Monday, 18 April 2011

Tulppaanimaa

Naapurini on istuttanut satamäärin tulppaaneja omenatarhaansa puiden alle. Parimetrisen verkkoaidan sisällä niin omput kuin tulppaanitkin ovat turvassa kauriilta ja jäniksiltä.
Tällaiseen tulppaanijuhlaan kannattaa istuttaa sekä aikaisin, myöhään että siltä väliltä kukkivia tulppaaneja, jotta loisto on mahdollisimman pitkäkestoinen. Tämä kuva on viime toukokuun puolenvälin tienoilta, kukassa ovat varhaisimmat ja keskivarhaiset lajikkeet.

Kävin ottamassa varaslähdön kevääseen tulppaanien maassa. Tässä näkyy narsissi- ja tulppaaniviljelmiä Lissessä. Kukkia kasvatetaan sekä leikkokukiksi että sipuleita varten. Kanavien ympäröimät kukkapellot ovat vaikuttava näky, joista kesällä tai syksyllä Hollannissa vierailevalla ei ehkä ole aavistustakaan.

Greetings from Holland, it is lovely to see Dutch parks and gardens in full bloom when there was still quite much snow as I left Finland. As I came back the snow was nearly gone. Trip worth doing then!

Alppiruusutkin aloittelivat mukavasti kukintaa. Tämä kukkii Keukenhofin puistossa Lissessä.

Keukenhofin puistossa on myös kukin täytetty autonromu. Konepellin alla tuoksuvat perunanarsissit.

Amsterdamin puistoissa, puutarhoissa ja teiden varsilla kukkivat magnoliat täyttä häkää.

Rijksmuseumin sisääntulopiha on barokkipuutarha. Matalat aidat ovat puksipuuta ja kartiot valkopyökkiä.
Riksmuseum on kiinni vuosikausia kestäneen ja venyneen remontin takia, mutta tärkeimmät kansallisaarteet ovat näytillä yhdessä siivessä. Siellä ovat myös kaksi kenties maailman vanhinta nukketaloa 1600-luvun lopulta. Ihanalla kevätsäällä ei museoissa jaksa kierrellä oikeastaan yhtään, mutta puolisen tuntia hurahti nopeasti nukketaloja ihastellessa: täynnä ihanuuksia minimittakaavassa ja samoista materiaaleista tehtyinä kuin suurikokoiset esikuvansa!
Rijksmuseumissa ei saa kuvata edes ilman salamaa ja harmikseni museokaupassa oli vain krääsää eikä edes ainuttakaan postikorttia nukketaloista, puhumattakaan mielenkiintoisista miniatyyreistä.

Amterdamin kasvitieteellinen puutarha on maailman vanhimpia: 1600-luvulta, kuten nukketalotkin. Puutarhan alkuperä liittyy Euroopan suuren ruton jälkeiseen tarpeeseen kasvattaa ja tutkia lääkekasveja. Puisto on vanhan kaupungin laidalla ja siten pieni, mutta ei millään muotoa vähäpätöinen. Ulkoalueilla saattoi nähdä herkullista aluskasvillisuutta puiden alla; tällaista kerroksellista, luonnonmukaista istutustaidetta voi ihastella Amsterdamin puistoissakin.
Kuvan keskellä kukkii ainakin minun pihallani yleinen rikkaruoho keltamo; se ei ole meillä kotoperäinen kasvi, vaan muinaistulokas. Se on vanha lääkekasvi, tosin nykyään myrkylliseksi mainittu. Keltamon ympärillä kukkivat valkokukkaiset kiurunkannukset, jouluruusut ja siniset apenniinienvuokot.

Kukassa olivat myös kirsikkapuut, koristeomenat, pallerokerriat ja raunioyrtit, tässä kaikki yhdessä. Joskus tuntui siltä, että silmät eivät kestä näitä kaikkia kukkia samalla kertaa.
Hmm, makuja on monia. Minun silmissäni ylläolevan kuvan metsäpuutarhamaisuus on monin verroin kauniimpaa kuin tämä kukkatykitys, jota sai ihailla Appelternin puutarhanättelyssä.


Toiveenani oli tuoda kevät tullessani Suomeen ja tänä aamuna olikin mukava huomata lähes kaikkien lumien sulaneen! Tänään näin vuoden ensimmäisen västäräkin.

