Tuesday, 13 April 2021

Kiviunelmia

 Kuinka ihanaa aikaa tämä onkaan kivien pyörittelyyn! Kasvillisuus on talven jäljiltä litteää ja maasta törröttävät kivien huiput löytyvät helposti. Nyt on myös helppo kuvitella, etteivät juolavehnä ja nokkonen ole vallanneet puolta pihaa.

Innostuin pyörittelemään kiviä rakentamani uuden viljelylaatikon takamaastossa. 

Viljelylaatikon takana on alue, joka on koiranputki-nokkospitoista heinikkoa, mutta juuri nyt se näyttää houkuttelevan siistiltä. Ihan näen jo silmissäni kiveyksen, jota olen paikalle suunnitellut, sen takana pienen kivipengermän ja isosta orjanruususta oikealle alkavan ruusutarhan, sekin kivirivin takana. Orjanruusu kasvaa mielessäni jo sille rakentamassani pergolassa.
Koska kompastelin yhteen maasta törröttävään kiveen, päätin kammeta sen ylös ja siitä se sitten lähti.

Kivien kaivaminen ylös kevätkosteasta maasta kevätauringon lämmittäessä on puuhista ihanimpia! Ei minun tuona päivänä pitänyt mitään tuollaista tehdä, mutta kivet vievät mennessään, kuten kaikki kiviä pyörittävät tietävät.
Siinä niitä sitten asettelin. 

Huomasin samalla, että talitiainen on jo varannut pesäpönttönsä navetan seinällä.

Potkaisin muutama vuosi sitten kaatamani vaahteran kannon kumoon, se oli jo lahonnut. Viskelin palat tuohon koristeeksi sammaloitumaan. 
Tuo tumma multa näyttää niin houkuttelevalta, ikään kuin siihen voisi saman tien jotakin istuttaa; ikään kuin se ei olisi täynnä juolavehnän ja nokkosen juuria.
Kevät on hurmoksellisen epärealismin aikaa! Onneksi minulla ei ollut käsillä taimia, joita istuttaa, mutten olisin varmaan jo tyrkännyt rikkaruohojen sekaan kuolemaan vaikka mitä aarteita.

Sopisikohan siihen jokin tarhajouluruusu, kuvassa siementaimi huussin takaa? Ne ovat niin täydellisen kauniita sammaleisten juurten ja kivien lomassa.

Kivistä ja sammalista puheen ollen, matkalla Brändöön poikkesin katsomaan Muntin museosiltaa Taivassalossa. Kuinka kaunis voikaan kivirakennelma olla!
Mihinköhän saisin tuollaisen mahdutettua tontilleni...?

Loppuun iloisia uutisia Ransun ystäville. 
Se tuli tietenkin tutkimaan työni jäljet.

Tum-ti-dum...


No niin.

Hyvä uutinen on se, että kävimme tänään verikokeessa, sillä helmikuussa munuaisten toimintaan viittaava krea oli koholla. Saimme jo tulokset ja nyt arvo on jälleen viiterajoissa. Tämä on niin ilostuttava uutinen, ettei paremmasta väliä!
Aurinkoa sinunkin päivääsi!


Orjanruusu – Rosa dumalis
Tarhajouluruusu – Helleborus Orientalis-Ryhmä

30 comments :

 1. Kyllä kiviä pitää puutarhassa olla :)
  Mitä sammaleisempi sen parempi.

  ReplyDelete
 2. Hieno juttu Ransun paremmat veriarvot. Aivan mielettömän upea silta, oikea taidonnäyte. Ah, kissat eivät voi vastustaa tuoretta multaa, se pitää heti testata :D

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tuota siltaa olisi voinut tuijottaa ja tutkiskella tuntikausia, ja nyt, kun ei enää ole siellä, niin kuvaa katsoa sitten. Nuo kivet... miten ne on ladottu niin, että kiilautuvat toisiinsa tiukasti holvikaareksi.
   Hyvä, että tuli kukkapenkki lannoitettua valmiiksi :-D

