Saturday 30 March 2024

Kurjenmiekkapoksahdus

 Ystävät kävivät pääsiäiskahveilla, tein pitkästä aikaa pashaa. Kateellisena kuuntelin, että heidän ensimmäinen kevätkurjenmiekkansa on jo avannut kukkansa.

Alppipenkin varhaisimpien kurjenmiekkojen tilanne toissa päivänä. Näillä on hirveät panssarit ympärillä – joku saattaa muistaa, kuinka viime keväänä hiiri tai myyrä kävi popsimassa näiden odotettujen kevätkukkien versoja. Alppipenkki on harvinaisimpien herkkujeni penkki!

Samat kurjenmiekat eilen. Oli harmaa ja tihkuinen päivä. Tämähän alkoi näyttää lupaavalta! Tässä vaiheessa, kun nupussa näkyy kukan väriä, aletaan jo olla lähellä kukintaa.

Tänään oli sumuinen alkupäivä, sitten sumu hälveni mutta tuli vartin auringonpaisteen jälkeen takaisin. Lopulta se häipyi kokonaan ja voi että, miten upea päivä tästä tulikaan. Alppipenkki nauttii navetan eteläseinän heijastamaa lämpöä, siinä kohdassa ihan tuntee lämpöaallon, kun aurinko paistaa. 
Maasta nouseekin kaikenlaista. Valitettavasti jo syyspuolella versoneet Colchicum munzurenset eivät pystyneet kukkimaan, kun tuli niin kova talvi. Toivottavasti sipulit ovat elossa kuitenkin. Näistä versoista en ole varma, mutta saattavat hyvinkin olla kreikantulppaani 'Flavaa'.

Kun vieraat olivat lähteneet, menin katsomaan kurjenmiekkoja. No voihan mahoton! Siellä on ensimmäinen kukka totisesti auki. Totisesti! Tämä on Iris reticulata "caucasica" eli kevätkurjenmiekka kaukaasialaista luonnonkantaa. Niin upea! Ja tälle on noussut kavereitakin, toivottavasti nekin saavat kukkia verkon suojissa.

Huomasin alppipenkin blogijuttuja katsoessani, että näiden kurjenmiekkojen pääty oli tammi–helmikuussa huolestuttavan jääkerroksen alla. Onneksi nämä aarteet eivät siihen menehtyneet. Tämä on kyllä kohopenkki, mutta aina sekään ei ehkä auta.
Löysin myös tiedon, että viime keväänä tämän lajin ensimmäinen kukka avautui tismalleen samana päivänä 30.3. Onpa täsmällinen kurjenmiekka!

Vanhan talon kivijalan edustan kurjenmiekkapenkissä ei välttämättä mene kauaa, kun lumikurjenmiekka- & winogradowii-risteymä 'Sheila Ann Germaney' avaa ensimmäiset kukkansa. Tuolta jo pilkottaa vaaleansinistä.

Musti odottaa hartaimmin kissanmintun versoja.
Eilen poistin Ransusta ensimmäisen punkin, niin että sekin kausi on nyt korkattu.


Kevätkurjenmiekka Iris reticulata
Kissanminttu Nepeta cataria
Kreikantulppaani Tulipa orphanidea
Lumikurjenmiekka Iris histrioides

28 comments :

 1. Oi, oi, värien juhlapäivät ovat jo käsillä. Iris reticulata "caucasican" väri ja muoto on aivan upea. 'Sheila Ann Germaney' on jo nyt lupaava kaunotar pulleine nuppuineen. Iloinen asia, ettei jääkerros ole tukahduttanut kurjenmiekkoja.
  Täälläkin oli aamulla pilvistä, mutta puoleen päivään mennessä taivas oli täysin sininen, aurinko paistoi ja mittari kohosi +12 asteeseen. Lukuisia kurkiauroja seilasi taivaalla ja sepelkyyhky tepasteli puutarhassa. Mikään ei pidätellyt sisällä, vaan sinne vaan pihalle keräilemään puista pudonneita risuja ja rapsuttelemaan käytäviä. Tuntien pihalla olo taisi aiheuttaa raittiin ilman myrkytyksen, vaan ei haittaa. Tätä on niin odotettu.
  Punkittomia päiviä ja ihanaa pääsiäisen jatkoa!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Aidon kevätkurjenmiekan kukka on niin ihanan siro verrattuna moniin muihin keväisiin kurjenmiekkoihin, joiden terälehdet (tai kehälehdet) ovat huomattavasti leveämmät.
   Ihana kuulla, että sielläkin oli tänään mahtikeli. Tätä on tosiaan niin odotettu. Sinullakin taitavat ensimmäiset kurjenmiekat poksahtaa auki minä päivänä hyvänsä.

