Tuesday 21 May 2024

Ötökkäpiha

 Kylässä ollut ystävä huomautti, että täällä on paljon perhosia. Niin niitä tuntuu olevan aina, täällä ei perhosten tai muiden ötököiden häviäminen jostain syystä näy. 

Johtuisiko siitä, että ei ole tehomaataloutta, mutta on laidunnusta, on niittyjä ja luonnontilaisia metsiä. Toukkien ravintokasveja riittää. Saarissa on pienellä alalla monta erilaista elinympäristöä vierekkäin. Sillä eihän perhosia auta, jos niille on kukissa mettä, vaan täytyy olla paikka ja ravinto lisääntymiseen.

Isot päiväperhoset taitavat olla muissa puuhissa, sillä pääasiassa nyt näkyy auroraa, sitruunaperhosta ja näitä pikkuisia, joiden siipien alapuolet ovat ihmeelliset metallinhohtoisen sinivihreät.

Sitten on kaaliperhosia. Oliskohan tämä koiras-lanttuperhonen; kevätkoiraat ovat vailla täpliä. Yksi hyönteispihaa edistävä asia on se, että en ole ehtinyt leikata nurmea yli viikkoon, kun olen ollut kipeänä – lievästi, mutta juuri sen verran, ettei ole voinut tehdä fyysisiä hommia.

Jouluruusut ovat taattuja kimalaismagneetteja. Tarhajouluruusujen kukista kuuluu jatkuvaa pörinää niin kauan kuin ne vielä kukkivat.

Edellisen jouluruusun vieressä kukkii kaitaimikkä 'Blaues Meer'. Imikätkin ovat pörriäisten suosiossa.

Raunioyrtit ovat pörriäiskasveista parhaasta päästä, vaikka niitä pitääkin vahtia, etteivät karkaa luontoon – siis yrtit, eivät pörriäiset. Dave Goulson ylistää raunioyrttiä kirjassaan Kimalaisen kyydissä.
Tämä raunioyrtti oli joskus kirjavalehtinen 'Goldsmith', mutta se taantui vihreälehtiseksi. Se oli risteymälajike, joten tästä on nyt vaikea sanoa, mitä lajia tämä edustaa. Kukkien väri on pysynyt samana vaaleana kuin alun perinkin. Ainakaan tämä ei ole levinnyt mitenkään holtittomasti, vaan juuri sopivasti. 
Oikeastaan tämä on nyt kasvutavaltaan ja ulkonäöltään hyvin samanlainen kuin metsäpuutarhassa kasvava peittoraunioyrtti 'Wisley Blue' eli aika matala.

Vaahterat ovat täynnä pörinää siitä hetkestä, kun ensimmäinen kukka aukeaa. Kuva on viikon takaa, nyt ihan varkain vaahteroihin puhkesivat jo pienet lehdet!

Pidän kimalaisista erityisesti, niinpä kuvaan mieluiten niitä. Herukoissa surisee!

Karviaiset eivät jää kakkoseksi.

Muurahaisiakin riittää ja niillä on oma tärkeä osansa luonnon kiertokulussa. Nina Burtonin kirjassa Elämän ohuet seinät kerrotaan tavattoman kiinnostavia asioita muurahaisten yhteisöistä.

Kultaherukka tuoksuu hunajaiselta ja sen huomaavat myös pörriäiset.

Ankara talvi näkyy siinä, että ruusuherukassa on vain kymmenenosa muiden keväiden kukkamäärästä. Yleensä puska on aivan punainen, hyvä kun lehtiä edes näkyy. Mutta olen iloinen harvastakin kukinnasta, tämän kokoisessa puskassa kukintoja on joka tapauksessa noin sata, kun normikeväänä niitä on tuhat.

Yksi keväisiä lempipuuhiani on kuvata kimalaisia pörisemässä keisarinpikarililjan kukilla. Bonuksena kuulee hauskan matalan pörinän, kun pörriäinen on kukan sisällä. Aivan kuten sormustinkukissakin.

Ovat kultakuoriaisetkin kuvauksellisia. Tämä tyyppi punnersi ulos 'Merlot' -tulppaanista juuri, kun osuin kameran kanssa paikalle. 
Tämä on muuten hyvä tulppaanikevät: ne, joita ei ole syönyt myyrä tai peura, ovat selvästi runsastuneet. Jopa tällaiset erikoisemmat liljakukkaiset. Näitä kukkii nyt tässä tuplasti sen verran kuin istutin sipuleita muutama vuosi sitten.

'Blushing Apeldoorn' -tulppaanissa mönkii korunkaunis kullanhohtoinen seppä.

