Wednesday 31 January 2024

Maata näkyvissä

 Aika paljonkin, mutta se on jäässä.

Alppipenkin toinen pääty on aika toivottoman näköinen kasvupaikka. Ei voi kuin toivoa, että harvinaisuudet selivävät.

Penkin toinen pääty näyttää onneksi huomattavasti paremmalta. Peruukin näköinen mätäs on vuorineilikka. 

Pihalla liikkuminen on haastavaa, sillä moni kohta on jäässä. Rautakangen kanssa pihan poikki kävellessäni huomasin, että vaikka maa näyttää sulalta, ei se sitä ole. Joka askeleella kanki kalahti jäiseen maahan niissäkin kohdissa, joissa on pelkkää vihreää ruohoa.
Kauriin liikkeet ovat tallentuneet jäähän kuin fossiileiksi. Toivottavasti tuo vain ei ole ikijäätä.

Talvenarka tyräkki Euphorbia × martini 'Ascot Rainbow' on paksun villakasan alla, josta pistää esiin verso. Se näyttää yllättävän virkeältä, mutta vaikea uskoa, että tuo olisi enää kevään tullen hengissä. Toivottavasti puska kumminkin versoo tyveltään. Perennahan se on, eikä mikään pensas.

Metsäpuutarha katajan ympärillä on vapaana lumesta ja jäästä. Kultatesmat näyttävät taas kyntensä. Siinäpä heinä, joka näyttää hyvältä ympäri vuoden. Samaa voi sanoa taponlehdestä ja jouluruusuista, joita tässä myös kasvaa.
Vieressä on mutapuutarha. Ojista kuuluu siellä täällä ihanaa solinaa jääkuoren alla.

Tältä näyttää laajemmin. Niissä kohdissa, joihin tuuli on kasannut lunta, sitä voi olla jopa 30 cm. Toisin paikoin on paljasta, jäistä maata.

Vaaleajouluruusu, jonka nuput löytyivät maanrajasta lumien sulaessa ennen joulua, on tismalleen samoissa lähtökuopissa. Jos aurinko lämmittäisi, voisi jotain tapahtuakin. Tänään on sumuinen päivä, kuten eilenkin. Laivojen sumutorvia kuuluu yhtä mittaa.

Syynäsin tarkkaan kaikki paikat, joissa kasvaa lumikelloja, mutta en löytänyt versonkärkeäkään.

Vaikka uutta kasvua ei näy, on ilahduttavaa tavata jälleen syksyisiä kukkia. Muutamat syyssahramit ovat kummallisesti edelleen pystyssä, liekö jäätyneet pystyyn. 

Muotopuutarha on otollinen paikka keväälle talon eteläseinustalla. Kukkapenkeistä ei silti muuta kiinnostavaa vielä löydy kuin edellä mainitut sahramit. Timjamipolku näyttää oikein kivalta.

Tarhajouluruusut ovat myös terhakoina Rivendellissä. Kevättä ja kukkia tässä odotellaan.

Ensi viikolle on taas luvassa pakkasia, toivottavasti lukemat pysyvät maltillisina, kun ei meille näytä sitä ennen lunta tulevan, vettä vain. Vesi on kyllä erittäin tervetullut; sulattaisi maan ja jään!

Meillä on tänään toinen äänestys laivassa. Edellisella äänestyskerralla se oli myöhässä ja tutka näytti sen jääneen naapurisaaren jälkeen paikoilleen. Pelkäsimme jo konerikkoa; miten huono tuuri, kun pitäisi päästä äänestämään presidenttiä!
Laiva kuitenkin lähti taas liikkeelle ja saapui lopulta rantaamme. Saimme tietää pysähtymisen syyn: väylällä, sulassa rännissä muuten jäätyneessä meressä, oli kauris vielä elossa. Sille piti suorittaa meripelastustehtävä. 
Saa nähdä, onko laiva tänään ajoissa. Eilen väylän reunalla oli hukkunut hirvi. Sekin olisi hyvä saada nostettua jäälle petolintujen syötäväksi, muuten se ajautuu keväällä jonkun mökkirantaan.

Hyvää äänestyspäivää sinullekin!


Kultatesma Milium effusum 'Aureum'
Syyssahrami Crocus speciosus
Taponlehti Asarum
Tarhajouluruusu Helleborus Orientalis-Ryhmä
Vaaleajouluruusu Helleborus niger
Vuorineilikka Dianthus gratianopolitanus

22 comments :

