Sunday, 25 August 2013

Hempeilyä muotopuutarhassa

Majakka ja perävaunu: jättiverbena ja jalohortensia. Kuvan oikeassa reunassa näkyy myös ruotsinköynnöskuusama, joka on viimein lähtenyt kiertymään köynnösportin ympärille. On tätä odoteltukin pari vuotta. Ei kun ei olekaan: pystytin tämän kaaren vasta vuosi sitten.

There are plenty of sweet pastel colours.

Samassa penkissä kukkii kirjoukonhattu huomattavasti matalampana kuin viime vuonna. Olisiko kuiva kesä syynä tai sitten se, että jaoin kasvia alkukesällä. Oikealla näkyy muutama elokuunasteri 'Rudolf Goethen' kukka, suurin osa kukista on vasta nupulla ja syysasterien nupuissa ei edes vielä näy väriä. Ihanaa, että on kukkia mitä odottaa!

Samassa penkissä punaisen ruusun aluskasvina kasvaa uusi minttu. Samannäköinen kirjavalehtinen omenaminttu kuoli viime talvena, tämän ostin "kirjomintun" nimellä. Olisiko sitten samaa lajia, en tiedä, mutta kaunis tämä on. Nyt tämä alkoi kukkia valkoisin kukin.

Muotopuutarhan toisessa penkissä on neilikkaruusu 'Pink Grootendorst' aloittanut kukinnan uudelleen.

Lisää hempeää tai oikeastaan viileitä sävyjä muutti eilen muotopuutarhaan: loistokurjenpolvi, välimerenmaruna, monivuotinen lobelia (saatu ystävältä, ehkä tähkälobelia) ja kirjavalehtinen syysleimu 'Crème de Menthe', jota en vain voinut vastustaa, vaikka se ei ollut alennuksessa. Mutta se oli viimeinen kappale, joten tilanne oli nyt tai ei koskaan! Ainakin tältä minusta aina taimikaupoilla tuntuu, sillä unohdan, että ensi vuonnakin on kasvukausi ja taimimyymälät ovat auki silloinkin. Mutta niissä ei välttämättä ole sama taimivalikoima! Vasemmalla valkoisena kukkiva jaloängelmä ei päässyt muotopuutarhaan, vaan se menee puolivarjoon ja humuspitoisempaan paikkaan katajan alle, siis mahdollisimman viihtyisään, toivon.
Välimerenmaruna saattaa tarvita talvisuojausta. Tämä lajike on silti ollut ostoslistallani, sillä se on 'Powis Castle', jossa Englannissa asuessani kävinkin. Powisin linna ei tosin ole Englannissa vaan Walesissa. Upea paikka! Harmi ettei minulla vielä tuolloin ollut digikameraa. Kerran tämän lajikkeen jo ostin ja se selvisi kaksi vuotta paahdepenkissä, nyt muotopuutarhassa sillä pitäisi olla parempi talvehtimispaikka, toisin sanoen kuivempi. Tämä ei kestä vetistä savimaata talvella. Harmaa- ja liuskalehtiset kasvit eivät kaipaa sellaista tosin kesälläkään, sillä niiden lehdet on viritetty huippuunsa haihduttamaan mahdollisimman vähän.

Tämä pörröinen hempeilijä melkein unohtui: komealuppio. Taustalla sinivioletti tarhaiiso 'After Eight'.

Muotopuutarhan kupeessa kasvaa palloleijonankorvaa 'Shrimp Cocktail' parissa ruukussa. Nämä ovat huikeita, lähes kaksimetrisiä ja hassun monikerroksisia, tykkään valtavasti! Ja muutan käsitystäni yksivuotisista pikku hiljaa. Ne ovat muutakin kuin petunioita ja ahkeraliisoja! Tänä vuonna kerään tämän siemenet ja ensi vuonna kylvän ne kukkapenkkeihin ihan joka puolelle.
Taustalla näkyy pioniunikon ja keltakaunokin muutama kukka. Vaikka tämä ei ole keskikesän kukkaloiston vertaista, onneksi on silti joitakin kukkia siellä täällä.

Vaikka tämä lilja ei kasva muotopuutarhassa, täytyy tämä silti laittaa loppuhuipennukseksi: 'Black Beauty' eli Mustin nimikkolilja. Jos voisin, liittäisin mukaan tuoksun, joka ei ole liljamaisen tymäkkää päänsärkytavaraa, vaan ihanan kevyt kielomainen tuoksu. Tuoksu voimistuu auringon laskiessa, sekin sopii Mustin vuorokausirytmiin.
Hempeää sunnuntai-iltaa!

