Tuesday 27 February 2024

Kuusi kuvaa kesästä

 Terveisiä sumun keskeltä. Laivojen sumutorvet ovat tööttäilleet kukonlaulusta asti.

Kuin tilauksesta Rikkaruohoelämää-blogi nakkasi tänne sumun keskelle kesäisen haasteen! Kuusi kuvaa kesästä on Tuplasti terapiaa -blogin perinteinen haaste kesän kaipuuseen.

Uskollinen rentukka.
Rentukkakuva ei oikastaan ole vielä kesää, kuva on toukokuun puolivälistä. Valitsin tämän siksi, ettei rentukkanikaan saanut oikein palstatilaa viime vuonna. Kun aina on jotakin uutta esiteltävänä, niin ei tällaisia vanhoja näköjään sitten tule niin laitettua blogiin. Siitäkään huolimatta, että kukkivat komeasti ja uskollisesti joka vuosi!
Rentukkani on kerrottu 'Plena'. Sen vieressä kasvavat mukulaleinikit ovat niin reheviä ja isolehtisiä, että lähes menevät rentukoista nekin! Kasvupaikka on ojan reunalla paikassa, jossa nyt on tukeva ja paksu jäätikkö.
Istutin viime keväänä toisenkin rentukan, sellaisen valkokukkaisen. Se jaksoi viime kesän ihan hyvin mutapuutarhan reunalla. Olin tyytyväinen, kun se kerrankin ei kuollut kuivuuteen (olen istuttanut sen taimia ennenkin). Nyt sekin kohta on jääkuoren alla. Toisaalta näiden kasvien, jos jonkun, luulisi sen kestävän. Tämä kerrottu on ainakin kestänyt, tosin tänä talvena jäätikkö on harvinaisen laaja ja paksu juuri tuossa.

Kirsikkahuuma.
Rikkaruohoelämää-blogin haastejuttu alkoi ihanalla kirsikankukkakuvalla. Niinpä laitan minäkin omani. Japaninkirsikka 'Royal Burgundy' tulee kukkaan melko myöhään, toukokuun lopussa. Tämä kuva on kesäkuun alkupäiviltä, jolloin kukat ovat haalistuneet valkeiksi – puhjetessaan kerrotut kukat ovat vaaleanpunaiset. 
Parasta on, että puu kasvaa tien varressa, jotta kaikki ohikulkijatkin voivat sitä ihailla. 

Uusi istutusalue ja uudet kasvit.
Toissa syksynä tein pienen istutusalueen kasvimaan kulmalle. Istutin siihen kaikenlaista, muun muassa papukaijatulppaanien sekoituspussin. Ne tulivat kukkaan yllättävän myöhään, kuva on kesäkuun puolivälistä. Sitten viime keväänä tuli vastaan niin hurmaava kirjavalehtinen tyräkki Euphorbia × martini 'Ascot Rainbow', etten voinut sitä vastustaa – kerta kaikkiaan, kun se oli kukassakin. Tuo ihana kellanvihreys!
Suojasin sen oikein mojovalla villakasalla talveksi, toivon, että se on keväällä vielä elossa.

Kesäyön taika.
Kiersin puutarhaa kameran kanssa juhannuksen alla keskellä yötä. Tai jonkun mielestä neljältä lienee aamua jo. Romanttisen Suomi-Filmi -tunnelman viimeistelee papulanruusu, yksi suloisimmista ruusuista.

Nautiskelu.
Piehtarointi kissanmintun päällä. Musti demonstroi.

Veneretki.
Kesään kuuluvat ehdottomasti myös veneretket, mieluiten ystävän rauhallisesti putputtavalla puisella verkkoveneellä. Tässä ollaan jo palaamassa kohti kotia Mossalan ja Björkön välisestä salmesta, jossa on kuvaukselliset rivit venevajoja.


Minäpä haastan Kukkia ja haaveita -blogin kertomaan kuudella kuvalla viime kesästä.

