Friday 29 March 2024

Avautuminen alkoi

 Eilen oli uskomattoman lämmintä jopa täällä keskellä jäistä merta. Oli hyvä tuuri, sillä sattui tyyni päivä. Mittarissa oli 12 astetta varjossa iltapäivällä! Ja vielä iltamyöhällä oli 8 astetta lämmintä.

Mäntyjen alla elävät tähtilumikellot ovat yleensä olleet kevään ensimmäisiä kukkia, tänä vuonna nousemisessa kesti. Ensimmäinen niistä yrittää ottaa kiinni ja avaa kukkaansa vasta muutaman senttimetrin pituisessa varressa.

Raportoidaan tähän sekin, että ensimmäinen Koska kukkii -haasteen arvaukseni meni hutiin. 'Hippolyta' -lumikellot ovat viime vuosina olleet helmikuussa vähintään nupulla, ellei jo kukassa. Tänä vuonna niistä ei näkynyt vielä mitään, kun tein haastejutun tämän kuun puolivälissä. Arvelin silloin, että ensimmäinen kukka avautuisi 26.3.
Tässä on viimein ensimmäinen noussut verso eilen. Tänään löysin lisää nenänpäitä maasta. Eipä ole vielä kukassa ihan lähipäivinäkään.

Vanhan talon etelänurkka on liian kuiva kasvupaikka puistolumikelloille, mutta niin vain siinä sinnittelee pari tupasta 'Hidcote' -tähkälaventelin vierellä. Ensimmäiset kukat näistäkin lumikelloista avautuivat eilen.

Puistolumikello 'Viridapice'. Huomasin vasta kuvasta, että yksi kukka on ylösalaisin; jäänyt kiinni suojuslehteen.
Tänään löysin näiden lähellä kasvavan kriminlumikellon ensimmäiset versot maanpinnassa.

Kostean kevätniityn puistolumikellot avautuivat myös, näiden kerrotut kaverit olivat kukassa jo päivää aiemmin.

'Snow Fox' on ihan tungoksessa! En voi uskoa tämän tyypin kukkimisvoimaa. Viimeksi keskiviikkona laskin seitsemän kukkaa tai nuppua, kuvassa niitä näkyy jo kahdeksan, lisäksi puunpalan toiselta puolelta nousevassa versossa näyttää myös olevan nuppu.

Turkintalventähti, kuten kaikki talventähdet, joilla oli jo nuppu esillä, avautui eilen auringonkilossa ja lämmössä. 
Tämä kukkanen onkin täydellinen ilopilleri toivottamaan hyvää pääsiäistä!


Kriminlumikello Galanthus plicatus
Puistolumikello Galanthus nivalis
Turkintalventähti Eranthis cilicica
Tähkälaventeli Lavandula angustifolia
Tähtilumikello Galanthus elwesii

30 comments :

 1. Hyvänen aika. Siellä jo kukat kukkivat. Ovat kyllä ihania.
  Meilläkin pilkisti aurinko eilen ja olin kaksi tuntia paksun villahuovan sisällä ulkona istumassa. Kylmä hanki huokuu koleutta, vaikka tuntuisi että aurinko lämmittää jo.
  Ihanaa Pääsiäisen aikaa sinulle.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Aurinkonsäteet imeytyvät paljaaseen maahan, lumeen ei tosiaan lämpöä kerry, harmi vain.
   Kiitos ja hyvää pääsiäistä sinullekin!

   Delete
 2. Täälläkin oli eilen ihan uskomattoman hieno kevätpäivä. Aurinko paistoi ja varjolämpötila oli + 10 astetta.
  Eipä ihme, että siellä sinulla lumikellot availivat lämmön myötä kukkiaan. Sain tänään paraislaiselta ystävältäni pääsiäistervehdyksen kera kuvan, jossa myös oli tupas ihania lumikelloja.
  Hyvää pääsiäistä.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Paraisilla oli eilen varmaan vielä lämpimämpää kuin täällä. Oli kyllä tämän vuoden ihanin päivä tähän asti!
   Kiitos, hyvää pääsiäistä sinullekin!

