Wednesday, 28 August 2013

Elokuun tähtiesiintyjät

Ylistän kasveja vuoron perään ja olen kehunut jalohortensiaa tähtiesiintyjäksi, mutta kehun nyt vähän muitakin. Olen säästellyt iisojen kuvia, koska olen halunnut kirjoittaa niistä kaikista kerralla. Tässä kuvassa on tarhaiiso 'Blue Fortune', vahva esiintyjä vuosi toisensa perään, kunhan vain älyää alkukesällä olla kitkemättä tätä vahingossa nokkosena.
Iisoja eivät muuten peurat syö, tai eivät ainakaan ole vielä syöneet. Olisiko kasvin voimakkaan aromin ansiota. Tästä kuvasta näkyy, miten hienon tuoreenvihreä iiso on esimerkiksi sormustinkukan ruokottoman näköisiksi menneiden kukkavarsien keskellä.

I love giant hyssops, they perform so well at the end of summer and are not eaten by deer.

Tässä on suosikkini, tummalehtinen ja lähes violettikukkainen 'After Eight', joka on ehkä koreaniiso. Harmikseni kolmesta kasvistani kaksi kuoli viime talven aikana, mutta iiso saattaa kuulemma siementää itselleen jälkeläisiä. Odottelen niitä vesi kielellä!
Tämän taustana on keväällä hankittu hohtopiikkiputki, toivon siitä tälle hienoa hopeanhohtavaa taustaa, kunhan se kasvaa vähän isommaksi.

Tämä on uusin hankinta viime keväältä ja tämän piti olla vaaleanpunainen, tai sitten ymmärsin jotakin väärin: koreaniiso 'Honey Bee', joka onkin ilmeisesti 'Honey Bee Blue'. Ei se mitään, kyllä mukaan vielä yksi sininen mahtuu...

Kaikki iisot kasvavat minulla muotopuutarhassa, missä on kuivaa. Sellaisesta ne kuulemma pitävät. Kuivassa viihtyy myös unkarinikiviuhko, joka vasta aloittelee kukintaa. Tämä on hyvä loppukesän violetinsininen kukkija tukemassa muotopuutarhan pastellista ja viileää värimaailmaa.

Siihen värimaailmaan eivät sovi ruostekukat, mutta nämä saavat nyt luvan asua pysyvästi tässä samassa penkissä kuin edelliset ja toimia violetinsinisen korostevärinä. Kuivan paikan etu on, että nämä talvehtivat avomaalla. Tässä yksilössä on nyt kolme kukkavanaa ja toinenkin yksilö on tulossa kukkaan! Muutamia lehtiäkin pistää sieltä täältä, mistä en syksyllä huomannut sipuleita korjata, joten talvehtimisaste ulkona on varsin hyvä. Varsinkin kun ottaa huomioon, että kaikki sisälle talvehtimaan keräämäni sipulit kuolivat talven aikana.

Tässä vielä muotopuutarhan varjoisimman kukkapenkin tähtiesiintyjä: köynnösukonhattu 'Red Wine'. Sen juurella on harmaakurjenpolvi 'Purple Pillow' aloittanut toisen kukintakauden! Ai että sen purppuraiset kukat (jotka näyttävät kuvassa liian pinkeiltä kun ovat valossa) täydentävät viininpunaisia hattuja! Nam, nam.
Kuvasta näkyy, miten laiskasti köynnösukonhattu on köynnöstänyt. Ensi vuonna virittelen sille lankoja joihin tarttua. Se on ruohovartinen köynnös eli kasvattaa joka vuosi uudet varret.

Tämä tähtiesiintyjä on rantakukka 'Robert'. Tämä ei kasva muotopuutarhassa vaan saunan nurkalla kosteassa paikassa, mutta kukka muistuttaa hauskalla tavalla iisoja ja kasvi on kukkinut upeasti koko elokuun.

Tämä pörröinen tähti tuskin esittelyjä kaipaa...

Jatketaan lopuksi pihakierrosta jotta näemme, missä äskeiset kukkaset asustavat. Edellistä aiemmassa postauksessa jäimme kylätielle, olimme juuri tulossa muotopuutarhan kohdalle. Tässähän se on jo toiselta nurkalta nähtynä. Muotopuutarhan oikealla puolella on toivottavasti levollinen ja rauhoittava nurmikenttä, siitä oikealle metsäpuutarhapenkkejä.