   Delete
  2. Katharine Hodgkinit ovat viittä vaille poksahtamassa auki. Lähden kohta tutkimaan edistystä.
   Eilinen Avara luonto sijoittui Itävallan vuoristoon. Siellä kukkii valtoimenaan mm. valkonarsissit. Myös kevätkurjenmiekkoja oli runsaasti. Lukija mainitsi kevätkurjenmiekkojen kuuluvan sahramien sukuun??? Joko minulla on tiedoissa aukko (lukuisten entisen aukkojen lisäksi) vai sekoittiko hän irikset krookuksiin?

   Delete
  3. Toivottavasti kukkia pian avautuu! Tähän aikaan vuodesta tulee seurattua säätiedotuksia ajatellen, minä päivänä saattaa kukkia avautua.
   Krookukset kuuluvat tosiaan iridaceae-heimoon eli kurjenmiekkakasveihin, niin oudolta kuin se tuntuukin. Mutta siihen vaikuttaa mm. terälehtien tai heteiden määrä pikemminkin kuin kukan muoto. Samaa sukua ne eivät tosin ole (kasvitieteelliseen sukuun siis).

   Delete
  4. Kiitos. Mukavaa, että ihmiseen mahtuu loputtomasti uutta tietoa.

   Delete
  5. Niinpä! Elämänpituista oppimista tämä. Anteeksi vain, viimeinen lause on tosi outo, kun näköjään muutin lausetta kesken kaiken, alku ja loppu eivät korreloi, mutta tajusit varmaan silti. Pitäisi olla: Samaan sukuun eivät kuulu... tai sitten loppu: ...kasvitieteellistä sukua. Ei pitäisi mennä muuttamaan mieltä kesken lauseen :-D

   Delete
 2. Kukinta etenee hurjaa vauhtia. Kevätkurjenmiekat ovat niin elegantteja, minäkin bongasin jo ensimmäiset pienet piipot.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ihanaa! Joskus niitä joutuu katselemaan viikkotolkulla ennen kuin kukkia avautuu, mutta toivottavasti tulee suotuisat säät ja saat kukat pian.

   Delete
 3. Ihanan värinen tuo caucasica kurjenmiekka. Onni, että selvisi jääkuoren alta ilahduttamaan sinua kukinnallaan.

  ReplyDelete
  Replies
  1. On tosiaan onni, ettei jää tai joku myyrä vienyt sipuleita. Nämä upeat ilmestykset soisi näkevänsä joka kevät uudelleen.

   Delete
 4. Ensimmäinen punkki, voi ei miten aikaisessa ovat. Caucasian väri on mielettömän upea. Harvassa kukassa on tuo väri. Sunnuntaille on luvattu tännekin aurinkoa, tänään saatiin jo mukavasti nauttia siitä vaikka iltapäivästä meni taivas pilviseksi. Ei satanut, positiivista sekin. Toivottavasti Mustin minttu kasvaa pian.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Meillä on perinteisesti ainoat punkittomat kuukaudet tammi- ja helmikuu. Useimpina vuosina on ensimmäinen punkki löytynyt jo paljon aiemmin maaliskuussa. Tämä talvi oli niin pitkä, että ehdin unohtaa koko punkit!

