Wednesday, 10 March 2021

Äherrystä tuulen tuiverruksessa

Niin se tuli meillekin talvi takaisin. Pystyin silti jatkamaan aloittamani uuden kasvimaalaatikon rakentamista.

Laatikko syntyi puretun, lahon kuistin osista ja joistakin hirsistä, jotka talon kengityksessä syntyivät. Laatikon koko on melko suuri ja korkea, mutta sen saneli takaseinänä oleva entinen kuistin seinänpala.

Myräkässä on mennyt vähän kottikärryjä ja pihakalusteita mukkelis makkelis.
Rakentaminen jämätavarasta on haasteellista, mutta varsinainen hikihomma on vasta edessä eli täyttäminen. Sitä varten saa kaivaa melko monta kottikärryllistä talon entistä multapenkkamaakasaa ja tuoda multapusseja useallakin mantereen-visiitillä, kun ei niin monta kerralla autoon mahdu. Voisin myös tyhjentää kompostin tuohon, mutta siitäkin taitaa täyttyä vasta kolmannes.

Laitoin vuoraukseksi saman muovin, jolla vedin peuranraadon tienposkeen. Toivottavasti peuran veri toimii karkottimena! Oli pakko laittaa lauta pitämään muovia paikoillaan, tai viime viikonlopun myrsky olisi repinyt sen irti.
Siinä näkyvät tämän hetken kasvimaapenkit eli uusimman lisäksi entiseen sänkyyn pari vuotta sitten tehty, toinen pidempi hirsinen ja kaksi kaivonrengasta.

Lahonnut hirsinen yrttipenkki on nyt purkuvuorossa, tämä onkin palvellut yli kymmenen vuotta. Toinen yhtä laho jo hävisi tuosta vierestä viime vuonna. Olikin jo aika saada uutta viljelypenkkiä, jotta voin paremmin harrastaa viljelykiertoa.

Peurasta jäi hetkeksi muisto, sillä sinä yönä, jonka se pihallani lojui, satoi lunta. Parin tunnin päästä oli aurinko jo sulattanut lumen, niin ne muistot häipyvät.

Lumikellojen päälle on tullut lunta ja viimaa, kovaa pakkastakin. Toivottavasti ne selviävät koettelemuksista. Nämä ovat muotopuutarhan sisukkaat Hippolytat, kaimansa kaltaiset.

Tsemppiä kaikille niin jatkuvaan talveen kuin koronaankin!

28 comments :

 1. Täällä on vähän samat puuhat edessäpäin. Mun pitäisi uusia myös mun lavankaulukset, kun ovat niin lahonneet.
  Meillä lunta on niin paljon, ettei puuhaan voi vielä ryhtyä. Aamulla mittarikin näytti -22 astetta, onneksi auringonpaiste on hieman lauhduttanut säätä päivän mittaan.
  Sormet jo syyhyäisi päästä tositoimiin.

  Voi, toi peuran jättämä jälki nurmella on jotenkin hieno, mutta samalla niin surullinen.
  Ja noi lumikellot... aah! <3

  Toivotaan, että tämä olisi viimeinen takapakki niin talveen kuin koronaankin.
  Tsemppiä sinnekin ja auringon lämmittäviä säteitä! <3

  ReplyDelete
  Replies
  1. Toivottavasti kun tästä pakkasjaksosta päästään alkaa kevät edistyä siellä teilläkin! Enemmän kuin siitä talon vierestä mehitähtien kohdalta.
   Kiitos! ♥

