Friday, 19 March 2021

Nyt se alkaa

 Kevätkevätkevätkevätkevät ♥

Viime yönä käväistiin –7;ssä, ensi yönä vielä sama, mutta sitten hilaudutaan plussan puolelle ja siellä pysytään!

Hyytävä pohjoistuuli kääntyy yön aikana lounaaseen.
Kevät alkaa: 15 vuorokauden ennuste näyttää yötä päivää plussaa maanantaiyötä lukuun ottamatta!

Eipä edes –7 ilman lunta ole lannistanut kasveja. Silkkipioni on valmiina.

Mahtavan punainen verso on myös keisarinpikarililjalla. Mahtaakohan tämä olla viimein ekaa kertaa kukkaan tuleva 'Early Dream'? Olen istuttanut tähän ruskopenkkiin myös lapsuudenkotini tavallista vanhaa keisarinpikarililjaa.
Lehtiruusukkeet kuuluvat ruskosormustinkukalle, joka on tehnyt ilahduttavan paljon siementaimia – jotka ovat selvinneet lumettomista pakkasista ilahduttavan hyvin. Niiden pienuudesta huolimatta routa ei ole nostanut niitä ylös maasta.

Pysytään vielä punaisissa versoissa. Esikkopellossa nousee vuosi vuodelta enemmän tarhajouluruusun siementaimia. Kohta se on jouluruusupelto.
Tämä olisi nyt tulossa kukkaan ekaa kertaa ja sijaitsee hyvin lähellä erityisen tummakukkaista yksilöä. Tästä on tulossa lupaavan viininpunainen!
Odottelen, koska niitä parjattuja puuterin(mummonkalsarin)värisiä alkaa ilmestyä, ei ole vielä näkynyt. 

Söpöset ja aikaiset 'Quebec' -raitatulppaanit ovat tupsahtaneet maasta.

Ei välttämättä mene kauaa siihen, että ensimmäinen pikkuinen kurjenmiekka avaa kukkansa.

Pyykit kuivuvat melko hyvin, vaikka ovatkin kohmeisia.

Linnut visertelevät suorastaan kurkku suorana. Laulujoutsenten töräyksiä kuuluu, kun niitä lentää yli.

Kelvollista! Toisin sanoen huippupäivä. Leikkasin tänään viimeiset kuivat perennanvarret, sillä maa on roudasta kova ja vielä uskalsi kukkapenkeissä askeltaa, juuri ja juuri.
Peurojakaan ei ole pihassa näkynyt, eläviä tai kuolleita. Joka päivä näen kyllä lauman tai pari kyläniityllä, ja siellä on pari pientäkin mukana oppimassa mistä ruokaa haetaan.

Musti kyttää myyriä kondorikotka-asennossa. Se pyydystää niitä niin paljon, ettei ehdi syödäkään. Eilen puuhailin kuistilla, kun näin, että Musti oli tuomassa minulle näytille myyrää. Samaan aikaan kuului toiselta puolelta pihaa pikkujyrsijän vikinää, jostakin kiviaidalta päin. Mustin piti pudottaa myyrä siihen kuistinportaiden juureen ja juosta katsomaan seuraavaa paistia. 
Aiemmin olin huomannut kauden ensimmäisen vesirotan, siitä Musti ei ollut jaksanut syödä kuin sydämen. Rotta makasi selällään verinen aukko rinnassaan keskellä pihapolkua.

Sisäasioista olisi hieman kerrottavaa, mutta ei pysty, kun ulkona on nyt niin hykerryttävää. Sen verran vain, että tein perennojen kylmäkäsittelykylvöt. Voitin Lappalainen etelässä -blogin ihanassa perennansiemenarvonnassa kasan siemeniä, joista osa tarvitsee kylmäkäsittelyn. 
Olisin voinut kylvää aiemminkin, mutta päätin odottaa, että tilaus Jelittolta saapuu ja pääsen kylvämään ne samaan aikaan.
Lajeja oli paljon ja tilaa vähän, niinpä kylvin siemenkeon jokaiseen sammalnappiin, vermikuliittia päälle ja toivon parasta. Voihan ne istuttaa tuppainakin isompiin potteihin aikanaan, jos ensin itävät. Nyt ne ovat vasta kylmäkäsittelyä edeltävässä lämpökäsittelyssä.

Pikaista ja ihanaa kevättä sinulle, joka tämän luet!


