Saturday, 17 April 2021

Ensimmäinen jouluruusupettymys

 Nyt se on tapahtunut. Yksi tarhajouluruusun siementaimista on pliisu.

Tarhajouluruusujen siementaimia kukkii nyt ennätysmäärä, kuten on jo todettu. Tämän taimen kukkien sisälle en vielä kurkistanut, isoin kukka katsoo kainosti kohti saarnen runkoa ja nuo alemmat nuokkuvat. Tässä on ihan söpö puolukkapuuronpuna ainakin ulkopuolella.

Mutta tämä. Näyttää epäilyttävästi sellaiselta hailukalta, jollaisen tosi jouluruusuharrastajat kaivavat pian maasta pois tuottamasta hailukkageenejä tuleviin sukupolviin. Kurkkasin kukan sisälle, se on vaaleanvihreä eikä siinä ole mitään kiinnostavia pilkkujakaan. 
Lisäksi tyyppi on saanut linnunkakkaa päähänsä. Ei minulla nyt ole sydäntä nakata tuota kompostiin, mutta ehkä voisi kaivaa sen pois ja siirtää vaikka hedelmätarhaan, onhan minulla toki lääniä, jossa hailukatkin ovat tervetulleita.

Ihan kaikkialla ei tarvitse kasvaa namupaloja, kuten tämä tummin ikinä löytämäni jouluruusu. Ostin tämän puutarhamessuilta ehkä lähemmäs kymmenen vuotta sitten. Yhtään näin tummaa ei siementaimissa ole, mutta ei se ole ihmekään, sillä lähistöllä kasvaa myös vaaleampi punakukkainen ja sitten vielä vihreäkukkainenkin.

Tältä alueelta, vuokko-esikkopuutarhasta huussin takaa, löytyy enimmäkseen nätin värisiä siementaimia. Kuten tämä ihana, joka kasvaa saarnen juurten lomassa.

Ransu esittelee. Taimi on tismalleen saman sävyinen kuin tuo iso punakukkainen taustalla. Näiden välissä kulkee Rivendellin joki, joka alkaa olla kuiva.

Jutun otsikko oli näin ollen tahallaan harhaanjohtava skandaalinhakuinen lööppi. Mutta tässä on todellinen pettymys ja huolen aihe. Kevätlumipisara näyttää pahasti taantuneen, tupas on köykäinen ja kukkavarsia vaivaiset kaksi. Toivottavasti se on vain tämän vuoden ilmiö, ettei tyyppi nyt ole jättämässä jäähyväisiä.

Kun nyt täällä ollaan, tsekataan myös punaisen villin penkin tilanne, se on huussin vieressä. Tässä kukkii ihana, rehevä pystykiurunkannus 'Beth Evans'. Taustalla on Rivendell.

Ihana, ihana Betti. Tämän päällä on ollut pieni verkonpalanen, sillä jonakin keväänä tämän kukkavarret parturoitiin. Se on niin hirveä paikka puutarhaihmiselle, että olisi ollut terapian tarvetta. 
Nyt verkkoa piti hilata varovasti ylemmäs, näyttää vähän hassulta, mutta suojaa ainakin ilmahyökkäyksiltä.

Punaisen villin penkin keskellä kasvava 'Vivaldi' -keisarinpikarililja on muhkea ja meinaa taas kukkia.

Nyt on muuten sopivaa, toteaa Ransu.

Päivän muut uutiset: ensimmäinen narsissi on avautumassa! Tämä on ruusutarhassa kasvava 'Elka', kääpiökasvuinen ja erittäin aikainen torvinarsissi, joka oli viime vuonnakin ensimmäinen vieden pitkään jatkuneen ykkössijan 'Jetfire' -syklaaminarsissilta.

