Monday, 12 August 2013

Endless Summer joka suunnasta

On aika omistaa kokonainen kirjoitus puutarhani tämän hetken tähtiesiintyjälle. Tässä se on, kirjoukonhatun taustalla...

There is one faithful hydrangea in my garden that puts up a good show every year. This summer was its driest so far, but it is performing very well: the Endless Summer hydrangea 'Bailmer'. It dies back every winter but since it flowers also on new wood, there are plenty of flowers at the end of each summer.

Jalohortensia 'Bailmer' ("Endless Summer the Original") kukkii runsaasti, vaikka kesä on ollut hurjan kuiva. Viime viikolla saimme sentään vettä kahteen kertaan kolme milliä, ja viime yönä sitä tuli peräti 13 mm! Endless Summerit kukkivat sekä vanhoilla että uusilla versoilla, joten vaikka tämä on joka talvi lähtenyt kasvuun ainoastaan tyveltä tehden kokonaan uudet versot, on kukkaloisto taattu.

Hortensia pysyy matalana jokatalvisen paleltumisen takia. Lauhemmissa maissa kuten Irlannissa voi ihailla yli parimetrisiä jalohortensioita.

Minun puutarhassani viereinen pensasruusu 'The Pilgrim' kohoaa korkeammaksi, vaikka sekin lähti versomaan vain alhaalta tänä vuonna.

Heikinliljakin on huomattavasti korkeampi. Se saa muuttaa tänä syksynä paikkaan, jossa sen kukat sointuvat paremmin muuhun kasvillisuuteen.
Sen sijaan sain vastikään ystävältä jakopalan harmaaminttua, joka on täydellinen sävypari hortensialle!

Toinen sopiva kumppani on jättiverbena, joka on venähtänyt yli metriseksi (se on tuo hujoppi oikealla) ja alkaa nyt availla ensimmäisiä violetteja kukkiaan. Se kasvoi parissa viikossa lähes metrin!

Ransu esittelee: hortensia sointuu myös ransunväriin.

Tässä on yksi, johon se ei soinnu, mutta tämä on muuten ilouutinen: ensimmäinen daaliankukka ikinä on avautunut pihallani! Kyllähän tämänkin kasvin on jo peura puraissut poikki, katkenneen päävarren voi nähdä tuossa kukan alla. Onneksi kasvi on haaroittunut eikä peura ole vielä tehnyt uutta tuhoiskua. Tämä on lajiketta 'Arabian Night', näitä on kaksi ystävältä saatua kappaletta ja nämä muuttavat Rohan-puutarhaan ensi vuonna, jos ovat vielä elossa. Sekin olisi ensimmäinen ikinä, jos daalian talvetus onnistuisi.

Musti esittelee.

Daalia – Dahlia
Harmaaminttu – Mentha longifolia
Heikinlilja – Lilium henryi
Jalohortensia – Hydrangea Macrophylla-Ryhmä
Jättiverbena – Verbena bonariensis
Kirjoukonhattu – Aconitum × stoerkianum

33 comments :

 1. Mä mietin, että pitäsköhän munkin laittaa/testata tuota hortensiaa, johonkin voisi raivata tilaa sille. HmHm...ja tuo dahlia on samaa lajia mitä mullakin on tykkään sen tummasta väristä, kuvat eivät mielestäni anna oikeutta sen tummuudelle...Kohta alkaa taas firma nimelta Tuijan piha ja raivaus ahertaa...
  Ransulle ja Mustille iiiiiisot rapsutukset...eikun silitykset.
  Kivaa viikkoa sinulle Saila.

  ReplyDelete
 2. Sinulla on erittäin asiantuntevat ja komeat puutarhaesittelijät. Endless Summerini on kukkinut pienesti, se talvehti ruukussa kellarissa, koska ei ole ehtinyt ulkona kasvaa tarpeeksi kesän aikana. Nyt kun puita on kaadettu se saa itselleen jostakin aurinkoisen paikan ja saa viettää talven ulkona. Tuossa sinun yksilössäsi on kertakaikkisen upea väri. Harmaaminttu on komea, mutta kannattaa muistaa, että sillä on myös rajattomasti laajentumispyrkimyksiä. Revin sitä maasta varmaankin neliön verran tänä kesänä.