Keisarinpikarililja – Fritillaria imperialis
Kurjenmiekka – Iris
Raitatulppaani – Tulipa Greigii-Ryhmä
Ruskosormustinkukka – Digitalis ferruginea
Silkkipioni – Paeonia wittmanniana
Tarhajouluruusu – Helleborus Orientalis-Ryhmä

44 comments :

 1. Minäkin ihastelin 10 vrk:den ennustetta ja toivo alkaa vahvasti hiipiä. Ehkä kohta lumikuorma vähenee täälläkin.
  Jouluruusupelto kelpaisi minullekin! Aivan ehdottomasti :). Kuvasi toivat kevättunnelmaa tännekin ja teksti sai vähän taas hihittämään. Sinulla on siellä vähän reippaammat menot; kuolleita peuroja ja vesirotta sydän syötynä ....

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ihanaa, nyt taitaa kevät nytkähtää liikkeelle koko maassa! Tai ainakin tällä eteläisellä kolmanneksella.
   Toivottavasti saat jouluruusupellon pian! Ekojen taimien istuttamisesta tuonne saattaa olla jo lähemmäs kymmenen vuotta, joten muutama vuosi on mennyt, että nuo ekat siementaimet ovat kasvaneet kukintakokoon.
   Täällä on tällaista arkirealismia ;-)

   Delete
 2. Nyt kyllä näyttää ja tuntuu hyvältä, vaikka täällä vielä isot lumihanget nenäni edessä näenkin.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ne takuulla sulavat vähän äkkiä, ensi viikolle lupaavat jopa lämmintä, kunhan se alkuun pääsee!

   Delete
 3. Hykerryttävä kevätfiilis tässä postauksessa! Musti on ihanan tehokas, vesimyyrä ilman sydäntä kuulostaa sekä upealta että ällöltä...

  ReplyDelete
  Replies
  1. No se oli kyllä kumpaakin, enemmän kumminkin kiehtova, kun oli ihan tuore ketsupinpunainen reikä kurkkunsa alla :-D Aika dramaattinen näky, kun kyseessä ei ole mikään minijyrsijä.

   Delete
 4. Näin keväisin sitä saa hyvin konkreettisen muistutuksen siitä kuinka valtavan pitkässä maassa asutaan. Täällä itärajalla lunta on vielä tukevasti ja vasta ensimmäiset sulamisen merkit on nähty. Vuosi sitten oli haravoitu jo paljon ja näytti ihan samalta kuin sinun kuvissasi.
  Voihan korppikotkaa, niin paljon paisteja, niin vähän tilaa vatsalaukussa.
  Jouluruusupelto kuulostaa huikealta, otathan kuvia kukinnasta?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Meillä on tosiaan isot erot pohjoisen ja etelän ja idän ja lännen välillä. Meille kun lunta kertyi enimmillään vain reilut 10 cm, niin äkkiä se oli pois, kun tuli sadetta ja plussakeliä. Kasveille onkin sitten haastavampaa, että sen jälkeen tuli uudestaan kipakoita pakkasia.
   Täytyy kuvata jouluruusuja sitten, kun kukkivat, mutta siihen menee varmaan kuukausi vielä.

   Delete
 5. Siälä näkyy jo kaikkia kivaa ja miälenkiintoosta. Enkä tarkoota vesirottaa. Täälä oli tänää viimmeene pakkaaspäivä. Tästä etehempäi pelekkää plussaa. Yät sentäs käy viälä miinuksella. Onnia kylyvöksille!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Katsoin juuri ilmatieteen laitoksen sivuilta: Vaasassa näyttää +4:ää! Täällä ollaan miinuksella ja hyytävä luoteistuuli käy tupruttaen lunta taivaalta. Mutta kevät tulee kaikesta huolimatta, vaikka kuinka yrittäisi pohjoispuhuri puhaltaa!

   Delete
 6. Kylläpä siellä on keväistä! Täällä on ihan tolkuttomasti lunta :D Näin tiellä asfalttia ja se riemun ja ilon tunne <3 Se on ensimmäisiä huippukivoja keväänmerkkejä. Mukavaa viikonloppua sinulle <3

  ReplyDelete
  Replies
  1. Sulanut asfalttipaikka on riemun hetki!
   Kiitos ja mukavaa viikonloppua sinullekin!

   Delete
 7. Siellä voikin jo aloittaa kasvien bongailun. Näyttää niin keväiseltä, kun ei ole lunta. Toivottavasti peurat pysyvät nyt loitolla.
  Mustilla on nyt tassut täynnä töitä.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Juuri nyt on niin jäätävä tuuli, että Musti istuu keittiön pöydällä, katsoo ikkunasta ulos ja tekee ehkä suunnitelmia.
   Juuri nyt ei näytä keväiseltä: maa on valkoinen ja valkoista tulee taivaan täydeltä!

