Thursday, 1 April 2021

Päivän havainnot

 Hyvää huhtikuuta! Miten taivaallisen hieno alku kuukaudelle tänään on ollutkaan. Kukkia, versoja, lintuja; ystävillä ja perheellä asiat hyvin! Löytyi kuitenkin yksi, jolla on hieman purnattavaa.

Mustia harmittaa. Joka puolelle ovat saapuneet naapurit. Kaikki ne tontit, jotka ovat talvisin Mustin reviiriä, ovat nyt täynnä ihmisiä.

Huomasin 'Brazen Hussy' -mukulaleinikin lehdet. Tämä on vaikea havaittava tummanruskeasta maasta!

Perusvihreä mukulaleinikki on ihana, ja sitä kasvaa pihassani lähes kaikkialla. Nurmikolla, kuten tässä, se tuottaa raikkaanvihreän pinnan (silloin kun sitä tosiaan on lähes kaikkialla), kun itse nurmiheinä ei vielä viherrä. Kukkapenkeissäkin tämä on ok, eihän niissäkään ole juuri mitään vihreää vielä. Kesän korvalla lehdet lakastuvat ja niiden ravinteet häipyvät pikkuruisiin varastomukuloihin noustakseen taas ensi vuonna.

Orkneyllä huomasin ystävän pihan nurkassa kerrottukukkaista mukulaleinikkiä. Sain siitä matkamuistoksi pienen palan, tässä se kasvaa. Lehdetkin ovat vähän erilaiset kuin tonttini alkuperäisasukkailla, näissä on tummanruskeaa kuviointia. 
On helppo tämän perusteella uskoa, että tummalehtinen 'Brazen Hussy' on itsekseen luonnossa syntynyt variaatio.

Kostealla kevätniityllä huomasin tuppaan yksinkertaiskukkaista puistolumikelloa (oikealla). Olen istuttanut tähän pelkästään kerrottua Flore Plenoa, joten on kiehtovaa ajatella, miten tuo on tapahtunut. Sipulipussissa on voinut olla yksi tavallisenkin sipuli, mutta en ole sitä vain aiempina vuosina huomannut. 
Tai sitten se on siementaimi. Mutta 'Flore Pleno' on steriili eli ei tee itävää siementä. Se voi kuitenkin tuottaa jälkeläisiä niin, että pölyttäjä käy sen kukassa keräämässä siitepölyä, jonka se vie jonkin sellaisen kukan emille, joka pystyy siementuotantoon. Silloin ei siementaimen kuitenkaan pitäisi ilmestyä tämän lajikkeen viereen, vaan sen toisen vanhemman.

Joka tapauksessa olen innoissani ja toivon nyt kaikenlaisia kiehtovia siementaimia tulevina vuosina! Jos tuo yksinkertainen on itäviä siemeniä tekevä.

Seuraavaksi havainnoin kurjenmiekkoja. 'Katherine's Gold' -lajike avaa yhä uusia kukkanuppuja. 
Mietin myös, olenko siirtänyt Iris winogradowiit tähän penkkiin joskus vai ovatkohan ne yhä katajapenkissä, jossa ne eivät ole kukkineet vuosikausiin. Vaaleankeltainen winogradowii on selvästi tämän esi-isä, kuten hailakan kellansinisen Katharine Hodgkininkin.

Lumikurjenmiekoissakin on enemmän kukkia. Mutta tuolla näiden keskellä ei suinkaan ole sivusipuleita, vaan siellä kasvaa 'Katharine Hodgkin', jota eilen kaipailin! Olinpa istuttanut näitä aivan vieri viereen. Toisaalta tämä penkki on tosi hyvä näille sipuleille, jotka kaipaavat kesältä paahdetta ja kuivuutta.

Katharine Hodgkineita kasvaa laventelin eri puolilla, mutta ne ovat jääneet alati leviävän laventelipuskan alle. Pitäisi varmaan siirtää.

Kun kaivelin vaahteranlehtiä, löysin myös virvaliljat. Näitä on aiempaa enemmän, ovat selvästi lisääntyneet!

Mustin puutarhassa avautuivat turkintalventähtien seuraan 'Cream Beauty' -sahramit.

Voisitko tehdä jotain noille naapureille.

Minusta on ihan mukavaa, että on naapureita. Ihan kuin nämä talventähdetkin olisivat lisääntyneet!


Lumikurjenmiekka – Iris histrioides
Mukulaleinikki – Ficaria verna
Puistolumikello – Galanthus nivalis
Turkintalventähti – Eranthis cilicica
Virvalilja – Colchicum bulbocodium

35 comments :

 1. Voi kevään ihanuutta, paljon jo on sinulle kukkia ja mitä on meillä. Liunta ja lunta. No, tuolla etelän puolen paljaalla alueella pari puskaa krookuksia on melkein kukassa ja yksi lumikello jonka sipulin sine syksyllä heitin kun jäi köteeni kukkamaatasiistiessä. No,sielä se tilee kevät tännekkin, siellä'pä' ovat lumen alla turvassa töpakkasilta.
  Ihanaa huhtikuuta sinulle sinne kukkiesi joukkoon.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Se etelän puolen alue onkin varmasti tosi hyvä paikka ja kukkii pian! Paksu lumikerros sulaa kyllä tuskastuttavan hitaasti. Öisin on täälläkin käyty pakkasella, täytyy toivoa, ettei mittari painu kovin alas.
   Kiitos, hyvää pääsiäistä ja huhtikuuta!