   Delete
 2. Reipasta uusiokäyttöä! Korkea lava on minusta ollut hyvä, sillä siinä pystyy kosteus paremmin ja onhan kasveille enemmän kasvualustaa. Tuo täyttäminen on vain se haastava puoli, kuten sanoitkin. Minä keräsin lavojen pohjalla tosi paljon risuja (pilkoin niitä sopivasti), lehtiä ja kaikenlaista kompostoituvaa. Löytyisikö sieltä sellaista helpotusta? Päälle laitettu komposti ja multa painuvat tietysti jatkossa, mutta ei tarvitse ensimmäisenä vuonna tuoda niin paljon multaa päälle.
  Ei voi mitään, mutta minusta tuo peuran muistokuva muistoteksteineen oli hauska, hihittelin täällä itsekseni. Vaikka eläinrakas (siitä lasketaan puutarhan tuhoajat pois) olenkin.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Totta, isompi määrä kasvualustaa ei niin kuivu. Kasvimaani on paahteisella ja tuulisella paikalla ja sen kyllä huomaa kasveista. Niitä pitäisi koko ajan kastella, mitä en ollenkaan joka päivä muista. Niinpä iso osa kuivuu karrelle.
   Hyvä vinkki tuo risuja pohjalle. Niinpä muistan, että teinkin tuon pitkän hirsipenkin kohdalla, ja pikku hiljaa se on vajunut, mutta vuotuinen lisätäyttö ei ole niin työlästä.
   Minustakin peuran jälki oli hauska, joten ymmärrän paremmin kuin hyvin, mitä tarkoitat! Pyyhin sen hauska-sanan silti tekstistä pois, kun ajattelin, että joku ei ehkä ymmärrä sitä, vaan järkyttyy.

   Delete
 3. Wau, tulee heti kerralla järeänkokoinen kasvilava! Hirret ja harmaat laudat ovat niin kauniita. Kyllä lavat tosiaan vetää paljon maa-ainesta sisäänsä, siinä saa urakalla kärrätä... :D

  ReplyDelete
  Replies
  1. Juu, tietää mitä seuraavina viikkoina on ohjelmassa :-D

   Delete
 4. Täälon viälä jäätävän kylymää ja luntaki o tullu taas lisää, joten pihahommien alootus vaan siirtyy. Nuaren lavojen pinta-alalla saa kasvatettua jo vaikka mitä. Täyttää kyllä saa niska limas, mutteihän sitä heti tartte ääriänsä myären täyttää.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Totta, ei tarvitse olla ääriään myöten täynnä, voi olla vaikka vain puolillaan ja silti sitä voi jo käyttää!
   Voi hiisien hiisi tuota, että toivoisi kevään jo alkavan ja se vain lykkääntyy.

   Delete
 5. Vähän kyllä viherrän kateudesta, kun olet päässyt jo ihan kunnolla puutarhapuuhiin. :) Sama lavojen uusiminen on täälläkin kevään ensi hommana luvassa.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Maa on jäässä, mutta kun lumet sulivat, niin pääsi jo tuota rakentamaan. Se onkin hyvä, että tuli tehtyä, koska mitä edemmäs keväässä mennään, sitä kiireisemmät ajat on! Ja nyt, kun heinä oli lituskana, oli siihen paljon helpompi levittää katekankaat päälle kuin korkean heinän päälle (koettu sekin on :-D).

   Delete
 6. Ihanasti siellä jo lumikellokin näyttäytyy ja toivottavasti ei ennee kovia pakkasia tule sinne! Ompa jiäny peurasta terävä kuva muahan. Meilläkin on esissä lissee tehä lavoja. Purkuhirsiä on vielä varastossa. Tuo multakysymyshän se on esissä ja välillä isotöinenkin. Tiällä on 'hanget korkeat nietokset' ja polokuja vuan risteilöö, sinne tänne. Pakkastakin on ollu kylymimmillään -34, mielenkiinnolla vuotan miten korenvaahterat seleviväät näistä lukemista!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ikävästi näyttää taas plussajakson perään jotain pakkasia ennusteessa olevan. Saapi nähdä, koska se kevät kunnolla alkaa.
   Voi, toivottavasti vaahterasi sietävät tämän talven hyvin!

   Delete
 7. Meilläkin satoi taas lunta tällä viikolla täällä Naantalissa. Olin itsekin jo innoissani alkanut valmistella puutarhaa ja raivata pihaa tulevia maanrakennushommia varten. Kivoja nuo laatikot, on aina hienoa kun käytetään jämätavaraa hyödyksi.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tosi ikävältä tuntuu, että kevät ikään kuin peruttiin. Nyt taas lauhtuu, mutta ainakin tällä hetkellä näyttää siltä, että sitten taas kylmenee.

