Sunday 28 January 2024

Jatketaan keväässä

 ... kun ei tässä vaalituloksia odotellessa ja talven jatkuessa muutakaan uutisoitavaa ole. 
Aiheena mukulaleinikit. 

Mukulaleinikkiä kasvaa puutarhassani paikoin todella runsaasti, niinpä olen hommannut niitä lisääkin, kun ne selvästi viihtyvät. 

Ensimmäisen erikoisemman lajikkeen löysin vuosikausia sitten Tukholman puutarhamessuilta. Tämä on Etelä-Englannissa luonnosta löytynyt tummalehtinen muoto, joka sai lajikenimen 'Brazen Hussy'. Löytäjä oli puutarhaikoni Christopher Lloyd, joka minulla on ollut ilo tavata livenä silloin, kun hän oli vielä elossa.

Seuraava erikoismuoto löytyi ystäväni kotipihasta Orkney-saarilta, onneksi satuin vierailemaan siellä näiden kukinta-aikaan! Muuten en olisi huomannut mitään. Siellä yhdessä nurkassa kasvaa nimittäin kerrottua mukulaleinikkiä. Kuvassa se on vasta aloittamassa kukintaa ensimmäisellä kukallaan.
Tämän muodon lehdissä on tummat läikät keskellä ja voimakas marmorointi, lisäksi lehtien muoto on kolmiomaisempi kuin pihani tavallisissa mukulaleinikeissä, joiden pyöreämpiä ja täysvihreitä lehtiä näkyy kuvassa myös.

Toissa syksynä tilasin kolmea erikoisempaa mukulaleinikkiä, joista viime keväänä kukki vasta tämä 'Salmon's White'. Ihan puhtaanvalkoista ei mukulaleinikeissä varmaan ole, mutta tämä kermanvaalea menee aika lähelle. 
Toivottavasti ne kaksi muuta kukkivat tänä vuonna, lehtiä niissä kyllä viime keväänä oli, joten toiveita on. Ne ovat molemmat kerrottuja: lähes valkea 'Alboplena' ja sitten 'Double Bronze', jonka terälehdissä on ruskehtavat alapuolet ja lehdetkin ovat melko tummat.

Mukulaleinikki on hauska kasvi, sillä se viherryttää puutarhaa jo siinä vaiheessa, kun moni muu kasvi vasta toipuu talvesta. Nurmikkokin tulee mukulaleinikin ansiosta ihan vihreäksi, vaikka itse nurmiheinät ovat vasta ruskeita talven jäljiltä. 

Kuvassa mukulaleinikkikasvustosta nousee ternivuokkoja ja kultatesmaa viime toukokuussa. Mukulaleinikki jakaa mielipiteitä, sillä se on tosiaan melko peittävä – toisaalta muutama viikko tuosta eteenpäin siitä ei ole jäljellä enää mitään muuta kuin pienet mukularyppäät mullassa. Niiden voimin se taas nousee aikaisin keväällä: ihan kohta!


Kultatesma Milium effusum 'Aureum'
Mukulaleinikki Ficaria verna
Ternivuokko Anemone × lipsiensis

28 comments :

 1. Mukulaleinikkiä kasvaa täällä meilläkin päin aika paljon. Sen nimeä en olisi tietänyt. Tuo kerrottu versio on vieläkin kauniimpi!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Se taitaa olla lounainen lehtojen laji. Kerrotut ovat ihania, nuo kirkkaankeltaiset kerrotut kukat ovat söpöjä voinappeja.

   Delete
 2. Mukulaleinikit - kuulostaa jo nimenäkin mukavalta. Kiitos esittelystä.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ovathan ne, kaikki, mikä herää aikaisin keväällä, on valtavan ihanaa.

   Delete
 3. Minulle on tullut jonkin kasvin mukana leinikkiä ja en ollut oikein ihastunut . Tuo vaalea on aika mukavan näköinen .

  ReplyDelete
  Replies
  1. Moni ei tykkää keltaisesta, ehkä siksi ei tykätä. Leviäminenkin on monelle haittapuoli, vaikka pieni kasvihan tuo on.

   Delete
 4. Niin ihanan vehreää, kaikki nuo erilaiset vihreät lehtimuodot kuvissasi, aah!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Sanopa muuta, kaikkea erilaista puskee maasta, se on aika ihanaa.

