Sunday 11 February 2024

Jääkausi

 Ihme juttu, mutta jääkenttiä syntyy eri talvina eri paikkoihin.

Tänä talvena pahin jääkenttä on muodostunut entisen saunan päädyn kosteikkopenkkiin. Se näyttää paikalleen jäätyneeltä hyökyaallolta kumpareineen ja notkelmineen. Taustan mutapuutarhassa jääkuori on alempana.

Viikko sitten oja näytti tältä. Jäätä oli vain ojan syvennyksessä. Jään alla kuului kyllä veden solinaa.

Nyt tilanne on tämä, vastakkaisesta suunnasta kuvattuna. 

Ojanvieren jouluruusu- ja lumikellopaikka on jään alla.

Voihan hemuli. Kuningassaniainen, aarteeni, jonka olen saanut suojattuna talvehtimaan jo monta vuotta, on tuolla pakkassuojan – ja jääkuoren – alla.
Jää muodostaa kyllä todella hienoja muotoja: kuhmuja, aaltoja, reunuksia. Se on paikoilleen jähmettynyt liike.

Pihatien ali tuleva salaoja on kuin jäätynyt vesiputous.

Erikoista on kuitenkin se, miten jäätä on syntynyt ojasta ja salaojasta vasemmalle eri lailla kuin aikaisemmin. Yhtenä vuonna syntyi hirmuinen jääalue tuonne alemmas ojan päähän, mutapuutarhan ympärille, mutta nyt siellä ei ole (vielä?) mitään jääongelmaa. 
Toisaalla, huussin takana Rivendellin purossa, on suorastaan vähän vettä. Yleensä se on varsin jäinen paikka, tai oikeastaan siitä alarinteeseen, jossa valuva vesi ja jää ei haittaa, kun se on vain nurmikkoa.

Vähän tässä huolettaa kasvien selviäminen, mutta kokemus on opettanut, että useimmat aina selviävät – mutta menehtyvät ovat luultavasti erikoisempia aarteita, joita on saanut metsästää vuosikausia ja pulittaakin enemmän.
Kivipengermän päällä on ruusupioni; sen menehtyminen ei hirveästi haittaisi, vaikka se ei ole vielä edes kukkinut, mutta kun sen kukkien väri on niin ruma. Taempana on idän- ja ketomesiangervoja; niiden luulisi selviävän, kun ovat kasvaneet tuossa jo niin monta vuotta. Ehkä ne ovat jo kokeneet tällaiset olosuhteet, vaikka en sitä muista. Sitten on narsisseja, kurjenmiekkoja, kilpirikkoja ja monenlaista muuta.

On tosiaan merkillistä, kuinka tämä jääkausi on vyörynyt täältä eri suunnasta kuin ennen. Entisen saunan toiselle seinustalle tammikuussa laskemiani tikkaita ei saa irti ennen kevättä.

Ensi viikolle on nollaa luvassa. Saa nähdä, alkaako jääkausi siitä pikku hiljaa hellittää, vai meneekö vain pahemmaksi.

Pihatien yläpuolen ojanpientareella on viime vuonna istutettu peikonpaju. Sekin kasvaa jäässä nyt.
On tässä muutakin jännitettävää – ja kauhunsekaisella mielellä odotettavaa – kuin presidentinvaalitulos.

Pajut taitavat onneksi sietää aika hyvin jääkuorta, kosteikon asukkeja kun ovat. Jos niiden pakkasenkesto ja talvensieto vain riittävät. Puuteripaju 'Mount Aso' on avaamassa ensimmäisiä vaaleanpunaisia pajunkissojaan. Jääkuori ulottuu tähänkin puskaan asti.
Toivottavasti kaikki menee hyvin.  


Idänmesiangervo Filipendula palmata
Ketomesiangervo Filipendula purpurea
Kilpirikko Darmera peltata
Kuningassaniainen Osmunda regalis
Peikonpaju Salix babylonica var. pekinensis 'Tortuosa'
Puuteripaju Salix gracilistyla
Ruusupioni Paeonia veitchii

20 comments :