   Delete
 8. Kyllä se kevät sieltä tulee, vaikka tässä lumisateessa ei siltä näytäkään..:)

  ReplyDelete
  Replies
  1. No ei kyllä tänään vielä ole tuntunut kovin keväiseltä, oikeastaan kaivauduin sänkyyn peiton alle poikien seuraan ja siellä olimme kuin jääkarhut lumipesän lämmössä. Muuten tuntui niin kamalan kolealta!

   Delete
 9. Täälläkin lupaillaan että päivisin pysyisi plussan puolella. Saisivat nuo hangetkin kyytiä ;D

  ReplyDelete
 10. Pelto jouluruusuista, kuullostaa aika ihanalta! Keväiseltä näyttää ja uskoakseni lumet täälläkin alkavat huveta, kun lämpötila alkaa pysytellä plussan puolella. Kiirettä pitää myös Mustilla, ja ei liene pelkoa ruuan loppumisesta:)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kevätkiireet ovat toistaiseksi vain Mustilla, sillä tänään ainakin oli niin kylmää, ettei mihinkään ulkohommiin tehnyt mieli.

   Delete
 11. Jouluruusupelto kuulostaa niin mahtavalta että saat kohta alkaa myymään sinne pääsylippuja, minä tulen heti katsomaan. Ja lopuksi voit vielä myydä meille katselijoille ne ikävät mummonkalsarin väriset pois :D

  Ensi viikolla taitaa kevät herätä mikä sopii, on tässä jo pitkään odoteltu.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hih, haluaisin nähdä ilmeesi, kun ensin olisit ostanut pääsylipun ja sitten ohjaisin sinut huussin taakse katsomaan muutaman neliömetrin maalänttiä :-D Mutta on kyllä superkiva asia, että ne tekevät siementaimia, sillä kun ne selvästi viihtyvät, eikä niitä aina edes syödä, niin voin siirrellä niitä kasvamaan ja tuottamaan lisää taimia ympäri ämpäri pitkin tonttia.

   Delete
 12. Kuulostaa lupaavalta säältä! Meillä sataa vettä, jihuu, joten kyllä ne lumikinokset täälläkin pikkuhiljaa hupenevat. Löysin tänään kivijalan vierestä paikan, jossa lumi oli sulanut, ja sieltä pilkisti patjarikkoa!
  Jouluruusupelto kuulostaa upealta!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Jihuu! Siitä se lähtee, nyt kun ei ole enää kovia pakkasia tulossa!

   Delete
 13. Tänne taas ei tule kevät näköjään ollenkaan tänä vuonna. Olen jo aivan epätoivoinen, kun koko ajan on pakkasta ja sataa lunta tai räntää. Keväisen tuntuisia päiviä on ollut ehkä neljä kaikkiaan ja nyt on jo maaliskuun loppu. Ensi viikollakin pitäisi olla monena aamuna melkein 10 pakkasta ja päivälläkin vaan viiden lämpöasteen tienoilla. Nuo lumet ei sula koskaan!

  Alan ihan kohta itkeä, ellei tilanne muutu.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Voi eiiii, tsemppiä ♥ Jospa se äkkiä alkaisi ja edistyisi. Meillä on tasaisempaa, päivällä ei nouse viiteen, mutta ei mene yölläkään pakkaselle - saariston etuja. Tosin niitä tosi lämpimiä päiviä saa sitten odottaa. Toivon, että ne tulevat kaikki sinne sulattamaan pihasi!

   Delete
  2. Ensi viikon lopulle on luvattu kyllä yöksikin juuri ja juuri plussaa, että ehkä tässä on toivoa kuitenkin. Naapurissa odottaa mulle siemeniä ja just tuli sähköposti, että lisää siemeniä on tulossa. Ihan pian ei kyllä maata näy vielä, mutta kaikesta epätoivosta huolimatta uskon, että jääkausi loppuu joskus.

   Tilasin nyt niitä Brandywine-tomaatin siemeniä. Toivottavasti ehtivät kasvaa, kun olin taas tilauksen kanssa näin myöhässä. Tosin ei taida ihan lähiviikkoina olla vielä sellaista, että tomaatteja ulos saisi muutenkaan, että josko ne ehtisivät.

