Sunday, 25 April 2021

Ritariluteen peljästys

 Ritarilude on lounainen laji, sillä sen poikasten ravintokasvi on käärmeenpistoyrtti, ja sitä ei taida kasvaa Suomessa juuri muualla kuin täällä lounaassa kalkkipitoisilla kallioilla. Meidän saarellamme kun on pari entistä kalkkikaivosta, yrttiä riittää ja näin ollen myös komeaa ritariludetta.

Keväisin ritariluteita hakeutuu ikkunoiden väliin lämmittelemaan. Tarkkailin tätä tyyppiä, kun se seikkaili lämpimässä lasihuoneessaan. 
Oho, onpa muuten kitinpursumat tullut huonosti siivottua. Eikä täällä kukaan käy ikkunoitakaan pesemässä. Harmillista.

Polveilevissa vaelteluissaan ritari päätyi hakaseen.
Mutta voi – sen jalansija lipesi ja se putosi!

Suoraan hämähäkinseittiin! Seurasin suurella kiinnostuksella, miten pikkuruinen hämppy meinaa selvitä 20 kertaa suuremmasta saaliistaan.

Ei se selvinnyt. Lude pääsi rimpuilemaan irti seitistä ja jatkoi seikkailujaan. Todennäköisesti se on vetäytynyt jonnekin talvikoloonsa, kun huomasi, että kesä ei vielä tullutkaan.

Kehtaan tässä samalla esitellä sisäkukat, kun tuli jo kertaalleen vilautettua likaiset ikkunat.
Olen viimein alkanut tarjota jaloritarinkukille (onpa muuten hauska ritariteema, tajusin vasta nyt) kunnollisen kuivan kauden. Laitan ne syksyllä sisään otettuani, sitten, kun lehdet ovat kuivuneet, muovikaukaloon lattialle, jotta en vahingossa tule kastelleeksi niitä, kun kastelen ikkunoilla olevat muut kasvit. Lorautan ehkä ruokalusikallisen vettä kerran kuussa, jos sitäkään. Sitten, kun sipulin kärjestä työntyy jotakin vihreää, nosta niitä sitä mukaa ikkunoille. 
Ensimmäisenä kukkaan tuli 'Evergreen'. 

Nyt kukkansa on avannut myös leiskuvanpunainen, siro 'Merengue'. Samat kaksi ritaria kukkivat myös viime keväänä, eli menetelmä on selvästi tehokas. 'Merengue' ei nimittäin siinä välissä kukkinut noin kymmeneen vuoteen.

En tähtää kukintaa jouluun; minulle ei ole mitenkään tärkeää, että nämä kukkisivat juuri silloin. Mielummin niin päin, että saavat itse valita kukinta-aikansa.

'Evergreen' oikealla alkaa olla jo kuihtumaan päin. Tämä olohuoneen kulmaikkuna on etelä-lounaissuuntainen. 

Isot heinämäiset lehdet kuuluvat kriinumille, joka ei ole vielä ikinä kukkinut. Se ei näköjään halua viettää kuivaa kautta, sillä sen lehdet eivät kuihdu lainkaan. Tosin kyllähän välillä kaikki kasvini saavat olla viikkoja ilman vettä.
Siitä vasemmalle samanlaiset lehdet pienemmässä ruukussa kuuluvat neidikille. Se kukki satumaisen kauniina viime syksynä ensimmäistä kertaa, jonka jälkeen lehdet kuihtuivat ja sekin pääsi lattialle kuivahoitoon. Lattialla on lisäksi erittäin viileää.
Myös moni pelakuu on kukassa. Tässäkin kuvassa oikealla näkyvät tuoksupelargonin pienet valkoiset kukat.

Mårbacka-tyyppinen 'Prins Nikolaj' on heittäytynyt vallan vaaleanpunaiseksi. Sen vieressä on kääpiöpelargoni 'Thessaloniki'.

Kriinumin lehtien takana piilossa aloittelee 'Raspberry Ripple' kukintaa.

