Tuesday, 6 April 2021

Kurjenmiekkakentät

 Taas on keväisten kurjenmiekkojen katsauksen aika. Tai keväisten ja keväisten...

Ensimmäisinä avautui 'Katherine's Gold', joista on tosi vaikea saada yhteiskuvaa. Tässä yritys ruusupuskan läpi.

Saman ruusupuskan juurella avautui kukka paikkaan, josta on noussut pelkät lehdet niin monta vuotta, että en enää yhtään muista, mitä tähän aikanaan pistin. Ehkä jonkun ruukussa kevätpuolella ostetun... sanotaan nyt vaikka, että tämä on kevätkurjenmiekka. Ei se ainakaan paljon mönkään mene. Pitäisi käydä läpi puutarhapäiväkirja melko monelta vuodelta!

Sitten Katherine's Goldien seuraksi avautui myös Clairetteä. Se on kevätkurjenmiekkaristeymä, kun Katherinen perimässä on jo muita lajeja. Isoin ero näkyy lehdissä, huomaatko? Kevätkurjenmiekalla on nuo suipot lehdet, jotka nousevat maasta jo vähän ennen kukkanuppua. 'Katherine's Gold', samoin kuin 'Katharine Hodgkin', työntää paksun kukkanupun maasta ja kukkii lähes lehdettä.

Ihana 'Clairette' on kirkas kuin sinitaivas, johon kuvittelen nimen viittaavan. 
Kukkapenkissä on muuten vanhaa raakavillaa ja tyhjensin siihen vastikään myös kissanhiekkavadin, jos joku ihmettelee maankateaineksia.

Myös 'Katherine's Gold' hivelee verkkokalvoja. 

Joko kyllästyttää? Toivottavasti ei, sillä kuvia tulee ja tulee.

Viereisessä kukkapenkissä on lumikurjenmiekkoja. Niiden sekaan nousi ja nousee yhä lisää Katharine Hodgkineja, joita ehdin jo kaivata – ne vain eivät olleet yhtä aikaisia kuin lumikurjenmiekat!

Kun istahdan muotopuutarhan penkille, näen lähinnä oikealla olevassa penkissä tähtisahrameita, taaempana kurjenmiekkojen sinisen kimaran.

Kurjenmiekat houkuttelevat pörriäisiä. Huomasin oikein paksun kimalaisen lumikurjenmiekalla, koikkelehdin äkkiä sisään hakemaan kameraa, mutta ennen kuin ehdin takaisin, tyypperöinen oli ottanut hatkat. Harmi, sillä sen keltainen raita mätsäsi täydellisesti kurjenmiekan keltairaitaan.
Tässä sitten kukkakärpäskuva, ihania ja tärkeitä nekin ovat.

Tällainenkin yksityiskohta samasta penkistä: loistomyrkkylilja pukkaa oikein runsaasti lehtiä. Toivottavasti tämä tietää runsasta kukintaa syksyllä!

Aah, mikä päivä! Se oli toissapäivänä se.

Eilen iltapäivällä alkoi sadella lunta. Heti pihalle kuvaamaan, loistokuvauskohde: kevätkukkia lumisateessa!

No joo, pitää varoa mitä toivoo.


Lumisateen jälkeen oli hieman epätodellinen tunnelma. Maahan lumi ei ollut juurikaan kertynyt, puiden oksille kyllä. Se näytti keinolumelta etenkin havupuiden oksilla.

Keittiön ikkunasta näkyy muotopuutarha yläviistosta, kurjenmiekkatilanteen voi tarkistaa vaikka aamukahvin äärestä. Lähimmän penkin vaaleat pisteet ovat persiansinililjaa.

Pitihän kurjenmiekat mennä vielä kerran kuvaamaan.

Lumikurjenmiekat ja Hodgkinit.

Tänä aamuna sitten!

Uudet lumikuvat kurjenmiekoista tulille. Yleensä keltainen läikkä lumessa tietää pissaa.

Mutta nämä ovat kyllä Katherine's Goldeja!

