Thursday 14 March 2024

Pajunkissat koiranilmalla

 Oikeat kissat ovat sängyssä, luonnollisesti.

Otin muutama päivä sitten kuvia pajunkissoista, kun aurinko paistoi. Tässä mustakissainen "Black Cat" (Salix chaenomeloides) tai 'Melanostachys' (puuteripaju), en ole varma, kumpi. Joskus käy niinkin, että eri lajit tai lajikkeet paljastuvat samaksi, joten odotellaan, mihin kasvitieteilijät näiden erikoispajujen kanssa päätyvät.

Sitten vähän realismia. Mustakissainen paju asustaa jäätikön vasemmalla reunalla, mutta on niin pieni, ettei sitä vielä erota. Tuossa olisi salaoja ruusu-heinätarhan ja Rohanin ali isoon tienvarren ojaan, mutta tämäkin salaoja on edelleen jäätynyt umpeen. Penkkien kasveilla vähän huonohkot olot.

Muuallekin alkaa kertyä lätäköitä, kun jäätynyt maa ei vedä. Tässä on aika monen päivän sateet luvassa – saa nähdä, kuinka käy.

Iloisempi tilanne on sen pengermän päällä, jonka juurella paju asuu. Tässä ei vesi seiso ja kaukasianpionin punainen alku näkyy. Toisella puolen punahevoskastanjaa on 'Purple Hill' - kurjenmiekkoja noussut jo useita ja niiden kasvustot näyttävät runsastuneen; versoja nousee ryppäinä.

Puuteripaju 'Mount Aso' alkaa olla täydessä nupussa, tai siis kissassa.

Realismikuva siitäkin. Paju on kuvassa etualalla, olen jättänyt sen viereen palmusaran kuivat varret harhauttamaan mahdollisia nakertajia, mutta kauriit eivät ole pihaani viime viikkoina onneksi tulleet.
Olen istuttanut pajut tietenkin pihani kosteampiin kohtiin, mikä juuri nyt tarkoittaa jäätiköitä.

Kuva vastakkaisesta suunnasta, nyt äskeinen paju on kuvassa taustalla kivipengermän alapuolella. Etualalla on mutapuutarha.
Tilanne on kyllä hieman parantunut pahimmasta.

Sama kohta kuukausi sitten.

Onneksi jäätiköitä ei ole ihan kaikkialla. Suurin osa pihasta on vihreänä, vaikka maa on roudassa kaikkialla.
Pystytin kaksi ensimmäistä vesitynnyriä keräämään sadevettä, kun näin keväällä ei koskaan tiedä, milloin seuraavan kerran sataa. Toivon, että ei tule niin kylmää yötä, että vesi jäätyisi ja hajottaisi tynnyrit. Jos vettä kertyy paljon, sen massa on toki niin suuri, ettei se kovin äkkiä jäädy.
Nyt tuulee vain niin, että suurin osa vedestä lentää tynnyrien ohi. 

Myräkän hyvä puoli: talon etelä- ja länsipuolen ikkunat saavat ihan ilmaisen pesun!


Kaukasianpioni Paeonia mlokosewitschii
Palmusara Carex muskingumensis
Puuteripaju Salix gracilistyla

32 comments :

 1. Kivipellon Saila14 March 2024 at 14:04

  Nyt on kyllä niin haasteellista! Lunta ja etenkin jäätiköitäkin on niin paljon, jopa metsässä. Kävimme pikkuisen kanssa metsäretkellä, kun oli muuten niin kova tuuli sa sade - metsän pohjalla oli jäätiköitä, piti varoen kulkea! Saa todellakin nähdä, mitä tulossa on! Eilen säätiedoissa oli meille sunnuntaiksi luvassa max -5 astetta pakkasta ja 15 cm lunta, onneksi säätiedotus on muuttunut, nyt max -8 astetta pakkasta ja 0,8 cm lunta! Voi sinun kasviressuja, alkaakohan talvet nyt olemaan tällaisia, mitäs tuumaat? Käytiin eilen Naantalissa, kyllä siellä oli niin keväistä, vielä ei matkalla näkynyt töyhtöhyyppiä!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Voi, en toivo, että tällaiset talvet toistuvat, että on viikkokaupalla ankaria pakkasia, eikä lähes yhtään lunta, ja sitten tulee vettä päälle. Olisi sitten vesikeliä koko talvi puolestani, siitä olisi vähemmän vaivaa. Vaikka tietty tuholaiset lisääntyisivät hurjasti, jos pakkasia ei olisi... kaikkea ei voi saada. Toivottavasti teille ei ole kauheita pakkasia. Tännekin on su-ma yöksi muutama pakkasaste ennusteessa.
   Nyt täytyy tosiaan varovasti kulkea, monet rinteet ovat yhtä jäätikköä, kun kosteus valuu ja jäätyy vuorotellen.

