Saturday, 27 March 2021

Hommansa kullakin

 Olemme kaikki rehkineet viime päivinä, kun on ollut niin otolliset kelit.

Otin tänään hommakseni ojankaivuun navetan takaa. Yritin sitä jo joitakin viikkoja sitten, mutta maa oli jäässä.

Tänään onnistui! Muutama kivi nousi sitä mukaa kuin oja eteni, kokosin niistä pientä kivimuuria ojaa myötäillen, kun en tähän hätään muutakaan keksinyt. 
Tähän aikaan vuodesta kaikki näyttää niin toivoa herättävän helpolta ja siistiltä. Kuvassa näkyy villiä taikinamarjan rehotusta, lisäksi tuo rinne on vadelmaviidakko kesäisin. Mutta nyt aloin jo suunnitella, mitä kaikkea tuohon muurin taakse istuttaisin, ikään kuin paikka ei olisi täynnä juolavenhän ja nokkosen juuria.
Navetan ylärinteen puolelta on alin hirsi mädännyt pois, kuten kuvasta voi nähdä, hirret retkottavat. Navetallakin on siten kengitys joskus edessä.

Tänään ei maasta löytynyt muuta kuin lasin- ja posliininsirpaleita, jotakin muovia, pätkä vanhaa sähköjohtoa ja paksu kolmionmallinen rautalevy, jollaisen olen löytänyt ennenkin. Lienee joku vanhan maatalouskoneen osa.

Ystävillä on jemmassa muutama iso ikkuna, joista on jo vuosia ollut puhetta. Ajattelen joskus rakentaa kasvihuoneen navetan länsipäätyyn, mutta se vaatii navetan kengittämistä ensin eli tapahtuu hamassa tulevaisuudessa.
Nyt tulin kuitenkin ajatelleeksi niitä ikkunoita ja lampsin mittanauha kädessä ystävien luokse. Ikkuna olisi juuri passeli kansi uuden laatikkoni päälle, kun siinä on tuo korkeampi takaseinä, tuumasin, ja niinpä olikin, kuin varta vasten mitoitettu kahdelle ystävien ikkunalle!
En olekaan aiemmin päässyt viljelemään tällaisessa katetussa kohopenkissä. Nyt laatikkoviljelyharrastukseni kohosi uusiin sfääreihin.

Muita hommia ovat olleet aidan suoristus romahtaneilta osin ja tihennys entisestään, jotta joskus pääsisin peurattomaan tilanteeseen. 
Sain syksyllä naapurilta kasan luumupuun rankoja, kun hän raivasi luumutiheikköään. Olen pikku hiljaa niitä käyttänyt, mutta talven yli oli pihassani aimo pino luumunoksia. Myyrät ovat pitäneet juhlia ja ystävällisesti kuorineet rangat sekä jättäneet papanat tilalle. Heillä on ollut tosi hyvä talvehtimispaikka kasassa!

Vesimyyrästyskausi on myös aloitettu. Nämähän ovat pitkähäntäisiä ja rotan kokoisia, joten varsin helppo erottaa metsä- ja peltomyyrästä. Kuvassa häntä on jotenkin oudosti kiemuralla, mutta pitkä se on.

Myyrästäjä lakisääteisellä tauolla.

Ransu sen sijaan keskittyy hönöilemään. Tässä mirrinmintun kimpussa...

... rouskis...

... ja tässä kissanmintun kupeessa.

Tänään oli niin lämmintä ja yöstäkin oli luvassa lämmin (nyt kello on 23 ja mittarissa lähes +6), että uskalsin raottaa syksyllä istutettujen arkojen pensaiden ja puiden talvisuojia. Tämä heisi, Viburnum × bodnantense 'Dawn', on kokeilulaji, jonka talvenkestävyydestä Suomessa en löytänyt mitään tietoa. Niinpä käärin tämän talveksi repaleisten kevytpressujen sisään ja toivoin parasta.
Nyt otin pressut pois, mutta suojaverkot saivat silti jäädä, sillä peurat syövät heisiä liiankin hyvällä ruokahalulla. Tiheämpi verkko toivottavasti suojaa tuulelta, jos tulee kylmä viima. 
Tämähän on täynnä nuppuja!