   Delete
 5. Saila Kivipellosta29 January 2024 at 09:28

  Mulla on ollut hyvin kaksijakoinen suhde mukulaleinikkiin, meillä on sitä mökillä todella paljon, anopin istuttamana (siksi kai). Kotona sitä ei ole, mutta nuo erikoismuodot kyllä kiinnostavat ja se että kukinta ajoittuu alkukesään ja kasvi on ilmeisen kestävä. Mulla on puhelimessa sellainen petollinen 'kauppalappu' kesäretkiä varten, joka siis tuntuu kasvavan, laitanpa tämänkin listalle. Siellä on myös ihanainen trollius lilacinus, tiedätkö mistä sitä voisi löytää?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Enpä tiedä yhtään, kuka tuota Trolliusta myisi, ei ole tullut vastaan. Lähinnä tulee mieleen Särkän perennataimisto, sieltä kannattaisi kysellä.
   Voi olla, että erikoismuodot leviävät maltillisemmin kuin perusmuoto. Toistaiseksi olen voinut jakaa 'Brazen Hussya' pariin otteeseen, joten kyllä sekin leviää, mutta ei mitenkään järin nopeaan, eikä myöskään kauas, siementaimet ovat olleet ihan emokasvin tuntumassa.

   Delete
 6. Enpä ole tullut edes ajatelleeksi, että mukulaleinikkejä on noin paljon erilaisia! Meillä kasvaa vaan sitä tavallista keltaista itsekseen ilmestynyttä. Saa rauhassa kasvaakin nurmikon reunassa 😊

  ReplyDelete
  Replies
  1. Onhan niitä, mutta harmi vain, kuin niitäkään ei Suomessa löydy mistään! On se keltainen aika kiva, kukat menevät varjossa suppuun, mutta auringossa aivan levälleen.

   Delete
 7. Minulla ei ole puutarhaleinikkiä puutarhassa lainkaan. Tuo kerrottukukkainen näyttää tosi kivalta. 😊😊

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kerrottu on todella suloinen ja ihana matkamuisto.

   Delete
 8. Miullakaan ei ole mukulaleinikkiä puutarhassa. Mukavan näkösiä ovat.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kivoja ovat, ja aikaisia! Kukinta ei niin aikainen ole, mutta lehdet nousevat aivan heti, kun maa paljastuu.

   Delete
 9. Naapurilla on joka kevät pihanurmi keltaisenaan mukulaleinikkiä. Pari keltaista kukkaa olen löytänyt omaltakin pihalta, joka taas on puolestaan sinisenään sinililjaa.

  ReplyDelete
 10. Aivan hurmaava kerrattukukkainen nappulaleinikki! Mietin, että onko mukulaleinikin paikka kosteassa maaperässä, voisi nimittäin viihtyä myös mökillä metsäpuutarhan valoisimmassa, mutta melko kevätkosteassa paikassa...mitä luulet? Ihan peruskasvia voisi kokeilla, kun siellä olisi tilaa levitellä versojaan.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Nimenomaan vähän kosteammassa, sillä aivan kuivilla paikoilla sitä ei kasva. Mitä kosteampaa, sitä rehevämpää niiden kasvu myös on. Jossain ojan pielissä katson välillä, onko tuo rentukka vai mukulaleinikki. Kevätkostea on juuri hyvä, sillä kevään jälkeen kasvi vaipuu lepotilaan.

   Delete
 11. Oi, kerrottu kukkainen mukulaleinikkihän on valtavan soma! Ja tuo 'Salmon's White' todella kaunis ja tummalehtinen on hieno. Minun on toistaiseksi tyytyminen siihen tavalliseen versioon. Se ei ole lemppareitani, mutta ainakin se kukkii aikaisin ja toivon siitä olevan paljon iloa pölyttäjille ja muille ötököille.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kukissa on tosiaan surinaa ja pörinää, se on kiva.

   Delete
 12. Ihana 'Salmon's White', en ole itse kovin hyvin tutustunut mukulaleinikkiin, mutta tuo voisi olla tosi kiva maanpeittäjä jossain.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kirkkaankeltainen ei ole monen suosikki, valkea on hillitympi.

   Delete
 13. Minäkin ihastuin tuohon 'Salmos' Whiteen'. Varmasti se toinenkin uusi valkoinen on kaunis. En ole mukulaleinikkiä edes harkinnut, koska se on keltainen, mutta valkoisena voisikin olla oikein kiva lisä kevätkukkavalikoimaan.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Toivottavasti ne kaksi muuta kukkivat tänä keväänä. Kun en niitä ole edes missään muuallakaan livenä päässyt näkemään. Mukulaleinikki tuntuu olevan meillä kovin vieras kasvi, vaikka sitä luonnossa kasvaa.

   Delete
 14. Mukalaleinikki olisi kyllä kiva uusi kevätseurattava pihalleni, joka nyt vihertyy keväisin mm. käenrieskan ja tavallisen kevätleinikin voimin.
  Merja

  ReplyDelete
  Replies
  1. Käenrieska on niin söpö. Minipienet kevätkukat ovat tietysti kaikki ihania, niin reippaita ja täynnä tarmoa.

   Delete

Kaunis kiitos kommentista!