   Delete
 2. Aika samanlaiselta näyttää sinulla kuin meilläkin. Nuo vaaleanpunaiset pajunkissat ovat suloisia! Istutimme viime vuonna kotimme etupihalle pajun, johon pitäisi tulla samanvärisiä pajunkissoja, jos vaan on säilynyt hengissä. Pitääkin heti mennä tutkailemaan mikä sen tilanne on.
  Oikein ihanaa kevään odotusta sinne saaristoon!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Meillä on varmaan aivan samanlainen kelitilanne. Toivottavasti maa nyt sulaisi pian, niin ei tulisi isoja, mahdollisesti taas jäätyviä lätäköitä.
   Teillä on varmaan tämä sama paju, sitä on ollut muutaman vuoden ajan myynnissä Suomessa. Teilläkin on varmaan jo kissat siinä.
   Kiitos, hyvää kevään odotusta teillekin sinne saman koiranilmamyräkän keskelle!

   Delete
  2. Saila, kävin katsomassa ja toden totta hengissä se on, mutta siinä ei ole noin suuria pajunkissoja vielä. Kasvia rumentaa vaan vielä viimekesäiset lehdet, jotka nyt ovat ruskeita. Uskaltaiskohan ne nyppiä pois?

   Delete
  3. Minunkin pajussani on ruskeita lehtiä, edelliskeväänä oli enemmän. En ole nyppinyt niitä pois, mutta ei kai poistamisesta haittaakaan ole, jos ne irtoavat suht helposti, ettei mene kuorta rikki.

   Delete
 3. Viime vuonna tähän aikaan oli vähän lunta, mutta ei mitään tämmöisiä kummallisia jäätikkökelejä! Nuo pajut ovat kyllä suloisia!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Maa ei ollut ollenkaan näin jäässä viime talvena, harvoin on. Harvoin on niin kovia pakkasia vieläpä pitkäkestoisina kuin nyt oli. Onneksi ovat pajut, kun kaikki maasta ponnistava on seillä jäässä jumissa. Toivottavasti pajut kestävät jäätikköolosuhteet.

   Delete
 4. Pajunkissat aloittavat nykyään valtavan aikaisin. Helmikuussa löytyy jo joitain. Mielenkiintoinen tuo mustakissa. Olen kyllä tietoinen monista eri pajulajeista, joita kasvatetaan pajutöitä varten, mutta en silti ole koskaan edes kuullut tuollaisesta. Olisi niin kiva, jos pajunkissat saisi pysymään juuri tuollaisina, eikä ne kehittyisi eteenpäin, mutta silti pysyisivät tiukasti oksassa kiinni.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Enpä ole huomannut katsoa luonnonpajujen kissatilannetta. Viime talvenakin Mount Aso aloitti esityksen jo helmikuussa, se on ihana ja selvästi erityisen aikainen.
   Olisipa mahtavaa, jos pajunkissat voisi hyydyttää tähän parhaaseen esitykseen!

   Delete
 5. Tuo puuteripaju on todella kivan värinen. Taas uusi tuttavuus samoin, kuin tuo Black Catkin.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Nämä ovat tulleet kotimaisiin myymälöihin vasta viime vuosina. Maailmalla on varmaan vielä vaikka kuinka paljon kasveja, joita voisi puutarhoissamme kasvattaa.

   Delete
 6. Voi ihanuus miten ihannoin tuota näkyvää nurmikkoa. Tuon ilon kun saan tänne meillekkin💚
  Täytyy seuraavaan postaukseen laittaa minkä näköstä täällä on🤦‍♀️
  Nyt tänää satanut vettä, jospa se sulattaisi edes vähän lumia.
  Nauti kevään iloista minunkin edestä.
  Paitsi olen niin kevät lumoissa vaikka lunta onkin täällä😂

  ReplyDelete
  Replies
  1. Nurmikolla täytyy joka kerta valita joku eri kulkureitti, kun maa menee ihan velliksi, sillä vain päällimmäiset senttimetrit ovat sulana eikä märkyys imeydy mihinkään. Mutta kyllä siitä silti keväinen olo tulee! Ihana kuulla, että sinun kevätoloasi ei edes lumi haittaa :-)

   Delete
 7. Nuo mustat pajunkissat ovat suorastaan hellyttävät 🤍
  Minullakin yksi paju, johon tulee punaiset kissat, muistaakseni sen nimi on mirripaju. Se vaan ei vaikuta kovin elävältä tällä hetkellä. Saa nähdä herääkö henkiin kevään mittaan...
  Jäätiköitä on tosiaan tänä vuonna riittänyt ja ne eivät edes tunnu sulavan millään. Tänäänkin on koko päivän satanut, mutta yhtä jäiseltä näyttää edelleen!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Mustat kissat näyttävät ihan Musteilta ja Onneilta <3
   Mount Asoa kutsutaan myös mirripajuksi joissakin myymälöissä. Puuteripaju on Salix gracilistyla -lajin nimi. En ole kovin innostunut siitä, että vielä erillisille lajikkeille keksitään suomenkielisiä nimiä, kun sitten ei enää tiedä, mistä lajista on kyse :-D
   Onpa muuten todella ärsyttävää, asiasta toiseen, että kun luen yhtä kirjaa, jossa käsitellään kasvitieteen historiaa, siinä vähän väliä puhutaan lajikkeista, kun tarkoitetaan kasvilajeja! Ääääärrrrhhhhhhhhhh...
   No asiaan. Toivottavasti pajusi on kumminkin elossa!
   Hei, äsken kävin otsalampun kanssa pihalla – toki oli sinne asiaa, en pelkästään jäätiköitä mennyt tutkimaan. Mutta ainakin kulkureitin vierellä oleva jääalue oli selvästi pienentynyt. Jääkin ihan haperoa, paitsi tietysti nuo kymmenen sentin paksuiset isot alueet, jotka eivät sula millään. Ulkona on kyllä 4,5 astetta lämmintä, vaikka on iltamyöhä, joten ehkä ei ihme!