Viime vuonna Hiidenkiven puutarhan Minna lanseerasi Kuvaa kimalainen -haasteen. Se oli niin kiva, että ennätin nyt varaslähtöön. Mikäli Minna laittaa haasteen virallisesti liikkeelle, lupaan osallistua uudestaan, sillä kohta ovat eri kukat vuorossa. Sitä odotellessa olisi kiva nähdä sinunkin pihasi hyönteismaailmaa! Tämä on tällainen epävirallinen haaste ja se koskee kaikkia hyönteisiä.


Kaitaimikkä Pulmonaria angustifolia
Karviainen Ribes uva-crispa
Keisarinpikarililja Fritillaria imperialis
Kultaherukka Ribes aureum
Peittoraunioyrtti Symphytum ibericum
Ruusuherukka Ribes sanguineum
Tarhajouluruusu Helleborus Orientalis-Ryhmä
Vaahtera Acer platanoides

23 comments :

  1. Kimalaisten ja mehiläisten surina kukissa on yksi kesän ihanimmista äänistä❣️

    ReplyDelete
    Replies
    1. Niin on! Ylipäätään tämä äänimaailma. Talvella on niin kuolleen hiljaista, nyt ympäristö on eloa ja hyörinää täynnä. Se on ihanaa.

      Delete
  2. Eikös ole ihanaa kun joka puolella surraa, pörrää ja lentelee :) Sääskistä en välitä tippaakaan, vaikka tiedän niiden tarpeellisuuden ravintoketjussa... Kauniita ovat kasvisi ja hyviä pörriäiskuvia, samoin perhoskuvat.
    Ei ole hirveän kauan, kun teinkin postauksen pihan erilaisista pikkuystävistä.

    ReplyDelete
    Replies
    1. On todellakin ihanaa. Tässä on ihan elämän ytimessä keskeisellä paikalla seuraamassa kaikkea. Niin hienoa!
      Niinpä sinulla olikin kiva ötökkäjuttu tässä taannoin!

      Delete
  3. Nyt vasta yhdistin nimet. Sinulla on imiköitä näissä kuvissasi ja apupuutarhurilla on uudessa kukkapuutarhassaan myös imiköitä. Minulla ei jää kasvien nimet millään mieleen, mutta kävimme juuri äsken tutkailemassa hänen puutarhansa kevään edistymistä ja imikät olivat pinnalla. Hänen puutarhansa on vähän varjoinen, eli kevät saapuu myöhemmin kuin moneen muuhun kohtaan pihassamme. Se on tavallaan hauskaa, koska silloin kukkaloiston kesto on pidempi.

    ReplyDelete
  4. Piti vielä kirjoittaa, että kyllä, todennäköisesti se johtuu juuri mainitsemistasi syistä, että teillä on paljon hyönteisiä. Uudessa luomu-tutkimuksessakin havaittiin, että luomutilan ikä vaikuttaa hyönteisten määrään. Teillä "luomuikä" on tosi pitkä, joten hyönteiset ovat päässeet lisääntymään ja monipuolistumaan pitkän aikaa. Meillä muilla on vielä alkumetreillä nämä asiat, ainakin siltä osin, kuin olemme taaja-alueilla puutarhoinemme.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Imikkä on oivallinen varjoisampien paikkojen kasvi.
      Kyllä se tosiaan täällä pienillä saarilla näkyy, että tehomaataloutta ei ole koskaan ollutkaan. On jotenkin huojentavaa elää näin hyvinvoivan luonnon kokonaisuuden keskellä, vaikka meren tila on mitä on ja Itämeri aina riskialtis ympäristöongelmille.

      Delete
  5. Ai se oli ruusuherukka. En tunnistanut pensasta 😁

    ReplyDelete
    Replies
    1. Se ei ole ollenkaan yleinen, pärjää vain täällä etelässä.

      Delete
  6. Kimalaisia on hauska seurata. Ensimmäistä kertaa minun ruusuherukkani kärsivät rajusti viime talvesta. Kaikki kolme pensastani ovat lähes kuolleita. Kussakin on vain pari oksaa hengissä. Tänään leikkasin suurimman alas, oli se surkea näky, metrinen pensas ja täysin kuollut.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Voi itku! Toivottavasti ne lähtevät nopeasti uuten kasvuun. Minulla meni tuollaiseksi yksi, jonka siirsin pari vuotta sitten, kun se oli niin iso, että juuria katkesi oikein urakalla. Nyt se on alkanut kasvattaa pitkiä versoja ja on toivottavasti parin vuoden päästä taas lähellä entisiä mittoja. Onneksi se silti kukkii jo, mutta hyvin vähän, kun versojakin on niin vähän.
      Toivotaan, ettei toista tällaista talvea tule hyvin pitkään aikaan.