Elokuunasteri – Aster amellus
Jalohortensia, kuvan laji – Hydrangea Macrophylla-Ryhmä 'Bailmer'
Jättiverbena – Verbena bonariensis
Keltakaunokki – Centaurea macrocephala
Kirjoukonhattu – Aconitum × stoerkianum 'Bicolor'
Komealuppio – Sanguisorba hakusanensis var. japonica
Loistokurjenpolvi – Geranium 'Johnson's Blue'
Neilikkaruusu – Rosa Grootendorst-Ryhmä
Omenaminttu – Mentha × rotundifolia
Palloleijonankorva – Leonotis nepetifolia
Pioniunikko – Papaver somniferum Paeoniflorum-Ryhmä
Ruotsinköynnöskuusama – Lonicera periclymenum
Syysleimu – Phlox paniculata
Tarhaiiso – Agastache-risteymä
Tähkälobelia – Lobelia siphilitica
Välimerenmaruna – Artemisia arborescens

18 comments :

 1. Ihanasti vielä puutarhassa kukkii<3 Minullakin ovat uuden penkin valkoiset iisopit vielä nupulla, samoin myöskin posliinivuokon palleroiset nuput ovat vielä tiukasti kiinni<3 Mukavaa alkavaa viikkoa!

  ReplyDelete
 2. Joo, ja täällä kun kukkisi marraskuullekin jotakin elleivät peurat söisi. Olenkin jo alkanut verkottamisen, yksi kasvi per päivä kun ei niitä kaikkia kumminkaan jaksa kerralla verkottaa.
  Oi, posliinivuokko kuulostaa aivan ihanalta! Minullakin ovat syysvuokkojen nuput vielä niin pieniä, ettei niistä erota kukan väriä :-)

  ReplyDelete
 3. Palloleijonakorva on hauska! Olen jotenkin kuvitellut, että tähän aikaan ei kuki kuin ne tyrmäävän hajuiset liljat, itse en voi kuvitella että toisin sellaisen sisälle.

  ReplyDelete
 4. Ihana hempukka tuo jalohortensia;)
  Ja Mustin nimikkolilja on hurmaava!

  ReplyDelete
 5. Katja; Tämä ei tosiaan ole niitä haisevia, vaan ihan oma kahden lajin risteymä, jolla ei ole omaa nimeä muuta kuin tuo lajikenimi 'Black Beauty'. Se sointuisi hienosti harmaaseen taloon ;-) Ihan tavallisesta puutarhamyymälästä tuon sipulin löysin, mutta muistaakseni se oli keväällä myytäviä sipuleita.

  Pioni; Jalohortensia on the Endless Summer the Original. Sekä se että lilja taitaa olla sun lempparivärejä :-)

  ReplyDelete
 6. Black Beauty -liljasi on kaunis! Koko ajan olen myös ihaillut tuota Endless Summer -jalohortensiaa. Kyllä sinulla on vielä paljon kukkijoita.
  Minä olen jotenkin ihastunut myös kesäkukkiin, nyt kun niitä on ollut kahtena kesänä ja olen niitä esikasvattanutkin. Olen myös hiukan oppinut ja todennut, mitkä kukat missäkin kukkapenkissä tai padassa viihtyvät. Tykkään mm. kesäleimusta "Twinkle Mix", sinisalviasta "Blue Angel" ja isonolaanasta, joita on täytynyt esikasvattaa mutta jotka ovat olleet kiitollisia kukkijoita. Nämä kolme ovat menestyneet hyvin viime ja tänä kesänä, niin erilaisia kuin kesät ovat olleetkin. Nyt aion ottaa sinisalviasta myös mukulat talteen ja kokeilla keväällä, lähtevätkö ne kasvamaan. Jostain luin, että sinisalvia tekee mukuloita, joita voi talvettaa.

  ReplyDelete
 7. Voi miten kauniita kukkia vielä. Nyt on ollut niin ihanai kesäisiä päiviä vielä, tuntuu että kasä vain jatkuu vaikka elokuukin kohta loppuu.

