Sunday, 4 April 2021

Hyvä tulkkuvuosi

 Viime kuukausina on punatulkkuja saanut ihailla tavallista enemmän.

Katselen niitä syksyisin ikkunoista, kun ne mutustelevat vaahteransiemeniä. Tällä talvikaudella ne tekivät ihan samaa kaupunkiasunnon ikkunoiden edessä kasvavissa vaahteroissa. Koska ikkunat ovat latvusten tasalla, kuvaamiseen riitti, että avasi tuuletusikkunan varovasti. 
Näin punatulkkuja lähes joka kerta, kun kävin kaupungissa.

Keväisin punatulkkujen ääni kyllä kuuluu, mutta harvemmin niitä enää näkee, kovin usein ainakaan. Nyt niitä on kuitenkin jo viikkojen ajan käynyt nurmikolla paikoissa, joihin vaahteransiemeniä on pudonnut, esimerkiksi kostealla kevätniityllä.

Koiraita ja naaraita näkyy olevan yhtä paljon. Ehkä nämä ovat jo puolisonsa valinneet, ainakin kaupungissa näin (ja etenkin kuulin) punatulkkukoiraan kailottavan pihan korkeimman koivun latvassa reviiriään jo yli kuukausi sitten.

Siemenet varmaan pysyivät hyvin tallessa lumen alla talven yli, siksi tulkuilla riittää nyt pupellettavaa.

Tästä päästään hyvällä aasinsillalla tarkastamaan ojanvarsipuutarhan tilanne, koska se on ihan kostean kevätniityn vieressä (niitty on tuossa lipputangon ympärillä). 
'S. Arnott' -lumikellot ja italiantalventähdet sieltä loistavat!

Olen aivan hurmaantunut tähän S. Arnott -tyyppiin. Se on siro, korkea ja siitä puuttuu monien muiden korkeiden lumikellojen pienoinen jäykkyys. Kukat ovat alkaneet avautua ja ne ovat somat kuin puistolumikellolla. Suurkiitos tästä sipulit antaneelle ystävälle, jos tätä luet!

Musti kiittää myötätunnosta edellisessä postauksessa mainittua reviirin kaventumista kohtaan ja mainitsee, että on sillä yhä paikkoja, joissa päivystää.


Italiantalventähti – Eranthis hyemalis
Lumikello – Galanthus

24 comments :

 1. Söpöjä!
  meillä pyöri viime kesänä tulppuparikunta pihassa. Ystäväni arveli että ne pesii tuossa meidän räjähtäneessä karseannäköissä "kuusiaidassa".
  Siinä yksi syy olla kaatamatta koko aitaa (pakko lyhentää joskus) vaikkakin se viherrakenataja minussa haluaisi sen poistaa. :D

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kuusiaita voi tosiaan olla loistava pesäpaikka! Vaikea dilemma, eihän sitä halua mukavia asukkaita häätää.

   Delete
 2. Helpottavaa kuulla, että Mustille löytyy sentään saarelta vielä rauhaisia paikkoja olla, saalistaa ja piileskellä!

  Kivoja kuvia tulkuista, ne ovat sympaattisia!

  T: Musti-fani

  ReplyDelete
  Replies
  1. Musti kiittää terveisistä!
   Tulkut ovat tosiaan ihania, välillä kului pitkät ajat, että en nähnyt niitä lähes ollenkaan, kunnes muutin tänne saareen.

   Delete
 3. Ai teillä ne punatulkut ovat! Kun me ollaan naapurin kanssa ihmetelty että missä, kun täällä ei ollut koko talvena yhden yhtä! Hyvä että ovat kuitenkin tallessa.

  ReplyDelete
  Replies
  1. No ne ovat sitten kaikki täällä etelässä! Erikoinen juttu. Mutta tallessa ovat!
   Olisin muuten voinut kirjoittaa tuohon blogitekstiin sellaisenkin tosi tärkeän asian, että pihaa ei saa liian innokkaasti siivota ja haravoida! Kun jotkut pitävät pihansa niin älyttömän siistinä, että nurmelta kaikki "roskat" pois. Ne roskat voivat olla tosi tärkeää ruokaa joillekin. Ja mikä ilo noiden lintujen näkemisestä onkaan, lisäksi.

   Delete
  2. No sitä vaaraa ei meillä ainakaan ole, että piha liian siisti olisi :-D

   Ja sitä paitsi olen lykännyt syksyllä haravoimani lehdet tontin reunoille kuusten juurelle isoiksi kasoiksi. Toivoisin saavani siilin naapuriksi, mutta en tietääkseni ole saanut vielä. Jatkan kyllä yrittämistä, koska viime kesänä pihassa oli yhden kerran siili. Jossain sen ja jälkeläistensä on talvensa vietettävä!

   Delete
  3. En oikeastaan tarkoittanut sitä suoranaisesti sinulle, tuli vain tuossa kommenttia kirjoittaessa mieleen... :-D
   Ihana ajatus tuo lehtikasa ja voihan se olla ollut jonkun toukan tai muun tyypin tärkeä talvehtimiskasa! Ja joku talvi tulee sitten siilikin. Voisihan sille rakentaa ihan kopin, jossakin Suomen luonnonsuojeluliiton sivuilla tms. olen nähnyt ohjeen siilin talvipesän tekoon.

