Friday, 9 August 2013

Onnistunut värikompositio ja Mustin nimikkolilja

Jos eilen marisin vaikeista väriyhdistelmistä, niin on niitä onnistuneitakin yhdistelmiä paikka paikoin. Tässä pihapolun varren kukkapenkissä on mehevä tunnelma! Tosin ohjelma, jolla käsittelen kuvat nettiin, näyttää haalistavan värejä kovasti. Ehkä kukkien hehku välittyy silti.
Mustin nimikkolilja on 'Black Beauty', joka avasi ensimmäiset nuppunsa toissapäivänä. Se ei ole nimestä huolimatta musta vaan herkullisen pinkki. En ole ihan varma, mihin liljaryhmään tämä kuuluu. Ehkä idänliljoihin?
Vieressä näkyy sademittari, jonne suurten odotusten vastaisesti kertyi vettä vain vähän yli 3 mm viime yön ja tämän aamun aikana. Silti, kuivuus näyttäisi hellittävän.

My favourite colour combination of the moment is the yellow-orange-burgundy of the main border by the large garden walk.

Mustin lilja kasvaa keltakaunokkien keskellä, edustalla on täpläpunalatva 'Atropurpureum', taustalla rusopäivänliljoja ja niiden keskellä vielä rantakukka, joka toistaa pinkkiä väriä.

Lemppariyhdistelmäni punalatva ja siniheinä nähtynä japaninlehtikuusta vasten. Punalatvan tummat varret ovat herkulliset! Japaninlehtikuusen takana pilkottaa vähän vaaleanpunaista, siellä kasvaa vielä nuori istutus punertavakukkaisia mesiangervoja ja rantapunalatvaa, jotka toivottavasti runsastuvat.

Tässä samat kukat toisesta suunnasta katsottuna, punalatva taustalla. Olen niin iloinen, että tänä vuonna 'Black Beauty' -liljaa ei ole syöty (vielä)! Viime vuonna tämän kukkia ei päässyt ihailemaan lainkaan, kun peura söi varren poikki. Tässä suuremmassa kuvassa näyttäisivät väritkin toistuvan paremmin.

Onneksi ihania keltaisia kukkia on myös talon toisella puolella kuistin vierellä, missä niihin osuu ilta-aurinko. Sumuakin vasten kultapallot ovat kauniita.

Yksi kultapallo on tunkeutunut kuistin puolelle, pöydän ja kaiteen väliin. Sopu sijaa antaa.
Kultaista yötä ja viikonloppua!

Idänlilja – Lilium Orient-Ryhmä
Japaninlehtikuusi – Larix kaempferi
Keltakaunokki – Centaurea macrocephala
Kultapallo – Rudbeckia laciniata, kerrotut lajikkeet
Rantakukka – Lythrum salicaria
Rusopäivänlilja – Hemerocallis fulva
Siniheinä – Molinia caerulea
Täpläpunalatva – Eupatorium maculatum

22 comments :

 1. Tuo kultapallo ainakin pysyy pystyssä,
  vaikka ukkosella.

  ReplyDelete
 2. Kiva väriyhdistelmä tosiaan. Väriyhdistelmät ja eri kukkien yhdistelemiset ovat todellista taiteilua ja varmaan vähän tieteilyäkin - olen tainnut ennenkin sanoa.

  ReplyDelete
 3. Mikä ihana värien hehku:) ja suloinen kultapallo!

  ReplyDelete
 4. Tuo sun lemppariyhdistelmäsi on tosi viehko! Tykkään myös Mustin liljasta, vaikka se ei nimensä värinen olekaan ;) Mä oon muuten kuvitellut, että tuonmalliset on tiikerililjoja. Kultapallo on perinnekukista parhaimpia, ihastuttava. Mutta nyt kulkee mulla paikasta toiseen kun en löydä sopivaa.

  ReplyDelete
 5. Rva Pioni; Tuo yksi todella pysyy pystyssä :-D Noilla muilla onkin moninkertaiset keppi-narusysteemit. Täällä ei kylläkään ukkostanut, jossain kaukana jyrähteli muutaman kerran. Täällä ei ole painostavaa ilmaakaan ollut.

  Paula; Kyllä tuo on kokeilua. Kukinta-ajoista ja korkeuksista ei voi ikinä olla varma, viihtymisestä nyt puhumattakaan.

  Zelda; Ehkä voisit dipata kelta-oranssi-marjapuuron sekoituksen, jossa olisi ripaus vihreää? ;-)

  ReplyDelete
 6. Pirkko; Toivottavasti hyvä pari pallukalle löytyy. Joku tällainen korkea lilja voisi olla hyvä? Tai heinä?
  Tiikerililja tuo ei ole, usein tuota myydään orkidealiljana (Lilium speciosum), mutta se on sen joku risteymä, ehkä heikinliljan kanssa, jos olen saanut oikeaa tietoa. Eli ehkä tuo ei kuulukaan mihinkään liljalajiin, vaan on oma risteymälajinsa. No tämä on kasvitieteellistä löpinää, mua kun sattuvat nämä asiat kiinnostamaan.

