Thursday 29 February 2024

Piippoja ja pajunkissoja

 Hidasta on kevään eteneminen. No eipä vielä kevät olekaan, vaan vasta helmikuu. Mutta huomenna on MAALISKUU, kevään virallinen startti! 

Puuteripaju 'Mount Aso' on ainakin valmiina kevääseen, sen lähes kaikki pajunkissat ovat puhjenneet.
Kovassa tuulessa oli vaikea ottaa kuvaa, ja tuuli on myös hyytävä, vaikka se puhaltaa suoraan etelästä.

Kaksi ensin puhjennutta pajunkissaa on jo tämän värisiä.

Paksussa jääkerroksessa jo jonkin aikaa asustanut mustakissainen paju on pistokaslahja ystävältä parin vuoden takaa. Viime keväänä en huomannut siinä pajunkissoja, mutta nyt niitä tulee muutama!
Tämä näyttäisi olevan puuteripaju 'Melanostachys', vaikka tämän kai piti olla "Black Cat", joka olisi Salix chaenomeloides eli eri sukua. 
Ehkä asia jossain vaiheessa selkiytyy, eikä sillä ole niin väliä. Tämä on aivan ihana ja sanomattakin selvää, että puska on yksi Mustin nimikkokasveista!

Sitten siirrytään matalista pensaista maan tasalle. 

Olen jo jonkin aikaa tarkkaillut kivijalan eteläpuolella nousevia 'Sheila Ann Germaney' -kurjenmiekkoja (lumikurjenmiekkaristeymä, eli ei kevätkurjenmiekka, vaikkakin samanlainen). Tänäkin aamuna löytyi uusi piippo. 
Ja nämä piipothan ovat kukkanuppuja! Oli todella hyvä veto istuttaa näitä tähän lämpimälle paikalle toissa syksynä. Kukkiakin näyttäisi tulevan tuplasti, eli viimekeväisten yksittäisten sijaan nouseekin nuppupareja.
Kuvasta voi nähdä, että olen heitellyt kurjenmiekoille tuhkaa, sen mukana tulee myös hiilenpaloja. Olen ymmärtänyt, ettei niistä ole ainakaan haittaa kasveille.

Sokerina pohjalla ja huomenna alkavan kevään kunniaksi löysin äsken ensimmäisen lumikellon nupun! Siinä olikin vähän etsimistä, sillä en taaskaan muistanut tarkasti, missä 'Snow Fox' asustaa. Se on tähtilumikellon risteymä ja selvästi (ja siksi) hyvin aikainen. Viime vuonnakin se kukki ensimmäisenä, jos muistan oikein. 
Tämä on otollinen kohta, jota olen tsuumaillut jo pari viikkoa eli sen ajan, kun on ollut lauhaa ja lähes lumetonta. Tähän ei ole edes kertynyt jäätä päälle.
Otin kuvan vähän kauempaa, kun nuo 'Pink Skyrocket' -tiarellan punaiset lehdet ovat niin koristeelliset. Mutta eihän tästä lumikelloa erota. Se on kuvan vasemmassa reunassa puunkappaleen alapuolella; pieni vihreä-valkoinen piste.

Siellä se on!


Lumikurjenmiekka Iris histrioides
Puuteripaju Salix gracilistyla
Tiarella Tiarella
Tähtilumikello Galanthus elwesii

28 comments :

 1. Kylläpä tuota kevättä ja kesää onkin odotettu.

  ReplyDelete
 2. Huomenna alkaa kevät ja sehän on upea asia. Meillä piipoista ei ole vielä tietoakaan.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kevätaurinko kun alkaa lämmittää, sulavat lumet ja piipot nousevat ihan silmissä.

   Delete
 3. Siellä etelämeren rannalla kevät on kyllä niin pitkällä jo, meillä on lumikellot kilisemässä vielä puolimetrisen hangen alla - mutta kevät alkaa huomenna eli ei syytä huoleen! Ihania pajuja - molemmat syötävän suloisia, täytynee sitä hankintalistaa taas paisuttaa!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Täällä kun oli niin vähän lunta. Olisi saanut olla silloin, kun oli kireimmät pakkaset, mutta minkäs teet. Täällä on vedenpaisumus onneksi hellittänyt; kova tuuli kuivattaa maata ja jäätä tehokkaasti, eikä muutamaan päivään ole satanut. Isoimmat jäätiköt ovat toki tiukasti tallella ja paksuja kuin mitkäkin.
   Pajupensailla kannattaa ostoslistaa täyttää, kun niistä on iloa jo nyt, vaikka maa on jäässä ja vaikka olisi hangetkin!

   Delete
 4. Tosi hauskoja pajunkissoja ja ihania piippoja, siellä ollaan selvästi ymmärretty, että kalenteri kääntyy kevääseen. Voi, ihme: lumikello kaiken kruunuksi!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kyllä nyt maaliskuulta tuntuu, kun tässä on taas pari yötä pysytty plussalla ja tänään on vähän lämpimämmän tuntuistakin, aurinko lähes kurkistaa pilvien takaa! Laulujoutsenia lentää kohti rannikkoa tööttäillen mennessään.