Vanhin pelargonini, 14 vuotta sitten Tukholman puutarhamessuilta ostettu ruusunnuppupelakuu 'Brightstone', nuppuilee myös.

Onneksi makuuhuoneessakin on kulmaikkuna, lisäksi on tietysti keittiön ruokapöytä (syön sohvalla) ja työpöytä (teen kapea-alaista työtä). 
Makkarissa on suloinen kääpiöpelakuu 'Natalie' avannut kaksi ensimmäistä kukkaansa.

Köynnöstävä 'Lavender Lass' on myös aloittanut kukintakauden.

Makuuhuoneesta löytyy myös Ransuli Karvapehva mamman pyjamanhousujen päältä. Musti on reippaana pantterina ulkoilemassa, sillä sade on ehkä kypsyttänyt myyrät mehukkaiksi.


Jaloritarinkukka – Hippeastrum Hortorum-Ryhmä
Kriinumi – Crinum
Käärmeenpistoyrtti – Vincetoxicum hirundinaria
Neidikki – Nerine
Pelargoni – Pelargonium
Ritarilude – Lygaeus equestris
Tuoksupelargoni – Pelargonium × fragrans

28 comments :

 1. Sateen kypsyttämät myyrät kuulostavat todella herkullisilta :)
  Onpas ritarilude hienon värinen.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ritarilude ei ole mikään huomaamaton kaveri ;-)
   Nyt olen jo hieman huolissani, sillä Mustia ei ole näkynyt kuuteen tuntiin. Mutta on mahdollista, että se ottaa kaiken takaisin viime päivien ikävästä säästä, jolloin ei viitsinyt ulkoilla juuri lainkaan. Kohta alkaa kausi, jolloin sen voi nähdä vain pari kertaa päivässä, kun se tulee syömään.

   Delete
 2. Sisäkukkasi saavat sisätilasikin näyttämään ihan puutarhalta.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Sepä kuulostaa ihanalta. On totta, että talvella tuo sisäpuutarha on tosi tärkeä, ei voi elää ilman vihreyttä.

   Delete
 3. Ihanaa, ritariteema, peukku tälle! Meidän karvapehva on viime päivien koleudessa ulkoillut ehkä 3 minuuttia kerrallaan, mutta sitten se hölmöläinen oli eilen hypännyt teinien bileistä ulos ikkunasta, ei päässyt takaisin ja joutui odottamaan minun kotiinpaluutani ainakin yli tunnin. Tänään karvakasa onkin pysynyt tiukasti sisällä...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Voi karvapehvaa! Viluinen odottelu saa kummasti arvostamaan sisäelämää.

   Delete
 4. Ihanaa vihreyttä ja kukintaa ikkunoilla!

  ReplyDelete
  Replies
  1. On tosi ilahduttavaa, sillä joka hetki on ainakin joku pelargoni kukassa.

   Delete
 5. Ransu on lepovuorossa, nyt on Mustin vuoro päivystää :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Näin päin se yleensä meillä menee ;-)

   Delete
 6. Ihania kukkia sisätiloissa, ja vaikka kuinka paljon!

  ReplyDelete
 7. Voi kuinka kaunista kukintaa sisätiloissa, hitusen harmittaa, että unohdin oman kriinumini ja muut herkut talliin. Mikä lie älynväläys oli ne kärrätä kasvihuoneesta talliin ja sinnehän ne sitten unohtuivat ja paleltuivat.

  ReplyDelete
  Replies
  1. No voi itku! Kaikenlaisia kuningasideoita sitä välillä saakin. Harmi, että unohtuivat.

   Delete
 8. Komeita nuo ritarinkukat. Pelakuut ovat vaan aina niin ♥. Tuli tässä mieleen, että eivätkö Ransu ja Musti syö kukkia...vai onko heillä aina omat kukkansa syötävänä..:)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ransu ja Musti eivät tosiaan koske sisäkukkiin (eivätkä puutarhakukkiinkaan, mutta heinänkorsia he syövät). Ransu saattaa aamulla nakertaa sänkyä lähimpänä olevia viherkasveja mielenosoituksellisesti, jos ei muuten saa minua sängystä ylös aamupalaa antamaan.