Apenniinienvuokko – Anemone apennina
Jouluruusu – Helleborus
Keltamo – Chelidonium majus
Kiurunkannus – Corydalis
Pallerokerria – Kerria japonica 'Pleniflora'
Raunioyrtti – Symphytum

30 comments :

 1. Oih ja voih... Voi vitsit sentään :) Että tällaisella retkellä sitä sitten oltiin. Täällä ei vielä västäräkkejä, peipposia kylläkin oli kymmenkunta. Puoli kuuta peipposesta... Västäräkistä vähäsen...

  ReplyDelete
 2. Juu... oli Viherympäristöliiton järjestämä reissu. Tiiviis ohjelma, mutta pakko oli ollakin. Suosittelen lämpimästi Hollannissa tulppaaniaikaan käymistä. Sun on joskus otettava lomaa silloin ;-)

  ReplyDelete
 3. Kiitos ihasta kuvavisiitistä tulppaanien maahan. Paula-sisko on muutama vuosi käynyt siellä Keukenhofissa ja ylistänyt sitä ja minäkin sain silloin tuliaiseksi ihanan kalenterin joka on vieläkin tallessa. Kevään voima on ollut kyllä ihan uskomaton täällä. Lumet ovat sulaneet niin nopeasti, ettei oikein ole voinut tajutakaan! Ihanaa!!

  ReplyDelete
 4. Mukavaa noutaa kevättä tuolta hiukan etelämpää. Kerran elämässäni olen minäkin ollut siellä. Ihan vahingossa ja ohikulkumatkalla satuttiin myös Lisseen ja Keukenhofiin, ja olipa se elämys silloin, kun en ollut koskaan kuullutkaan koko paikasta. Silloinkin oli huhtikuu.

  Olet nyt nähnyt kukkamerta ja puistoa ja puutarhaa jos jonkinlaista, nyt voit taas lepuuttaa silmiäsi ja nauttia kotimaan lempeästä mutta varmaan työntäyteisestä keväästä - hyvässä seurassa.

  ReplyDelete
 5. Keukenhofin "köökkipuutarha" oli elämys, hyvässä ja pahassa ;-) Mahtavaa kukkamäärää ja kivasti uutuuksia esillä näyttelyissä. Sieltä olisi voinut tilata sipulilähetyksen kotiin syksyksi, mutta olin niin koomassa (3 tunnin yöunet ja lentokentältä suoraan maailmaan suurimpaan kukkatukkuun ja sitten Keukenhofiin) että en valitettavasti jaksanut yhtään keskittyä, tutkailla kuvastoja enkä jonottaa.
  Välillä Keukenhofin väriyhdistelmät vihloivat silmiä, mutta oli tuolla kaunistakin vaikka kuinka; puisto on valtava.
  Oli todella ihana katsoa ajoreitin varsia kun tulin lentokentältä, vaikka keskellä yötä sinne ajoin ja sieltä tulin, niin eron näki selvästi: lumet ovat hävinneet kuin tuhka tuuleen!

  ReplyDelete
 6. Minä näin vuosi sitten toukokuussa Keski-Virossa ihania tulppaanirykelmiä talon kuin talon pihalla. Ja tietysti myös Türin kukkamarkkinoilla. Se värien ja kuosien villi yhdistely oli ihanan vapauttavaa.

  Taidankin kaivaa kuvatiedostot esiin ja tehdä tulppaanikoosteen. Omalla pihalla vasta ensimmäiset pyristelevät esiin lumen alta.

  ReplyDelete
 7. Olipas upean kuuloinen reissu! Täälläkin bongattu tänään eka västäräkki.

  ReplyDelete
 8. Türin markkinoillakin olisi mielenkintoista käydä.
  Kohta ekat tulppaanit on meilläkin kun västäräkit on jo nähty!

  ReplyDelete
 9. Kyllä se kevät on tosiaan tullut meillekin. Tasaisen harmaata on, mutta kaikennäköisiä piippoja pilkistää jo perennapenkeistä.

  Kuviasi katsoessa ymmärrän silmäsäryn, upealta näyttää, mutta melkoista väritykitystä tuo on suomalaiseen huhtikuuhun verrattuna. Tuo vehreä aluskasvallisuus pienin kukinnoin näyttää ihanalta. Kiva, kun sait ihastella myös miniatyyrijutskia :)

  ReplyDelete
 10. Tervetuloa kotiin! Varmasti upeita paikkoja näit. Minä olen vain kerran käynyt Amsterdamin kukkatorilla ja jo siellä henkeä salpasi - lähinnä halvat hinnat upeille leikkokukkasille.

