Monday, 26 August 2013

Peuran syömää

Viimevuotisista punavirmoista vain yksi on hengissä, tai tämä voi olla siementaimikin. Viime vuonna nämä kukkivat hienosti kesäkuulta syksyn tuloon, jolloin ne syötiin. Nyt tätä yhtä on purtu poikki siihen malliin, että taitaa olla tänään vuorossa verkon suojiin. Pistin jo hiustupon kasvin tyvelle siinä toivossa, että ihmisen haju harhauttaisi peuraa. Auringon haalistamia ja korpuksi kuivattamia hiuslatvoja on joka tapauksessa hyvä napsia pois.
Takana näkyy salkoruusu, se ei pihallani myöskään komeile. Salkoruusut popsitaan varsin vauhdikkaasti. Tämän pitäisi olla 'Crème de Cassis', joita istutin viime vuonna muutamia, nyt vain tämä yksi on niistä jäljellä eikä tämäkään ole jaksanut kasvattaa kukkavartta.

Samassa paikassa eli paahdepenkissä aloittavat maksaruohot kukinnan. Ihanaa, että näitä ei ole vielä syöty! Nämä ovat nimittäin peurojen mielestä varsin herkullisia. Tämä on komeamaksaruoho 'Matrona', jolla on erityisen kaunis pehmeän punerva väri.
Sen takana kasvaa harmaakäenkukka, jonka kylvin viime (vaiko jo toissa?) vuonna. Se ei ole vielä kukkinut, mutta hyvää kannattaa odottaa. Rauhallisenharmaiden lehtien ja shokkipinkkien kukkien räikeä yhdistelmä on järkyttävyydessään herkullinen.

Pihastani pyydettiin yleiskuvia, joista näkyisi missä mikäkin on. Tässä näkyy paahdepenkki oikealla, sen takana on keto. Kedon takana on muotopuutarha. Ransu esittelee.
Kuva on otettu yhdeksän aikaan aamuauringossa, jolloin aurinko pääsee paahdepenkkiin ja paiste jatkuukin keskeytyksettä iltaan asti.

Peräännyin aivan tontin alakulmalle ja Ransu ennätti pois kuvasta jalkoihini. Naapurin lato näkyy vasemmalla, tonttini raja kulkee sen viertä.

Jos katsetta käännetään hieman oikealle, näkyy kylätie.

Kun lähdetään kävelemään pitkin tietä, tulee näkyviin muotopuutarha. Tässä kuvassa näkyy myös sauna, jonka sijainnista kaivattiin tietoa. Se on kellanvihreä vihreäkattoinen rakennus männyn takana. Tuleva Rohan-puutarha on saunan ja tien välissä.

Muotopuutarhassa kasvaa muutama ruusu, joita peura on jo typistänyt. Loistoköynnösruusu 'Flammentanzin' jokainen versonkärki on syöty. Tämä ei haittaa, sillä ei ruusu kukkisi enää tänä vuonna kuitenkaan. Peurat eivät ole ainakaan aiemmin kalunneet ruusua maan tasalle, sen sijaan viime talven pakkasissa tämä paleltui lähes kokonaan ja kukki tänä kesänä vain yhdellä alimmalla oksalla. Ilmeisesti kukkia ei synny saman vuoden versoihin.

Tämä ärsyttää enemmän: neilikkaruusu kyllä kukkisi, mutta toisesta sen tekemistä suurista kukkarypäsoksista on kaikki nuput syöty. Tämän takia peurat ovat niin raivostuttavia, kun ne vain napsivat nuput ja kukat, vaikka eivät selvästi ole nälkään kuolemassa, muutenhan ne söisivät enemmän.
Muistutankin, että yhä on meneillään Peurat pataan -kampanjavuosi!

Sitten takaisin paahdepenkkiin. Muutaman 'Matronan' lisäksi penkissä kasvaa yksi tummempi komeamaksaruoho, jonka lajikkeesta ei ole tietoa. Se voi olla 'Purple Emperor'. Lehdet ovat melkein mustanpuhuvat ja kukat tumman marjapuuronpunaiset.
Siankärsämöä peurat eivät onneksi yleensä syö. Erityisen punainen punakärsämö 'Cerise Queen' on hienon värinen. Taustalla näkyy helminukkajäkkärää ja kurjenkelloa, joka on uskollinen kukkija myöhään syksyyn.
Värikästä elokuun viimeistä viikkoa!

