tajunnut, että unkarinsinivuokko 'Blue Eyes' oli löytänyt tiensä läpi lehtikatteen ja työntänyt kukatkin ilmoille saman tien!

Sitten menin minikoivikkoon etsimään tetenarsisseja, joista ei näy vielä mitään. Viime syksynä istutetut isommat narsissit versovat, mutta nehän ovat aina normaalia aikaisemmassa. Eivät vielä tajua elävänsä Suomessa.
Ihmetys oli suuri, kun täältäkin löytyi sinivuokko jo kukassa! Koivikon pari lehtosinivuokkoa ovat itsekseen sinne tiensä löytäneet ja niiden sävy on tällainen aivan ihana sinipunainen.

Ilahduin kovasti, kun kivipengermän väleihin toissa syksynä istuttamistani kurjenmiekoista muutama on elossa. Siitä huolimatta, että kun tärkeä salaoja tänä talvena jäätyi, vyöryivät vesimassat näiden yli solisten kivien väleistä keskellä talvea ja vieden maa-ainestakin mennessään.
Lajiketta en tiedä; piti olla vaaleampi 'Alida', mutta ei ole.

Tänä aamuna oli pihassa kaksi metsäkaurista. Niiden pois saaminen verkolla aidatulta pihalta onkin jännempi juttu. Lopulta onnistuin avaamaan portin ja ne menivät siitä ulos. En löytänyt muita tuhoja kuin näiden edellispäivänä kuvaamieni kurjenmiekkojen kukkien häviämisen tuholaisten kitaan ja tämän yhden, joka oli nyhdetty sipuleineen maasta.
Löysin riistaverkosta taas kohdan, jossa ne olivat suurentaneet verkon reikää. Sen molemmin puolin oli runsaasti kauriinkarvaa todistusaineistona. Lienevätkö kulkeneet siitä useammankin kerran, sillä aiemmin tänä talvena oli yksi kauris pihalla. 
Sanomattakin selvää: se reikä on jo tukittu ynnä pari muutakin epäilyttävää kohtaa.

Onneksi näistä 'Sheila Ann Germaney' -miekoista ei ollut syöty yhtäkään! Näitä on nyt kukassa kahdeksan, joista osa on tehnyt kaksi kukkaa. Ymmärtääkseni nämä keväiset kurjenmiekat kykenevät tuottamaan kaksi kukkaa per sipuli, jos niiden asiat ovat hyvin. Kaksi kukkaa voi kyllä kertoa siitäkin, että alkuperäisestä sipulista on kasvanut kaksi sipulia.
Yksi on vielä nupulla ja sitten on yksi, jonka löysin talvella ylös nyhdettynä ja yritin saada sitä lehtien ja kivien alle turvaan, kun maa oli jäässä. Pitäisikin istuttaa se kunnolla nyt, kun maa on sula, jos siinä on vielä eloa.
Joka tapauksessa tämä lupailee hyvää: istutin melko varmasti kymmenen sipulin pussillisen eikä siis yksikään ole taantunut. 

Kurkistetaan sitten alppipenkkiin. Siellä on kevätkurjenmiekka "caucasica" saanut kaverin kukkaan. Näitä istutin toissa syksynä kaksi sipulia. Etummaiset kaksi kukkaa on tuottanut yksi sipuli ja takimmaisen kukkaryppään se toinen.

Mutta siinä ryppäässä on kaiken kaikkiaan neljä kukkaa! No tämä on ainakin tuottanut uusia sipuleita. Vähänkö ihanaa! Paahteisena kohopenkkinä alppipenkin kyllä pitäisikin olla vuoristolajien mieleen, mutta huippua, ettei myyrä ole syönyt tai kylmä talvi vienyt. Tämä pää alppipenkistä oli jossain vaiheessa talvea myös huolestuttavan jääkuoren peitossa.

Kurjenmiekkatuppaiden välissä nuppuilee myös ihastuttava sinililja Scilla rosenii.

Kun yritin mennä toissa päivänä tutkimaan, onko ensimmäinen 'Yalta' -krookus avautunut enemmän, sain huomata, että se oli mennyt suppuun, vaikka aurinko vielä paistoi siihen. Eilen havaitsin, että ne menevät kiinni jo aikaisin iltapäivällä – taitavat olla ajastettuja. Sain onneksi kuvan niistä avonaisina tänään puoliltapäivin, paljon tuon enempää ne eivät näytä avautuvankaan.