   Delete
 8. Söpöistä söpöin on tuo puuteripaju. Menettelee tuokin musta, erikoinen. Hyvin vähän on vielä luonnonpajuissa kissoja. Jäätiköitä on meilläkin, muruja suap pihapiiriin ripotella myötäänsä, plussalla ol viimeyö ja vettäkin on sadellu. Lunta seuraavaks on luvassa ja toivottavasti sattaa märkee joka jäätiköihin tarttuu. Petollisia muuten ovat jäätikät. Järven kans on veillä.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Toivottavasti tulisi tosiaan sellaista jäähän tarttuvaa lunta, auttaisi liikkumisessa. Täälläkin on meren jään päällä vettä aivan hurjasti, enpä uskaltaisi enää jäälle mennä.

   Delete
 9. Upeat makrokuvat - upeat kissat!! Kiitos - en ole koskaan ennen nähnyt, tai osannut edes katsoa noin läheltä... ja erottaa "mitään"!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Nyt ei ole vielä laajemmassa kuvakulmassa kovin kaunista, mutta kun oikein läheltä katsoo, niin jo löytyy :-)

   Delete
 10. Ihana tuo puuteripaju 'Mount Aso'. Mikä suloisuus!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Se on aivan syötävän söpö, tekee mieli silitellä.

   Delete
 11. Ihanan värisiä pajunkissoja!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Niin on! Ihanaa, että tällaisiakin kasveja on kehitelty, koristearvo on suuri, kun kukkakautta odottelee – ja aikaisllle pölyttäjille tulee ruokaa, samoin kuin luonnon pajuista.

   Delete
 12. Jo jostain kasvista voi sanoa söpö, niin puuteripaju on söpö.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Niin on. Toivottavasti siitä tulee mukavan kokoinen, sillä kissojen tuoma roosa sävy olisi upea isompana massana.

   Delete
 13. Kylläpä on pajunkissoissa eroa! Välillä tässä ihmettelen, että vaikka täällä lounaassa, vallankin saaristossa on hyvä ilmasto, niin silti lumi puuttuu silloin lyhyen ajan kun siitä olisi hyötyä muuhunkin kuin hiihtämiseen, ja no, kuvista näkyy jäätilanne. Ja silti menee paremmin kuin pohjoisessa useiden lajien kohdalla, noh, ööh, monimutkaista. Terkkuja kissoille! mk

  ReplyDelete
  Replies
  1. Älä muuta sano, ei voi kuin ihmetellä. Varmaan niin moni asia vaikuttaa. Meillä ei yleensä ole kovia pakkasia pitkään, paitsi tänä talvena. On kyllä joitakin kasveja, jotka eivät viihdy ainakaan minun tontillani, vaikka muuten menevät vaikka kuinka pohjoisessa. Saa nähdä, kuinka tämä talvi vaikuttaa kasveihin, vielä ei oikein tiedä. Voihan olla, etteivät nuo pajutkaan ole juuristoiltaan elossa, mutta toivon kyllä, että ovat.

   Delete
 14. Ihana tuo puuteripaju. En ole ikinä edes nähmyt. Ja tuo musta pajunkissa on suorastaan dramaattinen.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Eipä näitä erikoisempia pajuja ole vielä kovin montaa vuotta Suomessa myytykään. Hyvä, että saadaan uusia koristekasveja, saadaan vaihtelua.

   Delete
 15. Ihanat pajunkissat! <3 Pakko saada molemmat värit! :) Olen nyt muutaman viikon aktiivisesti etsinyt omaa mustaa tai vaaleanpunaista pajua, vaan missään ei niitä tunnu olevan myynnissä, paitsi että vaaleanpunaisia oli Kevätmessujen ideapuutarhassa. Harmitti, kun en päässyt messujen pop up -kasvimyyntiin messujen jälkeen.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Voi että, toivottavasti löydät. Toisaalta myymälöihin on vasta tulossa valikoimaa. Niihin voi myös esittää toiveita tai tilata.
   Näin Mount Asoa muutama vuosi sitten rungollisena Plantagenissa, mutta en halunnut rungollista ja kovin kalliitakin ne olivat. Sitten tuli vastaan K-Raudassa edullisesti ihan puskamuotoisena ja ostin sen ilosta hihkuen. Mustakissainen paju on pistokaslahja ystävältä, joten se on vasta paljon pienempi, mutta toivottavasti kasvaa hyvin.

   Delete

Kaunis kiitos kommentista!