Monday 20 May 2024

Esikoita

 Nyt niitä on, vaikka menetyksiäkin löytyy.

Etelänkevätesikot kukkivat nyt täyttä päätä.

Keittiön ikkunasta on mukava näkymä, kun vaaleankeltaiset etelänkevätesikot ja saman väriset 'Cassata' -narsissit kukkivat. 

Nyt etelänkevätesikon seuraan on tullut kerrottu rentukka alhaalla ojan pohjalla.

Kaikki esikot eivät nouse. Erikoisemmat esikot viihtyvät valitettavan huonosti. Tämän kuvan alueella, aika alhaalla notkelmassa, oli vielä viime vuonna ihana junnaninesikko, mutta nyt siitä ei näytä nousevan enää mitään. Ei se viime kesänäkään ollut kovin hyvässä hapessa.

Ainoa esikko, joka on enää elossa toissavuotisesta Barnhaven-tilauksesta, on 'Carrigdale'. Sitä vanhemmista tilauksista ei ole elossa enää mitään. 
On hämmästyttävää, että kivikova savimaa mäntyjen alla on tämän mieleen. Taisin lykätä sen tähän, kun en muutakaan paikkaa keksinyt pienelle kasville – sen pitää näkyä eikä jäädä korkeampien kasvien alle. Lisäksi esikolle pitää olla varjoa. Tämä on suikeroesikoiden sukua ja ne taitavatkin olla melko sitkeitä, onhan minulla yksi toinenkin suikero edelleen hengissä monen vuoden jälkeen. Lisäksi ne leviävät mukavasti vähän maanpeittomaisesti.

Voisinhan tietysti kokeilla tälle alueelle kaikkia niitäkin esikoita, jotka aina kuolevat puutarhassani joko pikaisesti tai hitaasti: palloesikkoa, kesäesikkoa, tähkäesikkoa, junnaninesikkoa, kirjoesikkoa, luhtaesikkoa, japaninesikkoa... lista on lähes loputon. Vaikea uskoa, että ne muut tässä kumminkaan viihtyisivät, sillä paikka on kuiva.
Kuvan vasemmassa reunassa on ihana valkovuokko – ne ovat sitkeitä paksun varastojuurensa turvin ja viihtyvät! Tämä kerrottu 'Pink Delight' -lajike vanhenee vaaleanpunervaksi.

Esikkojen ystävän elämä ei silti ole ihan toivotonta, sillä kevätesikko kasvaa pihassani luonnostaan ja luonnollisesti viihtyy. Rivendellin jouluruusut kukkivat yhä, nyt esikkopellossa. Ihanat valkoiset 'Genève' -narsissit kukkivat pikaisesti, enää yhdessä on hieman kukkaa jäljellä.

Hankin viime vuonna uuden Gold Laced -loistokevätesikon, kun tuli vastaan. Näitäkin on tullut istutettua vuosien mittaan varmaan kymmenen. Nyt tämä talvehti, mikä on aivan ihanaa. Olen heikkona tämän esikkotyypin viktoriaaniseen tyyliin. 
Kun vielä selviäisi kesästäkin! Kesät tuntuvat olevan esikoille vielä haasteellisempia kuin talvet.

Ettei menisi silkaksi valittamiseksi, kerron, että siperianesikko on viihtynyt pihallani pitkään. Tämä on tavattoman kaunis ja siro. Kerran löysin siementaimenkin, mutta sittemmin se hävisi.
Sitä paitsi viime kesänä istuttamani sikkiminesikko on tehnyt pienen lehtiruusukkeen eli on elossa!

Pihaesikoita, jotka joillakuilla leviävät kuin tauti, en uskalla enää istuttaa pihalle, sillä kaikki ovat kuolleet melko pikaisesti, vaikka olen kokeillut monia erilaisia kasvupaikkoja. Nyt kasvatan tätä yhtä pihaesikkoa ruukussa kuin parastakin "Show Auriculaa".
Talvet tämä viettää keittiöni lattialla ja vaikuttaa ihan tyytyväiseltä elämäänsä. Ruukussa alkaa olla ahdasta, ehkä uskallan ottaa palan ja istuttaa puutarhaan – johonkin paikkaan, johon en ole vielä esikkoa kokeillut. Onko sellaisia?


Etelänkevätesikko Primula elatior
Junnaninesikko Primula aurantiaca
Kevätesikko Primula veris
Loistokevätesikko Primula Polyantha-Ryhmä
Pihaesikko Primula × pubescens (=Auricula-hybridit)
Rentukka Caltha palustris
Sikkiminesikko Primula sikkimensis
Siperianesikko Primula cortusoides
Suikeroesikko Primula Pruhoniciana-Ryhmä
Valkovuokko Anemone nemorosa

12 comments :

 1. Onpa hyvä teksti tuossa alimman kuvan ruukussasi. Täytyy juhlistaa tosiaan sitä, että jokin kasvi pysyy hengissä - tavalla ta toisella. Minä en tunnista suurinta osaa omista esikoistani. Pihaesikon, palloesikon, luhtaesikon tunnistan ja loput ovat muita esikoita. Kevätesikko ja etelänkevätesikkokin meinaa mennä sekaisin. Sinulla on melkoinen tietämys.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hengissäpysyminen on iso ilon aihe, siitä voi sitten lähteä yrittämään parantaa elinolosuhteita.
   Kevät- ja etelänkevätesikko on helppo tunnistaa: kevätesikon kukka on kapeampi ja siinä on oranssit täplät sisällä. Kukkien kokoero on selvä (etelänkevätesikolla suurempi) ja etelänkevätesikon keltainen paljon vaaleampi. Lisäksi kevätesikko kukkii selvästi etelänkevätesikkoa myöhemmin.

