Friday, 30 April 2021

Kaartuvia varsia ja hyasintintuoksua

 Viime yöt on ollut kylmää: –4 astetta ja vähän ylikin. Olen kiinnostuneena seurannut isojen pikarililjojen liikkeitä.

Fritillaria raddeana näkyy keittiön ikkunaan, se on ollut aamuisin aivan kaksinkerroin.

Iltapäivällä se on kuitenkin jo suoristunut. Sitä on täytynyt käydä vähän auttamassa, sillä kukinto juuttui karviaispensaan oksien alle.

Jonkin aikaa se oli kallellaan. Hauskasti ne olivat kallellaan samaan suuntaan Mustin kanssa.

Hyasintit ovat aloittaneet. Näitä purppuraisia kasvaa Fritillaria raddeanan kanssa samassa penkissä, lajike on joko 'Amethyst' tai 'Purple Sensation', molempia tässä on. Voimakkaan siniset atsurihelmililjat tuovat lisää jalokiviväriä penkkiin.

Purppura ja kellanvihreä ovat täydelliset korostusvärit toisilleen!
Tykkään todella paljon tästä väriyhdistelmästä yhdistettynä helmililjan sineen. Kullakin värillä on vahva luonne ja silti ne täydentävät toisiaan.

Lehteen puhkeava karviainen on pikarililjan kanssa samisvärinen, mutta sekin on kiva.

Mitäs tuolta nousee! Hyvät hyssykät, ekaa kertaa ikinä löydän kahden talven yli talvehtineen persianpikarililjan! Nämä näivettyivät kuivuuteen viime keväänä eivätkä edes kukkineet. Ehkä siinä onkin elinvoiman salaisuus. Nyt on niin kuivaa, että on hyvin mahdollista, että se näivettyy tänäkin vuonna ennen kuin ehtii kukkia.

Onneksi pikkuruinen valkokukkainen 'Xit' -narsissi viihtyy ja on aiemminkin kukkinut. Nyt siinä on kaksi kukkavartta. Kukkaset ovat sirot ja somat, tässä on villinarsissin sulokkuutta. Se onkin luonnonlajin N. rupicola subsp. watieri jälkeläinen. 
Nämä helmililjat ovat atsurihelmililjaa.

Samasta penkistä nousee myös vaaleansinistä helmililjaa, en ihan nyt muista, olenko istuttanut tähänkin suloista 'Valerie Finnis' -tummahelmililjan lajiketta. Koska olen myös ostanut ruukussa kukkivia vaaleansinisiä helmililjoja joinakin keväinä, luulen, että nämä voivat olla sitä.

Nyt alan muutenkin mennä helmililjoissa aivan sekaisin, sillä näitä nousee joka muotopuutarhan penkistä ja eri värisinä. Tähän penkkiin olen (ehkä) istuttanut vain vaaleansinistä Valerie Finnisiä, mutta tämä lienee siementaimi, josta on tullut tavallisen värinen.

Entä mikäs tuolla sitten luuraa, 'Top Hit' -hyasinttien takana? Ettei vain olisi vaaleanpunainen helmililja 'Pink Sunrise'? Niitä istutin kylläkin viereiseen penkkiin ajat sitten, mutta ne ovat joutuneet harmaamintun jyräämiksi jo vuosia sitten. Tai sitten tuo on joku valkoinen lajike, joka vain näyttää hieman pinkiltä. Mutta mielestäni olen istuttanut valkoisia viereiseen penkkiin, en tähän. Niin, olenhan voinut myös siirtää jonkun vaaleanpunaisista tähän pois sen mintun jaloista. 

Ehkä vain luovutan ja nautin erilaisista kukkasista, joita helmililjat tarjoavat. Viereisessä penkissä kukkii sentään sinne istutettu kaksivärinen 'Ocean Magic' -persianhelmililja, vaikka on sinnekin pesiytynyt kokosinisiä.

Seuraavassa penkissä on kaikkein eniten helmililjoja; tähän istutin ruukullisen tavallista tummahelmililjaa jo lähemmäs kymmenen vuotta sitten.

