Wednesday 27 March 2024

Lumikellot ja muut

Viimeinkin niitä on noussut! 
Maa on surkeaa lätäkköä, kuoppaa ja muhkuraa sekä jään alla laonnutta kasvustoa, silti kevättunnelma on taivaissa.

'Snow Fox' on runsastunut viikossa, mutta vielä ei ole yksikään kukka auki. Aamulla maa oli hennossa lumipeitteessä, mutta se suli äkkiä, kun aurinko puolittain paistaa ohuen pilviverhon takaa. Ehkä se saa kukkia avautumaan, vaikka on niin viileää, että näpit jäätyvät kuvauskierroksella.

Kumarruin katsomaan, montako nuppua tuossa nyt on. Laskin seitsemän! Ja yksi verso nousee puunpalan toiseltakin puolelta. 
Melko elinvoimainen tyyppi tämä toissa syksynä istutettu 'Snow Fox', istutin meinaan vain yhden sipulin.

Kostealla kevätniityllä ovat nousseet ensimmäiset tuppaat puistolumikelloa. Näitä pitäisi tulla vielä melkoisesti lisää, mutta toistaiseksi löysin vasta tämän yhden...

... sekä tuppaan kerrottua 'Flore Plenoa'. Nämä taitavat olla tämän vuoden ensimmäiset avautuneet lumikellon kukat.

Ojan ympäristöstä on viimein kaikonnut laaja ja paksu jääkansi. 'S. Arnott' on noussut, mutta näiden päällä ei ollutkaan jäätä. Ojan toinen puoli on vielä tyhjä. Jännitän, ovatko sen alueen kasvit selviytyneet olosuhteista, paksu jää oli siinä yli kuukauden.

Puistolumikello 'Viridapice' on hyvässä vedossa Rohanissa. Viereisistä kriminlumikelloista ei vielä näy mitään – toivottavasti elävät kumminkin. Rohan on kevätkylmä paikka.

Meillä on Mustin kanssa paljon kytättävää. Rohan näkyy oven jälkeen vasemmalla.

Ensimmäinen keisarinpikarililja on jo noussut. Johtuu siitä, että sen sipuli on kohonnut lähes maan pintaan. Väristä näkee, että tämä on keltakukkainen; oranssikukkaisilla on punaiset versot.

Yritin etsiä talventähtiä useastakin paikasta, mutta en löytänyt. Mustin kopin edessä tärppäsi! Ensin huomasin yhden, sitten toisen, lopulta turkintalventähtiä oli jo neljä. 
Ovat niin ihania kirkkaankeltaisia ilopallukoita.
Ruskopenkin varhainen nousijakin, josta kerroin aiemmin, on saanut kaverin.

Persiansinililjoja on noussut parissa paikassa. Nämähän ovat sinililjoista aikaisimpia. Sinililjoissa on jännästi niin monia eri tyyppisiä lajeja, että jos niitä istuttaa useita, saa kukintaa maaliskuusta kesäkuulle. Kukat avautuvat pian, sillä tällä lajilla on erittäin lyhyt kukkavarsi.

Rivendellissä on jo useita tuppaita puistolumikelloa tarhajouluruusujen lehtien lomassa.

Tuttu keväinen torvisoittokunta on aloittanut: kurjet ovat saapuneet kyläniitylle. Meteli on aivan karmea, mutta samalla niin ihana.


Keisarinpikarililja Fritillaria imperialis
Persiansinililja Scilla mischtschenkoana
Puistolumikello Galanthus nivalis
Turkintalventähti Eranthis cilicica

31 comments :

 1. Hykerryttävää nähdä, että kevät voittaa talven kukkien muodossa :) Luonto soittaa fanfaarejakin sen kunniaksi, torvisoittokunta nimittäin.
  Musti on löytänyt kauniin kuvakulman puutarhaan.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ihanaa, kun kevät voittaa lumen ja jään.
   Niityllä ei valitettavasti ole yhtään melodista huilunsoittajaa, vaan vain töräyttelijöitä, kurkia ja hanhia. Huilut ja piccolohuilut löytyvät oman pihan puskista :-)

   Delete
 2. On sieltä lumet lähteny. Meillä ei vielä kohtakaan. Lokkie huutoa kuuluu ja Joutsenet pesäpaikkansa kävivät tarkistamassa. Ihania ovat ensimmäiset kukkijat.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Lumien sulamisen lähtötilannekin taisi olla metrin vähemmän kuin teillä :-D