   Ja sitten toivottavasti Arttu ei nakertele ja tassuttele mun esikasvatuksiani, jos ne joskus rupeavat kasvamaan :-D

   Delete
  3. Siemenet varmaan auttavat kestämään, niin ne yleensä tekevät.
   Voisithan kasvattaa tomaattia sisällä valoisalla ikkunalla, silloin ei olisi stressiä syksyllä. Mulla kun ei ole kasvihuonetta ja pari vuotta sitten sain monta tomaatintaimea ystävältä, laitoin ne olohuoneen etelän puolen kulmaikkunalle. Ihan hyvin tuli satoa siinä. Riippuu tietty, miten mahtuu ja onko valoisia ikkunoita. Ja jos Brandywine onkin joku jättiköynnökseksi kasvava!
   Artulla on huhujen mukaan nakertajageenejä suvussaan ;-)

   Delete
  4. Niin olen ymmärtänyt, että Artulla on nakertajageenejä. Lisäksi se on ajoittain innokas huonekasvien hoitaja, miksi luulen myös tomaattien mahdollisesti kiinnostavan.

   Sitä paitsi muutenkin haluaisin kasvihuoneen. Olen katsonut pihaa sillä silmällä puoli talvea :D

   Delete
  5. No niin, sitten vain materiaaleja tilaamaan! Tai hankkimaan vanhoja ikkunoita tms, mutta luulen niistä kasvihuoneen olevan paljon hitaampi koota.
   Artun geenit ovat, kaikesta huolimatta, huippuluokkaa.

   Delete
 14. Voi kevättä <3 Jouluruusussa on todella lupaavan sävyinen nuppu tulossa. Hyvä, että Musti ahkeroi siellä enemmän, mitä masu vetää. Myyriä ei kaivata puutarhaan sen enemmän kuin peurojakaan. Hyvä, että nekin ovat nyt pysyneet niityn puolella. Ehkä kuolleen lajitoverin muisto (tai haju) pitää ne vielä toistaiseksi loitolla.
  Meillä näytti aikaisemmin, että jo huomenna alkaisi sää pysyä nollan tienoilla tai plussalla, mutta nyt se on lykkääntynyt tiistaille. Jospa ei enää siitä hirveästi siirtyisi. Juuri nyt sataa jotain rännän näköistä hyhmää, josta toivon, että se olisi tarpeeksi märkää jaksaakseen sulattaa edes pari senttiä noita kinoksia.
  Mukavaa viikonlopun jatkoa!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Minunkin piti nyt tarkistaa, onko ennuste on muuttunut. Onneksi se ei ole, su-ma yöllä käydään hitusen miinuksella, mutta muuten on yöt +2 ja päivät +3 tai 4. Meillä ei niitä lähes kymmenen asteen lämpötiloja voi todellakaan odottaa ellei ole täysin tyyntä :-D Meri on aivan hyytävä ja pienikin tuulenvire tuo sen hyytävyyden saariin. Mutta pääasia onkin, että nyt se alkaa, jaarittelut sikseen!
   Pikaisia vetisen rännän tehotoimia ja sitten lämpimiä, ihanan aurinkoisia päiviä sinne!

   Delete
 15. Ihana kevät siellä ♥ Tuo eka ruusukuva on ihan unelma iltaruskon sävyttämänä. Musti on aika peto, kuten kissat on. Miksi mummonpikkareiden sävyinen jouluruusu on parjattu, olen pihalla, sehän kuulostaa ihanalta. Tuo tummakin on aivan super. Kannattaako vermikuliittia hommata, onko siitä apua kylvöihin? Täällä muuten odottelee se termosmuki yhä sinua...kyllä se on kevät nyt ♥

  ReplyDelete
  Replies
  1. Olet oikea haukansilmä, kun bongaat ruusun tuosta pikku kuvasta! Oikeassa olet, se on villi orjanruusu tuolta tienposkesta. Menin yhtenä iltana kuvaamaan peuralaumaa, mutta ne (ehkä hyvä vain) pelkäävät minua ja häipyivät.
   Hih, olen vain Britanniassa kuullut, että siementaimista usein tulee likaisen puuterisen sävyisiä, mutta suoraan sanottuna meillä saa kaiketi olla kiitollinen, jos tulee ylipäätään siementaimia, millaisia tahansa! Mutta tuon pitäen mielessä olen yrittänyt istuttaa eri värisiä jouluruusuja aika kauas toisistaan, jotta siementaimista tulisi mahdollisimman paljon esim. tummanpunaista.
   Hmm, öööö, en ole esikasvatusekspertti. Vermikuliitti on ihan hyvää siementen peittämiseen, sillä se (kai) estää sienitauteja mullan pinnassa. Mä kun kasasin melkoiset pyramidit siemeniä sammalnappien päälle, niin ajattelin, että ne eivät saa tuossa yhtään kosteutta ja siksi pistin vermikuliittia päälle. Ehkä se auttaa, ehkä ei. Johonkin :-D En ole niin kovin järjestelmällinen enkä varsinkaan tule lukeneeksi mitään ohjeita, kun puuhailen.
   Voi apua, oliko se termosmuki OIKEASTI lahja? Oi, onpa ihanaa! Ajattelin, että sä vain olit ajatellut mua siitä kuvan nähdessäsi. Suoraan sanottuna tässä yhtenä päivänä oikeasti kaipasin sen tyyppistä mukia ja mietin, mistä sellaisen nyt löytäisin?! Olet oikea aarre. Nähdään heti kun voidaan! Käväisin kaupungissa pikana reilu viikko sitten, mutta ei tullut mieleen tavata ketään.