 1. Jopas on siellä keväistä ja vähälumista! Täällä Raumalla virallinen lumensyvyys on 22 cm ja meillä on varmaan sitäkin enemmän!
  Toisaalta on hyvä, että on lunta vielä, kun on suojakelit ja kuitenkin tulee vielä pakkasiakin. Nuo sinun kuvasi, joissa kasvit ovat jään alla, tuo mieleen sen talven kun täällä kaikki oli keväällä paksun jääpeitteen alla.
  Se talvi koitui monen kasvin kohtaloksi, vaikka esim. jouluruusut heräsivät henkiin kesän mittaan, vaikka keväällä näyttivätkin menetetyiltä.
  Vähän käy sääliksi ne hukkuneet elukat, vaikka ovatkin pirullisia otuksia, ei niillekään ihan sellaista kohtaloakaan toivoisi.
  Toivottavasti laiva pääsee perille ja äänestäminen onnistuu tälläkin kertaa!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Meillä oli oikein tosi paljon lunta toissa viikolla, eli juuri ja juuri 20 cm. Sen jälkeen onkin ollut aika lauhaa ja sateista, lumet ovat hävinneet äkkiä.
   Se hengissä merestä nostettu kauris jäi kyllä henkiin, jonkin ajan päästä loikki pois. Toisaalta ruhoista tulee ihan hyvää ravintoa merikotkille, jotka eivät nyt voi kalastaa, kun meri on jäässä.
   Äänestäminen onnistui, oli oikein jonoa ja toimittajakin paikalla ihmetteli äänestäjävyöryä :-D

   Delete
 2. Varsin erikoista tuo laivaäänestys ja myös kelluvat eläimet. Täälläkin voisi käydä äänestysbussi (ehkä jossain "periferioissa" käykin). Meiltä on kyllä tosi lyhyt matka äänestyspaikalle ;D
  Siellä ehtii tulla kevät ja kesä, ennen kuin täältä lumet sulaa ;D

  ReplyDelete
  Replies
  1. Äänestyksemme on niin erikoista, että laivassa oli mukana reportteri Helsingin Sanomista.
   Voi kun tulisikin kevät aika nopeasti!

   Delete
 3. Onpas tosiaan jo lumet sulaneet ja jäätä näkyvissä. Itsekin pelkään muutamien harvinaisuuksien selviämistä talven yli. Ei auta kuin odottaa ja toivoa parasta 🙋

  ReplyDelete
  Replies
  1. Toivottavasti harvinaisuutesi selviävät. Toivotaan parasta!

   Delete
 4. Onpas kevät siellä pitkällä. On kyllä ihanaa, kun maa tulee pikkuhiljaa näkyviin ja kukat avautuvat. Meillä täällä Itä-Suomessa lunta on vielä 50 - 70 cm, joten saadaan odotella vielä (enkulinkäsityöt)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Vaikea tätä on vielä kevääksi sanoa, kun maa on kovaa jääkalikkaa. Mutta tänään paistaa aurinko ja mittarissa +4,5 - kyllä tämä alkaa kevättunnelmaa nostamaan!
   Siellä on vielä lumitöiden aika, ja voi tännekin sataa vielä lunta tässä talven mittaan. Tämä on tällainen väliviikko talvesta ;-)

   Delete
 5. Vaikka vielä eletään keikkuvia talvikuukausia, ollaan kuitenkin jo paremmalla puolella kun tammikuusta on selvitty! Minäkin olen taas aktivoitunut täällä blogimaailmassa ainakin hetkellisesti, kun ajatukset ihan pakolla alkavat vilistää kohti kevättä ja puutarhaa. Tuo kuvauksesi, miten jääkuoren alta kuuluu jo solinaa, ai että! Ja jouluruusu- ja timjamikasvustot, upeita!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Voi kun ihanaaaaa kuulla sinusta ja huomata, että blogiisi on tullut uusi juttu! Et varmaan uskokaan, mutta ajattelin sinua viimeksi toissapäivänä ja harmittelin saamattomuuttani pitää yhteyttä. Blogit ovat ihana keino pitää yhteyttä ja lukea, mitä kuuluu puutarharintamalla.
   Kyllä nyt auringon paistaessa tuntuu kevät olevan ihan nurkan takana. Sisälämpötilakin on noussut kolme astetta aamusta ihan vain auringon voimin, en ole jaksanut laittaa tulta hellaan edes. Niin ihanaa, aurinko alkaa näyttää voimansa ja ties missä tässä kohta ollaan - KEVÄÄSSÄ!

   Delete
  2. Voi että, et arvaakaan, miten ihanalta tuntuu, että olen ollut ajatuksissasi. Tuo saamattomuus on niin tuttua, olen todella toivoton yhteydenpitäjä. Ja kun on ollut blogissakin hiljaista, ei yhteyttä tule pidettyä senkään vertaa. Mutta usein juuri kaikki ensimmäiset blogiystävät ovat mielessä. Ja kyllä, kevät on jo nurkan takana, ihan huikeaa taas kerran!

   Delete
 6. Juku teillä näkyy jo maata. Huono asia on että myös jäätä se että olet huolissasi miten kasvit....on ihan ymmärrettävää sinulla kun on kaikkea ihanaa ja harvinaista. Kehuit kultatesmaa toivottavasti minun on juurtunut ja reipas uuteen kasvuun . Timjami polun minäkin haluaisin .Meillä ei voi tehdä mitään kasvi havaintoja vielä . Minulla on kyllä erittäin paljon uusia perennoja nyt mitä innolla odotan näkyvän .

