Thursday 1 February 2024

Ensimmäinen piippo

 Tänään se löytyi!

Tämän kevään ensimmäinen versohavainto ei kuulu lumikellolle vaan kevätkurjenmiekalle, joka urheasti ponnistaa läpi jäähyhmäisen maan ja sormustinkukan lehden. Näitä kasvaa kivipenkereen eteläpuolella, lämpimällä ja suojaisalla kasvupaikalla.
Siinä vieressä on puuteripaju, jonka vaaleanpunaiset pajunkissat puhkesivat viime vuonna jo helmikuussa, tarkkailen sitä tiiviisti.

Tänään oli upea auringonpaiste ja mittarikin näytti jossain vaiheessa yli +4 astetta. Kiersin taas kaikki lumikellopaikat, vaan mitään ei löytynyt. Ystävien pihalla tämän saman kylän toisessa päässä on kuulemma jo versoja!
Vaan on perennojenkin jälleennäkeminen ihanaa. Tämä on viime vuonna istutettu harvinaisuus, haisukurjenmiekka 'Citrina'. Haisukurjenmiekka on valoisten metsien kasvi mm. Brittein saarilta. Toivon, että se menestyy tässä metsäpuutarhapenkissä.

Löysin uusia versoja alppipenkistä, lienevät jotakin pientä luonnontulppaania, joita olen tänne istutellut, mutta eivät ole juuri kukkineet. Neilikka on eri kuin eilisessä kuvassa, tämä on kääpiöneilikka.

Muotopuutarhasta löytyi urhea verso, joka voisi olla jotakin laukkaa. Näyttää niin kovasti sipulilta.

Eilen hoksaamani syyssahramin varsi taittui auringon lämmössä, ne olivat tosiaan varmaan jäätyneet pystyyn. Silti ne ovat kauniita ja jotenkin raikkaan näköisiä.

Lumen ja jään alta paljastui yllätys. En muistanut, että olin istuttanut tummalehtisen valkoapilan ruskopenkkiin viime vuonna. Näiden talvenkesto on ollut yllättävän huono, joten en uskalla toivoa mitään, mutta olisipa ihanaa, jos se osoittautuisi perennaksi.

Täytyypä etsiä jotain näiden päälle kasattavaa muutaman päivän päästä, kun mittari kääntyy kaiketi taas pakkasen puolelle.


Haisukurjenmiekka Iris foetidissima
Kevätkurjenmiekka Iris reticulata
Kääpiöneilikka Dianthus subacaulis
Puuteripaju Salix gracilistyla
Syyssahrami Crocus speciosus
Valkoapila Trifolium repens

26 comments :

 1. Replies
  1. Joo! Tuskin tuokaan kovin nopeasti tuosta venyy, on niin kylmää vielä ja ensi viikko alkaa uudella pakkasjaksolla. Mutta silti, ihanaa!

   Delete
 2. Kyllä siellä etelämeren rannalla onkin jo keväistä, piippojakin! Meitä on siunattu lumella. Kevät on vain mielessä, siemen- ja juurakkotilausten teko on terapiaa, tänään lähti pionitilaus...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Täältä ovat lumet hävinneet tehokkaasti sateisiin ja plusasteisiin päiviin ja välillä öihinkin tässä viime päivinä.
   Tilaukset ovat hyvä keino saada kesää lähemmäksi!

   Delete
 3. Voi ihanuus💚 kevään ilot siellä jo nousevat. Niiin mahtava nähdä edes kuvassa, koska täällä vielä rämmitään lumessa🤦‍♀️

  ReplyDelete
  Replies
  1. Oli niin ilostuttavaa huomata tuo pieni versonkärki! Hyvin aikaisessa se on, mutta kevättä kohti mennään jo kovasti.

