Friday 24 May 2024

Hyasinttien toukokuu

 Pikainen juttu niistä ennen kuin viimeisetkin kuihtuvat!

Siirsin Rohanin varjoisasta alkupäästä muutaman kukkimattoman hyasintin viereiseen, paahteiseen ruusu-heinätarhaan. Se kannatti. Siinä ne kukkivat nyt niin komeina kuin olisin ne viime syksynä hankkinut, mutta oikeasti ne ovat kasvaneet puutarhassani jo kymmenen vuotta ja kukkineet tässä uudella paikallakin jo parina keväänä.
Lajikkeet taitavat olla 'Woodstock' ja 'Carnegie'. Punainen kylmänkukka näyttää viihtyvän samoissa oloissa. Tässä on kesällä hyvin kuivaa ja aurinko paahtaa.

Paahde tuntuu vaikuttavan hyasintteihin. Jos on vähänkään enemmän varjoa, kukinto harvenee. Siihen varmaan vaikuttaa myös perimä. Ihana aprikoosinvärinen 'Gypsy Queen' voi olla niin kaukana luonnonmuodoista, ettei se jaksa tuottaa enempää kukkia. Toisaalta tähän kohtaan myös tulee varjo jo iltapäivällä. 
Hyasintin seurana kukkii raitatulppaani 'Quebec' ja balkaninvuokko 'Charmer'. Tai kukki, helle vei jo nämä kukat.

En ole muutamaan vuoteen istuttanut uusia hyasintteja, kun vanhatkin kukkivat hyvin. Ainoastaan muotopuutarhan tienvarren puoleisissa penkeissä on tapahtunut katoa, sillä vesimyyrät syövät sieltä sipuleita, tienvarren iso oja on niiden asuinaluetta. Minun täytyy keksiä jokin myyräeste, olisinpa tullut ajatelleeksi penkkejä perustaessani!
Viime syksynä mieli teki erityisesti sinisiä hyasintteja, niinpä hankin uutta lajiketta 'Aqua'. Jotkut helmililjat ovat yhä kukassa, nämä ovat tummahelmililjaa.

Hyasintti-ihastukseni aloitti tämä 'Top Hit', jonka sipulit istutin vuonna 2011. Aika hyvä esitys edelleen!

Vanhastaan minulla oli vain sinistä klassikkolajiketta 'Delft Blue', tässä yhdessä 'Light and Dreamy' -tulppaanin kanssa. Tällä tulppaanilla on todella hienot tummat varret, jotka korostavat kukkien hempeitä sävyjä.

Seuraavassa penkissä oli railakkaita vastavärejä, kun tähtitulppaani 'Persian Pearl', tulitulppaani 'Sweetheart' ja purppuraiset hyasintit 'Purple Sensation' ja 'Amethyst' kukkivat yhtä aikaa. 
Keskellä kuvaa on persianpikarililjaa, joka ei ole koskaan kukkinut, nousee sentään uskollisesti joka kevät yhdessä toisen tuppaan kanssa. Tänä keväänä yritin kastellakin, jos se auttaisi. Heitin niille myös lannoitetta, ehkä vaikutus nähdään vuoden päästä. Muistaakseni tein kyllä samat kommervenkit vuosi sitten.

Osa hyasinteista on vielä juuri ja juuri kukassa, kuvan vasemmassa reunassa 'Pink Pearl', oikealla 'Top Hit'. Pääosassa ovat nyt tulppaanit. Onneksi vesimyyrä ei vieraile tässä penkissä! Kukassa on ainakin 'Ballade', 'Candy Prince', 'White Prince' ja uutena viime syksyllä istutettu 'Flaming Flag', jossa on purppuraisia raitoja valkealla pohjalla. Se sointuu kokonaisuuteen täydellisesti.

Etummaisessa penkissä on enemmän purppuraa 'Laptop' -tulppaanien myötä. Riippumatossa kelpaa lojua miettimässä kaikkea kauneutta ja vehreyttä.


Balkaninvuokko Anemone blanda
Hyasintti Hyacinthus orientalis
Kylmänkukka Pulsatilla
Persianpikarililja Fritillaria persica
Raitatulppaani Tulipa Greigii-Ryhmä
Tulitulppaani Tulipa Fosteriana-Ryhmä
Tummahelmililja Muscari armeniacum
Tähtitulppaani Tulipa humilis

16 comments :

 1. Hyasintit todella tykkää asua sun luona! Minä sain ensimmäistä kertaa ne menemään talven yli ja sulostuttavat nyt tuoksullaan etupihalla. Ehkä siitä löytyi niille hyvä paikka:)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Olen yllättynyt, miten varmoja ja runsaita kukkijoita ne ovat vuodesta toiseen. Ihanaa, että sinullakin viimein kukkii hyasintteja!

