Thursday 30 May 2024

Kirsikankukkia

 Katsauksessa koko kirsikkakattaus ensimmäisestä myöhäisimpään.

Rusokirsikkani on vasta nuori eikä se tänäkään vuonna tuottanut kuin muutaman kukan. Jaksan kyllä odottaa, sillä onneksi tämä ei ole pihani ainoa kirsikkapuu!

Yhtä aikainen ja huomattavan hyvä kukkimaan on kuriilienkirsikka 'Brilliant', joka on vasta metrinen.

Kaksi edellä mainittua kasvavat tonttini yläreunalla, jossa on myös tuomi ja pari luumupuuta, niitä pieniä, pyöreitä, makeita, tummia luumuja. Tässä molemmat perhepotretissa.

Tuomen oksien lomasta näkyy jotakin ihanaa... se on ruusumanteli, elossa! Istutin sen nimittäin monta vuotta sitten ja sitten puska kuivui tai paleltui, joka tapauksessa sen jälkeen versoi vain tyveltään. Muutaman vuoden ajan olen jännittänyt, tuleeko sieltä jotakin perusrunkoa.

Tuli oikeaa ruusumantelia! Kukat ovat kerrotut, kuten kuuluu. 
Olen vähän hämilläni, sillä ostin taimen vain nimellä Prunus triloba mutta kuvassa oli kerrotut kukat. Tietääkseni minkään kasvin perusmuoto ei kuitenkaan ole kerrottu. Eli nimen perässä pitäisi olla jokin lajikenimi, vaikkapa 'Plena' tai 'Multiplex', jotka tarkoittavat kerrottua. 
No, taimilappujen nimiin ei joka tapauksessa ole paljoa luottamista eikä tuolloinen myyjäkään osannut sanoa mitään, vähän taisi vain ihmetellä, mitä hiuksia halon. Ilmeisesti ruusumantelin perusmuotoa on liikkeellä olemattoman vähän, joten oletus on, että se on aina kerrottua. Oli miten oli, olen iloinen!

Siitäkin olen iloinen, että olin kotona kääpiömantelien kukinta-aikaan. Tämä on sellainen pikakukkija, etenkin helteellä, että kukinta on muutamassa päivässä ohi.

Sitten aloitti kirsikkaluumu 'Nigra'.

Siellä se kasvaa, uuden puutarhavajan päädyssä. Mietin, että musta seinä puskan pohjoispuolella saattaa saada sen entistä aikaisemmin kukkaan, mutta vaikea sanoa. Nyt tuli niin kuuma muutenkin.

Seuraavaksi kirsikkajuhliin tulivat mukaan pihan vanhat hapankirsikat.

Ja lopuksi kirsikoista viimeinen, joka kukkii onneksi vieläkin: japaninkirsikka 'Royal Burgundy'.

Siitä on tullut otettua monta kuvaa läheltä ja kaukaa. Puu asuu Rohanissa, tien varressa (samoin kuin kirsikkaluumu), jolloin ohikulkijatkin voivat nauttia kukista.

Tämän kuvan otin juuri ennen kuin lähdin viikonloppureissulle...

... ja tämän kuvan otin tänään. Kukat ovat haalistuneet ja nuokkuvat kauniisti samalla, kun lehdet ovat tummuneet kesäiseen väriinsä.

Ja nyt puun vieressä kukkii sen kukkien väriin täydellisesti sointuva silkkipioni.

Vaikka missasin poissaoloni aikana kokonaan vanhan 'Åkerö' -omenapuun kukinnan, pistää marjaomenapensas 'Marleena' parastaan senkin edestä. 

Voiko enempää toivoa?
No sen verran, että sadetta toivon erittäin kovasti. Meillä ei ole satanut tippaakaan sen jälkeen kun palasin Englannin-reissulta 10.5. joten en edes tiedä, koska on viimeksi satanut. Sadepäivä on ennusteessa viikon päässä, mikä tuntuu olevan vakio, siis se, että se on aina viikon päässä. Voisi jo osua samaan päivään!