  ReplyDelete
 3. Tuija; Musti ja Ransu kiittävät! Tuo ei kovin paljon tilaa vaadi, mun hortensia on kolme vuotta sitten istutettu ja sen koko on noin 70 x 70 cm, korkeus sama. Daalia on tosiaan tummempi, kuvissa se on vähän liian punainen. Pitänee ottaa uusia kuvia kun tulee varjoa, se varmaan auttaisi.

  Cheri; Näiden puutarhaesittelijöiden kanssa puuhat sujuvat... myös myyrähpuuhat ;-)
  Harmaaminttu saa puolestani levitä, tuo penkki on niin tiivistä savea että se on lähes betonia, kasvi toisensa perään on menehtynyt siihen. Tod. näk. vedän nämä sanat takaisin jonakin tulevana vuotena!

  ReplyDelete
 4. Hortensian hankinta käväisi täälläkin mielessä ;) Mustilla ja Ransulla on kivat kukkakaverit molemmilla!

  ReplyDelete
 5. Komee on sun Hortensia. Sinä onnellinen asut alueella, missä menestyy toikin.

  ReplyDelete
 6. Kuinka nuo taidokkaat esittelijät osaavatkin parkkeerata oikeisiin paikkoihin? Tai tietenkin osaavat, hölmö minä. Kissat vain osaavat kaiken!

  ReplyDelete
 7. Endless Summer lajikkeet on ihania ja näitä pensaita löytyy omastakin pihasta lähes parikymmentä; Bride, Annabelle ja Twist N Shout. Varsinkin tuo vika on aivan ihana. Mulla kukkii tällä hetkellä ensimmäisen kerran talvetetut daaliat. Oi onnea kun sekin onnistui :D

  ReplyDelete
 8. Upeaa loppukesän kukkaloistoa. Kiitos esittelijöille!

  ReplyDelete
 9. Musti sopii täydellisesti daalian väriin! Suorastaan kuninkaallinen yhdistelmä ;)

  Ihana hortensia. <3

  R&T

  ReplyDelete
 10. Upea hortensia!

  Miten ajattelit talvettaa daaliat? Minä harrastin niitä joskus kaupunkipuutarhassa ja välillä ne talvehtivat hyvin suvun maakellarissa, mutta välillä siellä oli aivan liian kosteaa.

  ReplyDelete
 11. Musti ja daalia ovat dramaattinen yhdistelmä. Ja voih, tuota hortensiaa! Siirsin omani aurinkoisempaan paikkaan, josko ensi kesänä se taas kukkisi :)

  ReplyDelete
 12. Minun Endless Summerini ei kuki, mutta sen sijaan kaksi Ikeasta ruukkukukkana vuosi sitten keväällä ostamaani hortensiaa kukkivat. Kaikki talvehtivat maassa ja tekivät uudet versot keväällä. Se sopii minulle ihan hyvin.
  Ransuväriin taitaa sopia ihan kaikki kukat.

  ReplyDelete
 13. Hurraa sateelle!
  Ihana jalohortensia!

  ReplyDelete
 14. Sulla kukkii tavaraa varhaisesta keväästä myöhään syksyyn, ja aina vaan uutta ja uutta! Ihan mahotonta meininkiä :-))

  ReplyDelete
 15. Ihana hortensia! Jossain vaiheessa täytyy kyllä miunkin kokeilla :) josko menestyisi talven yli, no varmaan keltsussa ainakin jos laittas ruukkuun..

  ReplyDelete
 16. Pirkko; Kukat sopivat hyvin kissoihin!

  Amalia; Et kai sääkään niin kovin pohjoisessa ole...? Täälläpäin on usein talvisin vähän lunta, joistakin kasveista sanotaan että pärjäävät paljon paremmin talven yli runsaslumisella alueella. Paras tietenkin olisi, jos ei olisi talvea laisinkaan ;-)

  Mamma N; Niin osaavat!

