Tuesday 23 April 2024

Muotopuutarhan sävyjä

 Viime vuonna kiinitin huomiota siihen, että vaaleanpunaisten pikkusinililjojen joukkoon oli tullut hailean sinertäviäkin.

Tällaisia! Ehkä vähän harmahtavan vaaleansininen. Minusta aivan ihana väri. Sävyä ei oikein tajua ennen kuin vertaa sitä vaaleanpunaisiin.

Tässä niitä on rinnakkain: 'Rosea', jota tänne varsinaisesti istutin, ja sitten siementaimista syntynyttä sinertävää versiota oikealla. Niin ihana yllätys tämä monisävyisyys!
Pihan toisella laidalla, muutaman kymmenen metrin päässä, kasvaa tavallista sinistä pikkusinililjaa, joten olisiko geenejä tullut sieltä. Tai sitten tämä muuntelee luonnostaan. Se perussininen on huomattavasti tummempi.

Kirjokevättähti 'Pink Giant', jonka nupuista kerroin viikko sitten, käytiin valitettavasti parturoimassa metsäkauriiden toimesta. Vain alin nuppu jäi. 
Nyt kauriita ei onneksi ole pihalla näkynyt, kun pidin kunnon aidantiivistysrupeaman parina päivänä. Eilen illalla vihoittelin viidelle valkohäntäpeuralle, jotka aterioivat naapurin pihalla. Pitkään aikaan en olekaan peuroja nähnyt ja ehdin jo toivoa, että olisivat kuolleet sukupuuttoon.

Raportoidaan tähän sekin, että 'Hippolyta' -lumikellojen täysi kukinta alkaa olla käsillä, tässä pisimmällä olevat. 

Kurkkaus hameenhelmojen alle.

Muistan päivitelleeni vuosi sitten lumikellojen tavattoman myöhäistä kukintaa, sillä se oli kolea kevät. Tämä lyö kyllä senkin laudalta, sillä osa lumikelloista on vasta nousemassa maasta! Lienevät täydessä kukassa toukokuussa; jonkin sortin ennätys näillä leveyspiireillä.

Ennätys tässäkin. Kun olin tervehtimässä äitiäni Ranskassa syksyllä 2011, hankin pussin keväisiä kurjenmiekkoja, monia lajeja ja värejä sekaisin. Siitä istutuksesta jäi pysyvästi asumaan tämä yksi, joka ei ole ehkä kukkinut ihan joka kevät, mutta uskollisesti se kuitenkin nousee. Kaikki nämä vuodet!

Luotettavimpia keväisiä kurjenmiekkoja on vaaleansininen risteymälajike 'Katharine Hodgkin'. Tässä sitä kukkii yhdessä lumikurjenmiekan kanssa, joka onkin toinen lajikkeen vanhemmista. Vasemmassa reunassa näkyy vielä vaaleansininen 'Frozen Planet'.

'Frozen Planet', voi ei, nimi oli enne!
Tilanne tänään. Varmaan teilläkin.

Siniset kukat ovat todella kuvauksellisia kurkkiessaan hangesta. Kirjaimellisesti lumikurjenmiekkoja ja sitten atsurihelmililjoja, joiden kukkia on jo auki.

Eilen otin atsurihelmililjasta lähikuvan, se on niin soma.

Sinisiä sekaisin. 

'Katherine's Gold' on toinen luotettava risteymälajike, joka ei ole niin vaatelias kasvupaikan suhteen kuin kevätkurjenmiekka ja muut sen perimää omaavat lajikkeet. Yhtenä aurinkoisena päivänä viime viikolla kukkia avautui ihan sarjana.

Lumikurjenmiekkojen taustalla näkyy myös yksi vanha aarre, nimittäin 2012 istutettu kevätkurjenmiekka 'Halkis'. Tilasin sen Villi niityltä, jonka valikoima oli todella ihana.

