Saturday 18 May 2024

Ruusutulppaani

 Eilen aamulla näytti lupaavalta.

Ruusutulppaanin nupputerttu

Alppipenkissä on muutenkin kaikenlaista ihanaa. 

Kukinnan juuri matkalle lähtiessäni aloittanut Corydalis glaucescens 'Kashgarica' ei ehtinyt kukkia ohi reissun aikana, onneksi! Kotiin palatessani se oli komeasti kukassa.

Muscari vuralii kukkii kauniisti parhaillaan.

Mätäslaukkaneilikka on tulossa pian kukkaan.

Valitettavasti kirjalavehtinen 'Nifty Thrifty' -rusolaukkaneilikka ei ole taaskaan talvehtinut. Se ei ole koskaan selvinnyt talvesta hengissä, joten yllätyksenä tämä ei tullut. Toivottavasti sitä löytyy yhä samasta kaupasta, josta olen ostanut kaikki edellisetkin. Se on niin ihana, etten voi lakata yrittämästä. Toki peittelin talveksi, ja vielä helmikuussa tämä oli vihreä, mutta huhtikuussa enää ei.

Harmaakynsimöäkin on vähemmän kuin muina keväinä, mutta elossa on kuitenkin. Onneksi tämä on aika hyvä tekemään siementaimia. Nyt minulla ei ole kuin nämä kaksi kasvia.

Eilen iltapäivällä, kun täällä oli sopivasti vieraitakin, avautuivat ruusutulppaanin kukat – kaikki yhtä aikaa!


Harmaakynsimö Draba incana
Mätäslaukkaneilikka Armeria caespitosa
Rusolaukkaneilikka Armeria maritima
Ruusutulppaani Tulipa aucheriana

27 comments :

 1. Ruusutulppaani on niin viehättävä! Paikkasi on kerrassaan hurmaava ♥️ - emäntä

  ReplyDelete
 2. Hieno tuo ruusutulppaani. On hienoa, kun ehtii kunnolla seurata kasvien avautumista. Näytti myös reissusi mahtavalta.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Reissu oli ihana, mutta olen kiitellyt kaikkia säiden haltijoita siitä, että silloin oli niin viileää. Nyt kaikki kukkii ja lakastuu silmissä, yhtäkkiä vaahteroissakin on jo lehdenalut!

   Delete
 3. Replies
  1. Aivan ihana pikkuruinen luonnontulppaani jostakin vuoristosta. <3 Ihan uskomatonta, että se viihtyy noin hyvin kaukana synnyinseudultaan.

   Delete
 4. Todella suloisuuden huippu tuo kukkanen.

  ReplyDelete
 5. Ruusutulppaani - taas uusi tuttavuus. Hienosti kukat tertussa!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Pikkuinen sipuli on selvästi tehnyt sivusipulin, sillä siinä on kaksi lehtiruusuketta vierekkäin, eikä yhdestä sipulista pitäisi tulla näin montaa kukkaa. Ihanaa, että se on viihtynyt.

   Delete
 6. Ihanat ruusutulppaanit! Viime talvi taisi aiheuttaa jonkin verran vaurioita. Moni kasvi on kärsinyt mutta ei sentään kokonaan hävinnyt.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Koko ajan nousee maasta jotakin uutta. Menetyksiä näyttää olleen, mutta joka päivä myös löydän jonkun uuden ylösnousseen.

   Delete
 7. Ihania pieniä silmän iloja ja elämänsulostuttajia siellä noussut pitkin viikkoa. Vaikka isot ja muhkeat kasvit ja näyttävät istutukset ovat toki hienoja nekin, jotenkin ajattelen, että luonnon ihmeet ja monimuotoisuus näyttäytyvät parhaiten juuri pienissä kasveissa, joille pitää melkein kumartaa.
  Ruusutulppaanin nuppu- ja kukkarunsaus on ihan häkellyttävä.
  Mitä laukkoihin tulee, itseltäni muutaman vuoden takainen jäätalvi vei yhtä lukuunottamatta suloiset rantalaukkaneilikat. Tämä yksi urhea sinnittelee yhä. Viime talvi taas oli kohtalokas rauniokilkoille, joita vihdoin viime keväänä puutarhamyymälästä löysin. Koko kesän ne kukkivat kauniisti. Nyt pitää vaan iloita siitä, että talvi oli kasveille sittenkin suopeampi kuin pelättiin. :)
  -Mummopuutarhuri

  ReplyDelete
  Replies
  1. Pikkuiset kasvit ovat ilman muuta erityisimpiä, niistä tulee sinnikkyyden tunne.
   Voi itku, kilkat ovat niin ihania. Lumettomat Lounais-Suomen talvet taitavat olla laukkaneilikoille todella tuhoisia.