 1. Toivottavasti tulevat plussakelit sulattavat pihamaasi jäätiköt nopeasti ja tuottavat runsaasti pohjavettä. Edelliskeväänä täällä oli kammottavat jäätiköt joka paikassa ja sen myötä joitakin kasveja kuoli. Onneksi ei sentään kovin paljon. Sinänsä nuo alaspäin vyöryvät jääkentät ovat hienon näköisiä. Kuin jossain alppimaisemassa konsanaan. Ehkä pienetkin uudet, väliaikaiset jäätiköt voi ajatella positiivisena ilmiönä, kun samanaikaisesti maailmalla merkittävät jäätiköt sulavat hurjalla vauhdilla. Mieluummin kuitenkin jäätiköt omille paikoilleen, ei oman puutarhan rakkaita kasveja tukehduttamassa.
  Ihastuttava paju kantapäät lähtötelineissä kohti kevättä!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Toivottavasti. Sadettakin on jollekin ensi viikon päivälle, tai oikeastaan yölle, luvassa. Vaikka se saattaa lisätä jäätiköitä, odotan silti kovasti sen jäätä sulattavaa vaikutusta.
   Totta puhut, jäätiköt ovat kyllä todella upeita, tällaiset minijäätikötkin. Niiden muotoja ja rinteitä pitkin valuvia olemuksia tulee ihasteltua. En jaksa olla ihan hirveän huolissani etukäteen, kun etukäteen murehtiminen ei auta kasvejani sitten yhtään. Ei voi kuin odottaa.

   Delete
 2. Auts, toivotaan jääkauden pikaista loppumista!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Olisi ihanaa, tätä kylmyyttä on kestänyt niin kamalan kauan. Tällä viikolla pitäisi onneksi olla lauhempaa.

   Delete
 3. Ihanan keväiseltä näyttää jäästä huolimatta.
  Meillä 28,8 astetta pakkasta Nurmeksessa tänään

  ReplyDelete
  Replies
  1. Huh, ihan hirveitä lukemia teillä! Kyllä lähestyvältä keväältä tuntuu, eilen kiinnitin huomiota siihen, että vielä kuuden jälkeen oli ihan himmeää valonkajastusta taivaalla, valoa kohti mennään!

   Delete
 4. Kaikkea hyvää pihallesi jääkuoren alla, toivottavasti säät tulisivat suotuisiksi ja jäätikkö valuisi vetenä pois! Asun mäen päällä, jääkausi täällä on ja kauhea määrä lunta, jäätikköä ei onneksi.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitän pihani puolesta! Onneksi jääkuori on vain joissakin kohdissa. Tai saa nyt nähdä, millaiseksi tilanne vielä menee, yleensä pahin jääaika onkin vasta siihen aikaan, kun se alkaa sulaa ja sitten välillä taas jäätyy.

   Delete
 5. Nämä jääkuoret on meillä mökillä vielä edessäpäin. Silloin koko piha on yleensä jäässä. Istutukset on aina aika mukavasti siltä välttyneet .
  Toivottavasti sinun kasvisi pärjäävät .

  ReplyDelete
  Replies
  1. Toivottavasti teille ei tule pahaa jääkautta.

   Delete
 6. Tämä talvi on ihan ..(sensuroitu)! Toivottavasti kasvisi selviävät mahdollisimman hyvin!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Sensuroitu todellakin :-D Kunpa tämä ikitalvi loppuisi mahdollisimman pian.

   Delete
 7. Onpa jäätävät jäätiköt siellä teillä! Nyt ehkä alkaa taas vähän lämpimämmät kelit, toivottavasti jäätiköt sulavat nopeasti.
  Yllättävän hyvin kasvit tuollaisestakin selviävät, silloin pari vuotta sitten meillä oli samanlaiset jäätiköt. Ei silloinkaan kovin moni kasvi menehtynyt, hitaasti toki heräilivät, mutta selvisivät kuitenkin!

  ReplyDelete
  Replies
  1. On kyllä ihme, mitä kaikkea kasvit sietävät, kun ovat lepotilassa. Ei tässä voi kuin toivoa parasta - ja pikaista kevättä!

   Delete
 8. Melkoisia jäätiköitä! Toivottavasti kuningassaniainen selviää ja kaikki muutkin jään vankina olevat kasvit.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Olisi sääli menettää kuningassaniainen, joka on pikku hiljaa kasvanut suuremmaksi, mutta onneksi sitä löytyy nykyään aika hyvin Etelä-Suomen taimiliikkeistä, enää ei tarvitse ulkomailta tilata. Silti toivoisin sen mieluummin selviävän.

   Delete
 9. Kyllä nyt kaivattaisiin jo kunnollista lämpöaaltoa☀️ Lisäälunta vain tuli tännekin🥶

  ReplyDelete
 10. OK, that is exactly the thing I was commenting on following post! You are right, it is an ice age!

  ReplyDelete
  Replies
  1. The ice is thawing well now with rain, hooray!

   Delete

Kaunis kiitos kommentista!