'Halkis' on upean värinen. Se on nimetty Turkin Halkis-vuoren mukaan, jossa tätä värimuotoa luonnossa kasvaa.
Tuntuu todella hienolta, että osa kevätkurjenmiekoista on viihtynyt näin pitkään, yli kymmenen vuotta. Laji kun ei ole helpoimmasta päästä – meidän ilmastomme ja maaperämme eroaa Vähä-Aasian vuoristoista melkoisesti.

Lumikurjenmiekkaa atsurihelmililjapedillä – tai luulen, että kurjenmiekka on sitä, mutta voi se olla jotain muutakin. Kevät- ja lumikurjenmiekan risteymä 'Violet Beauty' olisi myös hyvin tämän näköinen. Sitä en kyllä ole istuttanut, mutta kukkasipulipussit tuntuvat joskus olevan melkoisia arpapusseja.

Laitetaan tähän vielä kuva muotopuutarhan loistomyrkkyliljan versoista, kun aloin niistä eilen keskustella. Tämä on todella kasvuvoimainen yksilö ja lehtitupsut nousevat polvenkorkuisiksi. Kukatkin ovat sitten vastaavasti rotevia syksyllä.

Virvalilja kuuluu nykyään myrkkyliljojen sukuun. On niitä muitakin keväällä kukkivia laatuja. Purppurainen sävy erottuu sekin mukavasti lumesta. 

Toivottavasti tämä lumi kumminkin pian sulaa sekä siellä että täällä. Meillä on kyllä pari astetta plussaa ja huomiselle ennustetaan auringonpaistetta. 
Jospa tämä nyt oli viimeinen lumentulo tänä keväänä!


Atsurihelmililja Muscari azureum
Kevätkurjenmiekka Iris reticulata
Kirjokevättähti Scilla forbesii
Loistomyrkkylilja Colchicum speciosum
Lumikurjenmiekka Iris histrioides
Pikkusinililja Scilla bifolia
Virvalilja Colchicum bulbocodium

27 comments :

 1. Löytyipä täältä kaunista katseltavaa. Ihania ihan kaikki. ❤️

  ReplyDelete
  Replies
  1. Niin ne tosiaan on. Pienet ja sitkeät!

   Delete
 2. Kivipellon Saila23 April 2024 at 16:09

  Lunta sataa täälläkin, mutta ei varmaan niin paljoa kuin siellä teilläpäin ja pellit kolisee tien päällä radion mukaan, ihmisillä on jo kesärenkaita, meillä ei vielä. Upeaa kukintaa ja tuo ihana kerrannaisuus tuolla lunikellolla. Nuo kurjenmiekat ovat todella kauniita!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Turussa oli kuulemma tullut 15 cm! Meille tuli noin 4 cm, vaikka lunta oli tullut yöllä ja lisää satoi suurimman osan tästä päivästäkin. Nyt kaiketi alkaa vähitellen kirkastua, tai ainakaan ei ole satanut mitään pariin tuntiin.
   Huomenna on uusi päivä, ehkä saamme herätä aurinkoiseen aamuun ja sulaneisiin lumiin!

   Delete
 3. Valtavasti kaikkea iiihanaa! Meillä on tullut lunta, räntää ja vettä vuoronperään. Kirjoittelen ja samalla katselen, miten sinililjojen nuput hiljaa hautautuvat lumen alle.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Voi ei, ei ole kivaa kukkien hautautumisen seuraaminen. Toivottavasti lumi pian sulaa ja kukinta voi jatkua.

   Delete
 4. Siniset, lilat ja lumi ovat todellakin hieno yhdistelmä. Jotain hyötyä tästä valkoisesta maasta.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Niinpä. Lumi peittää kaikki kukkapenkkien pinnalla olevat lehdet ja risut :-D

   Delete
 5. Blogistasi löytyi jälleen ilahduttavasti kaunista katseltavaa :) Ihania kevätkurjenmiekkoja ja valloittava helmililja tuttavuus, josta tulee mieleen polkakarkki sinisenä :D

  ReplyDelete
  Replies
  1. Atsurihelmililjan pikkuruiset raidat ovat tosi suloiset, kukkia kannattaa tarkastella tosi läheltä.