Harmaakäenkukka – Lychnis coronaria
Helminukkajäkkärä – Anaphalis margaritacea
Komeamaksaruoho – Sedum-risteymät, jotka kukkivat syyskesällä
Kurjenkello – Campanula persicifolia
Punavirma – Centranthus ruber
Siankärsämö – Achillea millefolium, punakukkaiset lajikkeet ovat punakärsämöitä
Tarhasalkoruusu – Alcea rosea

33 comments :

 1. Pystyisit epäilemättä kirjoittamaan myös varsin kattavan teoksen siitä, mitkä kasvit ovat peurojen erityisherkkua!

  ReplyDelete
 2. Sinulla on siellä peurat pataan- kampanja, täällä taas lehtokotilot kiehuvaan veteen (mutta en kyllä ikinä niitä haluaisi syödä). En tiedä, kumman valitsisin, jos saisin. Siis peurat vai lehtokotilot pihaani. Onneksi ei ole molempia, sitten kyllä itkettäisi ihan kamalasti.

  Toivottavasti saat peura-aidan valmiiksi ennen pitkää.

  ReplyDelete
 3. mä taas ihmettelen, ketä varten peurat aikoinaan on tuotu saarelle - onko siellä joku kartano, jonka isäntä järjestää metsästysretkiä ystävilleen... vai metsästättekö te siellä asuvat kukin pihvit pakkaseen? eli samalla koko kanta pumpum ja vain hyödylliset kotieläimet laitumille, kuten lehmät ja lampaat... mua niin risoo - et ole ainoa, joka kärsii tästä ongelmasta -
  hannah

  ReplyDelete
 4. Mietin myös miksi niitä peuroja on saarelle tuotu tai ovatko uineet mantereelta? Sitten niitä vielä ruokitaan tietoisesti metsästäjien taholta jotta kanta lisääntyisi (ei ehkä siellä), en ymmärrä. Ilveksiä pitäisi tappaa kun ne rajoittavat peurakantaa. Päinvastoin, niitä voisi olla enemmän.

  Täällä on ongelmana myyrät ja vesirotat, järkyttävän kokoisia onkaloita taas perennapenkin reunalla. Hiirenloukkuni ovat ihan vitsi, nuo jättijyrsijät eivät edes mahdu niihin! Taputin miltei käsiäni kun näin haukkapariskunnan talomme yläpuolella, samoin olen kaivannut täällä liikkuvaa puolikesyä kettua. Omat koiranpöhlät kun eivät tee millekään eläimelle yhtään mitään. Tai no jaa, hämähäkit ne kuolaavat kuoliaaksi...

  ReplyDelete
 5. Kiitoksia tontin esittelystä! Tuo paahdepenkki on ollut tänä vuonna kovilla. Ja lisäharmina tietty nuo peurat. Orapihlaja-aitaa vaan rajalle! Ihmettelen, että ne syövät piikkisiä ruusujakin.
  Matrona on sitten ihana kun se alkaa kukkimaan. Harmaakäenkukka ei kuki minulla vielä kylvöä seuraavana vuonna vaan vasta sitten. Olen kylvänyt aikalailla sitä valkokukkaista harmmakäenkukkaa. Se on yksi tämän vuoden suosikeistani. Valkeissa kukissa on aavistus vaaleanpunaista. Hankin tänä vuonna myös tuon punaisen siankärsämön. Se kyllä kestää paahdetta. Omani ei ole ihan noin kauniin sävyinen kuin tuo sinun kärsämösi.

  ReplyDelete
 6. Peurat pataan! Se on oikea asenne, niin sitä pitää. Jokos se metsästyskortti on hankittu?

  ReplyDelete
 7. Tummanpunaisista peruslajikkeista 'Flammentanz' kukkii edellisen vuoden versoilla, 'Sympathie' saman vuoden versoilla.

  Hiustuppojutusta tuli jokseenkin häiriintynyt mielikuva, jossa riivit hiuksia päästäsi peuroille sadatellen ja asettelet niitä sitten huolellisesti kukkien päälle :D

  ReplyDelete
 8. Nauratti ajatus siitä, että kuljeskelet pitkin tonttia saksien kukkien ja kasvien juurelle hiuksiasi. On tuo tontti sen verran suuri ja sinulla paljon kasveja, että ennen pitkää pääsi on ihan kalju. Ehkä tosiaan kannattaisi harkita luvan ja aseen hankkimista. Riippukeinussa lojuen voisit sitten tähtäillä "pataruokien parhaita". Enpä olisi uskonut, että peurat syövät ruusujakin, mutta ilmeisesti ne maistuvat hyvältä.