Kuusi kuvaa kesästä -haaste:
- julkaise kuusi kuvaa viime kesältä
- aihe on täysin vapaa
- haasta muita vastaamaan


Japaninkirsikka Prunus Sato Zakura -Ryhmä
Papulanruusu Rosa Spinosissima-Ryhmä 'Papula'
Rentukka Caltha palustris

32 comments :

 1. Kiva postaus!
  Rentukka on niin pirteä keltainen. Japaninkirsikka on upea, muttei taida ihan meillä asti viihtyä. Sen sijaan tuo keltainen tyräkki olisi kyllä hankkimisen arvoinen :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kuvassa ei näy, mutta tyräkin lehdissä on keltaiset reunat. Se on todella upea. Jossain vaiheessa talvea näytti vielä ihan lupaavalta, mutta kevääseen ja villasuojan purkuun on vielä monta viikkoa. Moni kasvi kuukahtaa yllättävästi talven loppumetreillä.

   Delete
 2. Ihania kesätunnelmia <3 Ruusukuvassa on täydelliset sävyt. Jaksaisinkohan itsekin joskus kömpiä puutarhaan aamuyöllä kameran kanssa..? Kaunis tyräkki! Toivotaan, että se (ja muutkin kasvit toki) selviää talvesta hengissä. Täällä on toistaiseksi paljon lunta kasvien suojana, mutta kevättalven plussan ja pakkasen välillä vaihtelevat säät saavat murehtimaan kasvien puolesta. Mukavaa viikon jatkoa!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Lumisuoja on kyllä hyvä. Täällä ei sitä ole, mutta onneksi ei ole juuri pakkasiakaan. Viime yönä oli kyllä muutama aste pakkasta, toivottavasti kaikki selviävät.
   Kesäyön valoisuus on elämys, jos sattuu olemaan hereillä keskellä yötä!
   Kiitos, mukavaa viikkoa sinullekin!

   Delete
 3. Tämänpäiväinen sumu onkin sitkeässä, vielä näin iltapäivälläkin on sakea sumu. Rentukat ovat minunkin viime kesän kohokohtia. Löydettyäni ensin pikkupuron ajattelin, että täytyy istuttaa sinne rentukkaa - ja sitten siellä olikin ennestään ja melko runsaasti vielä. Tuo kesäyön taika -tarina on viehättävä!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Eilinen oli tosiaan varsinainen sumupäivä. Tänään näyttää onneksi paremmalta, vaikka pilviseltä – aurinkoa olisi kiva nähdä erittäin pitkästä aikaa.
   Olipa ihanaa, että purossasi oli jo mieleinen kasvillisuus!

   Delete
 4. Minäkin tajusin, että en ole tainnut ottaa omista rentukoistani kuvia, vaikka niitä ihastelen keväällä. Pitää yrittää korjata asia. Papulan ruusu on tosi kaunis, sen saatavuus on vain haaste, ainakin minulle on ollut.
  Venevajat ovat todella tunnelmallisia! Ja Musti on tietysti ehdottoman ihana.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Koeta tänä keväänä muistaa! Niiden kukinta-aikaan tapahtuu istutusalueilla niin paljon kaikkea kiinnostavaa, että jäävät muiden varjoon. Minun rentukkani kasvaa ihan keskeisellä paikalla keskellä pihaa.
   Oma Papulani on muistaakseni Kärsälän ruusutilalta. Se on todella ihana. Musti vähintään yhtä ihana :-)

   Delete
 5. Tuo kerrottu rentukka on ihana! Kotiin sitä istutin ja se hukkui, vein mökilläkin ja toivon parasta. Valkoinen rentukkakin on kaunis! Kirsikankukkien ja muidenkin kukkivien puiden kukinta on todella hurmaava! Idyllinen tuo kaunis viimeinen kesäkuvasi!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Voi, toivottavasti kerrottu rentukkasi mökillä viihtyy. Kaipa ne voivat hukkuakin siinä missä myös kuivua kuoliaksi – vaikea on niille joskus sopivaa paikkaa löytää!