Goldit ja Clairettet ihmeellisen hötön alla, joka edelleen näyttää keinolumelta. Ehkä tämä oli jonkun jättiläisen vitsi?

Olen tosi iloinen siitä, että syksyllä istuttamani violetinharmaalehtinen salvia 'Purpurascens' on talvehtinut hyvin, sen päällä oli repaleinen lampaantalja talven yli.

Päivän mittaan lumi suli ja kukkavarret nousivat pystyyn. Tämä on minusta yksi keväisten kurjenmiekkojen ihmeistä: kukat ovat kookkaita, eksoottisen näköisiä ja silti kestävät lähes mitä vain! Luulisi edes auringon ja sulavien lumiklönttien yhdessä vioittavan terälehtiä, mutta edes siitä ei jää jälkiä.

Ihmeelliset, ihanat kurjenmiekat!
Vielä on nupulla kevätkurjenmiekka 'Halkis' ja risteymälajike 'Painted Lady', olen toistaiseksi löytänyt kummastakin vain yhden kukkanupun. Toivotaan, että niitä tulee lisää.
Ja toivottavasti teiltäkin suli tämä järkytyslumi pois!


Kevätkurjenmiekka – Iris reticulata
Loistomyrkkylilja – Colchicum speciosum
Lumikurjenmiekka – Iris histrioides
Persiansinililja – Scilla mischtschenkoana
Salvia – Salvia officinalis
Tähtisahrami – Crocus tommasinianus

32 comments :

 1. Kauniita kuvia tulee kevätkukista ja lumesta. Meillä oli hyvin maltillinen määrä lunta ja suli nopeaati pois.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Se on tärkeintä, että suli pian pois!

   Delete
 2. Miten ihania nuo "Katariinan kullat". Haluan niitä myös kun ovat selvästi kevään aikaisempia ja niin kauniita; mahtaako löytyä ihan mistä tahansa vai onko harvinaisempia?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ne ovat jostain isommasta ja hyvävalikoimaisesta puutarhamyymälästä, joko Turusta tai pääkaupunkiseudulta, nyt en tarkasti muista. Hyvällä tuurilla niitä siis löytää. Kannattaa ehkä kokeilla Korpikangasta yms. verkkokauppoja.

   Delete
 3. Tämä lumi on inhottavaa ja ärsyttävää, mutta ihanat kuvat olen saanut kujenmiekoista lumessa

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ei kyllä enää lunta nyt kaipaisi! Meiltä lumi suli jo niin monta viikkoa sitten, että tämä oli hassu sääoikku.

   Delete
 4. Hienosti kultaiset kukat hehkuivat lumen läpi, mainio kuva.
  Kevät on oikukas, MOT.

  ReplyDelete
 5. Eilen kuvasin ihan samaa! Aamulla lumen peittämiä kurjenmiekkoja ja iltapäivällä taas auringossa paistattelevia. Sinulla ilmeisesti nuo ovat monivuotisia. Itselläni melkein katoavat järjestään ensimmäisen vuoden jälkeen. Ehkä tuo kivikkokasvipenkki on niille liian kuiva? Vaikka olen kyllä luullut, että pitäisivät kuumasta kesällä.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Luulisi tosiaan kuivan olevan niiden mieleen, eikä talvellakaan saa olla märkää. Riippuu lajista, varmimpia tuntuvat olevan nuo risteymät Katharine ja Katherine. Lumikurjenmiekka vaikuttaa toistaiseksi lupaavalta, kevätkurjenmiekat vaihtelevasti - useimmiten taantuvat. Jääkurjenmiekalle saa toivottaa hyvästit jo lähes istuttaessa, samoin joidenkin muiden ronkelimpien lajien laita.

   Delete
 6. Iki-ihania kevätkurjenmiekkoja, oih! Näitä pitää kyllä pyrkiä lisäämään.

