Wednesday, 6 March 2024

Ajatuksia kurjenmiekoista ja niiden tarpeista

 Keväisten pienten kurjenmiekkojen kukintaa odotellessa raportoidaan vielä yksi ensikukinta, joka jäi kokonaan mainitsematta viime kesänä.

Ruskearaidallinen taatankurjenmiekka on hankinta syksyltä 2022 ja se kukki ensimmäisillä kukillaan viime kesänä. Mantelityräkin limenvihreät kukinnot ovat leijonanväriselle kurjenmiekalle aivan täydellinen tausta!

Keltakurjenmiekka 'Berlin Tiger' ei päässyt blogiin ollenkaan viime kesänä, vaikka kukki näin komeasti. Se kasvaa vähän puolivillissä paikassa ojan partaalla, mutta viihtyy niin hyvin, että olen saanut jaettua sitä pitkin ojanvartta monen metrin matkalle tässä vuosien mittaan.
Oikeastaan mataran vaahtomaiset kukinnot ovat aika viehättävät, jos tykkää tällaisesta villistä meiningistä.

Keltakurjenmiekan kukka on eri mallinen kuin taatankurjenmiekalla, mutta 'Berlin Tiger' on väriltään samantapainen ruskeaviiruinen. Todella upea!

Laitetaan nyt tähän mukaan myös parrakkaita kurjenmiekkoja eli tarhakurjenmiekkoja, kun vauhtiin päästiin. Tässä näkyy vanha keltakukkainen löytökurjenmiekka "Kulosaari", joka kasvaa niin ikään keltakukkaisen ruusun eteläpuolella muotopuutarhassa. "Kulosaari" on ollut hyvä kukkimaan.
Kuvassa se on kylläkin vähän taka-alalla, sillä pääosassa on etualan 'Wladyslawa' -pioni; siinä oli valtava määrä nuppuja.

Mutta kaikki tarhakurjenmiekat eivät ole hyviä kukkimaan. Muotopuutarhassa vuosikausia kukkimattomana elänyt 'White City' yllätti kukkimalla komeasti viime kesänä. Olin tyhjentänyt kuivakäymäläni turvehaihduttamon erittäin ravinnepitoiset turpeet tähän penkkiin keväällä.
Ilmeisesti se vaikutti. Olen tässä viime aikoina vähän lukenut asiasta ja saanut selville, että näitä pitää lannoittaa ja myös kalkita, mikäli maaperä on vähänkään hapanta. Aiemmin olin ajatellut, että näille paahdetta ja hyvin läpäisevää kaasvupaikkaa vaativille kurjenmiekoille riittäisi vain laiha maa ja aurinkoinen paikka, mutta eipä se olekaan niin, ei ollenkaan.
Niinpä tyhjensin tänäänkin turvehaihduttamosta vähän suotovettä ja lorotin sitä tarhakurjenmiekkojen kasvupaikoille. Kovin paljoa ei voi kaataa, jottei typpipitoista ravinnetta tule liikaa ja senkin vuoksi, että maasta on sulana vasta muutama senttimetri pinnasta: enempi nestemäärä lähtisi vain valumaan johonkin suuntaan.
Lisäksi taidan sirotella näille tuhkaämpärin sisältöä, tuhkassahan on sekä ravinteita että kalkkia.

Vanhan talon kivijalan edessä on parhaillaan nousussa pieniä keväisiä kurjenmiekkoja, niiden jälkeen kukkaan tulee parrakkaita lajeja: pikku-, helluntai- ja tarhakurjenmiekkoja. Tässä tarhakurjenmiekka 'Abkhazia' tai 'Abkhaziya' kukassa viime kesäkuussa. Tämäkin on huippukauniin värinen!

Kuvia katsellessa tuli mukavan lämmin, odottava tunne. Kohta ollaan taas kukkakaudella! Tähän ihanaan hetkeen, kun kirsikkapuut ja tulppaanit kukkivat, on enää pari kuukautta!


Helluntaikurjenmiekka Iris Intermedia-Ryhmä
Keltakurjenmiekka Iris pseudacorus
Mantelityräkki Euphorbia amygdaloides
Pikkukurjenmiekka Iris Pumila-Ryhmä
Taatankurjenmiekka Iris variegata
Tarhakurjenmiekka Iris Germanica-Ryhmä

21 comments :

  1. Kurjenmiekoilla on hauskat ja persoonalliset kukat. Leijonanväriset ovat varsin hurmaavia.
    Olen joskus ostanut niitä juurakoita, mutta en ole saanut niitä viihtymään.
    Ainoastaan siperiankurjenmiekat kyllä kasvavat ja pulskistuvat.
    Melkein musta sysikurjenmiekka on myös jostain kumman syystä viihtynyt meillä.
    Ai niin, onhan vielä Bokharan kurjenmiekka, joka on viihtynyt monta vuotta.
    Pitäisiköhän vielä kokeilla lannoittaa ja kalkita kasvualustaa enemmän.....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kurjenmiekan kukkaa ei ole toista samanlaista, ovat niin ihmeellisiä! Harmi, etteivät parrakkaat lajit ole viihtyneet. Sysikurjenmiekka kai viihtyy melko samanlaisella kasvupaikalla kuin siperialaisetkin; esimerkiksi huonosti läpäisevä savimaa käy niille yllättävän hyvin. Nämä parrakkaat ovat sitten aivan toisenlaisia vaatimuksineen. Bokharalainen on ihana, niin kuin kaikki keväällä sipuleista kasvavat!

