Thursday, 22 August 2013

Päivän aikaansaannos

Nukuin lähes koko aamupäivän, sillä sade ropisi. Kun Mustikin viimein kotiutui yöjalasta ja painautui vasten koipeani, ei tehnyt mieli nousta. Ei siis näyttänyt kovin lupaavalta, kun hörpin vasta toista aamukahvikupillista ja kello läheni yhtä iltapäivällä.
Sitten alkoi tapahtua. Olin niin innostunut hankinnoistani Rohan-puutarhaan, että aloin kaivaa. Kaivamisen ohessa piti rakentaa aitaa (hötiskö oikeassa reunassa), reunustaa istutusalue laudoilla ja tulevan nurmen reuna vielä tiilillä, kitkeä ja tehdä muuta oheistoimintaa, jota uuden puutarha-alueen perustamiseen liittyy.

Today I started a new garden, the so-called Rohan. It entailed building some fence, demolishing some collapsed fence, digging and adding wooden edging and some bricks too. Since I also managed to mow the lawn and paint a new rain water storage tank, I must say it was a good day, even if I had imagined to be able to scythe the weeds of the remaining area too. To think that I slept till noon, nearly! The excuse being, it was raining in the morning.

Siinä ne nyt ovat! Mukana on muualta puutarhasta haettuja jakopaloja ja siementaimia sekä ystäviltä saatuja ja taimistojen alelaareista hankittuja aarteita. Toistaiseksi muutamalle neliömetrille on istutettu:
punalehtinen pyökki 'Rohan Weeping'
metsätyräkki 'Chameleon'
salkoruusu 'Blacknight'
3 kpl vaskivarjohiippa 'Orange Königin'
tummakurjenpolvi 'Samoborin' siementaimia
rohtosormustinkukka, valkoinen
tuoksuruutaa
sinikatanaa (tämä on väärässä paikassa, mutta kun se oli samassa taimilaatikossa kahden edellisen kanssa – suuri kiitos näistä Jorille!)
syyshohdekukka 'Rote Tone'
haisujouluruusu
syysasteri 'Winston Churchill'
helminukkajäkkärän jakopaloja
tiikerililja
sekä reunuskasvina purppurahappomarja 'Concorde'

Hyvällä mielikuvituksella varustettuna voi onnistuneita väriyhdistelmiä nähdä jo nyt: tässä syyshohdekukka, helminukkajäkkärä ja taustana punalehtinen pyökki. Sen juurella kasvaa tuoksuruutaa.

Ransu esittelee. Rohan sijaitsee tuolla kaivon takana siitä vajaan kymmenen metrin päässä. Välissä on metsäpuutarhapenkkejä, kompostit ja suuren katajan ympäristö, jossa kasvaa kaikenlaista. Ajatus on, että luonnollinen metsäpuutarha- ja pensaspuistomainen alue rauhoittaa tilanteen muotopuutarhan (tässä kuvaaja seisoo muotopuutarhassa) ja Rohanin välissä, joka tulee myös säännöllisen muotoiseksi ja suunnilleen symmetriseksi.
Nyt Rohanista on istutettu muutama neliömetri, mutta alue on noin 12 × 5 metrin kokoinen, joten istutettavaa riittää vielä. Pari oranssikukkaista liljaa jäi vielä siirtämättä, jotka kasvavat muotopuutarhassa.

Tässä vielä tuore otos puutarhapäiväkirjastani. Tällaisesta istutussöherryksestä on kuulkaa ihminen iloinen keväällä, kun ei ole mitään muistikuvaa siitä mitä kaikkea tuli syksyllä istutettua. Tämän turvin uskaltaa lähteä kitkemään rikkaruohoja; ilman tällaista kaaviota homma lähinnä hirvittää – kuinka monta syksyllä istutettua aarretta tulee vahingossa nyhtäneeksi?

Ja tässä vielä suunnitelmaani Rohaniin, piirretty 14.2.2013, jolloin oli merkintöjeni mukaan pilvistä ja lämmintä yksi aste plussalla. Lunta kyllä oli, muistan tarponeeni siinä mitatessani aluetta. Lämpötilan ja sään merkkaaminen muistiin on kiva ajatus, niitä on aina kiinnostavaa lukea jälkeenpäin.
On hyvä ajatus kirjata muistiin myös ylimalkaisia ideoita kuten "pallomuotoja + ruusuja + heiniä" tai "semi-shady mixed border"(sori, opiskelin Englannissa), näitä käytetään ohjenuorana taimihankintoja tehtäessä.