  ReplyDelete
  Replies
  1. No nyt täällä alkoikin juuri sataa lunta :-D
   Eihän tässä voi kuin toivoa parasta, samanlaista on joka talvi, kyllä täällä sen verran sulaa ja jäätyy. Nyt oli vain erikoisen kovat pakkaset tänä talvena (huom. OLI, toivottavasti ei tule enää!).
   Uusia kasveja onkin ihana odotella. Toivottavasti ei tarvitse enää odotella kovin kauaa.

   Delete
 7. Saariston elämä on eläintenkin osalta erilaista kuin täällä mantereella. Tosin tässä kohtaa pitää myöntää olevansa paha ihminen, pojan rannassa on useasti kauriita, ei minua haittaisi vaikka hukkuisivat viereisen kosken sulaan. Vaikka eipä se ole kellekään kaunis kuolema.
  Näenkö oikein, timjamit ovat kukassa.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Eipä niiden hukkuminen aiheuta täälläkään mitään maansurua. Silti laivamme kippari teki mielestäni oikean ratkaisun eikä ajanut elävän eläimen yli.
   Nyt näet omiasi, tai siis ei tuosta kuvasta oikein saa selvää, mutta siinä on keltalehtinen timjami ja sitten jäisiä alueita, niistä tulevat nuo keltaiset ja valkoiset läiskät. Kivan näköistä, kun on eri lehtivärisiä timjameita. Vihreälehtisissäkin on eri värein kukkivia.

   Delete
 8. Ho hoi, maata näkyvissä! Täällä vankat kinokset ja tuulee niin, että nurkissa vinkuu välillä. Mielessä kuitenkin jo kevät ja siemenpussien rapistelu vahvistaa mielikuvaa :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tuuli on melkoinen, pauketta ja kohinaa kuuluu. Siemenpussien rapina on kyllä mukava ääni :-)

   Delete
 9. No jopas siellä riistaa liikkuu jäillä kaikenlaisilla kohtaloilla, totta on että vaikka kauriit ja peurat - no ehkä hirvetkin eivät tarhurin kavereita ole niin nuo hukkumiset ei ole kivoja juttuja, onneksi pääsit äänestämään. Sinulla on pihassa niin paljon kaikkea kivaa, että tänään sen oivalsin, että ollessani poissa blogistaniasta, kaipasin kuvia puutarhastasi ja sen aarteista! Nyt saan taas alkaa kehittelemään kauppalappua myös taimitarhoille kaikesta kivasta, mitä näen sinun pihallasi! Nuo neilikat ovat ihania! Rapsutuksia pojille!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Totta. Vaikka olen itsekin sitä mieltä, että saisivat kaikki kuolla, niin tuollainen laivan rännissä räpiköivä kauris herättää kumminkin myötätuntoa.
   Voi, miten ihanasti sanot! Toivottavasti täältä löytyy aarteita keväällä elossa ja hyvissä voimissa. Kohti uutta puutarhakautta!
   Kiitos rapsutuksista ja sinne myös rapsutukset!

   Delete
 10. Hui, onpa pelottavan näköistä jäätikköä tuolla alppipenkissä. Aivan kuin paikoilleen jähmettyneet kosken kuohut. Toivottavasti jäät häviävät äkkiä pois tai edes siellä alla vielä joku selviää elossa. Jos meillä olisi missään kohdassa tuollaista, saisin varmaan hermoromahduksen alta aikayksikön.
  Lupaava merkki kuitenkin, että jossain on sen verran sulaa, että puro solisee. Kevät on selvästi tulossa jo teille tai ainakin voi kuvitella niin, kunhan ei mene toiveikkaana lapiolla tökkimään maanpintaa. Täällä on taas pakkanen kiristymässä ja paikoin on petollisen liukastakin, kun oli plussalla parina päivänä. Mutta kyllä se kevät tulee vielä meillekin, pitää vain odotella pari tovia. Kivaa viikonloppua!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ei tässä oikein voi hermoromahduksia saada joka kevät, kun aina täällä on jokin kohta tuon näköinen :-D Menetyksiä tulee, mutta kasvit ovat yllättävän sinnikkäitä. Voi kyllä olla, että tällä kertaa tulee enemmänkin menetyksiä, kun kova pakkaskausi oli meillä harvinaisen pitkä - ja vain muutaman sentin lumisuojalla.
   Purot solisevat kovasti, niiden päällä vain on paksu jääkuori. Tai välillä kyllä solisee muutenkin; eilen illalla satoi oikein kunnolla.
   Ensi viikosta on luvassa vaihteeksi pakkasviikko täälläkin. Mutta joka viikko ollaan lähempänä kevättä!
   Kiitos ja mukavaa viikonloppua sinullekin!

   Delete

Kaunis kiitos kommentista!