   Delete
 2. Niin ihania väripilkahduksia! Ensimmäiset ovat niin suurta juhlaa ja onnea, joten jatka juhlimista! - emäntä

  Voi Musti miten epäreilua - Pepsi

  ReplyDelete
  Replies
  1. Niin ovat, tämä on tosi ison juhlan paikka, kun on pääsiäinenkin!
   Hyvää pääsiäistä teille! Yritän hellitellä Mustia oikein paljon lohdutukseksi.

   Delete
 3. Mustilla riittää nyt sopeutumista. Virvaliljat ovat siellä ihan valmiina. Suloisia. En ikinä muista istuttaa niitä omaan puutarhaan.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kovin usein ei virvaliljojen sipuleihin edes törmää. Mutta jos jostain löydät, tilaa ihmeessä. Ne saattaisivat jopa olla pihani kaikkein aikaisimpia kukkijoita, jos kasvaisivat vähän paremmassa paikassa: ovat puksipuuaidan varjossa ja vaahteranlehtien alla joka kevät.

   Delete
 4. Voi Mustia, ymmärrettävää murjottaa kun hyvät myyrämestat valloitetaan koska mehevimmät ovat tietysti aina naapureiden puolella.
  Enpä muuten ole ajatellut että lumikellokin voisi tehdä siementaimia, nyt saattaa selittyä miksi löysin puutarhasta yksinäisen lumikellon paikasta mihin en muista niitä istuttaneeni. Tai sitten olen laittanut yhden mukulan ja unohtanut asian.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Mehevimmät naapureiden puolella :-D
   Lumikellot tosiaan kylväytyvät, paitsi jotkin lajikkeet ja risteymät. Onkin tosi jännää odotella kaikenlaisia erilaisia siementaimia nyt, kun pihassani on monia erilaisia lumikelloja. Toivottavasti se yksinäisesi myös pian lisääntyy!
   Tuota minäkin mietin, että olisinko tyrkännyt tuohon jonkin yksittäisen sipulin jostakin, mutta koska ja miksi - miten sitä voisi kaikkea muistaakaan. Ehkä siementaimikin voi kulkeutua kauas? Muotopuutarhassakin kukkii yksi yksinäinen ja erilainen.

   Delete
 5. Luanto on ihimeellistä ja se osaa järiestää kaikellaasta jännää, kuten lumikelloyllätyksen. Sulla virvalilijakki jo kohta kukkiivat. Mullon just lumi karonnu niiren kohorasta.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Puutarha ja luonto on loputtomien yllätysten järjestäjä, niin ihanaa! Eiköhän sielläkin virvaliljat pian, ne tuntuvat nousevan kukkimaan yhdessä yössä.

   Delete
 6. Mustin ilme kertoo kaiken, synkkää ja mustanpuhuvaa pettymystä täynnä koko kissa.
  Suloisia vastanousseita kevätkukkijoita, niin täynnä toivoa ja tarmoa.

  Tällä viikolla tulivat rastaat ja tänä aamuna kuulin ensimmäiset mustarastaan laulelut, äsken niitä oli pihassa lintulaudalla viisi, oi onnea, oi kevättä!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Synkän mustanpuhuva Musti :-D
   Ihanaa tämä aika! Lintujen liverrykset oikein alleviivaavat tätä suloista aikaa. Eilen tarkkailin punatulkkujen kevätpuuhia ja vihervarpusten viserrystä, kottaraisia ja peipposia. Ihan mahtavaa eikä sisällä huvita olla lähes ollenkaan. Työt on vähän vaikea saada tehtyä tässä tietokoneella, kun aurinko houkuttelisi ulos.

   Delete
 7. Harmillista, että reviiri non kaventuu. Minä olen luvannut päällekatsoa yhtä taloa naapurustossa, siellä ei juuri koskaan ole ketään näin korona-aikana. Naapurin Roosa-kissa huomasi tilaisuutensa tulleen ja istuu portailla sen näköisenä, että tämä on minun, mene pois. Naapurin kesäkanatkin näyttivät jossain vaiheessa vallanneen pihapiirin.
  Sinulla on uskomaton lajirunsaus siellä, kaikenlaisia haluja syntyy kun katselee kukkijoitasi.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Reviiri tosiaan pienenee huomattavasti kesäajan kaudella. Tai onneksi Mustilla on yhä joitakin salapaikkoja, joissa se voi kaikessa rauhassa hiipparoida.
   Heh, Roosa tokaisee "mene pois" :-DDD ♥
   Kaikenlaista on tullut istutettua ;-)

   Delete
 8. Kurjenmiekkat ovat kauniita. Ymmärrän Mustin harmin, kun naapurit levittäytyvät hänen metsästysmailleen.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Musti kiittää ymmärryksestä ja toivottaa hyvää pääsiäistä, mustien kissojen juhlaa!

