Lupailin juttua Camassioista eli tähtihyasinteista. Ne kun jäivät kokonaan esittelemättä viime kesänä siitä huolimatta, että ovat kauniita ja viihtyvät hyvin.
On kummallista, etteivät ne saaneet palstatilaa, sillä vaaleansinikukkaisia lajeja tai lajikkeita minulla ei aiemmin ollutkaan, ne kukkivat viime kesänä ensimmäistä kertaa!
Ihastuin näihin vaaleansinisiin kamassioihin Riinan blogissa Versoja Vaahteramäeltä pari vuotta sitten. Kirjasin saman tien kalenteriini syksyn ostoslistalle: ehdottomasti vaaleansinisiä tähtihyasintteja! Tai itse kutsun näitä mieluiten nimellä kamassia, se kertoo heti, mistä suvusta on kyse. Hyasintteja kun nämä eivät ole.
Istutin niitylle myös sinitähtihyasinttia, se on voimakkaan tummansininen. Mutta sepä onkin matalampi! Korkeus enintään 40 cm tällaisissa kilpailuolosuhteissa. Ehkä voisin tulevana kesänä kaivaa näitä ylös ja siirtää muualle, jossa kukatkin näkyvät. Toisaalta nämä molemmat lajit ovat viihtyneet niityllä jo kymmenen vuotta tai ylikin, joten eivät ne hädässäkään ole.
Sittemmin olen alkanut istuttaa kamassioita muuallekin puutarhassa. Ne vaikuttavat viihtyvän ja huolimatta siitä, että ihmiselle kasvi on syötävä – nimi "kamas" tulee Pohjois-Amerikan intiaaneilta, jotka söivät kasvin sipuleita – ei tämä vaikuta olevan peurojen, jänisten tai myyrien ruokalistan kärjessä.
Tämä valkokukkainen on isotähtihyasintti 'Sacajawea', intiaaninimi sekin. Taustalla kukkii valkokukkainen metsäkurjenpolvi.
Kukka on läheltäkin tosi kaunis! Valkokukkaisilla muodoilla näyttää olevan sinervät heteet, kun sinikukkaisilla ne ovat keltaiset.
Kamassiat voidaan jakaa kukinnan jälkeen kesällä, kun lehdet ovat vähän kuihtuneet. Sipulipaakku jaetaan ja sipuleita istutetaan sinne tänne harvempaan ja muuallekin puutarhaan.
Sitten ovat vielä siementaimet. Rohaniin istuttamani isotähtihyasintti 'Alba' ei ole mitenkään voinut tuottaa kasvustoa näin laajalle alalle muuten kuin tuottamalla siementaimia.
Niitä on tuolla muutaman neliömetrin alalla oikein niittynä.
Sitten ovat vielä siementaimet. Rohaniin istuttamani isotähtihyasintti 'Alba' ei ole mitenkään voinut tuottaa kasvustoa näin laajalle alalle muuten kuin tuottamalla siementaimia.
Luulen, että kaikki lajikkeet eivät varmaan tuota itävää siementä, esimerkiksi kerrotut tai risteymät. Aika näyttää. 'Alba' taitaa olla valkokukkainen luonnonmuoto ja siksi niin viriili.
Kirjasinkin juuri puutarhapäiväkirjaani tehtävän kesälle: kaiva osa sipuleista ja istuta preerialle sekä ruusutarhaan.
Eikö ole ihanaa, että löytyy kasvisuku, joka tosissaan viihtyy? Hankin viime syksynä vielä lisää ihania vaaleansinikukkaisia lajikkeita ja istutin niitä muotopuutarhaan ja muistaakseni johonkin muuallekin, kun vain muistaisi minne.
No, kesäkuussa se selviää!
Isotähtihyasintti Camassia leichtlinii
Metsäkurjenpolvi Geranium sylvaticum
Oregonintähtihyasintti Camassia cusickii
Sinitähtihyasintti Camassia quamash
Luin tämän postauksesi illalla ja se jäi niin vahvasti mieleen - kamassia. Se on Kivipellossa ollut hiukan lapsipuolen asemassa ja asia tulee ilman muuta korjata! Muutama kamassia meillä kyllä on, vähän kuin täytekasvina, mutta kukinnaltaan se on todella kaunis ja herkkä - pitää paneutua asiaan! Mulla on sellaista kamassiaa, jossa valkoisessa kukassa on jotain herkkää vihreää tai vihertävän harmaata kukan terälehdessä, enkä löytänyt vielä arkistosta mitä se on ja jotain sinistäkin kamassiaa... Voi minua, pitäisi kaikki kirjata tarkemmin ylös, vaikka olen päättänyt että ihan kaikkea en kirjaa, vallankaan sipulikukkia kun niitä on aika paljon.