Aamuisin on saanut jänniä kuurakuvia, onneksi pakkanen ei näytä lannistaneen tulppaanien ja aikaisten laukkojen nuppuja.

Valkovuokko 'Virescens' kukkii täyttä häkää ja on levinnyt tosi ihanasti mättääksi erittäin hitaan alun jälkeen – tätäkin olen kasvatellut kymmenisen vuotta.

Hyasintit 'Delft Blue' ja 'Top Hit' vierekkäin. En ole pariin vuoteen istuttanut yhtään uutta hyasinttia, kun nämä vanhat kukkivat niin luotettavasti. Voisihan noita laittaa syksyllä lisää, sillä lämpimänä päivänä on ihanaa istua muotopuutarhan penkillä nuuskuttelemassa hyasintintuoksua ja ihailemassa näiden vahvan värisiä, näkyviä kukintoja. Ei haittaisi, vaikka niitä kukkisi kukkapenkkien täydeltä.

'Apricot Passion' ei ole kovin aprikoosi, vaan hempeän pinksu, mutta ihana joka tapauksessa. Ja aikainen, avautui ensimmäisenä, mutta se kasvaakin lähellä talon lämmittävää eteläseinää.
Edessä kukkii vielä persiansinililja, ne alkavat olla viimeisillään.

Me kaikki toivotamme iloista vappua – muista myös rentoilu – ja Musti tähdentää, että kannattaa pysyä turvallisesti kotona!


Atsurihelmililja – Muscari azureum
Hyasintti – Hyacinthus orientalis
Karviainen – Ribes uva-crispa
Persianhelmililja – Muscari aucheri
Persianpikarililja – Fritillaria persica
Persiansinililja – Scilla mischtschenkoana
Tummahelmililja – Muscari armeniacum
Valkovuokko – Anemone nemorosa

28 comments :

 1. Olipa mukavia keväisiä kukkakuulumisia! Nuo hyasintit ovat viehättävää. Rentoa vappua!

  ReplyDelete
 2. Mulla näyttäävät keisarinpikarililijat saman näköösiltä joka aamu. Kummasti ne siitä päivänmittahan nousoovat. Hyvin sulla sintit kukkiivat. Mullaki näkyy muutama nuppu, mutten yhtää muista istutinko uusia syksyllä. Hyvää vappua!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ai niin, sinulla on meneillään niiden pakkasensietokokeilu ;-) Täällä on ollut alimmillaan -4,4, sen ne ainakin ovat sietäneet loistavasti.

   Delete
 3. Mukavia kukkakuvia, toivottavasti yöpakkaset ei vahinkoo aiheuta. Hyvää vappua!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Toivottavasti ei, ehkä yöpakkaset alkavat vähitellen laskea. Viime yönä ainakin oli jo vähän vähemmän pakkasta.
   Kiitos, hyvää vappua sinullekin!

   Delete
 4. Kauhistuin kun näin vihdoinkin kukkivan keisarinpikarililjan kyyryssä pakkasyön jälkeen, mutta päivällä se tosiaan suoristi selkänsä. Kasveilla on ihmeellisiä selviytymiskykyjä. Sinulla on hieno värikimara hyasintteja, ne ovat ihastuttavia kevätkukkijoita. Hauskaa Vappua pojille ja emännälle!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ihmetyttää, kun niissä on niin paksu ja mehevän näköinen varsi, ei luulisi sen pakkasta sietävän. Etenkin, kun varsi joutuu tekemään tuota köyryyn ja ylös -liikettä joka vuorokausi. Viime yönä pakkasta oli enää noin –3 ja siitä ne eivät menneet kaarelle. Ehkä ne olivat myös siedättyneet.
   Kiitos, hauskaa vappujuhlintaa myös sinulle ja pehtoorille!