  ReplyDelete
 7. Syövätkö jänöt, kanit tai kauriit näitä kurjenmiekkoja vai saavatko olla rauhassa? En ole itse koskaan kokeillut näitä, mutta kun krookuksista olen jo luopunut, ne kun menevät aina parempiin suihin, niin olisi mukava keksiä muita aikaisia kukkijoita tilalle.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kyllä niitäkin syödään, mutta ei ihan niin paljon kuin tulppaaneja ja krookuksia, tosin jälkimmäisiä ei meillä niin kovin, kun ne ovat liian matalia peuroille. Meillä ei ole liikaa jäniksiä (eikä rusakoita lainkaan). Ainoa pomminvarma on narsissit, ja keisarinpikarililja.

   Delete
 8. Vau, miten upeilta Katharine´s Goldit näyttävät lumen keskellä. Hienojahan ne ovat muutenkin, mutta lumen keskellä loistaessaan todellakin kuin kultaa.
  Kerropa muistaessasi, mikä tuo sininen kurjenmiekka on. Istutin mix-pussin, josta tuli samaa sinistä. Autuas olo-blogin Cherin postauksessa oli aivan ihastuttava sinisten kurjenmiekkojen ryhmä, joka sekin pitää laittaa korvan taakse syksyä varten. Samoin nämä sinun Goldisi houkuttelevat järjestämään omaan pihaan yhtä kultaista katsottavaa.
  Olkoon lumi oikeaa tai väärää, mutta ajankohta sille täysin väärä. Tämän talven lumiannos on jo saatu, hyvästit siis lumelle.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Voi olla vaikea selvittää, mutta yritän. Kerran ostin Ranskasta kevätiiris-sekoituspussin ja tuo voi olla perua siitäkin. Joskus ostin ruukullisen ihanan väristä Paulinea, mutta se olisi purppurainen. Koska vuosien ajan näin vain lehtiä, olin jo ehtinyt kuvitella istuttaneeni tuohon jääkurjenmiekkaa. Se tekee toisessa paikassa joka vuosi pari lehteä, ei kuki ikinä. Ilmoittelen, jos löydän tietoa... luulen kyllä tuon olevan ihan peruslajinen kevätkurjenmiekka Iris reticulata. Voi olla myös lajike Harmony, se olisi tuollainen tumma.
   Toivottavasti nyt ei nähdä lunta kuin vasta jouluna!

   Delete
 9. Täällä näytti aamulla samalta. Nilkkoja myöten piti kahlata hangessa ja portailta lapioida katolta tulleet lumet. Moitin aikalailla, eikä tilanne näytä paranevan ollenkaan... Tämä talvi se ei helpolla luovuta!

  Sain sentään lopultakin postista siemeniä. Kaksi ja puoli viikkoa niillä meni, mutta sainpas! Nyt kiireesti esikasvatuksia perustamaan!

  Toisekseen nythän tässä on vielä sekin miettimättä, että minne tällä tontilla kurjenmiekkakentät tulevat. Hmm.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Yöks kahlaukselle. Mutta jee siemenille! Ainakin ehdit hyvin suunnitella viljelykset ennen kuin pääsee kaivamaan.
   Teillä täytyy kyllä olla kurjenmiekkakentät! Tosin muistaakseni se on Tolkieneissa kosteaa joenvarren aluetta ja kurjenmiekat näin ollen keltakurjenmiekkoja, ei näitä sipulista kasvatettavia... Ehkä kurjenmiekkakentät voi toteuttaa myös siperiankurjenmiekoilla?

   Delete
  2. Juu, Tolkienin Kurjenmiekkakentät olivat Anduinin rannoilla. Haittaakohan, jos laittaisin vähän kurjenmiekkaa tuohon ojan reunalle, vaikka se ei kyllä varsinaisesti ole meidän puolella, vaan kaupungin ryteikköä? Se kun olisi märkä paikka ja siinä olisi "joki" :-D

   Siperiankurjenmiekka vaikuttaa tosin hyvin sallivalta. Hmm.

   Ja sitä paitsi tämä riivattu siperia ei mene ohi ollenkaan, nytkin sataa iiisoja räntämöllejä taivaan täydeltä. Marras- joulukuussa lumen kertyminen kävisi, mutta nyt se vain ja ainoastaan tympäisee.