  GardenianKati; Minulla ei ole muita kuin tämä yksi, vaikka Twist-n-Shoutissa olisi kukinnot enemmän minun mieleeni. Ehkä hankin sellaisenkin jonakin päivänä. Hienoa että sulla onnistui daalian talvetus!

  Myrsky&Minna; Kiitos :-)

  R&T; Daalia on vielä oikeasti tummempi, oikein samettinen. Se sopii samettipantterille oikein hyvin :-)

  Désirée; Mulla ei valitettavasti ole maakellaria, mutta kaupunkiasuntoni taloyhtiössä on kylmäkellarit, vien nyt sinne.

  Tiina; Toivotaan kukkia! Tai vaikka tänä syksynä, täällä on nimittäin tilauksessa oikein lämmin pitkä syksy, joka saisi mielellään kestää maaliskuuhun asti.

  Between; Kivat yllätykset sinulla! Päasia, että joku kukkii, ehkä ne kaikki ensi vuonna sitten.

  Vaalean vihreää; Kiitos ja hurraa!

  Zepa; Täällä ollaan ihan mahottomia ja vähän hurjia ;-)

  ReplyDelete
 17. Anski; Ainakin kellarissa onnistuu, jos sinulla on sellainen!

  ReplyDelete
 18. Hortenssiasi on totisesti upea ja uhkea. Sävy suorastaan hivelee kauneudellaan. Vasta tänä syksynä olen löytänyt hortenssioiden kauneuden ja ruvennut suorastaan himoitsemaan niitä =)

  ReplyDelete
 19. Viimeinen kuva Musti ja Daaliasta on kuin taulu ! Musti ja daalis ovat niin ylvään aristokraattisia, Ransu ja hortensia höpsöttelijöitä !
  Onko kasvit saaneet olla tänä kesänä paremmin peuroilta rauhassa kuin viime kesänä ?

  ReplyDelete
 20. Upea on hortensia. Ja olen samaa mieltä leenanpoikien kanssa, Musti ja daaliat on kuin taulu!

  ReplyDelete
 21. Jori; Hortensiat ovat loppukesän pelastajia, on kivaa kun niiden kukintoja saa seurata, ei ole kesä ihan ohi vielä :-)

  Leena ja Pojat ja Katja; Musti kiittää: "Kerrankin riittävän majesteettisen värinen kukka potrettiini!"
  En uskalla vielä sanoa peuroista mitään, perinteisesti niiden täystuhopäivät ovat koittaneet syksyllä, kun kylä hiljenee. Kyllä pieniä napsimisjälkiä on siellä ja täällä, mutta pahin on yleensä vasta edessä tässä vaiheessa.

  ReplyDelete
 22. Kaunis on..ja kaunis on ruususikin; miten saat ruusupensaan pysymään pienenä ja sievänä kun mulla ruusupuskat tahtovat muuttua ruusupöheiköiksi..

  ReplyDelete
 23. Hyvä kun kysyit. Tuo on ns. David Austin -ruusu, eli Austinin Englannissa jalostama. Ne ovat meillä hieman talvenarkoja, eli se rajoittaa leviämistä. Eivätkä ne leviä juuristostaan valtaviksi kasvustoiksi. Nämä pysyvät luonnostaan pienehköinä, punakukkainen puskani (lajike 'L. D. Braithwaite') jopa liiankin pienenä...
  Mutta esim. meilikkaruusu, joka kasvaa aika isoksi, on sellainen jonka leikkaan joka kevät noin polvenkorkuiseksi, samalla tulee leikattua kuolleet oksat kokonaan pois.
  Juhannus- ja muita pimpinellaruusuja en leikkaa melkein ollenkaan, poistan vain kuivia kuolleita oksia joskus jos muistan.

