Saturday 2 March 2024

Maaliskuun kalenteripoika

 harrastaa bongausta.


Olemme vähän tarkkailleet asioita mamman kanssa.

Lintuja käy paljon ruokintapaikoissa, mutta vain tavallisia tiaisia. Nekin ovat ihan hyviä.

Kerran näkyi urpiainen. Mamma otti kuvia ikkunan läpi, siksi ne ovat ihan epätarkkoja! Omassa näössäni ei ole vikaa.

Näen tarkasti.

Mamma kiinnittää asioita myös sellaisiin juttuihin kuin että muratti näyttää olevan yhä hengissä, vaikka oli kireä talvi eikä sillä ole sellaista turkkia kuin minulla.

Tontin takakulman vaahterassa on melkein aina käpytikka nokkimassa puun rakoon laittamaansa käpyä.

Joitain kertoja olemme mamman kanssa katselleet, kun kettu kulkee pitkin kylätietä. Minä olen kyllä nähnyt sen paljon useammin kuin mamma.


Minulla ja ketulla on sama harrastus, nimittäin myyrästys.

Niin että pysykää valppaina! On kevät ja kaikenlaista liikkuu ja tapahtuu.
Terveisin MUSTI

44 comments :

 1. Sinä Musti kanssabongari, kiitos luontohavainnoista:-) Ketun turkkikin on aika komea. Muttei tietenkään niin komea kuin sinun! Ohhoh, onpa ihme, jos mamman turkiton köynnöskaveri on selviytynyt viime talvesta.
  Merja

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kettu on ihanan tuuhea, oikein todella kaunis. Muratti on alkanut olla talvenkestävämpi ja selvinnyt latvaan asti jo monena talvena, mutta tänä vuonna oli kiperämmät pakkaset. Se on istutettu jo yli 15 vuotta sitten, mutta oli alkuvuodet maanpeittokasvi, kun puun rungolle lähtevä verso kuoli aina talveen.

   Delete
 2. Myyrästys onkin tosi hyvä harrastus! Ja lintubongaus myös. T:Miuku ja Poko

  ReplyDelete
 3. Bongaus on aivan mahtava harrastus tai oikeastaan elämäntapa! Kaikkea voi nähdä kun vaan pitää silmänsä auki! - Pepsisi

  ReplyDelete
  Replies
  1. Mikään ei jää kissalta huomaamatta :-D

   Delete
 4. Komee kalenteripoika. Lintuja on mukava tiirailla. Monenlaisia lentäviä on näkynyt täälläkin: punatulkkuja, närhiä, varpusia, tali-ja sinitiaisia, keltasirkkuja, harakoita ja se harmaa-musta-valkoinen tiainen, joka lienee kuusitiainen :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Teillä on tosi paljon eri lintuja! No on täälläkin noita samoja isompia myös. Kuusitiaista ei ole vuosiin näkynyt. Se on niin söpö pikkuruinen.

   Delete
 5. Bongaus kannattaa aina, koskaan ei voi tietää mitä näköpiiriin ilmaantuu. Ainostaan myyrästys on ehkä vie voiton bongauksestakin, paitsi myyriäkin kannattaa ensin bongata ja sitten pyydystää. Meillä on ollut satoja urpiaisia muutaman viikon. Onneksi ei ole nyt pariin päivään näkynyt, ei muuten, mutta ne söivät järkyttävän määrän auringonkukan siemeniä, ei meinannut tavistinteille jäädä mitään. Vähän jo huolestutti sekin, että riittäkö varat myös kissanruoan hankintaan, kun niitä siemeniä piti aina vaan ostaa lisää...!
  Mukavaa maaliskuuta Mustille, sekä Ransulle ja mammalle myös 🖤🩶 t. Onni.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Voi kiitos Onni <3
   Onpa teillä ollut hurjat määrät urpiaisia! Nälkäisiä urpiaisia. Toivottavasti nyt ei ole nälkäisiä kissoja.