Hapankirsikka Prunus cerasus
Japaninkirsikka Prunus Sato Zakura -Ryhmä
Kirsikkaluumu Prunus cerasifera
Kuriilienkirsikka Prunus nipponica var. kurilensis
Kääpiömanteli Prunus tenella
Luumu Prunus domestica
Marjaomenapensas Malus toringo var. sargentii
Rusokirsikka Prunus sargentii
Ruusumanteli Prunus triloba
Silkkipioni Paeonia wittmanniana
Tuomi Prunus padus

12 comments :

 1. Ihanat kukkijat! Ruusumanteli oli ihan uusi tuttavuus minulle ja miten sievä se onkaan! Kirsikat nyt ovat aina yhtä kauniita ja niiden kukintaa jaksaisi katsella vaikka kuinka kauan.
  Ihanaa viikonloppua sinulle!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Teilläkin varmaan ruusumanteli menestyisi, kannattaa kokeilla! Jos tulee jossain vastaan. Talveksi täytyy kyllä suojata peuroilta. Kirsikankukat ovat ihania ja kerrotuissa kukissa on se hyvä puoli, että ne kestävät kauemmin kuin yksinkertaiset.
   Kiitos, tosiaan, kohta on taas viikonloppu; hyvää viikonloppua sinullekin!

   Delete
 2. Voi mahdoton mitä kukintaa siellä on! Ruusumanteli suorastaan sulattaa sydämen. Miten voi olla puussa noin paljon kukkia, näyttää että oksat on kaikki kukkaa täynnä!!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Onneksi on noita kerrottukukkaisia, jotka kukkivat selvästi pidempään kuin yksinkertaiset. Marjaomenapensas on todella hyvä kukkija, sen oksat on tosiaan aivan kuorrutettu kukilla.

   Delete
 3. Kuin sadun rimpsuhelmamekkoprinsessoita :)
  -Mummopuutarhuri

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ovat tosiaan, ja osa aika kiireisiä prinsessoita, kun tanssiaiset ovat nopeasti ohi :-D

   Delete
 4. Vau, mitä kauneutta ihan jokaisessa. Meinasin ensin ihastella ruusumantelia, mutta seuraavat kuvat saivat jatkamaan huokailua. Käsittämätön määrä kukkia Marleenassa. Runkokin niitä pullollaan.
  Siis Royal Burgundyn pitäisi jo kukkia. Omani on siis heittänyt henkensä. Harmi, mutta onneksi sentään vasta viime vuonna istutettu puu. En ehtinyt vielä kiintyä. Paitsi, että uusi saattaa vielä pihaan ilmestyä.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Marleena pukkaa kukkaterttuja alempaakin rungosta, varmaan sen pensasperimän takia.
   Voi itku, että pitikin tulla niin ankara talvi heti, kun ehdit hankkia Royal Burgundyn. Se on niin kaunis ja puut ovat kalliita hankintoja.

   Delete
 5. Voi ihanuus mikä kesän loisto siellä🌸
  Paljon värejä ja lajikkeita.
  Sinä olet oikein puutarha mestari hoitaessasi kaikkia ihanuuksia.
  Kyllä vettä täälläkin kaivataan. Huomenna sääennusteessa luvattu.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kaikkea on tullut istutettua.
   Hei, täällä sataa NYT! Siis ihan uskomatonta. Ensimmäinen sade noin kuukauteen! <3 Toivottavasti sinnekin sataa.

   Delete
 6. Oi, mikä kukkakuorrutus 'Marleenalla'! 'Royal Burgundyn' hattaraiset rimpsuhelmat näyttävät todella suloisilta tummia lehtiä vasten. Ihania ovat toki nuo muutkin.
  Peukut sateesta! Toivottavasti vettä tuli edes pahimpaan hätään riittävästi eikä vain härnäykseksi pari pisaraa.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kukkakuorrutus on nappi termi, sitä Marleena juuri on. Oksat pörhistyvät paksuiksi kuin kissan häntä noista kukista.
   Minustakin tummat lehdet ja vaaleat kukat ovat ihanat, jännästi sävy muuttuu alun tummemman pinkeistä kukista ja ruskeammista lehdistä kukinnan loppuvaiheen vaalea-tumma-väritykseen.
   Tänään tuli vettä kunnolla! Oikein niin, että osa syöksyi ohi vesitynnyreiden, kun satoi niin voimalla. Sadetta kesti pidempään kuin vain hetken ja päivän lopputulema oli 11 mm. Ihan huippua; etenkin, kun torstaille saattaa tulla seuraava sadepäivä. Täydellistä!

   Delete

Kaunis kiitos kommentista!