  ReplyDelete
 11. Onpa ollut hieno kevätmatka! Mutta oma maa mansikka...parissa päivässä on varmaan pihassasi noussut mullasta vaikka mitä.

  Linkitin sinut, käypä kurkkaamassa miksi :) Ja kommenteissa olisi yksi kysymyskin, jos ehdit vastata?
  Minäkin näin muuten tänään ensimmäisen västäräkin.

  ReplyDelete
 12. Kevät on tullut tännekin mutta sillä on paljon kirittävää Keski-Eurooppaan nähden, kun lumipeite oli meillä paksu ja suli hitaasti.
  Silmiä särkee oikeastaan silloin, kun vieri vieressä on suuria kukkapintoja - sekaistutuksissa silmäsärkyä ei oikeastaan koskaan tule. Ja vihreää kaipaa välillä, siis mielenkiintoisia lehtikasveja. Minun makuni ulvahtaa heti, jos ne puuttuvat!

  Joku ryhmästämme jaksoikin rahdata 50 tulppaanin puketin markkinoilta, Schipholin lentokentällä niiden hinnat olivat jo nelinkertaisia.
  Minä jaksoin rahdata joitakin mukuloita ja juurakoita ja kaksi pientä perennantaintakin :-D Sitä jaksaa mitä todella haluaa!

  Jännittävää Omenaminttu, käyn katsomassa!

  ReplyDelete
 13. Elämys on ainakin matkasi ollut, ylenpalttisine väreineenkin ;DD
  Suunnittelimme joskus äitini kanssa matkaa tuonne Keukenhofiin, mutta aloinkin silloin juuri odottamaan meidän teekkaria ja pahoinvoinniltani en olisi pystynyt matkustamaan....siitä on vierähtänyt jokunenkin vuosi ja matka on edelleen tekemättä!
  Kivakiva,toit kevään tullessasi, meilläkin oli tänään västäräkki autotallin katolla ja Onni alhaalla tiirailemassa.....Onni sai kyllä ohjeistuksen tiirailla vain niitä myyriä!

  ReplyDelete
 14. Keu, keu! Taisi olla ihana reissu? Ja nyt olet väsynyt, mutta toivottavasti onnellinen...? Tervetuloa takaisin.

  ReplyDelete
 15. Tänks, tänks. Väsynyt mutta onnellinen.
  Keukenhofissa ja muuallakin Hollannissa kannattaa käydä tähän aikaan, ja muulloinkin. Olin aiemmin käynyt joskus kai maaliskuussa ja loppukesällä ja nekin olivat hyviä ajankohtia. Mutta Amsterdamin kaupungin kaduilla kukkivat kirsikkapuut tekevät kauniista kaupungista todella valloittavan juuri nyt.

  ReplyDelete
 16. Voi ihanuus mikä matka! Varmasti ihan pökerrytti tuo kauneus. Ystäväni kävi viime kesänä Keukenhofissa. Enkä minunkin vuoro sitten joskus.

  Sinä kun olet nähnyt niin monta maailman puutarhaa, niin mikä on suosikkisi? Artikkelisi Hidcotesta on saanut minuun puutarhamatka kuumeen. :)

  ReplyDelete
 17. Ohhoh Tuire, johan heitit vaikean kysymyksen :-D Ihania puutarhoja on niin monia, ja joskus ihanuus riippuu siitä missä paikassa se on ja seurastakin...
  Hidcote on ihan mahtava! Siinä ihan vieressä on lisäksi Kiftsgate, jonka mukaan on nimetty ruusukin. Britanniassa on lisäksi Edinburghin kasvitieteellinen, ja Wisley; kuninkaallisen kasvitieteellisen seuran puutarha, ja Cornwallin lämpimissä vehreissä montakin ihanuutta, esimerkkeinä vaikka Cotehele ja Glendurgan. Ja nämä kaikki ovat vasta Briteissä! Puutarhamatkailu on kivointa matkailua :-)

  ReplyDelete
 18. Öh, siis piti sanoa Cornwallin lämpimissä vehreissä laaksoissa!

  ReplyDelete
 19. Lumoavia kuvia. Ooh ja Aah. Äidistäni on olemassa kuva jossain Hollannin tulppaanipellolla, minä pullotan hänen kohdussaan.