Edelleen alppipenkissä. Tuntematon krookus, jonka piti olla Crocus minimus, mutta ei mielestäni ole. Tosi mini se silti on.

Taivaskin oli kauniin sininen eilen. Sain viimein entisen saunan peltisen piippusysteemin alas; melko pitkä väsytystaistelu, piippu onneksi väsyi lopulta, vaikka olin itsekin homman päätteeksi hieman väsy.

Metsäpuutarhassa tein hämmästyttävän löydön, kun rämmin katsomaan tähtilumikelloja. Imikkä kukassa! Tämä on ihana vaaleansininen imikkä Riihelän Leenalta. Tuli saatesanoilla, että on hyvin aikainen.

Sitten muotopuutarhaan, jossa vaaleansininen teema jatkuu. Persiansinililjat kukkivat ihanina mättäinä siellä täällä. 
Leikkasin kanukoista vanhempia oksia, joissa ei ole enää niin hyvin väriä, ja pystytin pionien tuiksi. Nyt on juuri hyvä aika leikata kanukat, niin ne kasvattavat uudet värikkäät oksat ensi talven iloksi.

Ensimmäiset atsurihelmililjan nuput löytyivät jo maaliskuun viimeisinä päivinä, ne ovat sittemmin kasvaneet vähän pituutta, mutta eivät kuki vielä. Edessä on sinisahrami 'Prins Claus'.

Tänään helmililjojen keskelle avautui muotopuutarhan ensimmäinen keväinen kurjenmiekka; tuntematon tumma kaunotar.

Huomiselle luvattu aurinkoinen lämpöaalto on loiventunut: aurinkoa on kyllä luvassa, mutta lämpöä vain +2 astetta! Näitä saaristoelämän kevään iloja... tuuli kun puhaltaa luoteesta yli hyisen meren. No, joka suunnasta se puhaltaa yli hyisen meren, ettei sen puoleen.
Mutta siitäkin selvitään, se on sentään plussaa.
Ihan ihmeissäni katsoin uutisista eilistä Lappeenrannan lämpöä, meillä kun oli noin kuusi astetta.
Eipähän kevätkukat kuihdu liialliseen kuumuuteen!


Atsurihelmililja Muscari azureum
Imikkä Pulmonaria
Kanukka Cornus
Kevätkurjenmiekka Iris reticulata
Lehtosinivuokko Hepatica nobilis
Persiansinililja Scilla mischtschenkoana
Sinisahrami Crocus biflorus
Unkarinsinivuokko Hepatica transsilvanica

34 comments :

 1. Voi miten ihania löytöjä! Ja "pari tainta maahan" - olisipa maa jo sulaa muuallakin.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Niinpä, oli niin ihana istuttaa pitkästä aikaa!

   Delete
 2. Vuokkoja, kurjenmiekkoja, imikkää.. oih! Täällä odotellaan vielä ensimmäistä leskenlehteä.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Toivottavasti leskenlehti siellä pian kukkii! Ja muut kevätkukat tietysti. Täällä löysin sen kukat muutama päivä sitten, ei siitä sen pidempi aika ole. Kevät etenee vauhdilla, kun aurinko paistaa.

   Delete
 3. Monta ihanaa maasta ponnistajaa. On tämä kevät vain kaikkineen aika hienoa aikaa.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Niin on, koko ajan löytää vanhoja ystäviä puutarhassa; kasveja, joita ei ole pitkiin aikoihin tavannut.

   Delete
 4. Siellä kukkii jo vaikka miten monta kukkalajia! Talven jäljiltä kaikki mikä vaan löytää tiensä maan pinnalle ja vihertämään tai kukkimaan, on ihastuttavaa.

  ReplyDelete
 5. Meillä on ollut pari päivää tosi kova tuuli, hyvää siinä on se, että maa on kuivunut todella nopeasti. Lunta meillä ei ole enää yhtään. ja toiveena on, että tuulet veisivät ylimääräiset lehdet pois omalta tontilta. Vau minkä värinen nuppu on sinilijalla, tuollainen liukuvärjätty.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Maa on tosiaan aika hyvin lähtenyt kuivumaan. Scilla rosenii on aivan ihana, toivon, ettei myyrä tänä vuonna syö sen nuppuja. Teki se kyllä viime vuonna uudet nuoput.