   Delete
 6. Onpa 'Halkis' hienon värinen liloine terälehtien kärkineen. Kevätkurjenmiekkojen väreissä ja kuvioissa on samaa uskomatonta kauneutta kuin kirjopikarililjoissa. Luontoäidin siveltimessä on taikaa. Hienoa on 'Hippolytan' hameenhelmojen allakin.
  Loistomyrkkyliljatkin huutavat siellä suu auki: "pois tieltä, täältä me noustaan!"
  Kaipaan kasvien eri osille nimiä. On verholehtiä, on kehälehtiä ja ties mitä. Onko jotain kirjaa tai nettisivua, josta löytyisi piirroksia selityksineen?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Totta, kurjenmiekkojen kukat ovat aivan uskomattomia taideteoksia. Ihan ihmeellistä, millaisia kaikkia kuvioita kukissa onkaan.
   Nuo kasvin ja etenkin erilaisten lehtien nimet ovat tosi ärsyttäviä :-D Eikö voisi olla vain lehti ja sitten terälehti? Joissakin kukissa ei olekaan terälehtiä vaan kehälehtiä, ja niitäkin on sisempiä ja ulompia. En muista niitä ikinä ulkoa, niinpä on usein googletettava. Doradin sivuilla on aika hyvät selitykset sipulikukista, mutta itsekin kaipaisin piirroksia selityksineen. Minulla on tosi hyvä Maastokasvio (Mossberg & Stenberg), jossa on piirroksia kasvien eri osista. Mutta niissäkään ei ole noita kehälehtiä. On kyllä esim. verholehti, esilehti ja tukilehti, mutta varsilehteä en nyt siitäkään löydä. Olenko kuvitellut sen? Ja sitten on asterikasvien eri kukan rakenne; kehräkukat ja laitakukat.
   Usein täytyy googlettaa, ja useimmiten parhaat piirrokset selityksineen löytyvät ulkomaisilta sivuilta. Sitten käytän Tieteen termipankki -sivustoa käännöksiin.

   Delete
  2. Kiitos vinkeistä. Doradin sivuilta olen välillä etsimääni tietoa löytänytkin. Tieteen termipankkia aion käydä tutkimassa. Maastokasviota näyttää olevan hyvin myynnissä ja kirjastoissa lainattavissa.
   Netti on täynnä tietoa, mutta joskus olisi kiva ottaa hyllystä perinteinen oppi-/tietokirja, josta sivuja selaamalla löytäisi edes osan etsimästään.
   Tunnen itseni näissä kasviasioissa täysin noviisiksi, usein jopa ääliöksi. Selasin yhtenä päivänä "Latinaa puutarhaharrastajille" -kirjaa selvittääkseni Crocus species ja Crocus speciosus -nimien eron. Sekosin entisestään, enkä saanut asiaan selvyyttä. En pyydä sinua ongelmaani ratkomaan. Kerron vain esimerkin. Ehkä olen näissä kasvikysymyksissä menossa puuhun "takamus edellä"? Kenties olisi fiksumpaa aloittaa ihan alkeista ja edetä sitä tietä?

   Delete
  3. Eipä ollutkaan Maastokasviota missään. Tuote loppuunmyyty joka paikassa, myös ruotsinkielinen versio. Laitan kirjastovaraukseen.

   Delete
  4. Siitä on aika monta vuotta, kun Maastokasvio edellisen kerran suomennettiin. Ehkä hyvällä tuurilla sen voi löytää jostakin divarista. Tai jonkun vastaavan. Olisi kiva, jos olisin säästänyt koulun biologian oppikirjan, siinä olisi varmaan ollut noita kasvien rakennepiirroksia.
   Hmm, Crocus species ei ole yhdenkään krookuslajin nimi. Englanniksi sen tarkoittaa "krookuslajit". En tiedä, mistä nimitys on peräisin, mutta jos se on sipulikukkapussista, niin luulisin sen olevan useamman lajin seospussi.