Ensimmäinen tulppaani on avautunut, mutta kun menin illalla ottamaan kuvan, kukka oli jo mennyt suppuun. Tämä on taivaallisen kaunis kääpiötulppaani, kasvaa preeriapuutarhassa. Huomasin siellä myös ensimmäisen metsätulppaanin nupun, vasta aivan maanrajassa.

Kukkanuppujaan pullisteleva heisi Viburnum × bodnantense 'Dawn' on kaksinkertaisen suojahäkin sisällä. Vähän pelkäsin, että tämä ehtisi aloittaa kukinnan sillä välin, kun olin poissa kotoa, mutta viileät säät ja hyytävät tuulet ovat pitäneet sen vielä nuppuasteella – samoin kuin näsiän, joka mantereella jo monin paikoin kukkii.
Onneksi, sillä nyt aion leiriytyä tämän viereen ja lupaan kertoa heti, kun puska kukkii! Huumaavaa tuoksua ei valitettavasti pysty virtuaalisesti välittämään.

Musti kiittää kaikesta huomiosta edellisen postauksen kommenteissa ja sanoo, että mainio kelposää on nytkin. Niin kelpo, että meistä kukaan ei oikein viihdy sisällä.
Siispä nyt ulos ja hurmaavaa kevätviikonloppua teillekin!


Keisarinpikarililja – Fritillaria imperialis
Kevätlumipisara – Leucojum vernum
Kääpiötulppaani – Tulipa turkestanica
Pystykiurunkannus – Corydalis solida
Tarhajouluruusu – Helleborus Orientalis-Ryhmä
Torvinarsissi – Narcissus ryhmä 1

24 comments :

 1. Tosiaan, tummaakin tummempi jouluruusu. Tuosta ei ole pitkä matka mustaan. Minkälainen kukka on sisältä? Kaikkinensa ihania siementaimia jokainen.
  Ennen Beth Evansia en edes tiennyt, miten ihana pystykiurunkannus voikaan olla. Kyllä viime keväänä harmitti rankasti, kun peura parturoi suurimman osan ihanuuksistani. Nyt olen ruiskuttanut Trico Gardenia ja se näyttäisi toimivan. Kovin suureen ääneen en vielä uskalla ainetta hehkuttaa, kun suomalaisittain negatiivissävyiset perinnesananparret koputtavat takaraivossa (ylpeys käy lankeemuksen edellä, älä nuolaise ennen kuin tipahtaa tms.).
  Kuvia Dawnin kukinnasta odottelen minäkin. Ota termarillinen teetä mukaan, kun menet heiden viereen yötä viettämään.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tumma jouluruusu ei enää ole noin tumma, kun alkaa kukkia, maasta noustessaan se on lähes musta. Kukat ovat avauduttuaan tumman viininpunaiset, tasaisen väriset sisältä ja ulkona. Hyvä kontrasti kukan kermanvaaleisiin ponsiin!
   Toivottavasti se trico auttaa, minäkin muistin hankkia sitä vastikään, en ole vielä kokeillut. Pitäisi ruiskuttaa sitä kyllä hyvin nopeasti, niin paljon sipulikukkia ja muita ihania on jo niin pitkällä. Kyllä hyvin moni kotimainen sananlasku varoittaa liikaa hehkuttamasta :-D
   Jestas, kun onkin lämmin, vieläkin lähes 16 astetta! Vaikea uskoa, että yöstä tulee kylmä, mutta niin siitä varmasti tulee.

   Delete
  2. Kannattaa ruiskuttaa Trico nyt, jotta se ehtii kuivua kasvien pinnoille ennen sateita. Ostin 1,5 litran pumppupullon, jonka kanssa on helppo kiertää kasvit. Pari kertaa kun pumppaa, saa yhdellä painalluksella suihkutettua laajan alueen.
   Eilen oli ihan mielettömän hieno ja lämmin päivä. Tänään on luvassa samanlaista. Yöllä saattoi olla hivenen pakkasta.