  ReplyDelete
 8. Erittäin asiallista, että isäntäpantterilla on oma nimikkokasvi! :)

  ReplyDelete
 9. Oi nyt sulla on se kirjavalehtinen syysleimu! Ja yksi kukkakin jo! Mainiota, että pelastit hoiviisi viimeisen kappaleen. Mulla se on vasta nupulla, mutta tosi iloinen yllätys sekin, että kukkii vielä tänä vuonna : ) Aivan ihana kasvi!

  Loppuhuipennus on myös komea, tuo täytyy muistaa kun/jos liljoja joskus hankkii. Se perus-liljantuoksu ei nimittäin kovin houkuttele.

  Mukavaa viikon alkua!

  ReplyDelete
 10. Hauskan näköinen tuo leijonankorva :) liljaostoksille on tästä varmaan lähdettävä ;)

  ReplyDelete
 11. Täällä on niin nopsakka tahti ja upeat kukat ettei mukana meinaa ehtiä pysymään :) Tuo katkarapucocktailkukkanen on aika jännä! Taimiostokset on aina yhtä kiinnostavia, ihanaa.

  ReplyDelete
 12. Paula; Sinisalvia onkin todella kaunis. Toivottavasti talvetus onnistuu! Sillä saisi suurempia kasveja ja komeampaa kukintaa ensi vuonna.

  Mummeli; Todella kaunista on ollut, käsittämättömän nopeasti vain on elokuukin mennyt!

  Mamma N; Tietenkin on! Ransulla on valkoinen tiikerililja, ai niin, siitäkin piti postata (jo ajat sitten)! Valitettavasti pantterililja ei ole viihtynyt pihallani, sellaistakin kerran istutin.

  Inka; Tuo jäi mieleen pihastasi ja tuolla oli jo kukka ostettaessa... niin kaunis, etten voinut vastustaa! Oikea hempeilijä, ja hieno tummempi keskusta kukalla, vähän niin kuin joillakin esikoilla.
  Kiitos!

  Amalia; Leijonankorva on tosiaan positiivinen yllätys, ja varsin korkea sellainen myös.

  Sametti Hortensia; Asiaa tuntuu olevan niin paljon, ettei kaikesta ehdi edes postata :-D Anteeksi kiivas tahti.

  ReplyDelete
 13. Sinulla on niin paljon erilaisia kasveja, että niiden mieleenpainamisessa ja muistelemisessa riittää touhua muutaman sudokun verran. Aivojen jumppaus on siis hoidettu puutarhatyylillä. Pitäisi kyllä hankkia enemmän loppukesän kukkijoita, niin riittäisi ihastelemista ihan talven porteille saakka.
  Mukava pariskunta tuo Majakka ja Perävaunu sekä tietenkin suitsutukset upealle Mustin nimikkokukalle.

  ReplyDelete
 14. Aika hyvin pysyvät mielessä silloin, kun kasvit ovat näkyvissä. Keväällä ennen kasvuunlähtöä on hankalampaa muistaa minkä näköisiä lehtiä mistäkin pitäisi nousta. Olenkin oppinut sen, että kun näin loppukesällä siirtää tai istuttaa, niin näitä ei muista enää keväällä, mutta vanhemmat ovat jo ehtineet painua mieleen. Laitankin laput tai kyltit välittömästi kaikille nyt istutetuille kasveille.
  Loppukesän kukkijat ovat tosi ihania!

  ReplyDelete
 15. Tuo palloleijonankorva on superhauska! Ja ostettava on, koska ei siihen voi tuudittautua että joskus vielä saattaa tulla samanmoinen taimi myyntiin, once in a lifetime sanon minä!

  ReplyDelete
 16. Upea tuo black beauty- lilja! Minulla on herännyt omituinen syysvimma puutarhan suhteen, mitä en muista aiemmin kokeneeni. Yleensä tässä vaiheessa kesää/ alkusyksyä sitä vain tuumii, että antaa ränsistyä vaan kaikki, keväällä kaikki on toisin. Vaan nyt on mielessä kukkapenkit ja uudet kukkaihanuudet..

  ReplyDelete
 17. Omituinen syysvimma :-D Minullakin se on yleensä joka vuosi, syksyllä puuhailen, kaivan ja istutan ihan hullun killto silmissä, kun mietin seuraavaa kevättä ja kesää. Johtuisiko siitä, että ihminen haluaa käydä taistoon talven tuloa vastaan!

  ReplyDelete

Kaunis kiitos kommentista!