   Delete
 3. Oi, olet päässyt kiviä pyörittelemään! Olet ehdottomasti oikeassa, tämä ajankohta on puuhaan kerrassaan oivallinen. Minulla on työlistalla lähipäivänä kivenpyörittelyä, sillä pitää saada pari kivipolkua valmiiksi ... ai, niin ja yksi vähän suuremmilla kivillä pengerretty penkin reuna. Vaikka kivihommat ovat raskaita, on myös koukuttavaa sommitella kiviä toisiinsa sopivasti. Tuo Muntin museosilta saa ihan huokaisemaan, todella puhuttelevan viehättävä ja mestarityötä, kun vielä miettii, miten noita on ennen muinoin tehty ilman konevoimaa.
  Ransun uutiset olivat mukavat kuulla!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ah, ihania kivihommia sielläkin tiedossa!
   On kyllä kunnioitusta herättävää tutkia, miten on ennen rakennettu. Ei ole vaivaa säästelty. Tuosta saa ottaa nykyihminen oppia.

   Delete
 4. Kiva, että Ransu on kunnossa!

  ReplyDelete
  Replies
  1. On, todella! Tiedätkin hyvin, miten ihanaa on, kun huoli lemmikin terveydestä hälvenee.

   Delete
 5. Hienoa, että Ransu voi hyvin ja on mukana laadun valvojana. Aivan totta tuo lauseesi: Kevät on hurmoksellisen epärealismin aikaa!

  ReplyDelete
 6. Onpas hyvä että Ransun veriarvot ovat normalisoituneet. Tomerasti poika toimiikin työmaavalvojana ja hoitaa samalla kevätlannoituksen:-D.

  Kivimuurit- ja sillat sekä polut ovat ihastuttavia.

  T:Musti-fani Ransua unohtamatta

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tämä Ransun uutinen on niin ihana, että ei edes osaa sanoiksi pukea.

   Delete
 7. Ihan paras Ransu-uutinen ♥ uusien tulosten odottaminen on niin kamalaa mutta onneksi oli hyviä uutisia. :) Ihania kevätpäiviä!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Odotin huonompia uutisia, sillä Ransu alkaa jo olla seniori-iässä ja munuaisten vajaatoiminta on odotettavissa. Siksi haluankin varautua siihen hyvissä ajoin, olen vienyt Ransun verikokeisiin jo vuosien ajan. Nyt ei onneksi ollutkaan vielä syytä huoleen, ihanaa!

   Delete
 8. Onneksi on vielä jäljellä noita mestariteoksia teiden varsilla. Nykyisin osataan vaan vääntää peltiä alikulkujen maamassojen tueksi, ja siltä ne näyttävätkin. Aijai,...mitä olisikaan miniatyyrikaari puutarhassa. Vaatii kyllä kulmikkaita kiviä.
  Ransu se ymmärtää heti keväällä parantaa kasvualustaa. Osallistuu hommaan omalla panoksellaan. Onpa hyvä uutinen viitearvojen sisällä olevista lukemista.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tuollainen kaari mykistää hienoudellaan!

   Delete
 9. Kivihommat o koukuttavia ja niilläki o tapana lähtiä lapaasesta. Mullaki olis tyälistalla pari piäntä kivirojektia. Saarappa tuallaane silta omalle pihalle. Melekee muuta ei tarttisikkaa. Ransu osaa asiansa ja onneksi kaikki hyvin :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Heh, kumminkin haluaisit jotain alkaa istuttaa sillan pieliin :-D

   Delete
 10. Ah, mitä kiviä! Ja Ransu... Hyvä, että hän löysi täsmälannoittamista kaipaavan kohdan :D Tuollaiset vanhat kivisillat ovat upeita. Vaatii silmää ja taitoa saada kivet kiilautumaan tukevasti toisiinsa ilman laastia. Kyllä kelpaisi minullekin, tosin vaatisi ehkä vähän toisenlaisen tontin ympärilleen kuin tällaisen pikkuisen taajamapihan. Aurinkoista päivää!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Vanhat kivet, sammalet ja saniaiset, aah! Ehkä joku pieni muutaman kiven taidonnäyte kumminkin mahtuisi...?
   Nyt onkin superhieno päivä, toivottavasti sielläkin!