   Delete
  3. Kiitos kannustuksesta, olet oikeassa - ei se paketti eteisen kaapissa estää peuratuhoja.
   Ihan mahtikelit, täytyy ihan nipistää itseään! Viikko sitten hytistiin pohjoispuhurissa. Täälläkin käy mittari yöllä lähes pakkasella, sekä viime että toissayön alin oli 0,5 astetta.

   Delete
 2. Oi, oispa meilläkin joku kerta edes yksi jouluruusun siementaimi. Hienoja siementaimia siellä onkin syntynyt. Toivottavasti kevätlumipisara elpyy.

  Eka narsissi ja eka tulppaani. 💛 Taas juhlan paikka.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Toivottavasti niitä siementaimia sinnekin tulee! Pieniä sirkkalehtiä täällä näkyy useinkin, mutta kaikki niistä eivät selviä kukintakokoon. Tässä on mennyt lähemmäs kymmenen vuotta, että alkaa olla useampia kukkivia siementaimia.
   On juhlan paikka, olet oikeassa! Ja nyt illalla huomasin, että ensimmäinen 'Jetfire' -narsissi avaa kukkaansa, tänään tuo ensimmäinen 'Elka' jo avautui. Oli tosi lämmintä!

   Delete
 3. Heti piti klikata kuin luin otsikon :D Mutta onneksi peurat eivät olleetkaan liikkeellä mikä ensimmäisenä tuli mieleen.

  ReplyDelete
  Replies
  1. No niin, silleen ne otsikot muotoillaan, että mahdollisimman moni niihin tarttuisi ;-)

   Delete
 4. Kylläpä teillä on jo niin kevät pitkällä ja kauniita kukkia kukassa. Näin mahtavalla säällä kelpaa Sailan touhuta puutarhassa, Mustin myyrästää ja Ransun nauttia lepotuolissaan kevätauringon lämpimimmistä säteistä! <3:-D;-)

  T :Musti-fani

  ReplyDelete
  Replies
  1. Nyt on meillä kaikilla ihanaa, toden totta! Ransullakaan ei ole vielä liian kuuma, kuten usein kesällä. Musti näkyy tähystävän vakiopaikallaan vastapäisen kallion laella, sieltä näkee puoli kylää. Kävi äsken katsomassa, jos tarjoaisin lisää naudan sydäntä.

   Delete
 5. Nyt ei voi viihtyä sisätiloissa hetkeäkään. Minusta tuo haalea on kaunis mutta tiedän, se on täysin makuasia. Tuollaista noin tummaa kun sinulla on, en ole edes koskaan nähnyt.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Makuasioita, todellakin. Tarhajouluruusuilla on kuulemma taipumusta muodostaa eniten hailakkaa jälkikasvua, jolloin vähitellen (toki aika pitkän ajan kuluessa) koko alue muuttuisi niiden valtaamaksi - paras toimia nyt. Siirsin tuon saniaistarhan lähelle, siellä ei ole vielä yhtään jouluruusua, ja hailakkakin tyyppi mahdollisine jälkikasvuineen oli sinne tervetullut. Toivottavasti viihtyy.

   Delete
 6. Haalea jouluruusu kelpaisi minulle, koska en vielä omista ainoatakaan - mutta ymmärrän, että siirto voi olla järkevä juttu, ettei tämä väri vaikuta jälkeläisten sävyihin jatkossa. Tuo tumma jouluruusu on oikea kaunotar.
  Narsissit jo aloittamassa, oh sentään.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Illalla huomasin myös ensimmäisen 'Jetfire' -narsissin aloittavan kukan avaamista! Nyt tapahtuu vauhdikkaasti, on niin lämmin.
   Kyllä tietysti mikä tahansa jouluruusu on ihana!