Nupuissa voi jo erottaa vaaleanpunaista väriä. 'Dawn' on vaaleanpunakukkainen ja tavattoman tuoksuva lajike. Brittein saarilla tämä heisi kukkii talvella, joten en tiennyt yhtään, mitä nupuille käy, jotka syksyllä jo olivat oksille ilmestyneet. Enpä olisi uskonut, että ne näin hyvin selviävät edes pressujen suojissa. Nyt ne ovat lähes kukintavalmiit!

Mahtipäivä, siis. Toivottavasti teillä on yhtä ihanaa!


Kissanminttu – Nepeta cataria
Mirrinminttu – Nepeta × faassenii

26 comments :

 1. Kerrassaan toivoa herättävän keväiset kuvat päivän puuhistasi. Upeaa, että pääset jo ojaa kaivamaan, minun mieleni tekisi jo niin kovasti aloittaa nuo kaikki monenkirjavat puutarhatyöt.
  Kiville löytyy yleensä aina käyttöä ja kivimuuri on hyvä ratkaisu - jos ei parempia välähdä mieleen.
  Nyt löysit tutulta kuulostavia tavaroita kaivaessasi, meillä on talouspihan suunnalla varsinkin alueita, mistä löytää vaikka mitä käsittämätöntä roinaa kaivaessaan, joten on roskapussi oltava yleensä valmiina vieressä.
  Kappas vain, miten hienosti lasit sopivat laatikkoosi, kuin olisit sen niitä ajatellen mitoittanut. Tuosta tulee varsin hyvä kasvihuone alkuhätään :).
  Hyvä, että Musti malttaa pitää lakisääteisen, kun on niin hyvä ja uuttera tuossa tärkeässä tehtävässään!
  Laitat varmaan kuvia kukkivasta heisistä, ihana nähdä noin paljon nuppuja kasvissa, joka on harvinainen tällä vyöhykkeellä! Onnittelut!

  ReplyDelete
  Replies
  1. On ihan huippuihanaa, kun pääsee maata kaivamaan! Ei kaikkialta, tosin. Yritin eilen istuttaa paatsamantaimen, kun sain ruukun viimein irtoamaan jäisestä maasta saunan pohjoisseinustalla, missä taimikasvattamoni on. Mutta paikkaan, johon paatsaman olisin istuttanut, ei vielä saanut reikää kuin ehkä rautakangella :-D Hieman yli-innokasta ehkä! Jätin taimen odottamaan. Illemmalla tuli pieni sade, jospa se olisi sulattanut kuopan alkua...
   On harmi, että pihalta nousee niin paljon romua. Toivottavasti sieltäkin tulee joskus joku aarre vastaan!
   Ikkunat sopivat kuin nakutettu, ja hyvä vielä, että laatikon reunat nousevat reunoilta hieman korkeammalle pitäen toivottavasti klaseja paikoillaan. Täällä meillä kun on boforit välillä sitä luokkaa, että paras, jos olisi naulattu kiinni.
   Täytyy ilman muuta kuvata heiden kukat. En tiedä, avaako se nuppujaan kovin äkkiä, kun on niin viileää, mutta lupaan tarkkailla!

   Delete
 2. Siellä on pistetty jo hihat heilumaan puutarhassa. Meilläkin on lapio heilunut - lapioi lumen pois takaterassilta :D Myyrästäjien lakisääteinen lepotauko! :D
  Virvon, varvon lämpimiä ja aurinkoisia päiviä sinulle!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Eilen tuli ihan kunnolla hiki ja mutakokkareita löytyi jopa rintsikoiden sisältä :-D Voi, onneksi sait terassin auki ja nyt voi siellä istuskella lämpimänä päivänä tarkkailemassa, kun loputkin lumet sulavat!
   Kiitos, ihanaa palmusunnuntaita sinullekin, onnea, aurinkoa ja terveyttä!