   Delete
 16. Musti painaa ylitöitä aamusta iltaan ;)
  Aah! Ekat pyykit pihalla on aina ihana elämys. Mietin sitä jo tuossa yhtenä päivänä, mut kun tää ilma on lopulta kuitenkin koko ajan pakkasella (ja lumikinoksilla), niin enpä sitten vielä viitsinyt. Nyt on luvassa täälläkin nollan yläpuolisia kelejä. Toivottavasti lumet pian sulaa.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Musti osaa ottaa myös lakisääteisensä, tänäänkin painui aamupalan jälkeen suoraan sänkyyn ja nyt kuorsaa siellä keskellä sänkyä. En pääse petaamaan :-D
   Minulla on pyykit ulkona kesät talvet, kun niille ei ole muutakaan paikkaa. Tippuvan märkinä ei voi sisälle ripustaa, mutta otan ne vähän kerrallaan jälkikuivumaan sisälle, johonkin mihin mahtuu niitä levitellä.
   Toivottavasti lumet pian sulaa!

   Delete
 17. Siellähän on keväisen näköstä ja muasta punnertaa vaikka mitä ihanuuksia! Jouluruusupelto kuulostaa mukavalta, ihania ovat!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tällä hetkellä taivaalta tupruttaa lunta kylläkin :-D Tämä kevät on tavallistakin oikullisempi. Ennustettu tuulensuunta ei vain toteudu, tuuli pysyy sinnikkäästi luoteessa ja on sekä kovaa että hyytävää. Lämpötila on silti +3, joten eiköhän se tästä pikku hiljaa.

   Delete
 18. Minäkin tartuin heti jouluruusu peltoon 🤗
  Mikä sen ihanampi ajatus, minä olen joutunut siirtämään niitä monta kertaa ovat siitä kärsineet. Mutta joku tumma minullakin oli ainakin ja sellainen mummon kalsarin värinen 😁.Kauniita päiviä on tännekin luvattu meillä on puusavottaa vielä muutamaksi viikonlopuksi. Kivaa kun sait siemenet multiin. Minä laitoin kaikille kylmäkäsittelyn varmuuden vuoksi. Toivottavasti jotkut edes sinulla itää. Minulla ei kaikki vielä ollenkaan. Minä en ole oikein hyvä tässä siemenkasvatuksessa mutta tulee mitä tulee . Sinulla on jouluruusujen lisäksi siellä vaikka mitä ihailtavaa ja lisää ilmeisesti tulevan viikon alkaessa tulee. Meillä vielä odotellaan.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Toivottavasti jouluruusuillasi nyt on hyvä ja mieleinen paikka.
   Juuri noin se täälläkin menee siemenkasvatusten kanssa, tulee mitä tulee ja hauskaa harrastelua se on. Kiva on, jos edes joitakin itse kasvatettuja saa puutarhaan aikanaan istuttaa, etenkin, jos siemenet ovat tulleet joltakulta tutulta! Jos eivät idä, kannattaa kylmäkäsittely uusia.

   Delete
 19. Jouluruusupelto kelpaisi minullekin. Ikinä en sitä puimurilla ajaisi nurin.
  "Kondorikissalla" on nyt ruhtinaalliset päivät. Paisteja niin paljon, ettei kaikkia ehdi edes syödä. Onneksi mamma voi ylimääräiset pakastaa!

  ReplyDelete
 20. Kyllä kelpaa Musti- herran pyydystää myyriä noin kauniin keväisinä päivinä. Musti on myyrien kauhu, todellinen tappajahai!

  Mukavia Kevätpäiviä toivotellen Musti-fani

  ReplyDelete
  Replies
  1. Musti on! Parhaillaan se köllöttelee sängyssä epäilemättä sulattelemassa myyriä. Sai se kyllä tuoretta maksaakin, kävin tänään kaupassa :-)

   Delete

Kaunis kiitos kommentista!