   Delete
 5. Yllättävän hyvin tuntuvat kasvit kestävän yöpakkasta. Täälläkin on ollut muutama aste joka yö. Mietin jo että viitsinkö edes kylvää nyt viikonloppuna kurkkuja ja kesäkurpitsoja jos niitä ei saa 3-4 viikon päästä vielä ulos.
  Ihanat helmililjat, niitä odottelen innoissani, vaaleanpunaista jo löysin heränneenä, sitä odotan ja samoin noita liukuvärjättyjä. Hyasintit ovat hauskoja kun koskaan ei tiedä minkä näköisenä kukkivat, onko kuin harakanpesä vai kaunis tasainen kukinta.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kylmä kausi tuntuu nyt jysähtäneen tänne, saa nähdä, koska yöt meinaavat lämmetä.
   Toivottavasti helmililjasi löytyvät ja kukkivat pian! Osa niistä on täälläkin ihan alkuvaiheessa, osassa ei versojakaan oikein näy, toivottavasti ovat hengissä. Istuttelin toissa syksynä monia uusia lajeja ja lajikkeita. Helmililjat ovat sellaisia, että ne ovat varkain soluttautuneet sydämeeni. Niitä on myös sen verran, että voi jo vähän keräilläkin.
   Hyvin sanot hyasintin kukista. Tuo penkki, jossa on kahta erilaista purppuraista, havainnollistaa niiden erilaiset kukkimistavat hyvin. Muistaakseni Purple Sensation on se, joka on harvakukkainen harakanpesä, oli siihen suuntaan jo ekana kukkimiskeväänään, ja Amethyst puolestaan kiinteämpi ja tanakampi kukkapamppu.

   Delete
 6. Ihmeen hyvin kasvit on pärjänneet yöpakkasista huolimatta. Kaunis väri pikarililjassa.
  Hauskaa vappua!

  ReplyDelete
 7. Voi että siellä näyttää jo vihreältä! Täällä itärajalla paistaa vuoroin aurinko, ja samassa hetkessä pyryttää niin, että maa on valkoisena.

  Luin vasta nyt Mustin seikkailusta. Onpa kultapienellä ollut kurja yö. Mutta pojat on poikia, meidän Jallu on myös viettänyt vuorokauden supinloukussa vesisateessa, omalla takapihalla. Tosin siellä ovat vuoroin vierailleet myös kanat, kukko, omat koirat ja naapurin koira...

  Onneksi oppivat kerrasta ;)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Täällä ei ole lunta tullut enää viikkoihin niin, että maahan jäisi. Mutta jonkin olomuodon vettä kyllä saisi tulla ja paljon! Viime viikonlopulle luvatut sateet olivat niin heppoisia, että vain kasvien lehdet kastuivat.
   Onneksi Musti löytyi ja toivon, että vajaa vuorokausi juomatta ei aiheuttanut sille vaurioita. Se kumminkin juo normaalisti melko paljon, 2-3 dl vuorokaudessa, vaikka munuaisarvot ovatkin hyvät. Toivottavasti se ei enää mene minkään loukun lähellekään.

   Delete
 8. Hauskaa vappua teillekin! Kotona pysyminen on ylipäätään varminta kaikkina aikoina. Meidän mielestämme.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kyllä kotona on paras ja ihaninta on, jos kotoa ei tarvitse poistua mihinkään. Ransu rönhöttää parhaillaankin sängyssä :-D

   Delete
 9. Ihanat vappukukat ja vielä ihanammat kullannuput makoilemassa! <3<3<3

  Rentoa Vappua ihan Kaikille!

  T: Musti-fani

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos, samaa teille! Täällä Musti on juhlinut vappua mm. tuomalla puolikkaan myyrän mammalle :-D

   Delete
  2. Puolikkaan myyrän! Ensin söi itse ja mammalle säästettiin loput. Kaunis ajatus, varmaan kokonainenkin olisi maistunut.

   Delete
  3. Musti on sellainen huomaavainen kaveri. Kokonaisesta olisi voinut leipoa piirakan ;-)

   Delete
 10. Mukava kuulla että hyasintit voivat olla luotettavia. Viime vuonna ekaa kertaa kukkineista hyasinteista ei näy merkkiäkään. Onneksi viime syksynä istuttamani ovat hyvin terhakkaina tulossa, mutta ne eivät vielä kuki. Täytyy laittaa syksyllä lisää... Luin vasta äsken Mustin kalteritarinan (kommentoin sitä aiemmin instassa), kylmät väreet menee, mutta onneksi päättyi hyvin.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hyasintit ovat, kunhan paikka on paahteinen ja kesällä kuiva. Siirsin juuri tänään pari puolivarjossa asustavaa, joista enää toinen kukki. Muutama on hävinnyt, kun paikka oli varmaan liian varjoisa.
   Mustin loukkuun jääminen oli aivan kamalaa, onneksi Musti on nyt täällä yhä elävänä keskuudessamme.