   Delete
 6. Hienosti Musti antaumuksella esittelee. Nyt alan jo uskoa uuteen kesään, lunta on vielä metri, mutta valoisuus on jo ilmiselvästi lisääntynyt ja lisääntyy edelleen. Pimeä kauhu on ohi jo!

  ReplyDelete
  Replies
  1. On ihanaa, kun on selvitty hengissä pimeästä tunnelista. Pilvisenäkin päivänä tuntuu olevan jo valoa.

   Delete
 7. Rentukka ansaitsee tulla esitellyksi. Useimmille se lienee lapsuudesta saakka tuttu kevätkasvi. Omalla pihalla ei tarpeeksi kosteaa paikkaa ole, mutta onneksi noita pääsee kylällä ihastelemaan monessa paikassa. Minusta toukokuu on ihan pätevä kesäkuukausi, kuten nykyisin syyskuukin. Vaikka kumpikaan ei virallisesti sitä ole. Saahan näitä käsitteitä venyttää, kun kukaan ei niistä konkreettisesti vahingoitu.
  Royald Burgundyn lehtien väri on valtavan kaunis. Etenkin valon tuodessa lehtiruodit esiin. Kukat korostavat lehtien ruosteenpunaa. Oma Burgundyni tuskin vielä tänä kesänä kukkii, mutta iloitsen jo siitäkin, jos se vain on elossa. Royalt Burgundyn kukka muistuttaa paljon Accoladea. Koristekirsikoitahan ovat kumpikin.
  Viimeisessä kuvassa äänet ovat selvästi läsnä. Kuulin aivan selvästi laineiden liplatuksen venevajoissa. Joku lokkikin taisi jossain huutaa ja perämoottori putputtaa.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Minulla on tuuria, kun tulin istuttaneeksi Royal Burgundyn tontin eteläreunaan niinpä sitä tulee nimenomaan ihasteltua vastavalossa. Se tuntuu olevan paras suunta katsella nimenomaan lehtiä. Toivottavasti sinun puusi pian kukkii! Tällä taisi ensin olla kolme kukkaa, sitten ehkä seitsemän ja sen jälkeen en olekaan enää laskenut – paljon on.
   Venevajakuvassa on juuri nuo äänet taustalla, hyvin kuultu :-)

   Delete
 8. Onpa kauniinväriset lehdet tuossa Royal Burgundyssä. Vaaleat kukat korostavat kivasti kirsikan lehtiä. Papukaijatulppaani hivelee myös suuresti silmiäni.
  Siirsin tonttimme laidassa olevaan pelto-ojaan rentukan pari kolme vuotta sitten. Se on kukkinut kauniisti. Pitäisi vain muistaa aika ajoin käydä sitä ihastelemassa.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Royal Burgundyn sävyt ovat hienot, ja puu oikeastaan kaunein tuossa vaiheessa, kun kukat ovat haalistuneet vaaleanpunaisista valkeiksi.
   Tuo onkin haastavaa, jos rentukka kasvaa tontin laidalla, sitä pitää muistaa mennä erikseen katsomaan.

   Delete
 9. Voi ihanaa sinullakin tämä haaste. Niin kesäisen ihanat kuvat, joista
  aistii kaikki kesän hetket. Kukkien loiston, vesistön sinisyyden ja juuri sen kesän tuoksun. Onneksi tuo ihanuus edessäpäin, en enää millään malttaisi odottaa.
  Minunkin kuusi kesä kuvaa blogissa.
  Iloa viikkoosi!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kesäkuvia oli aivan ihana valita ja näitä juttuja tosiaan mukava lukea blogeissa. Onneksi kevät alkaa ylihuomenna – maaliskuu!
   Kiitos, iloista viikkoa sinullekin!