   Delete
 6. Kivipellon Saila11 April 2024 at 21:27

  Joko sielllä routa on jo niin sulanut, että saat maahan jotain istutettua - varmaankin! Ihania löytöjä olet tehnyt ja harmi että nuo pikkuiset bambit olivat pihaasi päässeet, ne osaavat kyllä ryömiäkin - taitavaa sakkia! Meilläkin niitä riittää ja peuroja myös - mutta ilosanoma! Meille on muuttanut karhu ja siitä olen enemmän kuin iloinen! Viimeksi kun tänne tuli karhu niin kauriit menivät suuriin metsiin, sitä jälleen odotan, sekä ilveksiä! Kun katselen noita kukkivia pihallasi, päätin, että joitan sipulikukkia kirjaan kyllä ylöskin, jos aarteita laitan kasvuun!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Joissakin kohdissa ainakin pääsee lapionsyvyyteen asti. Tässä istutuspaikassa yritän saada maanpintaa paremmin koholle, niinpä tein vain maltilliset kolot ja lisäsin multaa ja lehtiryönää pari kottikärryllistä niiden alueelle.
   Hienoa, että kauriille ilmestyy heti harventajia. Toivottavasti yhteiselo petojen kanssa sujuu hyvin.

   Delete
 7. Onkohan mulla pahastikin silmissä jotain vikaa - mutta nyt ne nauliutui saunan kattoon!!?? Pärekatto - yritin zoomailla se aikaa nähneitä juomuja ja puunsäröjä - voi ihanuus.... onko blogissasi jossain kuvaa koko rakennuksesta?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Täällä siitä on ainakin jotakin: http://saaripalsta.blogspot.com/2023/08/taydellisen-lepakkokaton-ainekset.html
   Vanha sauna on siis ihan laho ja puurunkoinen, ei mikään kummoinen. Mutta tuo pärekatto, joka tuli esiin aaltopeltien alta, on niin kiva, että säilytän rakennuksen katoksena niin kauan kuin se kestää.

   Delete
 8. Aivan ihania kevään kukkia. Minulla ei valitettavasti viihdy nuo pienet Irikset. Hyvää kevään jatkoa /Marika

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hei Marika, se on harmi, että keväiset iirikset ovat aika vaativia. Aika monessa puutarhassa ne taantuvat. Minullakin täytyy olla niille kuivimmat ja kuumimmat paikat, jotta lisääntyvät.
   Kiitos, hyvää kevään jatkoa sinullekin!

   Delete
 9. Kylmä tuuliko siellä ilmaa viilentää? Tällä viikolla on tullut lähes joka päivä puuskissa varsin kovaa. Silti lämpötila on auringossa noussut +12 asteeseen.
  Imikkä on tosiaankin aikainen. Söpö pikkuinen. Sekosin jo esittelemiesi kasvien nimissä, kun sinulla tupsahtelee niin paljon erilaisia. Laitan 'Sheila Ann Germaney'n nimen muistiin, kun luin Päivänpesän Katjalle laittamassasi kommentissa, että se on sukua Katharine Hodgkinille. Iriksistä ne näyttävät viihtyvän ja lisääntyvän parhaiten, muiden vähitellen taantuessa.
  Vitsi noita peuroja/kauriita, mitä lie ovatkin. Löysin taas tänään sorkan jälkiä mullasta. Olen suihkuttanut Tricogardenia ja tänään tein uusintasuihkutuksen eilisillan sateen vuoksi. Otin osan matalista verkoista pois, kun tulput kasvoivat verkonrei'istä ulos. Ehkä minun pitää mennä itse pelottimeksi pihalle. Osuisinkohan hernepyssyllä peuraa pyllyyn?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tuulipa se. Se on ihan eri lämpöistä puhattettuaan yli maan kuin jäisen – tai jääpalaisen – meren. Saaristossa keväinen tuuli on todellakin aivan hyytävä. Mutta tänään ei tuullutkaan ollenkaan niin kuin oli ennustettu! Niinpä meillä oli tänään kymmenisen astetta. Viime päivinä on ollut vain 6–7 astetta, vaikka aurinko on paistanut, mutta kun on tuullut enemmän.
   Näitä risteymämiekkoja kannattaa tosiaan harrastaa, niillä on sellainen perimä, että sietävät paremmin tavallista puutarhamaata ja hieman varjostustakin.
   Voi ei, toivottavasti kauriit eivät syö kevätkukkiasi, se on niin kamalaa. Heh, hernepyssyä vaan tulittamaan!