   Delete
 3. Eilen oli meilläkin aika lämmintä. Ihania lumikelloja kuvissasi! Mulla ei ole mitään kevään kukkijoita pihalla, joten saan vielä odottaa pihan kaunistumista.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Nämä kevään ensimmäiset ovat niin monta kuukautta odotettuja, että yritän joka syksy istuttaa nimenomaan näitä lisää.

   Delete
 4. Voi ihanuus mikä kaunotar siellä jo kukoistaa. Miten kaunis kukka ja ilo
  kerrassaan. Mukavaa pääsiäistä!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kaikkea pientä ja kaunista jo löytyy. Kiitos ja hyvää pääsiäistä!

   Delete
 5. Onpa sinulla tosi monta erilaista ja suloista lumikelloa!
  Eilen olikin niin tosi lämmin päivä, täällä Raumallakin kevään lämpöennätys, 13 astetta! Se yksi päivä ei vielä riittänyt, yhtään kukkaa ei ole auennut pihalla.
  Mun lumikellot tosin ovat vähän huonossa paikassa, siinä kohtaa on aina tosi pitkään lunta ja jäätä, kukkivat sitten myöhemmin....
  Tänään laitettiin verkot kevätkurjenmiekkojen suojaksi, ne avautuvat ihan pian ja täällä ne kauriit jatkavat edelleen häiriköintiä. Mutta kurjenmiekkoja eivät kyllä nyt pistele poskeensa!!
  Oikein mukavaa pääsiäistä sinulle ja pojille ♥

  ReplyDelete
  Replies
  1. Saisi tulla lisää lämpimiä päiviä, huomiselle on kai aika hienoa keliä luvassa.
   Hyvä juttu, että laitoitte suojaa, kun pitkään odotettujen kevätkukkien popsiminen nostaa verenpaineen vaarallisiin lukemiin.
   Kiitos, hyvää pääsiäistä teille kaikille!

   Delete
 6. Säätiedotusta illalla telkusta katsoessani ajattelinkin, että etelämeren saarella on varmasti ollut lämmintä, jos Raumalla tehtiin ennätys +13.
  Innostavaa katsella näitä lumikellopostauksiasi. Minulla on lähinnä lumikelloja. Sinulla Hippolytea, Viridapicea, Hidcotea ja ties mitä. Veikkaan, että muutamassa vuodessa puutarhasi suorastaan tulvii lumikelloja. Kilinä vaan kaikaa tänne meille.
  Hyvää pääsiäistä!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Meillä ei olisi ollut ollenkaan niin lämmintä, jos olisi tuullut!
   Täällä on varmaan joidenkin kymmenien vuosien päästä sellainen lumikellosekaviljelmä, ettei niistä erota lajikkeita enää Erkkikään. Mutta toistaiseksi olen yrittänyt istuttaa niitä sen verran erilleen, että pysyn kärryillä, mikä on mitäkin. Mutta sitten, kun risteytyvät ja alkavat tuottaa siementaimia, on juttu eri.
   Kiitos ja hyvää pääsiäistä teille!

   Delete
 7. Eilen oli mahtavan lämmin päivä, täälläkin lähes 10 astetta plussalla. Oikein harmitti olla töissä, puutarhaan ehti vasta illalla. Lumikellot ovat sitkeitä, osa taitaa kasvattaa nuppunsa jopa lumen alla.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Voi miten suunnaton harmi, että olit töissä. Toivottavasti siellä on huomenna oikein loistokeli.

   Delete
 8. Kivipellon Saila29 March 2024 at 17:32

  Oi oi oi, mitä ihanuuksia ja kukintaa! Eilen meilläkin lumen pinta laski ja ainoan piipottajan - lumiukon - pää putosi 😂! Näen sieluni silmin että muutaman vuoden päästä pihassasi lumikellot kilisevät isoina pehkoina - ne ovat niin ihania 🤍! Oikein mukavaa Pääsiäisen aikaa sinne rannalle ja rapsutuksia pojille 🐤💛🐤💛🐤💛🐤

  ReplyDelete
  Replies
  1. Lumiukon pää :-DDD
   Kiitos ja hyvää pääsiäistä teille Kivipeltoon!

