Wednesday, 31 March 2021

Maaliskuun kalenteripoika

 ... esittelee krookukset ja kurjenmiekkakisan voittajan. Jos ehtii.

Nyt täytyy tehdä niin, että pantteripoika esittelee puutarhaa, kun eilen oli niin lämmin päivä, että kukkia poksahteli auki.

Täällä vartioin minä!

Mustin hommaa on myyräkannan harvennus ja siinä riittääkin työtä. Nyt ei tule kuitenkaan kuvia myyristä vaan krookuksista. Niitä avautui eilen oikein sarjana, pum pum pum.

Mustista vähän matkaa alarinteeseen kukkii ensimmäinen armeniansahrami. Tämä avautuu auringossa...

... mutta illalla sitä ei edes tahtonut löytää, niin tiiviisti se menee yöksi suppuun, ja kun on tuo suojavärikin! Ihastuttava, persoonallinen tyyppi.

Vieressä on ruskopenkki, jossa 'Orange Monarch' -krookukset avautuivat myös selälleen.

Sitten katselimme jonkin aikaa ylöspäin, kun tikka oli tehnyt vaahteraan käpypajan.

Takaisin maanpinnalle. Musti tarkastaa, että suojaverkot ovat paikoillaan.

Sitten hobittipenkkiin. Siellä kukkivat sieberinsahramit. Nämä ovat aika ujoja tyyppejä, ehkä siksi, että tähän ei paahda aurinko suoraan, niinpä kukat pysyvät vähän supussa. Syreeni varjostaa, vaikka siinä ei olekaan lehtiä.

Tähän väliin turkintalventähtien tilannetta, sillä niitä kasvaa Mustin puutarhassa Mustin kopin edustalla. Nämä ovat jurottaneet monena vuonna, kukkia on ollut vain pari tai korkeintaan muutama. Mikähän nyt on, kun tänä keväänä kukkia on lähemmäs kymmenen? 
Kesällä paikka on näille varmaan liian kuiva – olikohan viime kesä sopivan sateinen (en muista enää)? Tai alkusyksy/syksy? Tai se, että kerrankin tuli lumisuojaa, mitä ei usein täällä ole, ja tästä kohdasta tuuli vielä puhaltaa ne vähätkin lumet pois tehden olosuhteista aivan hyytävät.
Oli miten oli, ihanaa, että näitä tässä nyt on! 

Mustilla oli kiireitä, Ransu tuli esittelemään.

Sitten muotopuutarhaan, missä 'Roseus' -tähtisahramit hehkuvat auringossa. Nytpä tarkastan, onko tämä steriili lajike, kun kerrankin olen koneen ääressä, kun asia tulee mieleen. Siementaimia ei nimittäin ole nähdäkseni noussut, sivusipuleita sen sijaan runsaasti.
'Roseus' ei ole steriili toisin kuin näyttävämpi 'Ruby Giant'. Ehkä syynä on se, että tähän kertyvät vaahteran lehdet, siemenet eivät ehkä putoa multapinnalle. Toisaalta lehdistä tulee edes jotain suojaa kasveille silloin, kun lunta ei ole, ja viime yönäkin käytiin lähes pakkasella.

Ihana 'Roseus' lähikuvassa.

Muuuustiiiii, tuletkos esittelemään!

Ei se tule. Tärkeämpää hommaa.

Esitellän vielä yksi sahrami ilman Mustia sitten, vaikka tämä ei olekaan vielä ihan auki. Kultasahrami katajapenkissä.

Katajapenkissä oli sen verran rikkatuohotuppaita, että kitkin sen (tuo tupas on sininata) ja kanttasin, täytin samalla nurmikon kuoppia kanttauskamalla. Ransu tuli sopivasti ja ajattelin saavani sen esittelemään, mutta silläkin oli kova kiire. Johan nyt!

Kiireitä on vähän kaikilla. Joka toisen puun latvassa sirkuttaa kottarainen kuin viimeistä päivää.

Lopuksi esitellään kurjenmiekkakisan voittaja: 'Katherine's Gold'! Eilisen aikana avautui peräti kolme kukkaa. Nyt niitä näkyy olevan jo ryppäinä, kun viereisetkin kukat avautuvat.