   Delete
 3. Ehdottomasti mahtipäivä, joita on luvassa lisääkin. Vitsi, että voi jo kaivaa kiviä maasta. Keväällä kaikki näyttää tosi siistiltä ja hetken sitä kuvittelee, että rikkaruohot ja kotilot ovat talven aikana heittäneet hyvästit. No, totuus sitten paljastuu aikanaan.
  Minäkin odotan kuvia heisin kukista. Toivottavasti kasvaa ja viihtyy jatkossakin.
  Hyvä, että Musti ottaa välillä rennosti. Vatsaan päätyneitä myyräpaisteja on välillä sulatettava.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tämä on juuri sitä kevään parasta aikaa, kun kaikki näkyy niin ihanan selkeästi. Rakastan tätä. Kesällä sitten valtaa alaa toivottomuus, kun kaikki rehottaa :-D
   Toivottavasti heisi kukkii myös! Ja toivon, että se talvehtii jatkossa, en ajatellut sitä joka talvi suojata, mutta nyt se on vasta syksyllä istutettu (ja myös ulkomailta silloin vasta puutarhaliikkeeseen tuotu).
   Musti on ihan superaktiivinen myyrästäjä. Onneksi häneltä ei hommat lopu.

   Delete
 4. Oi, miten pitkällä siellä on jo kevät, verrattuna meidän ikkunanäkymään ;)
  Kaikille on omat puuhansa pihalla ja lepo on ajoittain tarpeen. Jotkut osaa ottaa rennosti työn lomassakin.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tänään onkin vähän koleampi päivä, on puuskainen tuuli ja ulkona jäätyy kalikaksi, kun meri on vielä niin kylmä.

   Delete
 5. Ihanat kisut, vähän kuin meidän naapurin tehokkaan näköinen musta kissa ja oma hönömpi. Kylläpä hienosti sopi nuo lasit paikalleen, oikein pro systeemi!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Heh, vai on sielläkin tällainen samanlainen pari, musta tehokas ja karvainen hönö!
   Toivottavasti eivät vain nui klasit tuosta lennä. Tänään onkin hyvä testauspäivä, kun on kova tuuli.

   Delete
 6. Oi joi mitkä nuput heidessä. Toivottavasti saamme kaikki kohta ihailla sen kukintaa näin ruudun välityksellä. Pojat(kin) ovat olleet ahkeria, jokainen saalistettu vesimyyrä on pois kannan vahvuudesta ja laajentamisesta. Voin kuvitella Ransun fiiliksen, etenkin kissanmintussa vierailun jälkeen. Kevät on parasta ikaa kivien kaivamiseen ja pyörittelyyn kun ei ole vielä liian kuuma.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Toivottavasti heisi kukkii eikä esim. palelluta nuppujaan!
   Kevät on toden totta just hyvää kivien pyörittelyaikaa. Pukeutuminen vain on haastavaa, kun ulkona jäätyy ilman toppatakkia ja villapaitaa, ja se on kuitenkin hikihommissa liikaa.

   Delete
 7. Söpöyden ja suloisuuden täydellinen ilmentymä - Musti! <3<3<3 <3<3

  Kivat kuvat myös Ransusta. Ransu vartoilee jo selvästi mirrin- ja kissanmintun satokautta! ;-);-)

  T: Musti-fani

  ReplyDelete
  Replies
  1. Musti on niin äijä, että tällä karmealla tuulisella sadesäälläkin se kyttää myyriä tuolla heinikossa!

   Delete
 8. Eilen olikin tosi ihana kevätpäivä...tänään mennään vähän takapakkia, mutta sehän kuuluu kevääseen..:)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tänään on ihan järkky myräkkä, todella puuskaista! Kuvan narsissiruukku on lentänyt mukkelis makkelis ja kukkavarret poikki :-E Oma vikani, kun tuollaisen korkean pystin niille pistin, ei sellaisia saisi täällä saaristossa harrastaa.