   Delete
 3. Ai yhdestä lumikellon sipulista tulee noin paljon, hyvä! Aikoinaan kemiönsaarelaisen talomme viereiselle pellolle tuli myös kurkia. Yksi pariskunta jäi siihen asumaan kesäksi, ne olivat mukavaa seurattavaa. Ja niiden ääni on kyllä mahtava!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tuon Snow Foxin sipuli oli kyllä suurin koskaan näkemäni lumikellon sipuli, se varmaan vaikuttaa kasvuvoimaan. Se teki jo ensimmäisenä keväänään eli viime vuonna muutaman kukan.
   Kurjet ovat kyllä hienoja, vaan niiden ja hanhien meteliin herää tähän aikaan vuodesta keskellä yötä :-D

   Delete
 4. On ne vaan ihania kevätmielen tuojia, lumikellot. Löysin eilen ensimmäisen talventähden ja muutamia kevätkurjenmiekan piippoja. Käsittämättömän sinnikkäitä nousijoita, kun lunta on paikoin edelleen paljon. Eivätkä säätkään ole olleet kovin lämpimiä. Kevättunnelmiin on kuitenkin päästy, eikä niitä pienet vastoinkäymiset nujerra.
  Kävimme sunnuntaina retkellä Porkkalanniemessä. Sumuisen sään vuoksi näkyvyys oli olematon, joten bongaukset rajoittuivat rannassa uiviin joutseniin ja pään yli lentävään harmaahaikaraan. Ääniä oli ilmassa sitten sitäkin enemmän.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ihanaa, että sielläkin löytyy! Todella äkkiä ne nousevat. Varovasti raotin muotopuutarhassa vaahteranlehtiä, kun niiden alla majailevat Hippolyta-lumikellot ovat viime vuosina olleet aikaisimpia, mutta nyt niistä ei näy vielä mitään. Haravoin syksyllä niiden päälle niin paljon lehtiä, että eivät vain ole vielä päässeet lehtikerrosten läpi ilmoille. Löysin pari versoa nousussa, enempää en viitsinyt lehtiä siirrellä, puhkokoot itse tiensä niiden läpi. Nyt on vielä niin kylmääkin.
   Linnut pitävät kyllä kovaa meteliä tähän aikaan vuodesta!

   Delete
 5. Ihania kevättoivoa antavia kuvia lumikelloista ja pikkupiipoista! Kiitos! Täällä mantereen puolen lounaiskolkassakin on lumet huvenneet, mutta maankamara on vielä perin jäinen. Ehkä tulevat päivät herättelevät ensimmäisiä pilkistäjiä. Eihän kurkien ääni erityisen kaunis ole, mutta ilahduin kyllä kovasti tänään kevään ensimmäisestä ohilennolla ja huutelulla tervehtivästä kurkiaurasta. Syksyllä sama taphtuma herättää haikeutta, mutta keväällä ihmeesti piristää.
  Oikein hyvää Pääsiäistä!
  -Mummopuutarhuri

  ReplyDelete
  Replies
  1. Teillä on varmaan tänään ja lähipäivinä lämpimämpää kuin täällä merellä. Ihanaa kyllä, että aurinko paistaa heti aamusta ja lupailee lämmintä päivää, kun yölläkin oltiin pari astetta plussalla.
   Voi, lähtevät muuttolinnut syksyllä aiheuttavat niin hirveää talventulon ahdistusta. Onneksi sitä ei tarvitse nyt ajatella!
   Kiitos ja hyvää pääsiäistä sinullekin!

   Delete
 6. Siellähän nousee vaikka mitä 😻

  ReplyDelete
  Replies
  1. Joo, ja tälle päivälle on isot odotukset, kun pitäisi olla lämmintä ja aurinkoista.

   Delete
 7. Kivipellon Saila27 March 2024 at 22:50

  Ohan parhaita löytöjä ja upeassa konsertissa vielä! Kävin toiveikkaana etsimässä piippoja, mutta löysin uutta ja vanhaa lunta, menin sitten umpihangessa puuhommiin. Sain sentään konsertin: kurjet ja joutsenet ilmoittivat saapuneensa. Mustarastaat laulavat jo ❤️! Ihan hirveän kylmä tuuli tänään!!