   Delete
 10. Kiitos haasteesta, otan sen mieluusti vastaan, kun tuo ulkona oleva harmaus tökkii jo pahasti! Vaikka minulla on vain luonnon omaa rentukkaa mökkirannassa, on se ihana kesän julistus keltaisena kukkivana mattona! Siirsin viime kesänä rentukoita uuden metsäpuutarhan kosteimpaan kohtaan ja jännä nähdä, ovatko siellä selvinneet talvesta. Lunta ainakin on runsaasti peittona. Royal Burgundy on kyllä upean värinen ja kontrasti valkoiseen kukkiin on huiman kaunis! Eikä yhtään vähemmälle ihastelulle jää papulanruusun herkän vaaleanpunaiset kukinnot kesäyössä!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ai kun mukavaa, että innostuit! Nämä säät eivät oikein houkuta mihinkään juuri nyt, mieluusti sitä tutkii kesäkuvia.
   Luonnon oma rentukka onkin aivan ihana, näyttävä ja kukat niin iloisen väriset. Toivottavasti ne kostean metsänotkelman rentukat viihtyvät myös!

   Delete
 11. Rentukkaa meilläkin on reilusti notkossa mutta sitä tavallista .
  Minä itseasiassa pidän vanhan suomalaisen elokuvan tunnelmista papulan ruusu on ihana sitä korostamaan.
  Nuo venevajat on myöskin kuin jostain filmistä .
  Ihania kuvia kiitos .

  ReplyDelete
  Replies
  1. Teillä on se upea notko!
   Suomen kesässä on tunnelmaa, ihana vuodenaika ja kaunis maa.

   Delete
 12. Kerrottu rentukka on hieno, vaikka keltainen, mutta keväällä sekin on ihan sopivaa. Muutaman kerran toin töistä taimia, mutta ei se viihtynyt meillä, kun ei ole meillä omaa ojaa hänelle.
  Kesäyössä on kyllä taikaa, jos vaan jaksaa valvoa riittävän kauan....täydellinen tunnelma on tuossa kuvassa.
  Musti on hyvä demostroimisessa ♥

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos vain Onnille kissanmintusta! Se on poikien mielestä puutarhamme paras kasvi.
   Teillä tosiaan ei ole kosteikkoa tai ojaa, jonka rentukka vaatii. Harmi, kun se on niin soma. Kaikkea ei voi saada, tulee kasvupaikkavaatimukset vastaan.

   Delete
 13. Oih - tämä haaste on saanut oikein siivet - sehän putkahtaa esille siellä ja täällä. Ihanat kuvat ja tunnelmat nautiskeluista venevajoihin....

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tämä on perinteinen haaste, Pirjo taisi lanseerata sen jo kymmenen vuotta sitten :-) Tähän aikaan vuodesta on niin ihana palata kesämuisteluihin.

   Delete
 14. Hienot kuvat kesästä! Minäkin ihailin papulanruusukuvaa, kuten näytti moni muukin tehneen. Siinä on kesäyön tunnelma kohdillaan. 'Royal Burgundy' on hurmaava.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Papula on niin soma ruusu, täydellinen Suomen suveen!

   Delete
 15. Kesä, onneksi mennään sitä kohti!
  Minä en ole kulkenut ikinä puutarhassani yöllä kameran kanssa, pitäisiköhän ensi kesänä aloittaa;)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Onneksi ei vielä ole kuitenkaan kevät takana, vaan justiin alkamassa! Kesän alussa minulla on aina suru puserossa, että seuraavaa kevättä joutuu odottamaan lähes vuoden ;-D
   Satuin heräämään tuolloin keskellä yötä, mietin, missä Musti on ja katsoin ikkunasta ulos: komea usva kyläniityllä ja kaunis valo, ei siinä auttanut kuin mennä kameran kanssa ulos. Mutta en kyllä suostuisi laittaa herätyskelloa soimaan keskellä yötä!

   Delete

Kaunis kiitos kommentista!