Metsäpuutarhan kohdalta vain ei ole kovin hyvä näkymä. Näkyy komposti ja jotakin epämääräistä kasvillisuutta. Tähän kohtaan olenkin kasvattamassa pensaita peittämään näkymää entisestään.

Jatketaan tietä vähän eteenpäin ja tulemme saunan kohdalle. Siinä on tonttini märin paikka, ja kosteat istutusalueet sekä mutapuutarha ovat tässä hitaasti lahoavan saunan kulmalla. Rohan-puutarha on etualalla, saunan ja tien välissä.
Jatketaan pidemmälle taas ensi kerralla!

Harmaakurjenpolvi – Geranium cinereum
Hohtopiikkiputki – Eryngium giganteum
Koreaniiso – Agastache rugosa
Köynnösukonhattu – Aconitum hemsleyanum
Rantakukka – Lythrum salicaria
Ruostekukka – Crocosmia
Tarhaiiso – Agastache-risteymät
Unkarinikiviuhko – Limonium gmelinii

16 comments :

 1. On sinulla sitten monenlaisia kukkia.
  Kiitos taas puutarhasi esittelystä.
  Kiva täällä on vierailla.
  Mukavia päiviä sinne sinulle ja Ransulle ja Mustille.

  ReplyDelete
 2. Olipa mukava kulkea siellä eri kukkamaiden välissä. On sinulla monenmoisia kukkia eri kohteissa. Ihana paikka!

  ReplyDelete
 3. Pörröinen tähti ei esittelyjä kaipaa! Männyt tuovat ihan omanlainsensa fiiliksen puutarhaan. Niin, se metsäpuutarha...

  ReplyDelete
 4. Ihan uskomatonta, että ruostekukat talvehtivat ulkona!
  Ruostekukat on jotenkin tosi viehättäviä kaartuvine kukkineen. Voisinkin kokeilla niitä ensi keväänä yhteen rutikuivaan rinteeseen, ihan mielenkiinnosta ; )

  ReplyDelete
 5. Sylvi; Kiitos!

  Mummeli; Kiitos! Nyt kuljettiin kylätiellä, siirrytään taas seuraavassa vaiheessa takaisin tontille.

  Myrsky ja Minna; Männyt tuossa tien pielessä ovat tosi kivat. Niiden välissä kasvoi koivu, mutta se kaadettiin heti alkajaisiksi, jotta männyt mahtuvat levittämään oksiaan. Ne tuovat hyvin varjoa metsäpuutarhapenkkeihin.

  Sariw; Tämä ei edes ole ensimmäinen kerta! Istutin ruostekukkaa myös vanhempieni pihalle Helsinkiin joskus kymmenen vuotta sitten ja sekin talvehti. Paikka oli kuiva kohopenkki korkean kivipengermän eteläpuolella. Siellä ne eivät tosin tahtoneet ehtiä kukkaan ehkä siksi, että eivät saaneet aurinkoa enää iltapäivällä ja illalla. Tässä tosi aurinkoisessa paikassa niillä näyttää menevän hyvin, vaikka kastella on täytynyt, sillä ruostekukatkin tahtovat ruskistaa lehtiään näin kuivana kesänä.

  ReplyDelete
 6. Suloisen värinen tuo rantakukka! Ja Lansu <3 Ja tiedoksi: en ole alkanut vielä käpertymisvaihetta! :D Joten älkäätten tinttailko! Mä lähden nyt pihahommiin, eilen huomasin että povipommi nuupottaa, voi kauhistus! Annoin hänelle vettä muutaman kannullisen, harmi vain että taisivat valua alamäkeen kaikki tyynni.

  ReplyDelete
 7. Rantakukat on tosi kauniita ja tää Roobertti siitä hauska, että kukkii luonnonkantaa myöhemmin.
  Selvä, jätetään vielä sinut rauhaan :-D
  Voihan pommi! Se olikin kyllä sellainen ilmestys kuvissasi, että henki salpautui. Varmaan vaatelias diiva.