      Delete
  2. Oi, tuota viimeisen kuvan kauneutta on ihana odottaa. Sinulla on hienoja kurjenmiekkoja ja aivan ihanalta näyttää kumppanina tuo mantelityräkki.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kukkivat puut ja niiden alla sipulikukat on kyllä vuoden kauneimpia hetkiä.
      Mantelityräkkini on tummalehtinen 'Purpurea', niinpä sen lehdissäkin on samaa tummuutta kuin taatankurjenmiekassa, yhdistelmä on vastavalossa upea. Toivottavasti kumpikin on hyvässä vedossa ensi kesänä!

      Delete
  3. Kauniit ovat kurjenmiekkasi. Hyvä kun annat ohjeita kasvatukseen! Toivotaan kukkivan kurjenmiekkojen puutarhassasi tulevana kesänäkin kauniisti.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Toivon itsekin, että saan kurjenmiekat paremmin kukkimaan ja samalla on mukava vinkata asiasta muille. Olisi ihana nähdä, millaisia kukkia monista kurjenmiekoistani tulee; useat eivät ole vielä kertaakaan kukkineet.

      Delete
  4. Ihania kurjenmiekkoja. Niitä on minullakin monen värisiä. Nyt minulla on myös kukinta laantunut ja vaihdoinkin niiden kasvupaikkaa mutta pitää kokeilla vielä sinun ohjetta kalkita ja voimaa lisää.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Toivottavasti kukkivat taas reippaasti!

      Delete
  5. Kauniita. Tämä olikin tosi hyödyllinen postaus noiden tarhakurjenmiekkojen osalta. Pitääkin muistaa lannoittaa niitä säännöllisesti.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Toivottavasti saamme ne hyvin kukkimaan. Sinulla kyllä kaikki tuntuu kukoistavan, on varmaan mullan laatu kohdillaan. Minä kun istutan kaiken vain siihen maahan, mitä siinä kohdassa on, täytyy vain ryhdistäytyä (ja hankkia multaa).

      Delete
  6. Kurjenmiekat ovat kyllä ihania ja jostain syystä ne viihtyvät meidän mäellä! Viime kesänä jaoin tyttärelle juurakkoa jo aika paljon, kohta jatkuu sama homma. Valkoisten kurjenmiekkojen kukinta on vaisuinta, mutta niitäkin on. Täytyy tehdä niistäkin joskus postaus. Mökille täytyy kaivaa keltakukkaista iris variegataa, kun se valtaa alaa vähän liikaa. Nyt mulla on muutama vaaleanpunakukkainenkin tulossa. Tummia jokunen ja niitä haluan lisää.
    Ihania nuo leijonankeltaiset raidalliset ja erityisesti tuo Ab... 🥰 Onko vähän persikkaisen värinen?

    ReplyDelete
    Replies
    1. ...siis kommentti Kivipellosta 😂

      Delete
    2. Ai kun ihanaa, että teillä viihtyvät! Tarhakurjenmiekoissa ihaninta on juuri tuo uskomaton värien kirjo. Abkhazia on monen tapaan monivärinen, on siinä persikkaakin. Kukan yläosa on vaaleankeltainen, alaosa beigen persikkainen, siis todella ihana. Ja ihanan tuoksuinen, niin kuin näistä moni on.

      Delete
  7. Hienosti lymyävät vihreän seassa keltakurjenmiekat toisessa kuvassasi!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Keltis on kyllä ihana, kun viihtyy kosteissa paikoissa ja pitää hyvin puolensa rehevän luonnonkasvillisuuden kanssa. No onhan sekin luonnonkasvillisuutta, mutta että tällainen lajikekin pärjää noin hyvin yli vyöryvälle kasvillisuudelle. Se on mahtavaa.

      Delete
  8. Kiitos lannoitusvinkistä! Laitan siis keväällä jotain lannoitetta ja tuhkaa omilleni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Toivottavasti ne kukkivat kesällä hyvin!

      Delete
  9. Uppuduin niin kuviesi tunnelmaan, että
    tuntui kesän olevan jo.
    Kukkien kukoistusta ja vihreyttä innolla
    odotan🌸
    Ihanaa naistenpäivää🌷

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nyt on niin jäätävää, eilinen sumu tuntuu jäätyneen "pystyyn", että kaikki kesätunnelmat ovat erittäin tarpeellisia.
      Kiitos, ihanaa naistenpäivää sinullekin!

      Delete
  10. Ihanat miekat💛 Voi kun sääennusteet olisivat väärässä eikä lunta enää tulisi. Haluaa kevään🌱

    ReplyDelete
    Replies
    1. Onko teille lunta ennustettu, voi ei! Tänne on vettä vain, ja nytkin sitä tulee vaakatasossa kovan tuulen voimalla. Jospa routa lähtisi tästä kosteudesta sulamaan, kun yöllä ei oltu pakkasellakaan.

      Delete

Kaunis kiitos kommentista!