  ReplyDelete
  Replies
  1. ...siis ihan..

   Delete
  2. Voi ei, uutta ja vanhaa lunta ja umpihangessa puuhommiin :-D
   Kyllä se kevät tulee Kivipeltoonkin!

   Delete
 8. Vahvasti ja ihanasti on kevät tullut sinne suunnalle ja toivottavasti pian rynnistää myös tänne kaakon kulmalle! Lumikelloja joudumme vielä tovin odottelemaan, mutta kurkien, joutsenten ja mustarastaiden ääntelyä jo silloin tällöin kuuluu! Ihania nuo kevään ensimmäiset merkit!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Toivottavasti kevät pian tulee sinnekin ja pääset tutkimaan istutuksia, se on niin parasta!

   Delete
 9. han tässä itsekseen naurattaa kun katsoo sinun nousevia kukkiasi kun omat on metrisen hangen alla. Ei nyt edes tuolla etelän puoleisessa päädyssä vielä mitään elämän merkkiä'. Yleensä siellä jo maaliskuussa kukkii krookukset.Ei edes rappupieliä vielä pääse siivoamaan kun joka puolella metrinen hanki. Mutta vielä se tulee kevät tännekkin ja sitten on taas aamuisin kiire kiertää kaikki kukkamaat mitä mistäkin taas nousee.

  Oikein hyvää pääsiäisen aikaa sinulle ja kissoille!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Teillä onkin harvinaisen paksusti lunta. Toivottavasti saat pian ihailla krookuksenkukkia.
   Kiitos meidän kaikkien puolesta ja hyvää pääsiäistä sinulle ja Himmulle!

   Delete
 10. Mukavaa katsella kevättä sinun kuvistasi...sieltä se tulee . Talventähtiä minulla ei ole ainuttakaan ja lumikellojakaan . Menemme mökille tänään ja yritän katsella missä olisi sellaisia kohtia mihin kenties voisi lumikelloja istuttaa niitä kyllä haluaisin. Pälvipaikkoja ei siellä juurikaan vielä ole ellei nyt ole muutaman päivän aikana minkä olemme poissa tullut .
  Ihana tuo ovi mikä on raollaan seuraavaan osioon tykkään ❤️ .

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kevät tulee, olisipa vain vähän enemmän tällaisia lämpimiä päiviä ja vähemmän pakkasia. Näitä kevään varhaisimpia kukkia on kyllä todella tärkeää istuttaa, kun kevättä on niin kauan odotettu.

   Delete
 11. Oi autuutta, kaikkea ihanaa jo näkyvissä. Näillä lämpötiloilla minullakin herää toivo, että pian pääsen tiirailemaan piippoja. Musti 💚

  ReplyDelete
  Replies
  1. On tosiaan autuutta bongailla nuppuja ja tämän päivän lämmössä osa niistä avautuikin. Musti lähettää sinulle pehmoisen pantterihalauksen.

   Delete
 12. Oih, kukkia! <3 Ilo oikein läikkyy sydämessä kuviasi katsellessa. Täällä ei kevät sentään ole vielä ihan noin pitkällä, mutta tänään mökillä käydessäni ilahduin yli lentävästä joutsenparista ja lumien hupenemisesta. Polkua lapioidessa tuli vahingossa jopa paljasta maata vastaan. Ja nyt on mahtavan lämmintä, varmaan kymmenkunta astetta ja aurinko paistaa. Ihanaa pääsiäistä!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ihana lämpö oli tänään sielläkin. Mahtava kevätfiilis tulee siitä ja muuttolinnuista.
   Kiitos ja hyvää pääsiäistä sinullekin!

   Delete
 13. Kuvasi ovat niiiin kauniita ja keväisiä, ah. Keväisiä pääsiäisen päiviä!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos, keväistä pääsiäistä sinullekin!

   Delete
 14. Niin kevät kuvissasi! Eilen kuulin joutsenten töräyttelyä. Ei mitään satakieliä, mutta erittäin tervetulleita!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Eipä niillä kovin kaunis ääni tosiaan ole, mutta kuuluva ja erittäin ilahduttava: täältä tullaan, tööt tööt :-D

   Delete

Kaunis kiitos kommentista!