  ReplyDelete
 8. Tuo Roberthan on kauniin värinen, hänen hankkimistaan voisi ihan harkita. Taannoin hävitin kaikki rantakukat pihasta (siirsin ne kyllä ojanvarteen), minulla ne kasvoivat suihkualtaan reunalla ja arvaa vaan oliko suihkulähdepumpun suodatin AINA tukossa niistä pudonneista kukista....
  Ransu ♥, tulikin mieleen, että yksi norjalainen metsäkissa tavattiin koko Norjan reissulla, hän matkusti samalla lautalla, kun siirryttiin saarelta toiselle jossain Lofoottein tienoilla. Kerroin Ransulta terveisiä :)

  ReplyDelete
 9. Kiitos kun kerroit terkut!
  Robet taitaa olla vähän intensiivisemmän värinen kuin luonnonkanta, tai en tiedä edes onko, en ole tullut vertaileleksi rinnakkain, kun ne ainakin minun pihallani kukkivat jotenkin eri aikoina. Tällä on kyllä siistimpi kasvutapa: matala ja tuuhea, siisti kukkatöyhtö, joka pysyy hyvin pystyssä itsekseen.

  ReplyDelete
 10. Kiitos iiso-vinkistä, mun paahdepenkissä talon seinustalla on vielä tilaa, ja paikka on todella paahteinen ja kuiva. Iisot sopisi sinne mainiosti.

  ReplyDelete
 11. Meilläkin rantakukka on roihunnut kauniina hyvän aikaa, sen alalajia en tiedä. Saatoin kylvää yrtti-iisoja keväällä, tähän hätään en muista. Kylvin myös iisoppeja. Vain jompikumpi iti, kuviesi mukaan se taisi olla yrtti-iiso. Kiva nähdä toisen puutarhassa tuttuja kasveja, vaikka yleensä en tiedä adoptiopuutarhani kasvien alanimiä, ainakaan niiden vanhempien, joita en ole itse istuttanut/kylvänyt. Ruostekukissani ei ole mitään merkkiä kukista - ne kasvavat ruukuissa.

  ReplyDelete
 12. Karvainen tähtiesiintyjä on oikein edukseen! Vaikka hiukan hämmästyneeltä vaikuttaakin :)

  ReplyDelete
 13. Kuis siellä iisot nyt vasta kukkivat, kun täällä jo ovat aikaa lopetelleet? Köynnösukonhattu on kyllä upea, täytyy laittaa muistettavien listalle se :)

  ReplyDelete
 14. Katja; IIsoissa on ihania sinisiä sävyjä, sointuu hyvin harmaaseen seinään... ;-)

  Paula; Sinulla onkin mielenkiintoinen puutarha, kun sitä on huolella hoidettu. Tämä oli aika toivoton ja vain paria perennaa sekä tietenkin syreenejä ja ruusuja, marjapensaita ja hedelmäpuita on säilynyt hengissä vuosikymmenien villiintymisestä.
  Toivottavasti ruostekukkasi vielä kukkivat! Voi olla, että kuivuus on saanut nuo kukkimaan - moni kasvi kukkii viimeisessä hengenhädässä parhaiten.

  Mamma N; Joskus hämmästykseen on aito syy, usein kyseessä on hepuli :-D

  Inkivääri; Ilmeisesti täällä ollaan vähän hitaita. Monilla syysvuokot ovat olleet täydessä kukassa jo pitkään, minulla niiden nupuista ei vielä pilkistä edes väriä. Ukonhattu ja asterikin ovat täällä myöhemmässä kuin joissakin pihoissa mantereella, missä olen käynyt.

  ReplyDelete
 15. Rantakukka pääsee loppukesänkukkijalistalleni. Se näyttää iloiselta väriläiskältä muuten jo lakastumista aloittelevaan puutarhaan.
  Tuo Ransu-kukka on kuitenkin koko puutarhasi komistus. On hänellä sitten kauniin sirot kasvot.

  ReplyDelete
 16. Varsinainen luonnon rantakukka kukkii tontillani kylläkin aiemmin, eli sen oikeasta kukinta-ajasta en olekaan oikein varma. Ainakin tämä Robert kukkii aina näin myöhään. Jokunen tädyke taitaa myös olla tuon näköinen ja kukkia näihin aikoihin, sellaistakin voisi ajatella.
  Norjalaisille metsäkissoille tyypilliset kolmion muotoiset kasvot näkyvät kuvassa hyvin :-D

  ReplyDelete

Kaunis kiitos kommentista!