   Delete
 11. Piti ihan selata pariin kertaan kuvat ja teksti läpi. Söpöjä helmililjoja ja hyasintteja. Näin ne kevätkukat vaan lisääntyvät koko ajan, vaikka öisin onkin hurjan kylmää. Meillä oli ollut viime yönä peräti -6,9 astetta! Onneksi nyt näyttäisi tulevan lämpimämpää.
  Ihmeen sitkeä on tuo Fritillaria raddeana. Minun keisarinpikarililjassani on ollut kahdesti kukkanuput ja kummallakin kerralla vain parin asteen pakkanen on tuhonnut ne täysin. Nyt se taas nousee tuolta, mutta tuskin edes yrittää kukkia. Jos tuo raddeana kestää noin hyvin kylmää, niin sehän olisi mainio lisä kevätpuutarhaan. Nätin värinenkin.
  Pojilla on hyvä tyyli viettää viikonloppua :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. No jopas! Täällä on viime yön alin jäänyt mittariin -4,8 ja silti jo kukassa oleva keisarinpikarililja 'Vivaldi', joka oli aamulla puolestaan aivan maahan taipuneena, on jo noussut lähes pystyyn. Tällä kertaa tuulen suunta oli niin, että siihen osui kylmin viima. Mikähän tuohon paleltumiseen sitten vaikuttaa, olisiko pakkasen kesto. Jos meillä ei ole ollut niin pitkään pakkasta kuin siellä teillä. Mutta kyllä joinakin öinä on jo puoliltaöin ollut miinuksen puolella tässä viime vuorokausina. Erikoisia eroja!
   F. raddeana on ihan huippu ja on mahdollista, että se on sitkeämpi, vaikka toisaalta ihan samalla tavalla käyttäytyvät keisaritkin täällä, eivät ole paleltuneet tuohon viime yönkään pakkaseen.
   Rentoa viikonloppua sinne Karolle myös!

   Delete
 12. Oi vau, narsisseja. En ole tiennyt, että niitä voi Suomessa kasvattaa ulkona. No, minäpä en paljoa kukista tiedäkään, heh.

  Voi Musti, sydän sykkyrällä luin edellistä postaustasi. Onneksi löysit sen ja se pääsi parantelemaan henkisiä haavojaan ja nestehukkaa kodin lämpöön! Ilmeisesti se toipui hyvin. Se muistanee loukon paikan eikä haksahda siihen uudelleen?

  Nyt on ollut kyllä kylmiä öitä. Sen on huomannut aamuisin, kun on herännyt viilenneessä mökissä!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Oli aivan kamala kokemus se Mustin loukkuun joutuminen. Toivottavasti ei tullut sisäisiä vaurioita, ulkoisia ei näy. Täytyy toivoa, ettei mikään eläin loukkuun joudu kitumaan.
   Aamuisin on tosiaan viileää. Silloin lämpimällä kaudella laitoin osan pattereista pois päältä eikä niitä hevillä uudestaan päälle pistä, kun kesäkausi alkoi :-D Onneksi on tulisijat, toivottavasti teilläkin.

   Delete
 13. Kevätkukilla on hienot niksinsä. Hyasittien aika alkaa täälläkin kohta. Tuo valkovuokko Virescens on erikoisen näköinen. Vaikea olisi tietämättömän tietää, että tuo on sen kukinto.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Virescensin kukinto taitaa koostua kokonaan niistä vihreistä verho(?)lehdistä, jotka tavallisesti valkoista kukkaa ympäröivät. Tai sitten ne olivat joitakin muita muuntuneita lehtiä. Mutta tosi hauska se on joka tapauksessa ja olen iloinen, että se on alkanut levitä.

   Delete

Kaunis kiitos kommentista!