   Delete
 10. Onneksi löysit tunkeilijoiden kulkureitin ja sait tukittua sen. Vallan harmillista miten ne pistelee kauan odotettuja ihanuuksia suuhunsa. Onneksi niitä näyttää vielä jääneen sinun ihailtavaksesi :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tuhot olivat onneksi nyt todella pienet! Olisi voinut käydä paljon pahemmin, jos en olisi huomannut tilannetta tai olisin ollut poissa kotoa.

   Delete
 11. Ihania jalokiviä 😍 Kaikissa herkkuväreissä. Niin kauniit persiansinililjat isoissa tuppaissa! Tuuli on ollut tosi kolea. Ihanaa, että olet saanut kauriit niin hyvin pidettyä pois. Lopetin lintujen ruokinnan ja olen huomannut sen hieman auttavan meillä kauniiden ja jänisten torjunnassa. Toivottavasti punkit vähenevät sen myötä myös. Mutta taistelu on ikuinen... Kivimuurissa asuva lumikko näköjään popsii myös kukkasibaleja 😩
  Pärekatto on niin cool ✨

  ReplyDelete
  Replies
  1. Persiansinililjat ovat niin suloisen vaaleansinisiä ja tuntuvat leviävän mukavasti. Kaikki leviävät kevätkukat ovat superihania!
   Ruuan tuoksu varmasti houkuttaa kauriit ja jänikset paikalle. Voi ei, lumikko syömässä kukkasipuleita! Luulin, että ne syövät vain hiiriä ja myyriä. Ehkä teillä ei ole niitä niin paljon, niin täytyy turvautua kasvisruokaan.

   Delete
 12. Ihania erivärisiä ja erimuotoisia sinisiä!
  Tuuli on välillä tuntunut kyllä tulevan taas suoraan pohjoisnavalta, mutta toivottavasti se kuivattaa meillä vielä todella märkää pihaa.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Teillekin varmaan osui luoteistuuli oikein tosi purevasti siellä! Toivottavasti tuulet kääntyisivät lämpimämmiksi. Kuivattava vaikutus on kyllä hyvä vielä nyt, on on kosteaa!

   Delete
 13. Kyllä kauniisti on jo kukkia näkyvissä. Sie taijat olla raksanainenkin!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kaikenlaista tulee tehtyä, kun on pakko, vaikka mieluiten kyllä kaivaisin pihalla vaan. Eilen sain valmiiksi ensimmäiset neliömetrit lattiaa vintille tuohon vanhempaan taloon, se oli hienoa. On hidasta hommaa, kun tarvitaan on monta kerrosta eristäviä aineita ja lattiavasatkin tehtävä, että saa eristävästä kerroksesta riittävän paksun.

   Delete
 14. Mikä määrä erilaisia ihanuuksia siellä kylmän tuulen tuiverruksessa jo kukkii. "Tumma tuntematon" on erityisen hieno. Routa on varmaan täällä mantereella lujemmassa, kun kasvuunlähtö on hitaampaa. Ekat scillat kyllä jo ovat nupuilla. Kuumaa ja kuivaa scilloille. Se oli uusi tieto, mutta selittää, miksi scillat tällä tontilla ovat selvinneet kohtalaisen hyvin, sillä molempia riittää.
  Tykkäsin myös kovasti tuosta pärekattokuvasta. Kai se tuo vanhoja muistoja mieleen. Oot ollut kuin "viulunsoittaja katolla", kun oot heivannut piippua alas :).
  -Mummopuutarhuri