   Delete
 4. Oi onnittelut, ensimmäinen piippo on merkkipaalu! Täällä talvi tuntuu myös kääntyneen kevääseen, joten alan uskoa, että piippoja ilmestyy pian meillekin! (Harhaluulo, näyttää vaan niin keväiseltä, mutta ei tämä lumi vielä aikoihin katoa!)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Pian niitä tulee, muutama viikko enää! Tämä on viimeinen talvikuukausi :-D

   Delete
 5. Hienoa. Meillä kaikki kasvit ovat vielä lumen peitossa.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Lumi onkin varmaan parempi vaihtoehto sikäli, että pakkasia on taas tulossa. Silti olen hullun iloinen kaikesta tästä vihreästä!

   Delete
 6. Onnittelut kevään ekoista. Kyllä olis Gebsu onnessaan, jos jotain heinää jo maasta puskisi, mutta eipä ei kun metrinen hanki 😂
  T. Gebsu ja muut

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hei Gebsu! <3 Toivottavasti sinun heinäsi alkavat pian kasvaa!

   Delete
 7. Oho, mitä vihreyttä. Itse en olekaan huomannut vielä tutkailla näkyisikö meillä vastaavanlaisia. Lumet ovat kukkapenkistä ainakin tosi tehokkaasti sulaneet ja toivon ettei enää tulisi lisää.
  Hyvää viikonloppua sinulle!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Teillä on varmaan ihan sama tilanne kuin täällä vajaat sata kilometriä idempänä. Olisipa talven loppu jo käsillä, voisi viimein siirtyä seuraavaan vuodenaikaan.
   Kiitos ja hyvää viikonloppua sinullekin!

   Delete
 8. Kyllä siellä piipottaa. Aikaselta tuntuu tiältä vinkkelistä. Meillä paksu hanki vielä peittää kaikki penkit ja piipottajat. Kyllä ne aikanaan sieltä ponnistaa meilläkin.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Aikaista on, kun helmikuu vasta starttasi, mutta en valita :-D Kaikki muu on kyllä visusti mullan alla, maa on jäinen.

   Delete
 9. Kiitos Saila, toit meille oikean kevään!

  ReplyDelete
 10. Kevään ensimmäisiä merkkejä! Mahtavaa, kevään voi elää blogien kautta moneen kertaan <3

  ReplyDelete
 11. Onpa hän rohkea! Nyt voisi pistää pystyyn veikkauskisan, milloin ilmestyy nuppu.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Jaa-a. Veikkaan, että jos tuo selviää paleltumatta, niin nuppu ilmestyy 1,5 kuukauden kuluttua :-D Eivät nuo yleensä heti maaliskuun alun kukkia ole. Noilla keväisillä kurjenmiekoilla taitaa kaikilla olla nuppu jo tuossa ensimmäisessä versossa, niin että voi olla, että tuo tyyppi ei selviä. Hyvin valitsi kyllä paikan, jossa saa vähän suojaa sormustinkukan lehdestä.
   Mutta silti oli ihanaa löytää hänet! Kaikki hänen lajitoverinsa ovat vielä visusti mullan sisällä, tuo yksi taitaa olla seikkailuhenkinen.

   Delete
 12. Hyvänen aika, Saila! Nyt tuli piiiiiitkä kevään odotus, ellei kevät pidä kiirettä. Mutta mihinkä silmänsä laittaa, jos piippoa pukkaa maasta. Ei meillä sentään. Paksu kerros lunta, mutta eiköhän se föönissä hupene.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Piippoja ei muualta vielä löydy, tai siis sellaisia, jotka eivät olisi nousseet jo syksyllä, kuten helmililjat ja jotkin laukat. Odotus on kumminkin mukavampaa, kun tietää, että jotain on jo tapahtunut kevään eteen!

   Delete
 13. Piippokausi korkattu, jippii!

  ReplyDelete
  Replies
  1. jeeeee! Vaikkakin lapioin tuon ja yhden toisen löytämäni kurjenmiekanpiipon päälle lunta niistä kohdista, joissa sitä vielä on... kun nyt on taas pakkaset kiristymässä, murh.

   Delete

Kaunis kiitos kommentista!