   Delete
  5. Kävin läpi myös useamman divarin, joista kirjaa ei löydy. Aika moni kuulemma on kysellyt. Biologian kirjojakaan ei enää ole, kun koululaisilla on digitaaliset opukset. Ehkä jonkun kellarista löytäisi, jos laittaisi johonkin kyselyn? Ei hätää. Laitan "korvantaakse", jos vaikka jossain vaiheessa sopiva kirja eteen tupsahtaisi.

   Delete
  6. Ahaa, no voi harmi. Ei toisaalta yllätä, että sitä kysellään, sillä se on mainio kirja. Uusi painos olisi varmaan paikallaan.

   Delete
 7. Kauniita nuo kevätkurjenmiekat ja helmililjat. Varsinaista silmänruokaa tarjoilet jälleen.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kukat ovat ihania, onneksi niitä on jo ja tulivat myös esille lumen alta nyt uudestaan.

   Delete
 8. Aurinko paistaa jokohan lumet vajoaisi samaan lukemiin mitä tässä jo olikin niin voisi yrittää selkää taivuttaa ja päätä alaspäin .

  ReplyDelete
 9. Minäkin ihmettelin kun osa lumikelloista on vasta nousemassa maasta. Paikka on varjoinen, joten ehkä siinä syy ja nyt kokonaan lumen alla. ensimmäiset lumikellot jo lopettelevat kukintaansa. Kevätkurjenmiekoissa on paljon eri värejä, harmi kun niitä saa melko heikosti.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Maan syväjäätyminen taitaa näkyä tässä. Varjopaikat olivat todella tanakasti jäässä vielä pari viikkoa sitten, ja sen jälkeenkin.
   On tosiaan harmi, ettei meillä ole niin hienoa valikoimaa kuin ulkomailla, mutta onneksi jotkut myymälät ottavat uutuuksia hyllyihin joka vuosi.

   Delete
 10. Aivan super ihania nuo kaikki kurjenmiekat! Näyttävät myös viihtyvän todella hyvin. Meidän pihalla jokin käy napsimassa niiltä nuput pois ja joskus kaikki lehtienkin alut lyhyiksi. Olen epäillyt kauriita, rusakoita tai sitten fasaanilaumaa.
  Onneksi kevään kurjenmiekkoja pääsee ihastelemaan muiden pihoilla ja täällä blogissasi :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. On kyllä harmi, että joku niitä syö. Metsäkauris ainakin todistettavasti, mutta varmaan nuo muutkin.

   Delete
 11. Minä luulin silloin pari viikkoa sitten, että kevät olisi aikaisessa ja koska kukkii -arvaukset menisivät sitä myötä totaalisesti pieleen. No, kasvu ei ole edistynyt sen jälkeen milliäkään ja ensimmäisten pitäisi kukkia ylihuomenna. Hieman epätoivoiselta näyttää. Tulin sitten tänne nautiskelemaan kevätkukkien kukinnasta :D
  Nuo kaikki kurjenmiekat ovat niin suloisia. 'Halkis' on viehättävä minustakin. Violetit terälehtien kärjet erottavat sen selvästi muista sinisävyisistä kurjenmiekoista.
  Toivottavasti peurat pysyvät edelleen aidan toisella puolella. Jospa niille alkaisi pian löytyä luonnostakin tuoretta heinää syötäväksi.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Totta, eipä ole pariin viikkoon kevät juuri edennyt. No, jotain nousee hitaasti maasta ja eilen avautui ensimmäinen 'Purple Hill' -kurjenmiekan kukka, mutta on tämä silti melko tahmeaa.
   Maaliskuussa oli yksi sellainen päivä, että otin aurinkotuolin esiin ja istuin siihen nautiskelemaan. No eipä ole sen jälkeen käynyt mielessäkään kantaa sitä taas ulos.

   Delete

Kaunis kiitos kommentista!