   Delete
 8. Onpa soma! Värikin niin ruusuinen. Sinulla on piha täynnä pieniä ihanuuksia.

  ReplyDelete
 9. Kivipellon Saila19 May 2024 at 08:00

  Aivan ihana tuo ruisutulppaani jo nimeltäänkin ja suloinen corydalis! Molemmat menivät ostoslistalle, joka vain paisuu 🙈 eilen sitä yritin lyhentää, mutta se vain piteni 😂! Menetyksiä aina tulee ja ne ovat surullisia! Toivottavasti löytyy uusi tilalle. Kävin eilen Ukin Minifarmissa ja toki tyhjinä käsin en matkaa jatkanut, mutta he hollantilaiset olivat sielläkin jo.

  ReplyDelete
 10. Kivipellon Saila19 May 2024 at 08:01

  ...siis ruusutulppaani 😂🙈

  ReplyDelete
  Replies
  1. Voi harmi, että ovat hollantilaiset mitäsattuu-kauppiaat löytäneet tiensä Ugiinkin. Aiemmin siellä oli mukavasti kivoja harrastajia ja sitten todella erikoistuneita myyjiä.

   Delete
 11. No on ihana! Tuollainen herkkä hempukkasävy ja näyttävä kukkakimppu, kun kaikki nuput aukesivat kerralla.
  Pitääpä käydä tarkistamassa omat rantalaukkaneilikat. Niissä ei vielä muutama päivä sitten näkynyt minkäänlaista elonmerkkiä. Toinen seurattava on sulkaneilikka. Talvitappioita on alkanut paljastua suunnasta vähän sieltä sun täältä mutta onneksi tuli taas laitettua perennakylvöjä yli oman tarpeen, niin on paikkataimia. Lajit vaan vähän vaihtuvat, mutta mitäs siitä :D

  ReplyDelete
  Replies
  1. Olen todella iloinen siitä, että aiempi ruusutulppaani on selvästi tehnyt sivusipulin. Molempiin viime syksynä istutettuihin näyttää tulevan yksi kukka, kuten tähän vanhempaankin tuli viime vuonna. Aika hieno saavutus lisätä kukintaa kuusinkertaiseksi vuodessa!
   Voi ei, toivottavasti laukkaneilikat eivät ole sielläkin kuolleet.
   Ai niin, sulkaneilikka ja monet muut neilikat, en ole muistanut niitä vielä etsiä. Toivottavasti kasvejasi vielä nousee, täällä ainakin nousee joka päivä jotakin!

   Delete
 12. Kaunis ruusutulppaani ja niin iloa silmälle siellä putkahtelee.
  Minäkin joka aamu kiertelen ja katselen mitä kaikkea uutta nouseekaan maasta.
  Auringonsäteitä sunnuntai päivääsi!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Nyt on ihanaa aikaa, joka päivä maasta nousee jotakin uutta.

   Delete
 13. Ruusutulppaani on kaunis avautuneena ja kaunis se on jo nuppunakin. Nupussa on hienosti tyvessä vihreää.
  Näyttää vahvasti siltä, että talvi on vienyt joitain kasveja. Osa saattaa odottaa kunnon vesisadetta. Ei heitetä vielä toivoamme.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Nämä pikkuiset tulppaanin luonnonlajit ovat aivan ihmeellisen ihania. Ne voi kuvitella mielessään Lähi-Idän vuorenrinteillä hehkumassa kevätauringossa.
   Ei heitetä toivoa, minä löysin tänäänkin pari uutta kasvia versomasta. Kyllä niitä vielä nousee, toivottavasti myös ne odotetuimmat.

   Delete
 14. Oi mikä kaunotar tuo ruusutulppaani on!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Se on aivan ihana. Hakin viime vuonna varmuuden vuoksi kaksi uutta sipulia, kun hurmaannuin tähän kaunottareen viime keväänä aivan täysin. Se on oikeasti vielä kauniimpi kuin kuvissa. Ilo on suuri, kun vanha sipuli on tehnyt sivusipulin ja ne yhdessä kukkivat nyt tuolla kuuden kukan kukkatertulla <3

   Delete

Kaunis kiitos kommentista!