Päivään kuului myös muutaman uuden happomarjan pistokkaan ottaminen. Ei näistäkään montaa juoksumetriä saa, mutta jotakin alkua kukkapenkkien reunusaidaksi ainakin. Edelliset kaupungissa otetut pistokkaat ovat vaaleassa ruukussa edessä, oikealla on laventelin pistokas, ne juurtuivat varsin helposti keskikesällä. Samassa ruukussa sen kanssa kasvaa heinäliljaa, kun tyhjiä ruukkuja ei näköjään ollut käden ulottuvilla.

Oikeastaan aloitin päivän – siis iltapäivän – muissa puuhissa. Tarkoitus oli maalata uusi öljytynnyri sadevesitynnyriksi räystään alle, mutta kun aloin rapsuttaa viimevuotista ruostesuojamaalia teräsharjalla, huomasin, että tynnyri on vielä liian kostea sateen jäljiltä. Uusi maalikerros tuli sudittua vasta illalla saunan jälkeen. Ruostesuojamaalin jälkeen tynnyri saa vielä taivaansinisen maalikerroksen ylleen, sitten sen on valmis käyttöön kunnes se kolmen kuukauden päästä on tyhjennettävä ennen talven tuloa. Voi kunpa se ei tänä vuonna tulisikaan!

Rohaninkaivuun jälkeen pistin saunan lämpiämään, sillä seuraavaksi ohjelmassa oli pitkäksi kasvaneen nurmikon leikkuu, siinä hiki irtoaa aina, vaikka nyt se oli päällä jo valmiiksi.
Musti esittelee. Reunojen käsin niitettävät kohdat jäivät huomiselle. Onneksi oma rakas Klipponi käynnistyy uskollisesti (paitsi ensimmäiseksi keväällä, se on nikotellut sekä viime että tänä vuonna. Auringossa kuivattelu sekä upouusi bensa auttoivat) – tsemppiterveiset Sijaiskotiin!

Lopuksi kiertelin pihalla kameran kanssa ja huomasin, että yksi daalian kukista ('Arabian Night') on syöty.  Tuossa oikealle sojottavassa tapissa oli vielä eilen kukka. Merkillistä, vain yksi syötynä – epätodellista tuuria. En usko, että moinen onni jatkuu monen yön ajan, joten kävin vielä iltapuhteena taivuttelemassa daalian ympärille kanaverkkohupun. Tänä vuonna täällä ihaillaan daalioita, piste. Vaikka sitten verkon takaa!

Daalia – Dahlia
Haisujouluruusu – Helleborus foetidus
Helminukkajäkkärä – Anaphalis margaritacea
Metsätyräkki – Euphorbia dulcis
Pyökki – Fagus
Rohtosormustinkukka – Digitalis purpurea
Salkoruusu – Alcea rosea
Sinikatana – Catanache caerulea
Syysasteri – Aster novi-belgii
Syyshohdekukka – Helenium Autumnale-Ryhmä
Tiikerililja – Lilium lancifolium
Tummakurjenpolvi – Geranium phaeum
Tuoksuruuta – Ruta graveolens
Vaskivarjohiippa – Epimedium × warleyense

24 comments :

 1. Puutarhapäiväkirja. Hyvä idea! Taidanpa varastaa!

  ReplyDelete
 2. Sun täytyy kehitellä joku liiketunnisteella oleva paukutusjuttu noita pahalaisen syöppöjä varten.

  ReplyDelete
 3. Sinä olet laittanut tuulemaan oikein kunnolla, ihan tässä hengästyy jo lukiessa. Ja kiitos tsempeistä. Uusi bensa, tulpanvaihto eikä valohoito tuottanut tulosta, joten henkilökunta suoritti avauksen klippolle. Tuomio: Monttukamaa. Ennen mahdollisia kuoppajaisia menen lainakoneella pöristelemään pihalle, jospas se innostaisi klippoa vetämään henkäisyn... (Joku on epätoivoinen.)

  ReplyDelete
 4. mielenkiintoista ja inspiroivaa! nukkajäkkärä on upea myös kuivakukkana, olet varman kokeillut itsekkin. minulle sopiva perenna, kun leviää helpolla ja ei tarvitse nimeksikään hoitoa.

  ReplyDelete
 5. Hitaat aamut on joskus vaan niin tarpeen. Ja sateella etenkin. Toivottavasti saitte nyt hyvin vettä, meillä alkaisi jo riittää.

  ReplyDelete
 6. Tuota kukkapenkkiä onkin kiva odotella ensi vuoteen! Syksyn tulemisen aistii jo varsinkin aamuisin. Saapa nähdä milloin meidän kissa Mutikainen kömpii patterin kupeeseen ripustettuun koriin nukkumaan, silloin on ainakin syksy tullut. Toukokuussa kissa hylkää "petinsä" eikä nuku siinä lainkaan ennen kylmän tuloa...