   Delete
 2. Kivipellon Saila21 May 2024 at 13:54

  Harmillista että esikkorakastajaa noin koetellaan, mutta ehkä juuri siksi! Rakastustestissä sitkeimmistä tulee rakkaimpia ja joskus joka musta hevonen yllättää ja kukkii mattomaisena kaiken uhallakin! Esikot ovat ihania! Mulla tähkäesikot ovat haasteellisia ja myös japaninesikot, palloesikoita pitäisi hankkia lisää. Täytyy tehdä tilaus Barnhaveniin...🤔

  ReplyDelete
  Replies
  1. On selvää, ettei pihani ilmasto ole otollinen useimmille esikoille, mutta silti en pysty luovuttamaan. Minäkin varmaan teen taas jonakin kauniina päivänä tilauksen Barnhaveniin ja tilaan jälleen kerran junnaninesikkoa ja muita kaunokaisia, jotka kerta toisensa jälkeen kuolevat :-D

   Delete
 3. Sorry to hear about your Barnhaven primulas. It is joy and devastation of gardening - to gain and lose plants. Don't be sad and order new ones! ;)

  Love the sign on last picture!

  ReplyDelete
  Replies
  1. I will follow your advice :-D
   Sadly the hard winter seems to have killed some Brunneras too. Blast – I especially like them (too).

   Delete
  2. I lost a Brunnera too - 'Mr Morse' - gone! And the plants-woman who gave it to me refuses to believe! :D

   Delete
  3. Oh noooo! She means that Morse is immortal? Well, he pretty much is...
   My Mr Morse is luckily alive, but I lost him too once and then bought two, but last year had only one living. But there are a few other Brunneras that have not yet come to surface. Let's not lose hope just yet – I think last year my Morse came up very late.

   Delete
 4. No mutta onneksi muutama esikko viihtyy hyvin. Tuo siperianesikko on valtavan kaunis. Nilan siemenkirjeeseen laittamista esikonsiemenistä ei ollut varmuutta, mitä lajia ovat mutta muistaakseni arvelit jonkun postauksen kommentissa sen voivan olla siperianesikkoa. Taimissa on nyt kukkanuppuja tulossa, joten pian pääsen arvuuttelemaan, mitä niistä on kasvanut. Jännittävää, kun jotain aivan uutta on tulossa kukkaan!
  Noista "tavan talliaisistakin" on tullut hienoja sävyjä, kun purppurainen ja valkoinen menivät risteytymään enkä hennonut kitkeä kaikkia siementaimia pois. Yksi ihana laventelinsävyinen löytyi nurmikolta mutta lapset menivät keräämään sen kukan omiin leikkeihinsä ennen kuin tulivat minulle kertomaan. Näyttivät kuitenkin, mistä olivat sen löytäneen ja yhdessä kaivoimme taimen kukkapenkin puolelle.
  Täällä esikot viihtyvät yleensä ottaen hyvin mutta tähkäesikko ja muutama palloesikko on matkan varrella kuollut. En tiedä, tykkäisivätkö ne sitten vähän kuivemmista olosuhteista kuin näistä meidän viime vuosien läpimäristä kesistä :D

  ReplyDelete
  Replies
  1. Muistan minäkin, että olen bongannut siperianesikkoa Nilan blogista. Sillä on niin omintakeiset lehdetkin, soikeat ja vähän kuin piparkakkureunaiset, melko pienet. Kaiken kaikkiaan se on todella kaunis esikko. Ja arvaa mitä: huomasin, että sen siementaimi kukkii! Kasveja on kuin onkin kaksi. Että ihan turhaan tässä voivottelin, kun tuollainen ihana aarre viihtyy.
   Voi ei, onneksi erityinen laventeliesikko kuitenkin löytyi ja pääsi kukkapenkkiin!
   Arvaas mitä, katsoin juuri säätiedotuksen ja näyttää siltä, että teille tulee vettä, ehkä jopa parinakin päivänä tässä loppuviikolla. Toivon todella, että ne päättävätkin tulla tänne!

   Delete
  2. Unohdin käydä katsomassa, mitä olit vastannut. Vettä tosiaan satoi yhtenä iltana sen jälkeen kun olin jo tullut sisälle. Ei sitä kyllä (onneksi) niin paljoa tullut kuin ennusteissa oli arveltu ja seuraavan päivän sateet kuihtuivat johonkin matkan varrelle. Sadevesitynnyreihinkään ei kertynyt kuin pikkuisen pohjalle. Onpa ollut ihanaa vaihtelua; aurinkoa, lämpöä ja kuivaa! Maakin on jo parin sentin syvyydelle melko kuivan tuntuista, siitä syvemmällä on ihan selvästi vielä kosteaa.
   Tänään oli ensimmäinen esikon nuppu alkanut raottua ja juuri tuota samaa liilansävyä sieltä näyttäisi tulevan. Ehkä huomenna alkaa olla enemmän avonaisia kukkia kuvattavaksi.

   Delete
  3. Kuulostaa mukavalta, paitsi minusta tuo kuiva pintamaa kuulostaa ihan kauhealta, meillä kun alkaa olla jo ihan huolestuttava kuivuus.
   Löysin tässä yhtenä päivänä toisen melko lailla saman näköisen esikon lehtiä myöten: purppuraesikko, Primula saxatilis. Esikkosi voi olla sitäkin, ja myös minun esikkoni, vaikka olenkin ostanut sen siperianesikon nimellä. Mutta noihin taimilappujen nimiin ei ole paljon luottamista.

   Delete

Kaunis kiitos kommentista!