   Delete
 9. Mahtipäivä täälläkin, kaivoin terassin esiin hangen alta;) Mutta lumi on onneksi jo ihan höttöä, joten kevyttä siis:)
  Ja kasvarissa tarkeni hyvin juoda päiväkahvinsa, vaikka ovi oli auki!
  Ja kukkiakin on jo näkyvissä!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ihanaa! Täällä on tänään hirveän kolea ja kova tuuli ja lisäksi alkoi sataa. Se on ihan hyvä vain, sulattaa routaa. Mutta ei tuolla ulkona tarkene enää olla, tulin sisään ja pistin tulen hellaan.
   Ihana keväthetki kasvarissa, ja kukkia, mahtavaa!!

   Delete
 10. Höh, teillä voi jo kaivaa. Oon kade :D
  Minun pitää leikkiä kesää kasvarilla.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Paikoitellen voi! Varjopaikoissa on vielä maa jäässä, huomasin, kun yritin yhtä puuntaimea istuttaa. Vähän liian innokkaana sitä alkaa keksiä kaikenlaista...
   Onneksi on se kasvari!

   Delete
 11. Siellä näyttää jo ihan keväältä ♥

  ReplyDelete
  Replies
  1. Näytti eilen... tänä iltana myrskypuuskat natisuttavat taloa ja räntäsade piiskaa vasten ikkunoita vaakatasossa. Toivottavasti huomenna taas keväisempää!

   Delete
 12. Nytpä jäävät tontille eksyvät peurat ja jänikset ilman herkkuvälipalaa, kun sait lasit kasvilaatikon päälle. Hyvä ratkaisu ja pidentää viljelykautta huomattavasti. Tuulikaan ei pääse kuivattamaan multaa ihan niin helposti.
  Ehkä luumupuun oksakasa on ollut hyväkin juttu, vaikka myyrät ovat saaneet siitä helpon talviruokapaikan. Eivät ne talvella kuitenkaan lisäänny ja jos sama määrä myyriä olisi mellestänyt puutarhassa, ne olisivat saaneet mittavaa tuhoa aikaiseksi. Mustille on nyt pulleita paisteja tarjolla nälkiintyneiden luukasojen sijaan. Jospa Ransukin maistelisi kissanmintun kylkiäisenä laiskanpulskeaa myyräpaistia.
  Ihana, että heisi on talvehtinut hyvin. Toivottavasti kukkii pian ja komeasti. Kylmempää on tänään täälläkin, mutta jospa se pian taas lämpenisi. Mukavaa viikkoa!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Totta, eivät pääse haukkaamaan satoani, elleivät iske laseja säpäleiksi ensin. Olen kyllä nähnyt sorkanjälkiä vähän matalampien viljelylaatikkojeni pinnassa, joten kaikki on mahdollista, kun on peuroista kyse.
   Odotan kyllä innolla sitä, että saa varhaista salaattisatoa, esimerkiksi! Kun kauppa on kaukana, on tosi kätevää, jos on omat rehut.
   Meillä on samat aatoksensuunnat myös myyrien suhteen. Puoliksi kauhulla ja puoliksi tyytyväisenä olen katsonut jyrsittyjen luumunrankojen määrää. Jos se kaikki olisi ollut pihassani kasvavaa elävää puuta...! Ovat kyllä popsineet suuren osan tylppöorapihlaja-aidastani. Tosin sen luulisi tekevän uutta vesaa juurista, elleivät vesimyyrät ole syöneet juuret :-x
   Myyrät kyllä näyttävätkin nyt erityisen pullukoilta! Taas Musti popsi yhden tuossa kuistin edessä (oli tuomassa eteiseen, mutta estelin ja isäntä joutui tyytymään ateriaan tihkusateessa).
   Täällä on satanut eilisillasta asti, ja myrskynnytkin. Sade tekee varmasti tosi hyvää kasveille, odotan piippojen armeijaa.
   Kiitos, mukavaa viikkoa sinullekin ja hyvää kasvua taimille!

   Delete
 13. Musti ja Ransu <3 <3 <3 Oi, teillä voi jo kaivaa maatakin.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Jo vain voi! Tänään kaivoin saunan pohjoispuolen vielä kohmeisesta maasta esikontaimen puronvarsipuutarhaani, kun oli vain pakko. Ehkä sain sen juuret mukaan tai ehkä ne jäivät syvemmältä jäätyneeseen maahan :-D

   Delete

Kaunis kiitos kommentista!