  Kivaa viikonloppua!

  T. Sari Puumulista

  ReplyDelete
 7. Ihailtavaa sinnikkyyttä daalioiden kauneudesta nauttimisen suhteen. En tietenkään ole peura, mutta kyllä tuo Arabian Night näyttää paljon paremmalta silmänruoaksi kuin vatsan täytteeksi.

  ReplyDelete
 8. Vilma; Varasta ehdottomasti, tuo on tosi kätevä! Blogi on myös hyvä muistikirja, mutta tuollaiset söherrykset on hyvä voida tehdä paperille. Ja kohta sipulikukkien kanssa vasta istutuspiirroksia tarvitaankin, muuten on keväällä ihan pulassa.

  Amalia; Sellainen olisi hyvä!

  Myrsky ja Minna; Voi harmi! Klippot kun on niin hyviä, ymmärtääkseni! Kun on tuo valettu kestävä runko. Mutta jos moottori on tullut tiensä päähän niin siinä ei hyvä runko auta :-(

  Ilona Winebridge; Nukkajäkkärä on kiva, itse en kuivakukkia sisällä harrasta, mutta nautin sen kuivuneista kukista talvella muuten - ne ovat tosi hienot kukkapenkissä!

  Katja; Kun sade ropisee, ei ihminen keksi montaa syytä nousta :-D Kiitos, Muutama milli sitä taas tuli. Ihan riittävästi, nyt kun sadetta on tullut säännöllisesti viikoittain.

  Puumuli; Tuo on vasta pieni alku, mutta kivaa, että on edes sellainen! Kissa on syksyn saapumisen mittari :-D

  Ella; En ollut verkottamisen kanssa yhtään liian ajoissa - yöllä ennen nukkumaanmenoa katsoin vielä keittiön ikkunasta kuun valaisemaa maisemaa ja näin, kun peura hipsi pitkin tietä aivan muotopuutarhani vieressä ja pysähteli nuuhkimaan välillä. Säntäsin tietenkin ulos karjumaan ja paukuttamaan käsiä silläkin uhalla, että aiheutin ehkä shokin olohuoneessa sikeitä vetäville Mustille ja Ransulle. Ehkä pojat ovat jo tottuneet.

  ReplyDelete
 9. Ihania puutarhasuunnitelmia!

  Tähän voisinkin liittää kuulumisia Ossilta: kuulin eilen, että hän pääsi vihdoin kissijen sairauksiin erikoisttuneen lääkärin pakeille ja kehräyksen aikana ilmenevän hengenahdistuksen syy taisi vihdoin selvitä: lievä sydämen vajaatoiminta, johon epäilyyn edellinen eläinlääkäri vain huitaisi kättään ja ilmoitti, ettei kissoilla sellaista voi esiintyä! Ossi saa nyt nesteenpoisto- ja verenpainelääkityksen. Toivomme kovasti, että tämä lääkitys vihdoin auttaa Ossukkaa...

  ReplyDelete
 10. Voi kun hengästyttävää, kun jaksat tehdä uutta puutarhaa. Hyvältä vaikuttaa suunnitelma. Niin piti minunkin tehdä tänä syksynä, saa nähdä pääsenkö käteni kanssa siihen puuhaan. Tuo puutarhapäiväkirja on tosi kätevä. Minulla on ollut myös käytössä siitä asti kun tähän muutimme 1999. Minä teen siihen kylvösuunnitelmat kasvimaasta ja kirjoitan ylös mitä uusia taimia olen hankkinut ja mitä sipulikukkia olen laittanut minnekin. Muuten en pysy perässä ollenkaan. Säistä kirjoitan myös aina silloin tällöin.
  Your English is very good, and no wonder!

  ReplyDelete
 11. Kaisa; Mukava kuulla, että Ossin ongelmat otettiin vakavasti! Paranevaa vointia söpölle Ossille ♥

  TuulaJ; Et kai sinä vielä uutta puutarhaakin ala tehdä, kun teillä on ollut ihan hurja projekti siinä orangeriassa!
  Kiitos, minäkin hykertelen aina sinun blogissasi ihanalle oikealle englannin kielelle - huonoa englantia tulee vastaan niin harmittavan usein!

  Mamma N; Kummasti päivä lähti kuin lähtikin läyntiin - olen käyttänyt vertausta ennenkin, mutta taidan tosiaan olla sukua dieselmoottoreille :-D

  ReplyDelete
 12. Kamalasti aikaansaannoksia yhdelle päivälle!

  ReplyDelete
 13. Kunnon puutarhuri osaa laiskotella puolillle päivin ja silti saa lopun päivän aikana tehtyä kaikki suunnittelemansa hommat. Tuttua minullekin, puoli päivää menee miettiessä, mistä aloittaisi ja sitten yhtäkkiä lähtee kone käyntiin. Rohanista tulee hieno, onhan se hyvin suunniteltu.