   Delete
 11. Olen kanssasi niin samaa mieltä - Kevät on hurmoksellisen epärealismin aikaa! Oli mukava lukea kevätkuulumisiasi. Kivistä saa puutarhaan hienoja juttuja. Ovat vaan niin keunaan raskaita siirreltäviä.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ovathan ne, jos täytyy jotain oikein suurta kiveä kammeta maasta ylös. Onneksi suurin osa kivistä on ihan sopivan kokoisia!

   Delete
 12. Onkohan kukaan muu niin iloissaan puutarhan kivistä kuin puutarhuri itse! Toki voi niistä harminkin saada, mutta kivet ovat puutarhan suola, kun ne vaan saa liikuteltua haluamalleen paikalle. Ihanainen jouluruusu sopisikin hienosti tuonne sammaleisten kivien rinnalle. Silloin kun saa inspiraation, on todella pidäteltävä itseään, ettei innostuksissaan istuttele kasveja ennen kuin muut hommat on valmiit tai kuten sanoit, rikkakasvit kitkemättä! Hienoja uutisia Ransun voinnista!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Totta! Kivet ovat ihania. Ja eniten niitä ihastelevat toiset puutarhurit :-D
   Kyllä nyt lähtisi ihan mopo käsistä, jos olisi kaikkia tarvikkeita kuten taimia käsillä. Ehkä hyvä, että en voi laiva-välimatkan takia hurauttaa mihinkään taimistolle tuosta vain. Mutta on se harmillistakin, olen yrittänyt saada säkkejä perusturvetta ja kylvömultaa kyytiin, mutta ikinä niille ei ole tilaa autossa, kun tulen mantereelta.

   Delete
 13. Meillä ei vielä kivihommiin piästä, lehtiharavan varressa on heiluttu. Käyvään tuolla muatilallakin auttelemassa pihanlakasussa. Kivet on ihanii ja kyllä niitä on mukava pyöritellä. Onneks siullakin löytyy siellä. Sieltä se punnertaa punainen jouluruusu vähitellen! Hyvä kun ootta suanu kivoja uutisia veriarvoista!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Onpa mukavaa, että autatte maatilankin puolella nuoria, heillä on kevätkiireet.
   Kiviä on paljon, mutta niistä on tosi mukava rakennella kaikenlaista. Onneksi eivät vielä ole päässeet loppumaan!

   Delete
 14. Hyvänen aika minä en ole tänä keväänä pyöritellyt vielä yhtään kiveä😮 Tai no ehkä muutamaa pientä kiveä olen lammikolla siirrellyt mutta siis oikeasti isot ovat saaneet möllöttää paikoillaan. Taidan kerätä voimia (ja rahaa) jotta saisin navetan kivet siirrätettyä paikoilleen. Suunnittelen niistä kohopenkkiä daalioille.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Olen tuota miettinytkin, että jossain vaiheessa saattaa tulla sellainen tilanne eteen, jossa kaikki kivet on käytetty ja penkereet sun muut rakennettu, maata ei enää tule kaivettua eli kiviä ei enää löydy eikä tarvitse. Onkohan sellainen mahdollistakaan :-D
   Navetan kivet kuulostavat hyperhienoilta, niistä tulee varmasti todella komea daaliapenkki!

   Delete
 15. Oi, miten mahtavaa kuulla, että Ransun veriarvot ovat palanneet kohdilleen. <3

  ReplyDelete
  Replies
  1. Niin on, se oli paras uutinen pitkään aikaan! Niin iso kivi vierähti sydämeltä.

   Delete

Kaunis kiitos kommentista!