   Delete
 9. Sateen kypsyttämät myyrät :D. Onnea Mustille metsästykseen.
  Sait hienot kuvat ritariluteen touhuista!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Musti joutui metsästysreissullaan naapurin supiloukkuun, ja kun naapurit ovat poissa, se oli siellä eilisestä lähtien! Huono tuuri, sillä eilen oli vähän parempi sää enkä osannut olla Mustin pidemmästä ulkoilusta huolissani kuin vasta illalla, enkä silloin älynnyt lähteä tuohon suuntaan, kun naapurit ovat kerta poissa niin ei supiloukunkaan pitäisi olla viritettynä :-( Nyt se sieltä löytyi, onneksi se osaa purnata äänekkäästi, niin kuulin jo 20 metrin päähän, mistä se löytyy. En nimittäin tarkkaan tiennyt, missä loukku on.
   Nukuimme yhdessä väliin jääneet yöunet nyt aamupäivällä, Musti jatkaa unia sängyssä. Kova jano sillä on, toivottavasti munuaiset kestävät pitkän juomattomuuden.

   Delete
 10. 14-vuatta vanaha pelargooni - kunniootettava saavutus :) Voi Musti parkaa, toivottavasti ei saanu vaurioota.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Olisinkohan kumminkin jossain vaiheessa ottanut pistokkaita ja heittänyt valtavaksi kasvaneen emokasvin pois - voipi olla, mutta siitäkin on varmasti vuosikaudet.
   Toivottavasti Musti toipuu hyvin, ainakin päällisin puolin + käytös on palautunut entiselleen.

   Delete
 11. Ihanat kukat ja vielä ihananpi Ransu <3

  ReplyDelete
 12. Voi ei Musti- parkaa kun loukkuun joutui! Ei ollenkaan kiva juttu, nyt vain kovasti paljon Mustille hellytteleviä ja koettelemuksesta toipuvia Terveisiä - lempiherkkuja unohtamatta! <3<3<3

  T : Musti-fani

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ei ole yhtään kiva juttu, ja soimaan itseäni, että en tajunnut sitä etsiä jo sunnuntai-iltana tuolta loukun suunnalta! Ei pitäisi olettaa yhtään mitään. Oli vain tosi vaikea tietää, mistä etsiä, ja luulin sen jääneen jonkun sunnuntaina lähteneen liiteriin tms.
   Musti on onneksi nyt ihan entisensä, mutta arvostaa selvästi lämmintä ja pehmeää kotisänkyä, siellä se nytkin on.

   Delete
  2. Ei sitä vahingon edelle voi mennä. Pääasia että Mustilla on nyt kaikki hyvin. <3<3<3

   T: Musti-fani

   Delete
  3. Minustakin on niin ihanaa, että Musti on taas oma itsensä, mutta viihtyy selvästi tiiviimmin kotona, mitä arvostan. Viime yö nukuttiin ihan kylki kyljessä, toki Musti arvostaa läheisyyttä muutenkin, mutta nyt se tuntuu erityiseltä lahjalta kun ehdin jo pelätä menettäneeni koko Mustin.

   Delete
 13. Aivan hurmaava kukkaikkuna! Ja viehkeä tuttavuus tuo 'Merengue'. Oma neidikkini vietti talven sohvan takana pattterin vieressä ja on kasvattanut jo ensimmäisen lehden. Olin aivan varma, että paikka on liian kuuma talvetukseen, mutta näköjään ei sittenkään. Muistin lorauttaa sille ehkä kaksi-kolme kertaa vettä.
  Hyvä, että löysit Mustin! Toivottavasti kaikki on kunossa. <3

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ihanaa, että neidikkisi talvehti!
   Toivottavasti Musti on kunnossa, ainakin päällisin puolin se on entisensä. Mutta toivottavasti pysyy aiempaa tiiviimmin kotipihassa, vaikka onneksi se ei ole mihinkään pidemmälle kai koskaan lähtenytkään. Kun vaara voi vaania naapurissakin.

   Delete

Kaunis kiitos kommentista!