  ReplyDelete
 14. Saraheinä; No juu, ja toisaalta yksikään noista ei ollut sellaista työtä joka toisi leipää pöytään...

  Between; Haa, dieselmoottorin sukulainen sielläkin! Ihmeellistä, miten jotkut ponkaisevat aamulla pedistä virtaa täynnä ja toiset haahuilevat etsien identiteettiään ja tekemistä monta tuntia :-D
  Itse asiassa tuo suunnitelma on jo muuttunut. Olen koko ajan pähkäillyt, laittaako laatoitettu kalustealue keskelle vai reunaan, nyt se siirtyi takaisin keskelle, yhden ystävän Englannista ottaman kuvan inspiroimana. Tänään mittailin ja ihan hyvin mahtuu!

  ReplyDelete
 15. Jänniä ja mielenkiintoisia nämä erilaiset teemapuutarhat, kuten muotopuutarha, Tolkien-, Rohan, gootti-, kuu-, metsä-, kosteikko- ym. puutarhat, joista luen muiden blogeista. Saa aina miettimään, mitä meidän kukkapenkit ovat, lähinnä kai "kaikkea kaikkialla" -tyyppisiä. Kukkapenkeissä on isoja ja pieniä puita, koristepensaita, marjapensaita, nuoria omenapuita. Oli myös raparpereja ja erilaisia sipuleja, mutta ne olen siirtänyt kukkapenkeistä kasvimaalle. On kiva suunnitella ja miettiä, mitä kannattaisi siirtää minnekin ja miten ryhmitellä kasveja. Siihen saa ideoita mm. toisten blogeista, varmaan eniten olen saanut vaikutteita sinulta.

  ReplyDelete
 16. Eli oikeastaan teillä on perinteiset kukkapenkit. Taitaa olla nykyaikaa, että kaikkeen keksitään teemoja ja tarinoita. Toisaalta marjapensaat ja hedelmäpuut eivät perinteisesti ole olleet lainkaan osana kukkapenkkejä, vaikka ne sinnekin ihan hyvin sopivat. Joten on teillä nykysuuntauksiakin.
  Kiva että löydät ideoita mm. täältä, minustakin blogeista saa jatkuvasti inspiraatiota.

  ReplyDelete
 17. Miten ihmeellä ehdit kaiken tuon tehdä?!

  ReplyDelete
 18. Huh!! Päivästäsi kehkeytyi oikein tarmokas, kunhan ensin pääsit käyntiin. Sitä paitsi hyvin levänneenä ja tankanneena on mukava aloittaa pihapuuhat :) Samantyyppistä puuhastelua täällä, sikapitkän ja märän nurmikon leikkuuta ja istutushommia.

  ReplyDelete
 19. Akileija; Kahvin voimalla!

  Tiina; Kyllä hyvin nukuttu yö tekee ihmeitä. Nyt on kivaa, kun voi taas istuttaa, kun maassa on kosteutta ja taimetkin alessa :-) Jatkoin tänään ihan intona, ja huomenna on taas uusi päivä!

  ReplyDelete
 20. Siellä on ahkeroitu! Muistiinmerkitseminen on kaiken a ja o, muuten on keväällä sormi suussa. Helminukkajäkkärästä on tullut minulla varsinainen riesa, se leviää kuin tauti. Keksin sille hyvän homman, istutin sitä pihan kulmaan, autoille vaarallisen kiven ympärille hälytysmerkiksi. Enää ei ole kivi haukkonut puskureita :) kuka sitä kukkapenkkiin uskaltaisi ajaa.

  ReplyDelete
 21. Helminukkajäkkärä saattaa osoittautua riesaksikin, se vähän riippuu paikasta. Tosi jäykässä savessa se on pysytellyt minulla hyvin siistinä tuppaana jo kuusi vuotta, mutta toisaalla se oli jäämässä vielä voimakkaampien tarhapiiskujen jalkoihin. Tässäkin oli sen verran rikkaruohoinen paikka ja täynnä pelto-ohdakkeen juuria, että ajattelin sen ainakin pysyvän hengissä jos muut heittävät veivinsä :-D
  Hyvin keksitty tuo kivijuttu!

  ReplyDelete
 22. Voi hitsi sä oot tehokas! Hiki laiskan lukiessa ;)

  ReplyDelete
 23. Uuden puutarhan tekemisen kanssa on aina intoa piukassa ja päivä päättyy liian pian. Kyl sä sen tiedät, itsekin oot samanlainen, älä esitä :-D

  ReplyDelete

Kaunis kiitos kommentista!