  ReplyDelete
  Replies
  1. Minunkin pihassani on paikkoja, jotka ovat vieläkin jäässä. On tosi eri lailla sulavia kohtia!
   Hmm, väitinkö, että Scillat pitäisi istuttaa kuumaan ja kuivaan... ei niitä tietääkseni, tai ainakaan kaikkia lajeja. Niissä on niin monia erilaisia. Tuon Scilla roseniin laitoin alppipenkkiin, kun se on vain yksittäinen erikoisuus, harvinainen ulkomailta tilattu herkku, jonka ainokaista sipulia en halunnut "hukata" mihinkään rehevämpään kukkapenkkiin. Onneksi se näyttää viihtyvän tuossa ihan hyvin, vaikka netin mukaan sitä ei pitäisi istuttaa rutikuivaan paikkaan. Ehkä raaskin siirtää sen jonakin vuonna, mutta en tiedä, minne.
   Heh, ähisevä ja kiroileva viulunsoittaja taisin olla ;-)

   Delete
  2. No et tosiaan väittänyt, vaan minä sekoilin. Kerroit keväisten iiristeen viihtyvyydestä ja jotenkin sotkin asian. Pahoittelut kömmähdyksestäni. Onneksi kuitenkin Scillat näyttävät täällä kuivallakin pihalla vallan hyvin viihtyvän, kun kasvavat pensaiden katveessa. Tuo kuivassa ja kuumassa viihtyminen näyttää pätevän myös kääpiökurjenmiekkaan. Löysin sen vinkin itse asiassa blogistasi taannoin. Siirsin varjossa kasvanutta kääpiökurjenmiekkaa toissa syksynä paahteiseen penkkiin, jossa nämä ihmeekseni kukkivat koko kesän. Nyt onkin mielenkiintoista nähdä toistuuko pitkä kukinta tulevana kesänä.
   -Mummopuutarhuri

   Delete
  3. Scilloille varmaan tarvitaan vähän varjoa, vaikka on niissä takuulla kuivienkin paikkojen lajeja, suku on niin laaja. Aloin miettiä tuota Scilla roseniita. En varmaan raaski sitä ainokasta yrittää siirtää otollisemmalle paikalle kumminkaan. Tuottakoot jälkeläisiä jos pystyy, niin niitä voi sitten siirrellä.
   Toivottavasti kääpiökurjenmiekkasi tuottaa yhtä loistavan kukkaesityksen tänä vuonna!

   Delete
 15. Oi oi miten ihanasti siellä kukkii kaikki. Kaunis tuo unkarinsinivuokko - jotenkin herkkä ja väri on aivan ihanuus.
  Mukavaa viikonloppua sinulle.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Unkarinsinivuokon väri jotenkin loistaa etenkin ruskean keskeltä. Se on tosi valovoimainen!
   Kiitos, hyvää viikonloppua sinullekin!

   Delete
 16. Sydänhän tässä ihan pakahtuu kaikkia noita sinisiä (sekä vaaleita ja purppuraisia) pikkuihanuuksia tutkiessa. Onneksi kauriit eivät olleet ehtineet tuhota kaikkia kukkiasi. Olisivatko vasta tulleet tontillesi?
  Huh, onneksi et tippunut katolta saunan piippua (kirjoitin kahdesti piippoa ennen kuin sormi suostui osumaan u-kirjaimeen :D) kiskoessasi.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Sydän tosiaan pakahtuu tuolla pihalla! Nyt on jo niin monenlaista kukkaa ihailtavana.
   Onneksi vaikuttaa siltä, että kauriit olivat vasta saapuneet. Niiden "tassunjälkiä" kyllä löytyi kosteasta maasta sittemmin vähän laajemminkin, joten jonkin verran olivat pyörineet, mutta kun ikkunasta ne näin, ne olivat selvästi nuuhkimassa ja vasta suunnittelemassa kasvieni syömistä. Iirikset on voinut popsia suuhunsa myös jänis.
   Voi, piippua ei onneksi tarvinnut kiskoa ylös, ei olisi voimat riittäneet. Kun olin siirtänyt kiukaan ja hormin muualle ja purkanut sen kiinnikkeet alhaalla, se sai mennä reikien läpi alas – vaan jäikin kinnaamaan milloin mistäkin muutaman millimetrin asiasta.
   Piipot ovat tosiaan selvästi vahvasti aivoissa pinnalla juuri nyt :-D

   Delete

Kaunis kiitos kommentista!