   Delete
  3. Minusta voisit ilman muuta kaunistaa kaupungin ryteikköä, etenkin, kun keltakurjenmiekka on luonnonkasvi eikä mikään vieraslaji! Kannattaa myös istuttaa siperiankurjenmiekkaa, vaikka sitten teidän tontin puolelle. Siinähän sitten on kurjenmiekkakentän alkua jo. Ja se joki :-D
   Voi ääh, toivottavasti jääkausi joskus loppuu! Nyt ei tosiaan yhtää jaksaisi lumia katsella.

   Delete
 10. Oi joi miten ihanat, tuo keltainenkin. Ja tuo lumikuva missä on turkoosi tuoli. Jotenkin kuin sadusta ja kaunis mutta ei nyt ihan sovellu huhtikuulle enää. Saisi lumi ja koleus riittää jo.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Se olisi ihana kuva jouluun, paitsi että jouluna ei ikinä ole tuollanen ihana valo ja aurinko! Yh, se jatkuva hämäryys, puistattaa. Suoraan sanottuna sitä ei tee mieli ajatella ollenkaan.
   Toivon, että lumi teiltä häipyy, mutta ei saisi tulla kovin kuumakaan, jotta kevätkukat ei menisi hujauksessa ohi.

   Delete
 11. Valtava määrä kukkia jo tähän aikaan! Ja elegantti keltainen "läikkä" lumessa 😊

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kyllä on! Mutta meiltä hävisi lumet aikaisin, se selittää kukkien määrän. Huhtikuussa täällä toisaalta aina on, ja kohtahan aletaan olla jo huhtikuun puolivälissä!

   Delete
 12. Kyllä hivelöö verkkokalavoja tiälläkin kahellessa tuota siun kukkaloistoa. Kauniita ovat! Kevätkurjenmiekkoihin miunkin pitäs perehtyy syksyllä.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Nämä kurjenmiekat ovat ihmeen näyttäviä ollakseen näin aikaisia. Ja iso kukka lyhyessä varressa. Niistä saa kivasti väriä, suosittelen istuttamista, kannattaa kokeilla pussi tai pari ainakin!

   Delete
 13. Ihanaa kukkaloistoa! Ja olkoot lumi kuinka inhottavaa tahansa kevätkukkien päälle sataessaan, niin yhdistelmästä saa kuitenkin aivan upeita kuvia. Meillekin riitti lunta. Sitä satoi puolitoista vuorokautta melkein putkeen ja maahankin jäi viitisentoista senttiä, vaikka alkuun osa suli samantien pois. Nyt on sitten pakkasen puolella, joten menee taas pitkään ennen kuin sulaminen jatkuu. Onneksi eilisen aikana ehti edes pihatie ja isoimmat kivennurkat paljastua lumesta, niin alkavat pian kerätä auringon lämpöä itseensä. Aurinkoista alkavaa viikonloppua!

  ReplyDelete
  Replies
  1. No voi ei, miten paljon uutta lunta, kun vanhaakin oli vielä riittämiin! Ja pakkastakin. Tsemppiä! Ja sitä aurinkoa sinnekin viikonloppuun! Täällä onkin ollut melkoinem myräkkä tänään.

   Delete
 14. Ihania, ihania, ihania, lumella tai iliman. Täälä tänään lumella. Eivät kyllä viälä kuki, mutta noussehet kuitenki.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ihania torellaki ovat! Täälläkin tuli vähän räntää päivän aluksi. Toivottavasti nämä lumet nyt loppuvat ja pääset näkemään niitä kukkia.

   Delete
 15. Nämä ovat uskomattoman upeita kevään kukkijoita! Kevätkukat tuntuvat kestävän melkein mitä vain, ja hyvä niin, kun säät ovat mitä ovat...Meilläkin ensimmäiset tummanlilat ovat avautuneet.

  ReplyDelete
  Replies
  1. On oikea ihme, mitä kaikkea ne kestävät. Ihanaa, että sielläkin kukkii!

   Delete

Kaunis kiitos kommentista!