  ReplyDelete
 9. Oih, mä meinasin revetä "peurat pataan" teemavuodelle. Komeet on kukkasi, ilkeät peurasi ;)

  ReplyDelete
 10. Voi peurat mokomat, kun pistelevät poskeensa kukkiasi...:)

  ReplyDelete
 11. Minäkin suosittelen metsästysluvan ja aseen hankintaa...

  ReplyDelete
 12. Meillä mökillä peurat rouskuttivat juurikin Cerise Queenin kukkanuppuja ennen kuin suojasin koko kasvin loppukesän ajaksi kananverkolla. Meidän mökkitontti on varmasti paikallinen nähtävyys, kananverkko kun taipuu moneksi ja meillä niitä riittää! Jaan siis tuskasi.

  ReplyDelete
 13. Kiva, että laitoit yleiskuvia. Aivan mahtavan ihana paikka :) Jos olisin nuorena kotia kaipaavana tuollaiseen paikkaan eksynyt, siitä oli tullut siltä näkemältä minun kotini. Samantapaisesti meillä on käynyt tämänkin kotimme kanssa. Tuo punavirma ei ole meillä viihtynyt muutamasta yrityksestä huolimatta. Kukaan ei ole kuitenkaan syönyt sitä. Olisi kaunis kasvi, jos sen saisin elämään ;)

  ReplyDelete
 14. Kiitos kaikille kommenteista!

  Mamma N; Hah, lyhyempi ja siis nopeammin kirjoitettava teos syntyisi siitä, mitä ne eivät syö.

  Vaalean vihreää; Voi apua... silloin täytyisi varmasti valaa betonista bunkkeri ja perustaa puutarha sinne!

  Hannah ja Sanna; Peurathan liikkuvat talvella jäitä pitkin niin kuin muutkin eläimet, ei niitä varta vasten tälle saarelle ole istutettu. Metsästyksen iloja varten ne on alun perin tuotu, sehän tässä sapettaakin. Ampuisivat sitten kaikki!
  Sanna; Pitäisi varmaan tuoda Ransu kylään, siihen loppuisivat vesimyyrätuhot!

  Irene; Paahdepenkissä on joka kesä kuivat olot, mutta joskus talvisin siinä voi olla liian märkää.
  Minulla on rakenteilla monilajinen kapea "elävä risuaita", johon pensas- ja tylppälehtorapihlaja olisivat hyviä, mutta käytän siihen paikallisia luonnonlajeja pähkinäpensasta ja taikinamarjaa muun muassa. Ja toisaalle on suunnitteilla pyökkiaita, mutta en löydä mistään pyökin aitataimia Suomesta!

  Myrsky ja Minna; Metsästyskortin hankinta on joka syksy lähempänä ;-D Ainoa vika vain, ettei minua kiinnostaisi väijyä niitä jossain skutsissa, mutta ampuisin omalle pihalle tulevat :-DD

  Tiina; Hah :-D Tuo voi olla aika lähellä, kun peuroihin oikein tuskastuu, mutta nyt oli sakset kädessä. Kiitos ruusutiedosta!

  Between; Ruusuja ja ruusukasveja yleensäkin, kyllä: pihlajaa ja hedelmäpuita myös.

  Pirkko; Olen oppinut, että täytyy laittaa verkot varhain. Paljon on vielä verkottamatta, mutta pikku hiljaa joka päivä...

  Irmastiina; Ikäviä ovat!

  Pioni; Kiitos kannustuksesta ;-)

  Intianminttu; Minäkin muistelen, että siankärsämöt ovat kelvanneet sitten vähän myöhemmin kun paremmat on ensin syöty. Ja ärsyttävästi peurat maistelevat vähän kaikkea eli vievät nuppuja sieltä ja täältä!
  Tsemppiä teillekin peurataistoon.

  ReplyDelete
 15. Ihana blogi ja voi miten lutusia kissoja! Vallankin Viljo, voi kun saisi paijata. Minulla on Nöpö ja Sulo, Nöpö mun sylikissa vain tosin silloin kun kukaan ei näe, poikaa ujostuttaa (punainen maatiainen.

  Meillä ei ole kotiloita eikä sarvipäitä, pupulan sanomat kyllä tiedottavat, koska Saila-rouva on laittanut kaalia kasvamaan. Kannatan siis niin peurojen ja pupujen metsästystä, säällisissä rajoissa kuitenkin, kauniita eläimiä molemmat. Joskus pihaan, kasvimaahan ja pellolle eksyvät naapurin pullukat ponit (5), mutta olen silti vielä voiton puolella. Lisään blogisi seurantalistaani!