   Delete
 4. En ole nähnyt koko talvena yhden yhtäkään punatulkkua, en täällä maalla enkä kaupungissa. Tosin eipä tässä kauheasti ole tullut kaupungilla käytyä... Mutta siis meidän lintulaudalle eivät ole vaivautuneet. Ovat symppiksiä, saisivat nyt kerran talvessa tulla moikkaamaan! Onneksi Musti näyttää kuitenkin pärjäävän reviirin kaventumisesta huolimatta.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Nyt ei tosiaan kaupungilla tule liikuttua, kaikki asiat täytyy hoitaa vain pikaisesti eikä tule mentyä turhan takia mihinkään. Harmi vain, ettei teilläkään ole tulkkuja näkynyt, niin symppiksiä ne tosiaan ovat.

   Delete
 5. Kauniit kuvat tulkuista. Meilläkin ollut normaalia enemmän punatulkkuja, olen ihan niiden fani myös. Eilenkin pyöriväthyörivät metsäkyyhkyjen seassa lintulaudalla, en muista näin myöhään keväällä nähneeni ennen. Ihanan pulleita! Miksei ihmiset ole yhtä söpöjä pulleina, heh. Voi miten ymmärrän Mustia, naapurit on...kaksipiippuinen juttu! Musti introvertti? Söpö kun istuu heinikossa fiilistelemässä. Montako ropposta on jo muuten mennyt? Kun sinulla tuo mämmifanius muistaakseni verissä?? Iloista pääsiäistä!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ihanaa, että punatulkkuja on ollut sielläkin! Sanopa muuta, miksei ihmiset ole yhtä söpöjä kuin pyöreät linnut tai kissat!
   Musti on varmaan introvertti, se karttaa vieraita ihmisiä ja käyttää suuren osan ajasta pohdiskeluun.
   Jaa mämmiä... enpä ole laskenut. Aloitin mämmikauden kai tammikuussa. Ehkä 4 tai 5? Onneksi sitä löytyy joistakin kaupoista pakkasesta, jos himo iskee mihin vuodenaikaan tahansa.
   Kiitos, iloista pääsiäistä sinullekin!

   Delete
 6. Täälläkään ei ole näkynyt eikä kuulunut punatulkkuja pitkään aikaan. Taisivat nekin hävitä jonkun talviruokkijan herkkuapajille. Odotan kesää, josko tulisivat voikukkien siemeniä taas pihalta syömään.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ai ne syövät niitäkin? Varsinaisia hyötyeläimiä!

   Delete
 7. Meilläkin punatulkut vierailevat silloin tällöin lintujenruokintapaikalla. Vaahteransiemenistäkään ei ole pulaa.
  Musti kyllä löytää reittinsä ja metsästysmaita riittänee kesäaikaankin.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Se on hyvä, että tulkuilla on myös teilläpäin ruokaa.
   Mustilla on talvella niin hyvät apajat, kun ympärillä on tyhjiä taloja ja ulkorakennuksia. Asumme ihan keskellä kylää, joten nyt on Musti saarrettu!

   Delete
 8. Täällä ei tänä talvena ole punatulkkuja näkynyt. Naapurin kanssa sitä kummasteltiin pitkäperjantaina. Vaahteroita ja niiden myötä myös siemeniä kyllä riittäisi vaikka 50:lle tulkulle. Hyvä tietää, etteivät tulkut ole maan päältä kadonneet vaan viihdyttävät sinua ja karvapoikia.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tuo on outoa, että paikoin niitä ei näy yhtään ja toisin paikoin runsaasti päivittäin. Ihanaa, että niitä silti on.

   Delete
 9. Kauniita punatulkkuja. Täälläkin niitä näkyi talvella. Kasvaako muuten lumikelloja sinulla kukkapenkeissä vai nurmikolla vai molemmissa paikoissa?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Sekä että. Erikoisemmat, joita on vain yksi tai muutama sipuli, olen istuttanut kukkapenkkiin tai esim. saniaistarhaan ja mäntyjen alle metsäpuutarhapenkkiin. Nämä kerrotut Flore Plenot olivat ihan ekoja, joita istutin, halusin nimenomaan keväällä kukkivan nurmikon. Tuo on aika sammaleinen nurmi, kuten kuvista voi nähdä. Istutin joitakin myös kedolle, mutta ne eivät menesty. Ehkä paikka on liian kuiva kesällä, tai heinästä on liikaa kilpailua.

   Delete
 10. Miehen kanssa päiviteltiin yksi päivä, että mihin ovat punatulkut kadonneet...siis ei ainuttakaan näkynyt tänä talvena.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Onneksi ne eivät ole kokonaan kadonneet. Jännästi näyttävät olevan paikoittaisia.

   Delete
 11. Meillä punatulkkuja on näkynyt viime vuosina aika kivasti, liekö isoksi kasvaneen mongolianvaahteran ansiosta. Siinä ainakin kävivät ruokailemassa viime syksynä ahkerasti. Talven aikana niille kelpasi auringonkukan siemenet.

  ReplyDelete
  Replies
  1. On tosi ihanaa, että vaahteroista on myös lintujen ruuaksi!

   Delete

Kaunis kiitos kommentista!