      Delete
  7. Kivipellon Saila21 May 2024 at 23:18

    Tärkeitä kavereita nuo siivekkäät ja ilman muuta ruokabaareja heille pitää pihassa olla sekä suojaisia hotelleja. Meillä on perhosia, kimalaisia ja vaikka mitä. Isäntä harrastaa metsässä ja metsä reunassa risukasoja ja mulla on kukat. Pienoinen motiivikonflikti vain on kaalimaalla, perhosentoukkia on joskus kasoittain ja en henno niitä hävittää vaan mieluummin jäämme ilman kaaleja 😊. Kultakuoriaisia meillä on paljon. Tuo rohtoreunioyrtti on niin järisyttävä kasvi minulle, ihan kauheat ihoreaktiot saan siitäkin, ötökät tykkää...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ihana kuulla, että teilläkin on hyvä hyönteistilanne! Kaaliperhosia on täälläkin todella paljon, kaaleja on vähän turha yrittää kasvattaa.

      Delete
  8. En tiedä ehdinkö saada yhtään hyönteistä kuvaan asti, kuten sinä. Viime yönä olisin ehkä saanut hyttyskuvan, jos olisin yrittänyt. Minä en niitä täällä mökin pimeydessä nähnyt,mutta Merri näki. Se yritti napata hyttysen kiinni minun yläpuolellani 🤣 T. Sartsa

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hyönteiskuvia on hyvin vaikea ottaa ilman järjestelmäkameraa. Voi Merriä, yritti puolustaa mammaa hyttysen hyökkäykseltä <3

      Delete
  9. Sepällä on hienot, varmaan multikanavaiset antennit!

    ReplyDelete
  10. Bees and butterflies are the second best thing in gardening after plants! :D I have some dedicated borders for bees and butterflies and in my plant choices I keep the little friends always in mind. Last weekend I saw a swallowtail butterfly in my garden, which is not every year occasion!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oooooh, I've never ever seen a swallowtail! They don't seem to live in the archipelago and sadly I haven't seen one inland either. That must be a sight.
      Well said, all the life in the garden is second only to the plants themselves. Designing with insects in mind is a lovely idea.

      Delete
  11. Pitääpä laittaa pian kimalaishaaste liikkeelle. Mietin sitä jo yhtenä päivänä kun seurailin oman puutarhan kimalaisia, mutta tässä on ollut kiirettä ja hulinaa jos jonkinmoista. Vielä pari työpäivää tällä viikolla ja ensi viikolle jokunen pienempi homma, niin sitten alkaisi kesäloma ja tunteja vapautuu paljon muuhunkin elämään.
    Googlasin viime kesänä tuon pikkuperhosen, jolla on metallinvihreät siipien alapinnat, mutta enpä nyt enää muista, mikä se oli nimeltään. Pitää etsiä nimi uudestaan jostain, kun ei sen mikään harvinaisuus pitänyt olla. Ihan varmaan tulee taas tänä kesänä uudelleen etsimään sapuskaa.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kuulostaapa ihanalta tuo loman alkaminen!
      Hei, sain tunnistuksen siipalta, se on kangasperhonen. Ihan tavallinen se on ja täällä niitä on ainakin juuri nyt oikein runsaasti. Päältäpäin se on ruskea, mutta siipien alapuolet ihan uskomattoman upean väriset. Kuvassa ei metallinhohto kunnolla näy, ei perhosessa eikä sepässä.

      Delete
  12. Ihana postaus ja ihanaa lukea, että niin monilla on hyönteisiä puutarhassa! Minullakin on onni, ainakin 1780-luvun alusta olevassa pihapiirissä on paljon kimalaisia ja muitakin. Keväisin kimalaiset etsivät kilvan maata tutkaillen pesäkoloja.
    Pihaa ei myöskään ole ”ylihoidettu”missään
    vaiheessa…(ei kyllä ihan riittävästikään aina :D)
    Merja

    ReplyDelete
    Replies
    1. Voi, pihapiirisi kuulostaa täydelliseltä! Aina ei pysty hoitamaan edes riittävästi, ylihoitamisesta puhumattakaan. Minusta maassamme on muutenkin aivan liikaa viivottimella vedettyjä pihoja, joista on luonnollisuus tipotiessään. Se on suuri sääli, mutta onneksi on kaltaisiasi hyönteisten ystäviä :-)

      Delete

Kaunis kiitos kommentista!