   Delete
 7. Eikö se sitten ole iso uutinen, että Rivendell alkaa kuivua?! En tiennyt, että se on edes mahdollista ;O
  Onko siellä punkkeja kovasti? Onko kissoissa ollut ja laitatko monta kertaa kesän aikana ehkä punkkiainetta? Täällä ei vielä ole näkynyt. Tosin eihän niitä näy, ennen kuin tarttuvat ;) Minullakin oli kerran yhtäaikaa mahassa ja selässä sienireisun jäljiltä.
  Onneksi kaikki jouluruusut saavat kukkia! Aikamoista laatuvalvontaa, jos toiset jäävät ja toiset joutuvat lähtemään.

  ReplyDelete
  Replies
  1. No se on kyllä todella omituista, että Rivendell alkaa kuivua, ehkä syynä ilmastonmuutos...? Minun Rivendell-jokeni nyt on vain onneton ojapahanen, mutta kun siitä ylärinteeseen alkaa Rivendell, niin keksin, että tuo on se joki sitten. Täytyy vain kuvitella ne kuohut ;-)
   Eka punkki löytyi Mustista noin kuukausi sitten, joten eka satsi punkkilitkua on jo laitettu poikien niskaan. Se ei välttämättä ole kovin terveellistä, jos sitä jatkuvasti laitetaan, niinpä olen yrittänyt laittaa sitä vain kolmisen kertaa kesässä.
   Yöks, sekä mahassa että selässä samaan aikaan, inhaa! Yhden veneretken jälkeen, kun kävimme pikku saarilla etsimässä seljakämmeköitä, löysin itsestäni 16 punkkia, osa oli minipieniä. Aika ikävä saldo, etenkin, kun seljakämmeköitä ei löytynyt, peurat syövät ne :-(
   Täällä harrastetaan tiukkaa kontrollia :-D

   Delete
 8. Onneksi uutinen oli vain lööppi ja taimet kertakaikkiaan suloisia :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kyllä, lööpeistä ei kannata huolestua ;-)

   Delete
 9. Minä kun en saa keisarinpikarililjoja oikein kukkimaan edes ensimmäisenä vuonna. No onneksi niiden versot kuitenkin kasvavat ja tuoksauttelevat kevättä😊

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ei niistä minullakaan kaikki kuki. Keltainen ei ole kukkinut ties kuinka moneen vuoteen. Yksi hailean oranssi, jonka tilasin jo muutama vuosi sitten, ei edelleenkään tehnyt ensimmäisiä kukkiaan. Kaadoin sen tyvelle tänään kissanhiekat pissoineen, siinä sulle lannoitusta, tuumin.

   Delete
 10. Tuo ensimmäisen kuvan jouluruusu on minusta todella suloisen värinen, mutta ehkä tuo toisen kuvan yksilö ei siitä kauneimmasta päästä tosiaan ole... Nuo tumman viininpunaiset sen sijaan ovat hurmaavia. Ja 'Beth Evansit' ja heiden nuput <3

  ReplyDelete
  Replies
  1. Samaa mieltä väreistä. Eilen otin kuvat kukkien sisältäkin, tuo ruusunpunainen on yhtä viehko sisältä, mutta epämääräinen viherpunerva on pelkkä tasavihreä sisältä. Onhan toki kaikissa jouluruusuissa viehätystä.
   Nyt on kaikkea ihanaa seurattavaa! Täytyypä lähteä tekemään aamukierros. Aurinkoista päivää sinnekin!

   Delete
 11. Ihania jouluruusuja ihan jokaikinen, oli färi sitte mikä tahansa. Ihanasti sullon nuata punaasia ja siämentääväkki viälä. Mullon vaan muutama pysyny hengis, vaikka niitä oon monen monta istuttanu. Valakooset rulaa. Ihku Betti! Mullaki alootteloo kukintaa. Kerkiää ennen kylymää kautta.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kunpa ne sinnekin asettuisivat tekemään runsaasti taimia!
   Kiitos vain Betin lempinimestä :-) Se on niin kaunis.

   Delete

Kaunis kiitos kommentista!