   Delete
 9. Oi, sentään, vaikka mitä ihanaa. Siellä tosiaan poksahtelee tiuhaan tahtiin ja useissa lajikkeissa.
  Myötätuntoisia ajatuksia Mustille!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kaikkea ihanaa on! Tällaisena puolipilvisenä päivänä ei niin tapahdu, mutta löysin nurmikolta pari uutta krookusta. Joka päivä jotain löytyy ja se onkin ihan hyvä tahti, ettei tapahdu aivan liikaa kerralla.
   Musti kiittää ymmärryksestä! Äsken istuimme pihalla hetken kunnes hänelle taas tuli kiire.

   Delete
 10. Ihania kevään merkkejä on siellä jo näkyvissä. On se vaan niin mukava kun kevät on tulossa.

  ReplyDelete
 11. Moi Saila. Laitoin sinulle jo sähköpostiakin. Voitit Vera Valan Aprikoosiyöt kirjablogini arvonnassa. Onnea!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kevät on tosiaan ihanaa aikaa.
   Voi, miten ilahduttava uutinen! Vastasinkin jo viestiisi. Kiitos!

   Delete
 12. Teillä on pieniä herkkuja jo joka puolella! Meilläkin virvaliljat näyttivät jo vähän väriä, kuten krookuksetkin!

  ReplyDelete
  Replies
  1. On, kaikkea ihanaa! Ja niin ihanaa, että sielläkin virvaliljat ja krookukset alkavat kukkia ♥

   Delete
 13. Voi Mustia, ehkä nyt voisi vähän nauttia vapaa-ajasta, jos naapurien läsnäolo hätistää myyriä pois. Ihanasti monissa väreissä sinulla siellä jo kukkii!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Onneksi on vielä yksi naapuritalo, johon tullaan vasta kesällä. Heillekin käy oikein hyvin, että Musti hoitelee jyrsijät pois. Talon alle pääsee ja siellä on varmaan hyvät apajat, niin usein Musti sinne menee.
   Ihanaa, että on kevätkukkia, syksyllä näitä aikaisimpia voisi istuttaa tsiljoona lisää!

   Delete
 14. Paljon kauniita kukkijoita jo! Hyvää pääsiäistä!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos, hyvää pääsiäistä sinullekin!

   Delete
 15. Oi ja oi! :) Ihanaa aikaa sulla siellä. Minä vielä (vanhempien) mökkipihan lumien sulamista odotan. Sitten pääsee ihmettelemään, kun mökkitontti on ollut heillä vasta parisen viikkoa! Saa nähdä, mitä kaikkea lumen alta paljastuu, kovasti jo viherpeukaloa kutkuttaa.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Sepäs onkin jännittävää, kun ei yhtään tiedä, mitä mökkipihalta löytyy! Toivottavasti kaikkea kivaa ja pääset pian istuttelemaan jotain lisää.

   Delete
 16. Oi, mitä pieniä ihanuuksia!
  Minäkin löysin piippoja omalta tontilta. Jee :D

  ReplyDelete
 17. Musti! Me ollaan samiksia!! Mä nii- iii-iin komppaan ja ymmärrän sua!! miltä susta tuntuu; minustakin on perin juurin ikävää että naapuritonteilla asuu ihmisiä!!! Sopisin kaikista parhaiten asumaan ainakin kymmenen kilometrin päähän kenestäkään muusta ihmislajin edustajasta!!

  Hyvää Pääsiäistä!

  T: Musti-fani
  Ps. Musti, näytät syötävän söpöltä murjottavanakin! ;-)

  ReplyDelete
  Replies
  1. :-DDD No itse asiassa ei minuakaan hirveästi haittaisi, jos naapurit ei näkyisi :-D Mutta toisaalta tykkään tämän kylän ulkonäöstä ja ilmapiiristä, valoisuudesta ja tunnelmasta. Mustillehan täällä on tosi paljon tutkittavaa, silloin kun häntä ei häiritä.
   PS: Korona on muuten siunattu asia: kukaan ei änkeä kylään!!

   Delete
 18. Kyllä minuakin harmittaisi, jos niille kahdelle puolelle, jossa ei ole asutusta, yhtäkkiä tulisikin naapurit!

  Mutta voi kun teillä on kevät jo pitkällä. Onneksi täälläin on lumi sulanut vauhdilla ja toivoa jääkauden loppumisesta on tullut.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Talven mittaan me kaikki totumme omaan rauhaan ja laajaan reviiriin, siinä on totuttelemista meillä kaikilla. Toisaalta minusta tuntuu hyvältä, kun näihin vanhoihin taloihin tulee väkeä ja on elämää, kuten kylässä kuuluukin olla.
   Toivottavasti teille ei niitä naapureita tulekaan!
   Täällä on tosiaan jo ne kurjenmiekkakentät sun muut. Jospa huomiselle luvattu vesisade yltäisi sinne asti, se pistäisi lumiin vähän vauhtia.

   Delete

Kaunis kiitos kommentista!