   Delete
 2. Hyvin tuntuvat hyasinttisi viihtyvän, Top Hit on selvästi ollut onnistunut hankinta kun noin muhkeita kukintoja jaksaa vuosienkin jälkeen vielä tehdä.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Suurin osa tekee vuodesta toiseen runsaita kukintoja. Ainoastaan kerrottukukkainen, joka oli alun perinkin harvempi, on lopettanut kokonaan ja sitten joku liian varjossa kasvava. Ja myyrän syömät yksilöt ;-)

   Delete
 3. Hyasintit ovat osoittautuneet hyviksi puutarhakasveiksi, tosin meillä kotilot rakastavat niiden lehtiä. Kun sen tietää, on helppo saalistaa kotilot pois. Osalla hyasinteista tuntuu olevan upea kukinta joka vuosi ja sitten on niitä kukintaansa säästeleviä. Hyvä tietää auringon vaikuttavan, minullakin osa on ehkä liian varjossa.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Niiden tuoksu on puutarhassa oikein kiva, kun se on ohimenevä tuulahdus. Perhosetkin tykkäävät niistä, monta syytä istuttaa hyasintteja. Ikävä vain, että kotilotkin tykkäävät.

   Delete
 4. Pinkkejä hyasintteja voisikin yrittää kissojen tarhan ulkopuolelle. Muutenkin olen ajatellut, että siihen voisi tulla pinkkejä. Nyt siinä on sitä sun tätä, mutta eikös kasvien siirtely kuulu puutarhanhoitoon?

  Aiempaan sellaista, että kuukauden kalenteripojalle pusuja. Ja Ransulle myös.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Pinkkiä pitää pinkkitassujen puutarhassa olla. Kasvien siirtely on nimenomaan peruspuutarhanhoitoa :-D
   Pojat kiittävät!

   Delete
 5. Oletpa saanut hyasintit viihtymään ja kukkimaan kauniisti.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ne ovat kiitollisia, ei tarvitse kuin kerran istuttaa ja siitä pitäen kukkivat hyvin joka kevät.

   Delete
 6. Täytyy pistää mieleen tuo Top Hit, se näytti oikein kauniilta. Mahtavan näköistä kukintaa kuvissasi ja tuo viimeinen kuva näytti, miten hienosti kaikki eri lainat ja sävyt sointuvat yhtyeen.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Minäkin ostan Top Hitiä, jos vain eteen tulee – pariin kertaan on tullut. Näin saan useampiin kohtiin samaa väriä. Sen sävy on todella kaunis, hempeä ja pehmeä.

   Delete
 7. Kivipellon Saila26 May 2024 at 14:49

  Vesimyyrät ovat todella ikäviä naapureita, vallankin ihanille sipulikukille ja toki muillekin kasveille! Mutta kaunista hyasintti- ja tulppaanikukintaa! Tykkään hyasinteista, jokusen niitä vuosittain laitan lisää Mutta kukkivat innokkaasti vuosia lisääntyen kuten keltainen Yellow Queen. Mulla on hyasinttejä aika montaa sävyä, tykkäisin 'Midnight Skystä' Mutta kun se on mielestäni niin epäesteettinen puskiessaan maasta ylös kuin...🙈! Olen ihastunut noihin Rembrant-tulppaaneihin ja juurikin tuo sinun violettivalkoinen on suosikkini! Nyt jokin ihme putkahti maasta - punakeltainen, uskon että siinä kohden on jollain mennyt sipulit sekaisin! Nyt on niin ihanaa aikaa 💚

  ReplyDelete
  Replies
  1. Harmittaa kyllä, kun noissa muotopuutarhan tien puoleisissa penkeissä olisi paljon enemmän kasveja ja kukkia ilman vesimyyriä. Ja muutamassa muussakin paikassa, olisi puita ja pari erikoisempaa syreeniä lisää. Vasta viime vuonna aloin istuttaa uusia taimia verkolla vuorattuihin kuoppiin. Eihän ne verkotkaan ikuisesti kestä, vaan ruostuvat puhki, mutta jos nyt alkuun auttaisivat. Vesimyyrät kyllä söivät yhden aika ison luumupuunkin aivan juurettomaksi pari vuotta sitten, niin että kyllä ne vanhankin puun pystyvät tappamaan.
   Sipulit menevät joskus sekaisin :-D

   Delete
 8. Tulppaanit ja hyasintit taitavat olla juuri saariston olosuhteisiin sopivia kasveja. Harmi, kun vesimyyrät verottavat istutuksiasi mutta onneksi eivät ole ihan kaikkialle vielä eksyneet. Tuo muotopuutarhan vaaleanpunainen hyasinttien ja tulppaanien yhdistelmä on todella kaunis.
  Pitää minunkin laittaa 'Top Hit' muistiin, jos se noin komeasti kukkii vielä vuosienkin jälkeen. Yllättävän hyvin nuo vanhat jouluhyasintitkin jaksavat kukkia, vaikka selvästi nuo puutarhaan tarkoitetut kukkivat runsaammin. Varsinkin edellissyksynä istutetut. Takapihalla on nyt neljä maassa retkottavaa "jättipamppua" :D Jospa ensi keväänä olisivat vähän maltillisemman kokoisia ja pysyisivät omin voimin pystyssä edes poutasäällä. Saa nähdä, kuinka hyasintit takapihalla viihtyvät, tämä on nyt ensimmäinen kokeilu.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kyllä se niin taitaa olla, että siinä on puutarhaani hyvin sopivat kasvit ruusujen ohella, nekin kun kestävät paahdetta ja sateettomuutta vaikka kuinka pitkään. Hyasinteista ja tulppaaneista saa aivan ihania väriyhdistelmiä.
   Ne jättipamput eivät ole kovin esteettisiä :-D Toivottavasti ne kukkivat seuraavina vuosina kauniimmin.

   Delete

Kaunis kiitos kommentista!