  Ja västäräkki! Laitan joka vuosi muistiin, milloin näin kevään ensimmäisen västäräkin. Vielä en ole nähnyt. Viime vuonna keikkupyrstö ilmaantui näköpiiriini 16.4. Ne ovat ihania lintuja!

  ReplyDelete
 20. Voisko paremmin aloittaa kevään. Ihania kuvia matkaltasi, juuri tähän ajankohtaan jossa toivo on tulevasta puutarhakaudesta parhaimmillaan. Ja aina tässä kohdassa harmitteleln etten laittanut niitä sipuleita isommassa määrin multaan. Vaan olen kans sitä mieltä että sopivasti vihreetä miellyttää silmää. Ei kukkia silmän täydeltä;)

  ReplyDelete
 21. Minustakin pitää sopivasti olla vihreetä, niin että kukat ovat luonnollisesti lehtien kanssa. Muuten olo on kuin Las Vegasissa muovikukkien keskellä!

  Hauskaa kun kerroit Liina, tuosta tulppaanimatkastasi mistä et silloin vielä nähnyt mitään! Alakerran täti joka hoiti kissojani ei ole koskaan käynyt Hollannissa, mutta kun hän sai tyttärensä 50 vuotta sitten keskellä talvea, toi lentäjäisä kimpun syreenejä Hollannista synnytyssairaalaan. Sitä ihmettelivät kaikki, tammikuussa! Kivoja muistoja nämä :-)

  ReplyDelete
 22. Saila, tunnustusta pukkaa Ilonan Kammarissa! http://ilonankammari.blogspot.com

  ReplyDelete
 23. Oho, olipas paljon tuoksuja yhdessä postauksessa. Nuuuuuuuuuuuuh!

  ReplyDelete
 24. Oho hei, Zepalla on uus kiva omakuvakin, eikä vain uudistunut ilme blogissa! Hieno :-)
  Alkukesän tuoksuun meinasi Hollannissa huumaantua, kun voikukatkin jo kukkivat, ja koiranputket, ja tuomet!

  Voi kiitos Ilona H, tulen heti katsomaan.

  ReplyDelete
 25. Olen yrittänyt aktiivisesti unohtaa nämä kuvat, mutta olen kuitenkin käynyt katsomassa niitä muutamaan kertaan. :D Samoille seuduille piti meinaan minunkin kevätmatkan alkuperäisen ehdotuksen mukaan suuntautua, mutta suuntautui sitten Tukholmaan. Hyvä valinta sekin oli, mutta siellä ei kyllä kukkinut ollenkaan näin paljon!

  ReplyDelete
 26. Voi ei, anteeksi vain jos olen vaikeuttanut kevätoloa! Mutta suosittelen lämpimästi ensi huhtikuussa Hollantiin matkaamista. Siellä on kevät kuitenkin jo täydessä kukassa silloin kun meillä on vielä luntakin maassa.
  Tukholmassakin on ollut kolea kevät. Vaan tulee se sieltä viimein. Olisi vaan saanut tulla jo pari kuukautta sitten...

  ReplyDelete
 27. Voih ja aih ja ihanaa! Unelmissani häämöttää jonain keväänä matka tuonne tulppaanien maahan. Arvasin salaa kun vihjasit aiemmin että olet kadoksissa hetken että taidat livistää tulppaanimaisemiin :) En tiedä miksi, tuntui vain siltä.

  Suosittelen Türia kyllä. Kävin siellä itse ensi kertaa viime keväänä ja tänä vuonna mennään uudestaan. Siellä ei ole mitään suureellista vaan ihana tunnelma ja kivoja löytöjä.

  ReplyDelete
 28. Türin markkinat ovat ehdottomasti jonkin tulevan vuoden puutarhakohteena!
  Hauskaa että arvasit minne menen :-)

  ReplyDelete
 29. Ihania kuvia...huoh..oli varmaan kiva reissu.

  ReplyDelete
 30. Tuija, voit varmaan arvata! Kun kaikki keväät kukat ovat loistossaan, tuomet kukkivat, linnut livertävät... olisit itse nauttinut ihan samalla lailla kuin minä. Yhtenä päivänä vuokrasimme pyörät ja kiersimme Amsterdamin uusia puistoja niitä suunnitelleiden maisema-arkkitehtien opastuksella. Sunnuntaina oli niin lämmin, että saattoi istua t-paidassa siemailemassa kylmää olutta kukkivan päärynäpuun alla.

  ReplyDelete

Kaunis kiitos kommentista!