ReplyDeleteTuli mieleen tuosta vihertävänharmaasta valkoisessa kukassa, että monella tähdikillä (Ornithogalum) on sellaista, olisiko kukka kumminkin sitä? Niitä kun on matalan lisäksi korkeitakin lajeja.
DeleteMutta kyllä kamassioillakin on usein vihertävää noissa valkoisissa kukissa.
Nykyisin kirjaan puutarhapäiväkirjaan aina listan, kun olen tehnyt kasviostoksia. Muuten on ihan mahdoton selvittää, mitä olen hankkinut. Lisäksi yritän muistaa nopeasti kirjata, mihin mitäkäkin istutin. Minun kun täytyy työni puolesta tietää, mitä kasveja kuvissani on :-D
Noiden niityllä kasvavien kamassioiden selvittämiseen meni pitkä tovi, kun silloin yli kymmenen vuotta sitten en vielä muistanut kaikkea kirjata muistiin. Piti lukea monen vuoden muistiinpanot puutarhapäiväkirjoista ja lopuksi kaivaa esiin taimietikettilaatikko, sinne olin onneksi nakannut niiden sipulipussien pahvietiketit.
Olen kyllä jättänyt sipulipussit tai kuvapahvit talteen vähän erikoisemmista sipuleista joita en varmuudella tunne, täytyy tarkistaa ne. Kirjaukset kyllä kannattaisi tehdä 👍
DeleteTarkistin, oli tähdiksi 'Sotchi', on sinulla valtava tietämys ja lasken sinut Börjen, Matin ja Vesa M:n kanssa samaan tietäjäryhmään 🤗! Terveisin Saila
DeleteOnpa hyvä, että löysit tiedon! On se vaan kivempi tietää, keitä siellä pihalla asustaa :-)
DeleteVoi kiitos, tämä on nyt valtava kunniamaininta <3
Sinulla näitä minulle tuntemattomia erikoisuuksia riittää. Kerrassaan upea tuo puolikerrottukukkainen isotähtihyasintti.
ReplyDeleteJaa, eivät kai tähtihyasintit niin kovin harvinaisia ole. Noita vaaleansinikukkaisia en vain löytänyt kotimaasta, piti tilata ulkomailta.
DeleteCamassiat ovat hienoja ja ansaitsevat enemmänkin huomiota. Camassiaa istuttaessa ei oikein tule hahmottaneeksi, että kukinta-aika on muita sipulikasveja myöhäisempi. Krookukset, irikset ja monet muut syksyllä istutettavat sipulit kukkivat niin aikaisin, että niiden näkyvyys on taattu.
ReplyDeleteKeskustelussa Kivipellon Sailan kanssa nousikin esiin tähdikki (Ornithogalum), jota minäkin luulin isotähtihyasintiksi. Se muistuttaa paljon camassiaa, mutta on huomattavasti matalampi. Sinähän sen sitten minulle korjasit.
Totta, ovat kesäkuun kukkijoita ja tuo puolikerrottu vieläpä kesäkuun loppupuolella. Nämä myöhemmin kukkivat ovat hankalia, jos ovat matalia – tästä oli aiemmin puhetta esim. sinililjojen kanssa, siis Hyacinthoidesien, äh näitä nimivaikeuksia.
DeleteOnneksi voi sanoa sentään kamassia tai Camassia, se nimi sopii suomalaisen suuhun ihan hyvin. Ihmetyttää, miksi sille on täytynyt keksiä niin erilainen suomalainen nimi, johon on taas kerran ympätty jonkun ihan muun kasvisuvun nimi!
Mutta nämä ovat tosi kivoja kavereita aikaisille pioneille, akileijoille ja monille muille tuossa kesäkuun alkuviikoilla; keskikesän näyttävien kukkien kautta odotellessa.
Jotkut kasvit näyttävät tosi samanlaisilta. Katselin pitkään kuvia tähkähietaliljasta pohtien, kumpaa se nyt on. Minullakin pitäisi olla pari korkeaa tähdikkiä, mutta eivät ole vielä koskaan kukkineet.
Ja taas jotain, josta en ollut ennen kuullutkaan. Tähtihyasintti; erityisesti Blue Heavenin sinisyys on niin hempeä.
ReplyDeleteVaaleansiniset kukat ovat jostain syystä todella mieleeni. Ne näyttävät hyviltä aivan kaikkien muiden kukkavärien kanssa! Tuollain on kirkkaanpunainen tulppaani taustalla ja hyvin menee :-D
DeleteKamassiat ovat ihania! Minulta löytyy yksi, en tiedä sen tarkempaa lajiketta. Pitääkin muistaa kuvata se ensi kesänä. Väri ei ole ihan noin tumma kun sinulla tuossa tummassa mutta ei myöskään vaaleansininen. Siementaimia se ei tee mutta lisäntyy hyvin sivusipuleista, olen jakanut sitä paljon. Valkoista olisi kiva löytää, siinäpä kasvilistalle taas yksi pakko saada-kasvi.