   Delete
 5. That final picture is so promising! It feels like whole spring is bursting out of this tiny white bud! :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. This morning I found its friend also :-) The ground is still very much frozen, but here the buds are!

   Delete
 6. Huuuu kuinka dramaattisen näköinen tuo mustakissainen paju on! Kiinnostava!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Se on tosi ihana ja aivan musta, kuin Musti!

   Delete
 7. Siellä se todellakin ON. Lumikello kuin tilauksesta kevään ensimmäisen päivän kunniaksi.
  'Melanostachys' tai "Black Cat", yhtä kaikki ihastuttava paju ja sanomattakin selvää, että Mustin nimikkopuu.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tänään tuli vähän aurinkokin esiin kevään alun kunniaksi. Oli niin ihanaa, että menin rymyämään vintille: järjestämään tavararöykkiöitä ja rakensin hyllyn.
   Mustat pajunkissat näyttävätkin ihan Mustilta :-)

   Delete
 8. Ihanaa kevään ensimmäistä päivää!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos samoin! Tätä kuukautta on odotettu lähes vuosi :-)

   Delete
 9. Miten suloinen pajunkissa! Mukavaa maaliskuuta sinulle!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos samoin; lempeitä kevättuulia!

   Delete
 10. Nuppuja jo näkyvissä, ihanaa❣️

  ReplyDelete
 11. Siellä on jo vahvat kevään ensi metrit menossa. Meillä alkoi hitaan harmaasti, mutta onneksi nyt on jo kevät virallisesti:-)
  Pitääpä katsoa töistä tullessa, mitä merkkejä näkyisi. Hei nyt muistin, ettei ole näkynyt, mutta jo maanantaina kuului. Maanantaiaamuna kuului ääni, sellaisen linnun sävel muutaman kerran, joka ei keskitalveen sovi.
  Äsken selasin kuunnellen oikeasti kaikki muut lintujen äänet ja viimeisenä tikat: se oli harmaapäätikka, johon olen joskus parikymmentä vuotta sitten ihan törmännyt vintilläni. Se se oli :-)!
  Ihanan kevätkauden toivotus Saaripalstalle!
  Merja

  ReplyDelete
  Replies
  1. Vautsi, harmaapäätikka onkin aika jännä-ääninen. Ja olet tavannut hänet ihan henk. koht.! Täällä olen puolestaan kuunnellut yli lentävien laulujoutsenien tööttäilyjä: sinne päin ovat tulossa!

   Delete
 12. Mustakissapaju! Ajatella, että on sellaisiakin!

  Täällä on vielä niin paljon lunta, että uskoa koetellaan, mutta eipäs ole enää koko ajan pimeää! Eikä niin kylmäkään, että kyllä tässä toivoa on.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Mustikissan paju :-) Kaikenlaista on, onneksi maailmalta tulee meille joskus tällaisia kivoja kasviuutuuksia. Suomalaisissa pihoissa voisi kasvattaa vaikka mitä, jos meillä vain taimia saisi, tästä olen vakuuttunut.
   Kyllä nyt tuntuu jo paljon paremmalta, lämpöä ja valoa alkaa olla. Ei enää ole toivotonta. Kevättä sinnekin!

   Delete
 13. Pinkkejä ja mustia kissoja ja vielä lumikellon nuppukin! On se hyvä, että Mustillekin on oma keväinen paju, kun kaikki luonnonpajujen kissat ovat Ransun värisiä.
  Kevättä on selvästi ilmassa, sillä täälläkin alkaa jo huomata hankien hupenemisen ja linnut sirkuttavat paljon pontevammin kuin pari viikkoa sitten. Vielä kun aurinko paistaisi!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Totta, kaikki luonnonpajut ovat Ransun kannalla.
   Lintujen livertely alkaa nostaa mieltä ihan pakostakin, vaikka tuntuisi kolealta. Täällä pilvisyys ja sumu hälvenivät myöhään iltapäivällä – onneksi päivä on jo niin pitkä, että aurinko ehti vähän paistaa. Ja vieläkin on valoisaa!
   Toivottavasti aurinko paistaa siellä huomenna! Viikonloppu olisi toki ollut kivempi.

   Delete
 14. Kylläpä on suloiset pajunkissat! Itselläni on graafiselle suunnittelijalle hyvin sopiva S. helvetica, mutta olen nyt vakuuttunut, että Miso tarvitsee myös oman mustan kissan pajun! :D

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hah tosiaan. Olisikohan muitakin fonttinimisiä kasveja? Helveticassa on myös todella suloiset pajunkissat.
   Mutta mustat kissat ovat ihan huippuihanat, kun ne näyttävätkin ihan Musteilta tai Misoilta.

   Delete

Kaunis kiitos kommentista!