  ReplyDelete
 24. Voi hortensia, kuinka oletkaan kaunis!! Ja Musti ja daalia sointuu täydellisesti yhteen. Mukavaa viikkoa;)

  ReplyDelete
 25. Ne peurat peijakkaat... tämän kesän ennätys on viisi hirveä ja kuusi peuraa samanaikaisesti samalla kaurapellolla - mies ja poika bongasivat kalareisulla. Nyt sopii odotella metsästyskautta.

  Komeat on hortensiat!

  tv Leena

  ReplyDelete
 26. Ihana hortensia ja kukkien väri ! Varoittelen kuten Cherikin, harmaaminttu leviää mielettömästi. Jankkosavessakin. Oon monta vuotta perannut sitä kasvimaalta, johon erehdyksessä joskus menin pienen palan laittamaan. Nousee vaan uudelleen ja uudelleen. Oon varma että joudut vielä perumaan sanasi :) Suosittelen juuriesteitä.

  ReplyDelete
 27. Ihana värinen tuo hortensia samoin kuin daalia. Minulla hävisi parina vuotena parvekkeella daalian lehdet jonkun perhostoukan suuhun. En ole sen takia laittanut daaliota mökille. Tuo Arabian Night on kyllä niin upea, että taidan uskaltaa kokeilla sitä ensi vuonna.

  ReplyDelete
 28. Tuli ihan kesäntuoksu tänne sisälle asti... Tuo sinun asuinpaikkasi näyttää niiiiin ihanalta - täältä ruudusta katsoen se vielä romantisoituu, koska näemme vain ne parhaat puolet :D Kirjoukonhattu tuo omat lapsuuden kesät rakkaasta mummulastani mieleeni - paikan nimi oli muuten Kissamäki, sielläkin oli aina muutama kissa lemmikkinä:D

  ReplyDelete
 29. Hyvä Mieli; Kiitos!

  Leena; Peuroja tuntuu olevan vuosi vuodelta enemmän. Ja toisaalta hirvet ovat lähes kaikkonneet täältä meidän saarelta, ehkä niiden elintila on käynyt ahtaaksi.

  Pivi; Kiitos varoituksesta! Ehkäpä voisinkin vielä kaivaa sen ylös ja istuttaa uudelleen juuriesteen kanssa, esim. pohjastaan rikkinäisen ämpärin...

  Saraheinä; En ole huomannut daalioiden lehdissä kuin ihan pari reikää, ainakin täällä vaikuttaisi perhosentoukilla olevan muuta syötävää. Tässä on hieno tumma väri, tummempi kuin näissä kuvissa.

  D-malli; Ei niistä rytökasoista tule otettua kuvia :-D
  Kissamäki on hieno nimi!

  ReplyDelete
 30. Oih, miten ihana hortensia! Olen aina luullut, että hortensia täytyy ottaa syksyllä sisälle tai vähintään kellariin...

  ReplyDelete
 31. Ainakin täällä etelässä nuo voivat menestyä, tämä on ollut tässä jo kolme vuotta ja myöa viime syksynä istuttamani jalohortensia on hengissä :-)

  ReplyDelete
 32. Heippa! Upea hortensia! Täytyypä etsiä omalleni aurinkoinen paikka, viime syksynä lykkäsin sen vaan hätäpäissäni ruukusta pohjoisseinustalle alppiruusupenkkiin, eikähän se tietysti siellä kuki vaikka on paleltuneiden versojen tilalle hienosti kasvattanut uudet ja uhkeammat.

  t. Undine, joka mittaa tänään sademäärää senteissä

  ReplyDelete
 33. Nyt en ole varma, annanko oikeita neuvoja jos neuvon istuttamaan sen aurinkoiseen paikkaan... mutta omani ainakin kukkii todella hyvin tuossa talon eteläseinustalla. Sitä pitää tosin kastella kuivina aikoina.
  Vai on teillä satanut? Täällä ei laisinkaan, oli ihan lämmin aurinkopäivä. Kai sitä sadetta saadaan taas jossain vaiheessa tännekin!

  ReplyDelete

Kaunis kiitos kommentista!