  Aurinkoista loppukesää!

  Saila

  ReplyDelete
 16. Tylsä Mörökölli; Kiitos kehuista :-D On tässä hyvätkin puolensa.
  Punavirma kai viihtyy oikein kuivassa, harkitsen tämän siirtoa pengermän päälle, missä se ei ainakaan varmasti seiso vedessä. ja laitan verkon päälle myös.

  ReplyDelete
 17. Saila-kaima: Kiitos kivasta kommentistasi! Rapsutukset Nöpölle ja Sulolle.

  ReplyDelete
 18. Mula on kokeilussa ekaa kertaa salkoruusu. Komean ruusukkeen teki ja ensi kesänä toivon yhtä komeaa kukintaa. Paikka on pihan lämpimin, pelkään että liian kuivakin.

  Kiva oli nähdä kokonaiskuvaa, näkyy maaston muodot parhaiten.

  ReplyDelete
 19. Kaunis on miljöö - ja kauniiksi olet tehnyt pihasi. Oletko jatkanut myös vanhan talon remppaa..

  ReplyDelete
 20. Katja; Salkoruusut ovat upeita! Istutin vastikään toisen lajikkeen ja mietin, että ne voisikin laittaa jo peuraverkon sisään.
  Kun mä olen nähnyt niitä ulkomailla mitä kuivimmissa paikoissa ihan talojen seinustoilla, jonkun kiveyksen ja talon välissä, niin luulen, että ne sietävät kuivuutta aika hyvin.

  Anemone; Kiitos, tontti on aika vaiheessa vielä. Tänä vuonna olen tehnyt pientä, sain toisenkin päädyn vintin ikkunan valmiiksi, makuuhuoneen lattian kiinnittämisen ja paikkaamisen sekä olen jatkanut ikkunoiden korjaamista muutenkin. Ja kaivanut lisää ojaa talon taakse, sekin on talon korjaamista että estää veden pääsyn talon alle...

  ReplyDelete
 21. Kyllä saisivat peurat pysyä metsissä ja pelloilla syöpöttelemässä,eikä olla puutarhurien riesana. Tuhotkin taitavat olla pian isompia kuin kotiloiden jäljiltä :/

  Mutta olipa kiva nähdä uudenlaisista kuvakulmista pihaasi. Tykkään itsekin kovasti noista punertavista siankärsämöistä.
  Jos sellaisen ottaa luonnosta perennapenkkiinsä,niin onkohan se seuraavanakin vuonna punertava?

  ReplyDelete
 22. Peurat on kyllä keljuja kavereita, uskomattoman rohkeita siellä ovatkin, kun tulevat ihan pihapiiriin herkuttelemaan.
  Meilläkin niitä aina silloin tällöin näkyy, mutta koira haju taitaa karkoittaa ne takaisin metsään.

  ReplyDelete
 23. Voihan peurat! Aika kiusankappaleita ovat, olisi metsästäjille hommia! Sinulla n mukava plantaasi laitella kasveja, tilaa piisaa :) ja hyvän esittelijänkin olet saanut paikalle, taitaa olla varsinainen ammattilainen..

  ReplyDelete
 24. Päätin ,että kommentoin vain kun luen blogiasi läppärillä...syyn varmaanki arvaat ! Mut niin harvoin sitä köytän että enhän mä sit enää juur kommentois..
  Mut nyt luulen nähneeni ihan oikein kun oli hienoja kokonaisuuksia pihastakin. Olet kyllä saanut paljon aikaiseksi, niin monimuotoista ja paljon yksityiskohtia. Taitaa olla alan asiantuntija asialla !
  Onneksi kesää...siis kelejä ja säätä vielä pitkään tehdä rakennus,- ja puutarhahommia. Mainitsit että vielä marraskuussa voi olla kasveja kukassa...oi miten hienoa !

  ReplyDelete
 25. Katja; Kotilot taitavat käydä taistoon määrillä, peurat taas yhden yksilön tekemällä suurtuholla. En tiedä, kumpi on tuhoisampi. Olisikin kiinnostavaa laittaa kilpailu, mutta ei omalla pihalla :-D
  Uskon, ettei punainen kukka siankärsämössä muutu vaikka kasvin siirtäisi, eli se ei taida olla kasvupaikasta riippuva, vaan kasvin oma geneettinen ominaisuus. Omalla pihallani kasvaa vaaleanpunaisia villikärsämöitä joka vuosi samoissa paikoissa - ja taas unohdin merkitä ne, on ollut tarkoitus siirtää niitä kukkapenkkiin, jotta varmemmin säilyvät.