   Delete
 6. Mahtava Musti! Lintujen lisäksi teillä on hieno runsasturkkinen kettu, minäkin katselin pari päivää sitten yläkerran ikkunasta komeaa kettua rannan lähellä puutarhassa. En tosin saanut siitä noin hienoa kuvaa, välimatka oli turhan pitkä.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Sepä tuossa olikin jännää, että keittiön ikkunasta on kylätielle vain kymmenen metriä. Harvoin saa tarkkailla rauhassa kettua niin läheltä. Kettu on valtavan kaunis eläin.

   Delete
 7. Mikäs on Musti sinun tarkkaillessa, kun tapahtumia ruudun takana riittää. Noin tuuheaturkkinen kettukin on tullut reviirillesi myyriä jahtaamaan. Olet fiksu kissa, kun huolehdit mamman puolesta lintubongauksesta. Tunnetusti mamma taitaa kulkea näihin aikoihin enemmän piippojahdissa.

  ReplyDelete
 8. Ihanat kuvat❤️ ja hurmaava Musti🐈‍⬛
  Kevään tulon bongaus on just niin parasta.
  Täällä myös Lulu istuu ikkunan edessä ja aamulla katseltiin kun jänö oli mennyt pihan poikki.
  Eilen kuunneltiin ,kun linnut visersi tuuletusluukun läpi.
  Mutta kun ikkunasta katseltiin niin sanoi joku voisi käydä hakemassa tuon lumen paljouden pois😂

  ReplyDelete
  Replies
  1. Voi ei, vai on teillä sitä niin paljon. Toivottavasti se sulaa pian ja tulevat myyrät esiin!

   Delete
 9. Onpas kaunis kettu - niin ja komea Musti 😻
  Varmaan riittää myyriä teille molemmille ja mamma kiittää, kun ei myyrät syö kasvien juuria.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kettu on upea, ihanaa nähdä noin hyväturkkinen kettu. Musti lähettää terveisiä Sofille! Hänkin harventaisi myyräkantaa, jos päästettäisiin, se on varma.

   Delete
 10. Lintujen tarkkailu on varmasti mielenkiintoista niin sinulle, kuin mammallesikin. Ja mikä upea kettu. Toivottavasti myyriä riittää teille molemmille.

  ReplyDelete
  Replies
  1. On kyllä tosi kiinnostavaa katsoa, keitä tuolla ulkona liikkuu. Tai minusta ja Mustista on – Ransu lähinnä tarkkailee, missä mamma liikkuu (esim. jääkaapille).

   Delete
 11. Musti, olet tärkeän näköinen, mikä tietysti sopiikin tuohon tähystäjän touhuun. Toivottavasti teillä ei tule ketun kanssa erimielisyyksiä reviiristä. T. Sartsa

  ReplyDelete
  Replies
  1. Vaikuttaa siltä, ettei reviirierimielisyyksiä ole ollut. Jäljistä päätellen kettu on kyllä talven mittaan käynyt joskus pihalla.

   Delete
 12. Onneksi teillä taitaa riittää myyriä sekä ketulle että sinulle. Pusuja Musti!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Myyrien pahimmat huippuvuodet ovat nyt onneksi takana vähäksi aikaa, mutta eiköhän niitä täällä silti riitä. Mustin saaliit ovat kyllä talven mittaan olleet aika niukat.
   Musti tuli uudestaan keittiön pöydälle käytyään välillä ulkoilemassa, niinpä annan sille uudet pusuterveiset sinulta :-)

   Delete
  2. Pusuterveisiä saa ehdottomasti antaa vaikka useammankin kerran uudestaan :-D Ja Ransulle kans!

   Delete
  3. Tein työtä käskettyä, kun molemmat ovat vetäytyneet sänkyyn. Musti tosin peiton alle pantteriluolaan, jossa en viitsi häntä häiritä. Ransu sen sijaan sai pusuterveisesi otsaan ja takatassuun, kun muistin tunteesi kissantassuja kohtaan. Hän ei vain reagoinut mitenkään, ei edes herää noin tavanomaiseen tapahtumaan :-D

   Delete
 13. Musti on niin hauska, viisas ja empaattinen; kertoo mm. Sinunkin mieltymyksistäsi.

  ReplyDelete
  Replies
  1. :-D Kertonee siitä, kuka näitä juttuja näpyttelee...