ReplyDeleteSe voisi olla isotähtihyasintti 'Caerulea', se on aika ihana keskisininen. Hyvä juttu, että se viihtyy, kannattaa tosiaan hankkia näitä lisää, jos selvästi viihtyvät. Valkokukkaisia olen löytänyt ihan kotimaisista myymälöistä.
DeleteKiitos sinulle hyvästä esittelystä, camassia pääsee heti aloittamaan puutarhasyksy 2024 -listan. Onneksi sitä ennen on vielä kokonainen ihanin kausi edessä.
ReplyDeleteMerja
Ostoslista kasvaa siis sielläkin :-) Nyt on aivan ihanaa, juuri kävin ystävien pihalla ja seisottiin vaan ihmettelemässä tätä kevään valoa ja kaikkia maasta nousevia piippoja.
DeleteJa taas täällä Saaripalstan kommenttikentässä, kolmatta kertaa muutaman tunnin sisällä :D Sattui olemaan kerrankin hyvin aikaa tutkia monen päivän postauksia. Kamassia sopiikin näille nimeksi oikein hyvin, tosiaan paljon kuvaavampi kuin nuo hyasintti-viritelmät.
ReplyDeleteOlipa huojentava tieto, että nuo viihtyvät vähän kosteammissakin oloissa. Odotin jo kovasti, että äidiltäni tullut kamassia kukkisi tulevana kesänä ensimmäistä kertaa. Pelkäsin vain, että märkä kesä ja erityisesti syksy olisivat varmasti mädättäneet kaikki mahdolliset kukkasipulit. Nyt heräsi edes pieni toivo siitä, että jotain saattaisi olla hengissäkin ja selviäisi kamassian tarkempi laji. Äitinikin kun sai oman taimensa jakopalana.
Ihanaa, tervetuloa vain lämpimästi joka käyntikerralle! Anteeksi samalla, kun vien näin paljon aikaasi. Bloggausaiheita tuntuu tulevan koko ajan, niinpä olen kirjoitellut turhankin ahkerasti.
DeleteToivottavasti kamassiasi on elossa. Minulla yksi isompi pehko kerran hävisi tyystin, mutta luulen vesimyyrien olleen asialla. Kaikki muut ovat saaneet kasvaa rauhassa.
Oh, onpa camassioitakin montaa erilaista! Minulla on yksi pulska vaaleansininen, joka nousee uskollisesti joka kevät kukkimaan ja joka vuosi on ollut useampi kukkavarsi kuin edellisenä kesänä.
ReplyDeleteEipä ole tullut syksyisin riittävän tarkkaan perehdyttyä sipulipusseihin, kun ei ole muita osunut näköpiiriin. Täytyykin syksyllä muistaa.....
Sinulla onkin sitten tuollainen harvinaisempi vaaleansininen ollut ainokaisena. Syksyn tarjonnan edessä on vaikea tehdä valintoja, kun kaikkea pitäisi hankkia! Olen ratkaissut ongelman käymällä puutarhamyymälöissä moneen kertaan ;-D
DeleteNiin kauniita! Minulla on pihassa tähdikkejä, camassioita, tähkähietaliljaa (Anthericum liliago) ja paratiisililjaa (Paradisea liliastrum). Varsinkaan kahta viimeistä en millään erota toisistaan. Olen saanut ne eräältä vanhalta mieheltä eri vuosina enkä millään muista, kumman istutin minnekin. No, sittenkun pihassa ei enää muuta tekemistä ole, voin alkaa perehtyä näiden kahden eri liljan eroihin :D.
ReplyDeleteAika saman näköisiä ovat nuo kaikki luettelemasi. Minusta paratiisililjalla on vähän isompi kukka, leveämmät terälehdet. Sen kukat ovat jotenkin liljamaisempia. Pääasia, että on paljon kauniita kukkia!
DeleteMinä ostin syksyllä eka kertaa tummaa tähtihyasinttia pari pussia . Kukkivat hyvin mutta meinasivat väkisin kaatua . Pitäisi olla varmaan jotain muuta tukena ?
ReplyDeletePitää ostaa syksyllä lisää kun näitä värivaihtoehtoja on mutta löytyykö on sitten toinen juttu .
Täällä en ole huomannut, että kaatuilisivat. Ehkä jokin sijoittelu tukevavartisten kasvien väleihin auttaisi, vaikkapa jaloangervojen tms.
DeleteMiksiköhän meiltä ei löydy tätä ollenkaan.... Kirjoitan kauppalistalle:)
ReplyDeleteVoi ei, eikö ollenkaan? Tästä se ostoslista syksyn sipulikukille lähtee täyttymään :-D
Delete