Viereisessä penkissä olevat nuput eivät kuuluneetkaan 'Katharine Hodgkinille', vaan lumikurjenmiekoille! Katharinet ovat jotenkin taantuneet tai joutuneet tuhkakasan alle, olen vähän suurpiirteinen sen viskomisessa ja niiden kasvupaikalla näyttäisi olevan pienoinen vuori tuhkaa ja hiiltä. Täytynee mennä kaivamaan Katharinet esiin.
Joka tapauksessa lumikurjenmiekka on kohdannut elämässään esteen, josta se toivottavasti pääsee yli.

Illemmalla sen lajitoveri alkoi avata kukkaansa. Tämä on näköjään tosi hyvä laji lisääntymään kukkavarsista päätellen! Tämä on vasta toinen kevät, kun näitä puutarhassani kukkii.

Ransu ehti istahtamaan hetkeksi paikoilleen, lumikurjenmiekan voi ehkä erottaa vasemmalla rautahäkkyrän alla.

Kalenteripoika ja apurinsa toivottavat kaikille aurinkoista ja sopivan myyräkästä kuukauden viimeistä päivää!


Armeniansahrami – Crocus angustifolius
Kultasahrami – Crocus chrysanthus
Lumikurjenmiekka – Iris histrioides
Sieberinsahrami – Crocus sieberi
Turkintalventähti – Eranthis cilicica
Tähtisahrami – Crocus tommasinianus

26 comments :

 1. Täällä blogissa on aina vilkasta elämää luonnonhavaintojen kanssa! Pääsen täällä osalliseksi kevään ja luonnon ihmeistä.
  Olen kiitollinen!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos ihanasta kommentistasi, onpa mahtava tunne, että postaukset tuottavat iloa!

   Delete
 2. Fantastisen komeat kalenteripoika sekä apurinsa!<3<3<3 Kevät on jo siellä, nauttikaa ahkerointien välissä! Ja vähänkö upeaa, että Mustilla on oma puutarha!! <3;-):-D

  T: Musti-fani

  ReplyDelete
  Replies
  1. Mustilla on tietysti myös tämä ihan koko tontti ja vähän naapuritonteistakin... Nyt pojat ovat sulattelemassa päivän seikkaulija sängyssä sylitysten.
   Iloista pääsiäistä ja paljon mustia kissabongauksia sinulle!

   Delete
 3. Kiitos Saila! Ihanaa Pääsiäistä myös Teille Kaikille! <3<3<3

  T: Musti-fani

  Ps. Voi niitä sinun poikia, miten soma näky onkaan siellä kun toisiaan hellittelevät <3<3<3

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos! Pojat tappelevat myös välillä, mutta Ransu tykkää änkeytyä Mustin kylkeen ja Musti on niin kiltti, että pesee velipojan pään ja antaa nukkua siinä.

   Delete
 4. Tokihan kissapojillakin onomat kevätkiireensä puutarhakonsulenttihommien lisäksi. Minullakin kasvaa noita sinisiä kurjenmiekkoja ja huomenna saattaa jo eka avautua.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ihanaa, kurjenmiekoissa on niin komea kukka! Toivottavasti pian avautuvat. Onneksi niitä eivät nämä yöpakkaset tunnu haittaavan.

   Delete
 5. Oi, nyt se kukkatykitys alkaa ihan kunnolla. Kiireistä teillä näyttää olevan. Kevätkiireet ovatkin kivoja kiireitä.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Nyt on jo monta laatua kukassa: kumikellot, talventähdet, monet krookuksista ja ekat iiriksetkin! Leskenlehden jo bongasin pari viikkoa sitten, sinivuokoissa on vasta nuput maanpinnassa.

   Delete
 6. Voi ihanuus, ensimmäiset kurjenmiekat ovat auki. Tämä alkaa olla niitä hetkiä kun puutarhasta ei malta pysyä poissa koska jo muutamassa tunnissa tapahtuu uusia asioita. Kalenteripojat <3

  ReplyDelete
  Replies
  1. On justiin sitä ihanaa! Tällainen aamu vielä, kun ei lähes tuule, aurinko nousee siniselle taivaalle ja linnut laulavat kuin viimeistä päivää on sitä elämän ihaninta.

   Delete
 7. Hyvät myyrästyskelit ja kukkapongaukset pitää kiireellisenä. Ihanat Roseet :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Nämä roseet ovat superihanat! Onneksi tuli aikanaan hankittua, voisi niitä lisääkin istuttaa vaikka joka syksy. Löysin ihan jostakin kotimaisesta puutarhamyymälästä.