   Delete
 9. Kevään airuet saavat jakamattoman huomion, ihanaa kun puutarhassa alkaa tapahtua kaikenlaista. Tänä keväänä lumikellot täälläkin myöhemmässä ja odottavan aika on pitkä.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tuossa piilee suuri totuus: jakamaton huomio. Näitä ensimmäisiä tarkkaillaan joka päivä, monta kertaa päivässä, jokainen kukan avautuminen ja sulkeutuminen noteerataan. Jokaista nuppua käydään kurkkimassa päiviä, viikkoja. Odottavan aika on tosiaan pitkä, toivottavasti pian löydät omat lumikellosi.

   Delete
 10. Joka kevät saamme ihailla runsasta valikoimaasi erilaisia lumikelloja. Miten ihmeessä erotat ne toisistaan! Talventähti todella on itsekin kuin aurinko.
  Hyvää pääsiäistä, Saila!

  ReplyDelete
  Replies
  1. En muuten erottaisi, mutta tiedän, mitä olen mihinkin istuttanut :-D
   Talventähti on aivan ihana ilopilleri.
   Kiitos, hyvää pääsiäistä sinullekin!

   Delete
 11. Niin ihana tuo lumikello. Jotenkin uskalias ensikukka, silti hento ja kaino. Olen sitä itse koittanut pihalle laittaa, mutta jostain syystä se ei jaksa seuraavaan vuoteen, vaikka sipulikasvi onkin.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Voi harmi. Niiden sipulit kuivuvat hyvin herkästi, eli ovat jo pussissa näivettyneet, jos niitä ei hanki ihan heti, kun ovat kauppoihin saapuneet, ja istuta saman tien.

   Delete
 12. Ihastuttavia kuvia kevään tulosta, niistä tuli mukava mieli ja olo. Hyvää pääsiäistä!
  Sirpa

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos ja hyvää pääsiäistä sinullekin!

   Delete
 13. On sinulla montaa laatua lumikelloja. Omat muutamani pitävät jännityksessä koska edes lehtiä ei näy. Toivattavasti eivät ole menneet kuolemaan kun juuri alkoivat jo lisääntyä. Kiva nähdä kukkia muiden kuvissa vaikka omia vielä joutuu hetken malttamaan.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kyllä ne varmaan ovat sielläkin elossa, tänä vuonna vain tuntuvat olevan paljon myöhemmässä kuin tavallisesti. Jopa yli kuukauden verran paksun jääkuoren alla eläneistä lumikelloista alkaa ensimmäisiä nousta ja siitä olen todella iloinen!
   Olen vasta keräilyn alkumetreillä, kun vertaa joidenkin sellaisten puutarhoihin, jotka ovat näitä keräilleet kauemmin. Sitten aletaan vasta puhua monista laaduista :-D

   Delete
 14. Ihania pääsiäiskukkia❣️ Minullakin jo pari lumikelloa näkyvissä mökkipihassa.

  ReplyDelete
 15. Lumikellothan kilisevät siellä jo ihan valtoimenaan! Täällä kevät ei edisty taas yhtään, räntää vain sataa. Torstai sentään oli aurinkoinen ja lämmin päivä meilläkin. Se vain meni itselläni töissä mutta eipä puutarhassakaan olisi pystynyt mitään tekemään, kun lunta on vielä niin paljon.
  Hyvää pääsiäistä niin kaksi- kuin nelijalkaisille puutarhureille!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Täällä kevät edistyy vähän liiankin äkkiä, sillä eilen löysin Ransusta ensimmäisen punkin. No, yleensä ne vuoden ainoat punkittomat kuukaudet ovatkin tammi- ja helmikuu. Tänä talvena oli kyllä sellainen joulukuu, ettei punkeista ollut harmia ;-D
   Voi harmi, miten kurja keli teillä on. Täällä tuli alkupäivän sumun jälkeen aurinko upeasti esiin ja ensimmäinen kevätkurjenmiekka avautui. Voi kunpa sinullakin jo olisi ihana kevät.
   Kiitos, hyvää pääsiäistä myös teille kaikille!

   Delete

Kaunis kiitos kommentista!