  Kosotäti; Juu, ne tulevat ihan pihalle eivätkä lähde pakoon vaikka sinne menee käsiä huitomaan, tosi laiskasti ja hitaasti alkavat liikkua pois päin.

  Anski; Tilaa on vähän liikaakin, joskus toivoisin, että minulla olisi pieni rivitalopiha!
  Esittelijä on ammattilainen ;-)

  Leena ja Pojat; Hahaa, saa kommentoida myös oudompia kommentteja, kyllä ne ymmärretään ;-)
  Marraskuussa kukkii vielä jokunen kellokukka ja joitakin ruusuja, ja nepalinhanhikki, silloin kun se vielä oli elossa, viime talven aikana se kuoli.

  ReplyDelete
 26. ...mä joskus mietin, että mahdatko koskaan toivoa että tontti olisi pienempi...varmaan joskus....niinku edellä kommentoit...
  Juu, mää kommentoin mitä kommentoin :D Mä yritän vähän irrottautua tästä netin ääressä roikkumisesta...oon saanu vähän palautetta ;) ja mun käsi ei tykkää tästä näpyttelystä ; se kuumenee ja särkee( on operoitu käsi )
  Pojille halit !operoitu

  ReplyDelete
 27. ..operoituoperoitu...lopettaa hän tähän !

  ReplyDelete
 28. Ransulle on nyt operoitu hali, Mustille operoin heti kun hän kotiutuu! Ihanasti syksy on tullut, kun viime yöt olen saanut kömpiä sänkyyn kahden kissan seuraan - keskikesällä Musti viihtyy sisällä vain muutaman tunnin kerrallaan ja harvemmin on vielä sisällä silloin kun menen nukkumaan. Tämä tilanne on siis ylellisyyttä, kun saa lukea samalla kun Musti kuorsaa jaloissa ja Ransu tuhisee pään vieressä :-)
  Todellakin, aika useinkin toivon, että taloni olisi vain pienenpieni siirtolapuutarhamökki tai sitäkin pienempi puutarhavaja :-D Ja piha, no se saisi kyllä olla vähän isompi kuin se mökki... Mutta ainakin mökin katto saisi olla niin matalalla, että sen ylettyisi maalaamaan tikkailta käsin ja seinät jakkaralta!
  Tsemppiä kädelle! Mullakin tänään muljahti kipeä käsi ilkeästi, kun temmoin kaatamaani puunrankaa. Näiden paraneminen näköjään ottaa aikansa.

  ReplyDelete
 29. Oo ny varovainen kätesi kanssa.
  On ihanaa ku tuhisijat on lähellä <3
  Onni kuorsaa vaaleanpunaisessa muovikorissa lattialla muutaman metrin päässä ja ipanat tuhisee joko pään yläpuolella tai jalkojen välissä. On niin turvallista...kaikilla !

  ReplyDelete
 30. Heeeeii! Nymmä tajuun miten rakennukset, tiet, isommat alueet on sun pihassa! Tää selventi oikeasti hahmotuskyvyttömän ongelmia hurjasti. :) (Paitsi emmä ole hahmotuskyvytön kun osaan lukea karttaa jne. :P )

  ReplyDelete
 31. Leena ja Pojat; Samoin sinne! Oli tosi ikävän tuntuista, kun kämmenessä jotain muljahti/napsahti ja sitten käsi puutui - se puutuu kyllä nyt tosi herkästi muutenkin. Kauankohan tällaisen paranemiseen menee.
  On todella turvallinen olo, kun kissapedot vahtivat unta - ja kun mamma vahtii pienten kissapetojen unta ;-)

  Sea; Kaikki valkeni hetkessä :-D Hienoa!

  ReplyDelete
 32. Tirsk! Täällä poliisitalon lupapalveluiden odotus aulassa on hyvä hörähdellä Peurat Pataan kampanjalle. Ehkä jo ens vuonna saan luettua sinne asti, että tiedän kuinka kampanjassa kävi. :D

  ReplyDelete
  Replies
  1. Toivottavasti olet siellä hakemassa peuranmetsästyslupaa :-D

   Delete

Kaunis kiitos kommentista!