   Delete
 14. Ihana Musti! Onpa ketulla komea häntä, on tainnut myyriä riittää...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kettu on tosi hyväkuntoisen näköinen, onneksi.

   Delete
 15. Musti, mukavia keväisiä myyrästyshetkiä! Toivottavasti kettu syö mieluummin peuroja ja kauriita kuin Mustin myyriä.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Peurat ja kauriit ovat valitettavasti aivan liian isoja saaliita ketulle. Saalistaisikin niitä! Susi täällä kyllä nähtiin talvella naapurisaarilla ja jäillä. Sehän niiden populaatioita harventaa mukavasti. Enpä ole valkohäntäpeuroja nähnyt viikkokausiin, vain kaksi metsäkaurista näkyy lähes päivittäin.

   Delete
 16. Komea kettu on tepastellu siellä. Musti tarkkailoo suojassa sisällä lintuja ja kettua!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tuossa keittiön pöydällä on hyvä tarkkailla, tassuja lämmittää pöydän alla oleva patteri.

   Delete
 17. Meillä monipuolistui lintu"tarjonta", kun lisättiin erilaisia siemeniä. Kaurat toivat punatulkkuja ja harmaavarpusia. Ihana kalenteripoika teillä ❤.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Totta, pitäisi tarjota monia erilaisia siemeniä. Isoja ja pieniä jyviä, lisäksi.

   Delete
 18. Kivipellon Saila3 March 2024 at 14:58

  Voi Musti, hienoa että tarkkailet - ei mamma varmaan ihan kaikkea huomaa! Upea kettu reviirilläsi, myyriä varmaan riittää teille molemmille vaikka ketulla taitaa olla ruokahalu suurempi, upea turkki sillä kuitenkin eli syötävää on löytynyt. Vai tarkkailee se mamma ihan mitä vain muutakin kuin lintuja - sitä samaa Sulokin aina ihmettelee! Ja muratti kestänyt talven ilman turkkia! Rapsutuksia sinulle ja Ransulle ja hyviä metsästyskelejä!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ihminen ei millään huomaa kaikkea sitä, mitä kissa. Niin tarkkoja kyttääjiä ovat! Musti lisäksi murisee tunkeilijoille – siis myös naapuripihoille keväällä ilmestyville mökkiläisille, heh. Siitä huomaa, että joku liikkuu.
   Nyt on kyllä kelit kohdillaan, aika keväistä! Aurinkokin tuli loppupäivästä esiin.

   Delete
 19. Onpas siellä ihana ja tarkka bongari. kivat kuvat linnuista ja kettukin on käynyt lähietäisyydellä.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Oli mukava päästä tarkkailemaan kettua, joka ei huomannut ikkunan takaa kyttääjiä ollenkaan.

   Delete
 20. Jestas miten upea turkkinen "Sukulainen" - Mustilla kiiltää myös!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Sukulaisesi on ihanan reipas ja hyvävointinen :-) Niin ja kotipantteri myös!

   Delete
 21. Onpa Mustilla hyvät bongauspaikat ja paljon tarkkailtavaa! Karokin pääsee nykyään hyvin lintuja bongaamaan, kun lumikinokset ovat aidan yläreunan tasalla. Näkee hyvin omalta pihalta naapurin tuija-aidan takana olevalle lintulaudalle. Tänä aamuna nuuskittiin myös ketun jälkiä, kun käytiin maaseudulla parin kilometrin metsäretkellä. Ei kyllä nähty vilaustakaan tuon teidän komeaturkkisen repolaisen lajitoverista. Eli vähän samoissa puuhissa ollaan oltu kuin Musti :D
  Kiva, että muratti on taas talvehtinut. Ihmeen sitkeä se kyllä näyttää olevan!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Samoissa puuhissa ollaan oltu :-D
   Muratista on tullut sitkeä, johtuisiko siitä, että sen juuristo on jo niin syvällä – voiko se vaikuttaa latvojen selviämiseen, hmm... tai sitten sen varretkin ovat jo jotenkin karaistuneet. Alkuvuosina sen puuta pitkin kiipeämään lähteneet osat aina paleltuivat talvisin. Nyt se on talvehtinut latvaan asti jo monta vuotta.

   Delete

Kaunis kiitos kommentista!