   Delete
 8. Oh, siellähän tapahtuu - monella suunnalla. Ymmärrän kyllä Mustia, että nyt on tärkeämmät puuhat meneillään. Roseus' -tähtisahramimättäät ovat kauniita, samoin kaikki muutkin. Voi kun minunkin lumikurjenmiekkani olisi lisääntynyt viime keväästä.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tapahtuu todella! Tipuja on vähän joka suunnassa ja kukkiakin alkaa olla. Tänään havaitsin, että lumikurjenmiekan vieressä olevat nuput kuuluvatkin Katharine Hodgkinille, en ollut tajunnut istuttaneeni niitä näin vieri viereen :-D Katharine on aiemmin ollut kaikkein aikaisin, mutta pari vuotta sitten tuli istutettua noita lumikurjenmiekkoja, jotka näyttävät olevan vielä aikaisempia, ja Katherine's Gold myös. Toivottavasti ne siellä teilläkin viihtyvät ja lisääntyvät! Kevätkurjenmiekoista näyttää valitettavasti osa olevan taantuvaisia, niitä on vuosi vuodelta vähemmän, kun soisi olevan toisin päin.

   Delete
 9. Hyvin asiantuntevaa henkilökuntaa sinulla siellä on :)

  ReplyDelete
 10. Kylläpäs pojat olivat kiireisiä! Onneksi ehtivät pikaisesti esitellä puutarhasi väriloistoa. Minun on pakko saada 'Katherine's Gold' itsellenikin! Noin suloinen haaleankeltainen <3 Olen tainnut jäädä koukkuun noihin keväällä kukkiviin kurjenmiekkoihin, kun 'Harmony' on menestynyt niin hyvin. Ihan parasta niissä on se, etteivät laita kukkiaan suppuun pilvisellä säällä niinkuin krookukset meinaavat tehdä. Syksyllä istutin eri paikkoihin 'Harmonya' ja kahta eri lajikettakin (mitähän ne mahtoivat ollakaan?). Jännittävää nähdä, ovatko ne kaikki talvehtineet ja ovatko niiden kukat yhtä kauniita kuin kuvissa. Kunhan nuo puoli metriä lunta sulaisivat ensin niiden päältä :D Aurinkoista pääsiäisen aikaa!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Katherine's Gold on ymmärtääkseni aika uusi risteymä, toisin kuin klassikko K. Hodgkin. Mulla Goldit kukkivat nyt toista kevättä, eivätkä näytä taantuneen varmaan yhtään. Se on hyvä merkki. Nämä risteymät vaikuttavat olevan usein kestävämpiä kuin luonnonlajit, jotka ovat tosi kranttuja sen suhteen, että tuleekin sateinen kesä, tai liian märkä talvi, tai mitä vain, joka on eri lailla kuin niillä "kotona vuoristossa". Ainakin minulla reticulatat tuntuvat vähitellen aina vähenevän, samoin oharit ovat tehneet danfordiae ja se winogradowii. Jännään nyt tuota lumikurjenmiekkaa, toistaiseksi vaikuttaa lupaavalta.
   Toivottavasti sinulla nuo kaikki kurjenmiekat nousevat! Ei tosiaan mene kukat suppuun, eivätkä pilaantuneet siitäkään, kun vuosi sitten avonaisten kukkien päälle satoi 10 cm lunta. Sen sulettua kukissa ei näkynyt yhtään mitään vaurioita, ne jatkoivat vain kukkimista kuin ei mitään.
   Kiitos, aurinkoa pääsiäiseen sinnekin!

   Delete
 11. Noin paljon jo kukkia! Tämä on kyllä vuoden parasta aikaa!
  Pojat 😘🖤💙❤️

  ReplyDelete
  Replies
  1. Niin on, ihmisten ja kissojen parasta aikaa!

   Delete
 12. Kiitos molemmille hurmureille uusian kukkien esittelystä:)

  ReplyDelete
 13. Voi mikä herkku 'Roseus' -tähtisahrami onkaan! Ja ihana esittelijät. <3

  ReplyDelete
  Replies
  1. ♥ Roseus on huippusuloinen, viehko, siro ja loistavan värinen: ei ärtsypinkki, mutta kuitenkin sellainen väri, joka tosiaan erottuu keväisestä puutarhasta.

   Delete

Kaunis kiitos kommentista!