  ReplyDelete
 7. Kivoja väriyhdistelmiä. Tuo kultapallo on minulla muistona kotimökiltä niin kuin myös kultapiisku ja joitain muitakin Kultapiisku on niin myöhäinen ettei joka syksy edes ehdi kunnolla kukkia. Luulisi nyt ehtivän, ainakin nuppuryhmät ovat jo isoja-

  ReplyDelete
 8. Kultapallosi taitaa olla sosiaalinen yksilö!

  ReplyDelete
 9. Mustin lilja on hienon värinen. Pirkon tapaan minäkin olisin yhdistänyt sen tiikerililjoihin. Eläinten lailla kasveilla on välillä tarjota varsin hauskoja yllätyksiä. Kivasti kultapallo on päättänyt tulla lähemmäksi asutusta.

  ReplyDelete
 10. Sinun ei tarvitsekkaan laittaa kuistin pöydälle kukkia maljakkoon...:)

  ReplyDelete
 11. Tyhjensin eilen sademittarin, sinne oli kertynyt 20 milliä, tänään en ole vielä päässyt tästä kissan alta katsomaan, mutta satanut on reippaasti. Sieniä luvassa. Upea lilja, onneksi on säästynyt peurahyökkäykseltä. Mukavaa viikonloppua.

  ReplyDelete
 12. Hyvä, kun peurat ovat verottaneet vähemmän kasvejasi tänä kesänä. Pidän kovasti tuosta keltakaunokista ja Black Beauty on myös kaunis.

  ReplyDelete
 13. Nimikkokukkakin Mustilla ♥

  Kaunista ja kultaista viikonloppua sinulle ja kissapojille!

  ReplyDelete
 14. Kasvitieteelliset löpinät kiinnostaa, vaikka niistä ei mitään ymmärräkään ;) Paitsi sen, että ei ole tiikerililja! Kultapallo löytää kaverin ihan takuulla.... jonakin suvena.

  ReplyDelete
 15. Kultapallo on löytänyt varsin hyvän kasvupaikan. :)

  ReplyDelete
 16. Onpas Mustilla kaunis nimikkolilja;)

  ReplyDelete
 17. Aika romanttisen näköinen yhdistelmä toinkultapallo ja lautalattia.

  ReplyDelete
 18. Kauniita kukkanäkymiä ja söpö tuo tunkeutuja-Kultapallo!

  ReplyDelete
 19. Sinulle on tunnustus blogissani: http://vaaleanvihrea.blogspot.fi/2013/08/tunnustus.html

  ReplyDelete
 20. Kukkii, kukkii, kaikkialla kukkii :) Hyvän reitin on kultapallo keksinytkin! Ei taida peurat ainakaan tuota pistellä poskiinsa :)

  ReplyDelete
 21. Keltainen sopii erityisen hyvin loppukesään. Se tuo valoa meidänkin pihaan.

  ReplyDelete
 22. Mummeli; Toivottavasti piiskusi tänä vuonna kukkii!

  Aila; Niin, hakeutuu seuraan :-D

  Between; Usealla liljalajilla on tämäntapainen kukinto,tosiaan, ei ainoastaan tiikerililjoilla. Tiikerililjoina myös kuulemma myydäään sellaisia, jotka ovat oikeasti tarhasarjaliljoja, mutta niillä on "tiikerililjamaisesti" nuokkuvat kukat. Nimisekaannuksilta ei voi välttyä, kun kaupoissakaan ne ei ole aina oikein nimetty.

  Irmastiina; Onnesi ei, kun olen surkea harrastamaan leikkokukkia :-D

  Cheri; Ohhoh! Kylläpä siellä on tullut vettä, ei täällä vain pisaraakaan tuon perjantaiaamun jälkeen. Mutta nyt näen parhaillaan salamointia keittiön ikkunasta kaukana etelätaivaalla, yöllä pitäisi sataa.

  Saraheinä; Liiterin nurkalla kasvava tiikerililja on kyllä syöty, joten epäilen, ettei tämäkään lilja enää kauaa pysy styömättä. Daaliassakin on nyt yksi kukka auki, toivottavasti se on vielä huomenna, jotta saan siitä kuvan!

  Myrsky ja Minna; Tietysti Mustilla on nimikkokasvi! Istutin myös pantterililjan pari vuotta sitten, mutta se on menehtynyt. Kiitos, viikonloppu oli ekstraihana!

  Pirkko; No sittenhän ymmärsit juuri oleellisen :-)

  Vaalean vihreää; Kyllä, hyvä tuki tuossa ;-) Kiitos paljon tunnustuksesta!

  Pioni; Niin on ja ihan sun lempivärejä! Tuo on keväisin myytävä lilja, eli kannattaa tarkastella silloin kuvastot ja kaupat sill äsilmällä.

  Amalia; Kulunut pinta ja tuore kukka on jotenkin kiva yhdistemä, aina.

  Akileija; Se on seurallinen tapaus ;-)

  Mamma N; Peurat saattavat syödä kuunliljat kuistin edustalta, mutta eivät kai ne kuistille sentään kurkottele. Kultapallo ei kyllä taida kuulua niiden ruokalistalle, kun se saa aina kasvaa rauhassa.

  Leena K; Keltainen tuo tosiaan valoa! Ja piristää, kun muuten pimenee ja masentaa.

  ReplyDelete

Kaunis kiitos kommentista!