   Delete
 5. Kivipellon Saila30 March 2024 at 22:37

  Voi mikä henkeä salpaava jännitys kukan versomisesta aina nuppuun asti ja poks! Caucasican väri on upea ja mikä onni ettei jääpolte tehnyt halla! Tänään reissasin pitkin maakuntaa ja sää oli aika pilvinen - lumi suli kuitenkin, pälviäkin jo vähän on ja päätön lumiukko edelleen ainut piipottaja! Ostatko lunta, olisi tarjouksessa 😂

  ReplyDelete
  Replies
  1. Voi sinua lumikauppiasta :-D Olisikohan joku laskettelukohde kiinnostunut... Ensi viikolle on luvassa kokonaista pakkaspäivää, ehkä kasveille kumminkin tarvitsisi lumisuojaa, jos jaksat laittaa paketin tulemaan ;-D
   Kyllä noiden aarteiden kanssa saa pidättää hengitystä, kun viime vuonna moni kukinta meni mönkään jonkun pienen jyrsijän popsittua versot ja nuput. Toki niilläkin on nälkä, mutta tuossa penkissä on harvinaisimmat herkut!

   Delete
 6. Tästä se alkaa, kukintakausi, mutta ikävä kyllä myös punkkikausi. Puutarhassasi alkaa olla jo väriä, täällä vielä odotetaan 🙏

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ei paratiisia ilman käärmettä... no nekin ovat jo heränneet, ainakin jotkut :-D

   Delete
 7. Kurjenmiekkasi on hyvin kaunis! Vai ensimmäinen punkki jo nyt, Huoh. Punkit ovat ikäviä ripustautuessaan lemmikkien turkkiin tai itseen kiinni.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Punkit ovat inhoja ja ihmeen kestäviä. Ovat varmaan ainoita henkiinjääneitä, jos tulee ydinräjähdys :-D Tämä liikkui kyllä hitaasti, selvästi oli vielä vähän kohmeessa.

   Delete
 8. Onpas siellä kevät edenny. Kaunis kurjenmiekka. Vai on punkit jo heränny.

  ReplyDelete
 9. Replies
  1. Se tosiaan on. Tänään avautui siihen viereen toinenkin kukka, nyt niitä on kaksi <3

   Delete
 10. Siellä näyttää aivan ihanalta, on todella upea kurjenmiekka! Nyt on täälläkin kevään iloja: viime keskiviikkona pystyssä sojottavista lumien alta ilmaantuneista lumikelloista on kehkeytynyt kukkivia, joissa oli tänään jo mehiläinen tms. ja sitruunaperhonenkin lepatteli auringon paisteessa. Nyt on ihanaa!
  Merja

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ihanaa! Täällä ei olekaan vielä yhtäkään mehiläistä, kimalaista tai perhosta näkynyt. Tänään ja eilen onkin ollut melkoisen sumuista ja koleaa, ihan ihmeissäni katsoin päivän lämpöennätystä tv:stä äsken :-D

   Delete
 11. Onpa se kaunis ja täsmällinen. Oikein hyvän päivänkin on vielä valinnut kukinta-ajakseen. Ei kyllä varmasti täällä kukkisi vielä näin aikaisin, kun joka puolella on kymmeniä senttejä jäistä lunta päällä. Aamulla oli -10 astetta pakkastakin, hrrrr... Mutta vihdoin paistoi aurinko ihanasti.
  Ihana, että myyränkuvatukset eivät syöneet caucasicaa. Punkit saisivat olla vähintään yhtä laiskoja ja pysytellä jossain syvällä maan sisällä poissa riivaamasta ihmisiä ja lemmikkieläimiä. Menisivät vaikka joukolla vesimyyrien kimppuun... :D

  ReplyDelete
  Replies
  1. Se taisi olla vieläpä tuo tismalleen sama kurjenmiekka, joka aloitti vuosi sitten samana päivänä. Ilokseni näen, että sekä se että lajitoveri ovat tehneet sivusipulista vierelleen kaverit – alun perin istutin vain kaksi sipulia.
   Hrr, teillä on ollut kylmää! Täällä oli toissa yö sentään vain –6, mutta sekin tuntui vähän ylilyönniltä. Nyt sataa lunta ja on inha itätuuli. Olen jo ottanut pattereita pois päältä, kun "on kevät". Keittiö on talon itäpäässä: sisälämpö oli aamulla vain 10 astetta. Tuli hellaan heti aamusta. Ihan talvimeininki!
   Jos tässä jotain hyvää on, niin punkit lienevät hyytyneet.

   Delete

Kaunis kiitos kommentista!