   Delete
 8. Hienosti olet saanut ideoita vanhojen juttujen uusiokäytöstä.
  Mies toi tuossa yhtenä vuonna töistä sellaisia pitkiä lankunpätkiä ja pisti ne palasiksi, että poltetaan takassa. Minä näin ne pätkät ja ruuvailin niistä kasaan kasvulavan. Mies meinasi masentua, kun oli ehtinyt ne ensin pätkiä ;D Siihen se kasvatusinnostus kyllä melkein jäikin, suurin ilo ja haaste oli kasata se kehikko ;D

  ReplyDelete
  Replies
  1. Saan isot kicksit siitä, että pystyn kierrättämään nk. roskamateriaalia erilaisiin rakennusprojekteihin.
   Heh, joskus käy noinkin, että se rakentaminen on kivempaa :-D

   Delete
 9. Mukavan kokoinen loota👍 Voi kun pääsisi jo hommiin käsiksi. Tai taidan kyllä viikonloppuna aloittaa sisällä kunnostamaan yhtä ikkunaa. Sain idean ottaa pitkän tauon jälkeen käyttöön vanhan kasvikaappini. Tarvitsen vaan yhden uuden ikkunaruudun siihen.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Sehän kuulostaa just sopivalta kevään puutarhapuuhien aloitukselta :-)

   Delete
 10. Olet sinä aika nainen, kun rakennat ja hääräät siellä..:) Parasta kierrätystä käyttää rakentamiseen vanhat kuistinlaudat!
  Kävimme eilen Turussa kaupoilla ja moottoritiellä, tuossa Jäkärlän kohdalla, käyskenteli kolme peuraa pellolla...heti tuli mieleen "sinä ja sinun peurasi"..:D

  ReplyDelete
  Replies
  1. No huh, onneksi olivat pellolla eikä tiellä!

   Delete
 11. Täällä Itä-Suomessa on lunta yli puoli metriä ja lisää tulee taivaalta. Kasvilaatikon rakentelu on kuitenkin ohjelmassa, sisätiloissa verstaassa, lämpöpuhaltimen lähettyvillä. Kokonaan toinen kysymys on, miten saan aikanaan laatikon siirrettyä kasvimaalle...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Etelässäkin tulee tällä hetkellä lisää... ei tunnu loppuvan lumentulo millään tänä keväänä.
   Kuulostaa niin tutulta tuo, että innolla sitä jotakin tekee ja sitten menee sormi suuhun, että mitenkäs tämä siirretään :-D

   Delete
 12. Korona olisi paljon helpompi kestää jos pääsisi jo puutarhatöihin vaan ei auta kuin odottaa lumien sulamista. Tänä keväänä taidan sallia ostaa runsaasti sipulikukkia sisälle taloon ja tehdä ennätyssuuret kylvöt :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Niin totisesti olisi. Toivottavasti se kevät nyt vähitellen alkaisi! Ihan kaikki toimenpiteet kevätmielen nostatukseen täytyy todella ottaa käyttöön.

   Delete
 13. Minulle tuli murhapaikka mieleen tuosta peuran jäljestä, sellainen elokuvissa asfalttiin piirretty hahmo ;) Komea on loota, oot kyllä aikaansaava!

  ReplyDelete
  Replies
  1. No ihan just sellainen murhapaikka! :-D

   Delete
 14. Ounou! Siellä kukkii jo! Oletpa ollut reippaana. Meillä on sen verran lunta, että kukista ja pihatöistä voi vain haaveilla.

  ReplyDelete
  Replies
  1. No juuri ja juuri kukkii. Eipä ole kevät edistynyt pariin viikkoon, vaikka se lähti niin lupaavasti liikkeelle helmikuussa. Lunta ei sentään enää juuri ole, tai välillä se häipyi jo kokonaan poiskin.

   Delete

Kaunis kiitos kommentista!