Thursday 23 May 2024

Raikkaan valkoista

 Minulla on yksi metsäpuutarhapenkki mäntyjen alla, jota ajattelen tähän aikaan vuodesta "Riina-penkkinä" rakkaan blogiystävän mukaan blogista Versoja Vaahteramäeltä. Alueelle on kertynyt valkoisia kukkia ja valkokirjavia lehtivärejä ja juuri nyt se on eniten Riinan tyylinen eli raikkaan valko-vihreä.

Vihreä-valkoinen kerrottu valkovuokko 'Monstrosa', keltapeippi 'Hermann's Pride' ja valkoraitalehtinen kielo 'Albostriata' – tämä kasvitrio täyttää mielen ilolla joka kevät. Akileijoja täytyy taas raivata, muuten ne peittävät kaiken alleen.

Hiukan taempana kurkistelee ihastuttava valko-keltainen loistokevätesikko. Krookuksen lehti näkyy, nekin kukkivat valkoisina. En erityisesti suunnitellut alueen värimaailmaa valkoiseksi, kunhan mietin, mitä mäntyjen alle istuttamieni havupensaiden kanssa sopii ja mikä sopii yhteen. On tässä muitakin värejä, erityisesti myöhemmin.

Pienen alueen toisessa reunassa on aiemmin mainittu 'Carrigdale' -esikko ja valkovuokko 'Pink Delight', joka ei ole toistaiseksi yhtään pink, mutta kukka mennee vanhetessaan siihen suuntaan.

Turkintähdikkejä löytyy sieltä täältä, ne kukkivat runsaina ryppäinä aivan maan pinnassa.

Idänsinililja 'Alba' on levinnyt mukavasti sinne tänne. Ihastelen sen sointumista yhteen pikkukäenrieskan kanssa.
Tästä voi päätellä, että valkoinen, keltainen ja vihreä ovat minusta ehkä maailman kaunein väriyhdistelmä puutarhassa.

Muotopuutarhassakin on valkoista – ainakin jos ottaa riittävän tiiviin rajauksen. Nämä ovat 'Purissima' -tulitulppaania.

Oikeasti niiden seurana on purppuraisia 'Laptop' -triumftulppaaneja ja purppura-valkoisia 'Ballade' -liljatulppaaneja, taustan penkissä myös purppuraisia hyasintteja.

Heti muotopuutarhan ulkopuolella vaahteran alla kukkivat 'White Lady' -narsissit. Nämä kuuluvat pienitorvisten ryhmään, toinen vanhemmista on valkonarsissi.

Suuri osa valkonarsisseista on tänä keväänä taantunut, mutta tämä reipas ryhmä on onneksi hyvin elossa ja kukassa. Sain sipulit narsissivaihdossa vuosia sitten Kosotäti-nimiseltä bloggaajalta, ja nämä ovat vanhaa kantaa. 

Ruusu-heinätarhassa kukkii nunnannarsissi 'Curlew'. Ihana kermanvaalea väri ja taivaallinen tuoksu!

Koiranhammas 'White Beauty' (Erythronium californicum, jolla ei kai vielä ole suomenkielistä nimeä) yllätti kukkimalla sekä saniaistarhassa että pienten herkkujen nurkassa. En edes huomannut kukkavartta ennen kuin kukka avautui.

Nyt on joka suunnassa niin kaunista! Ruskopenkki hehkuu tulppaaneja ja rusotuomipihlajan kukintaa.

Rakastan tarhakalliokielon vahvaa vartta, joka ponnistaa korkealle esitelläkseen pikkuiset, nuokkuvat vihreä-valkoiset kukat.

Päärynä 'Gera' lupailee taas upeaa kukintaa, vaikka puu on vasta metrinen.

Tähtimagnolia.


Idänsinililja Scilla siberica
Keltapeippi Lamium galeobdolon
Kielo Convallaria majalis
Liljatulppaani Tulipa Liljakukkaiset-Ryhmä
Loistokevätesikko Primula Polyantha-Ryhmä
Nunnannarsissi Narcissus Jonquilla-Ryhmä
Pikkukäenrieska Gagea minima
Päärynä Pyrus communis
Rusotuomipihlaja Amelanchier lamarckii
Tarhakalliokielo Polygonatum × hybridum
Triumftulppaani Tulipa Triumph-Ryhmä
Tulitulppaani Tulipa Fosteriana-Ryhmä
Turkintähdikki Ornithogalum oligophyllum
Tähtimagnolia Magnolia stellata
Valkonarsissi Narcissus poëticus
Valkovuokko Anemone nemorosa

20 comments :

 1. There is growing love for white blooms in me! I might end up with an entirely white garden one day! :D So I like everything above here!

  Tom Stuart Smith's garden at this years Chelsea Flower Show is absolutely fabulous! All these frothy white umbels along with white foxgloves and azaleas... You can check out BBC's Chelsea coverages on Youtube. ;)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Glad to hear!
   You know, I haven't had time to look at Chelsea gardens this year, will do that asap. TSS:s gardens have before been favourites and this one sounds breathtaking. It's all in the combining, isn't it.

   Delete
 2. Kaunis valko-vihreä-keltainen -väriyhdistelmä toistuu myös Purissima-tulppujen kuvassa. Se on todellakin raikas väritrio, jossa etenkin kevään ja alkukesän ihana valo pääsee leikkimään ja korostamaan luonnon tuoreutta.
  Aivan ihana tähtimagnolian nuppu.
  Tuleeko kalliokieloihisi toukkia syömään ne lehdettömäksi? Minulla on käynyt niin kahtena edellisenä kesänä. Varmaan sama toistuu tänäkin vuonna.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tuo taitaa olla niin totta, että erityisesti keväässä tuo väriyhdistelmä toimii. Kun ympärillä on ihania kellanvihreitä tuoreita puiden lehtiä.
   Täällä ei ole vielä kalliokielon syöjää ollut. Paitsi peurat – jos ne pääsisivät pihaan, olisi tarhakalliokielot vain 30 cm korkuisia riivittyjä tappeja.

   Delete
 3. Nämä väriyhdistelmät ovat oikeasti raikkaan kauniita!

  ReplyDelete
 4. Replies
  1. Niin on, ja joka puolella ympäristössäkin.

   Delete
 5. Aina ei tarvita värejä, siihen että on kaunista! Keltapeippi näyttää mielenkiintoiselta.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tavallisesti keltapeippi leviää pitkillä lonkeroilla, ja se onkin kiva joidenkin hankalien puiden alle, mutta tämä 'Hermann's Pride' ei leviä ollenkaan, vaan kasvaa tupasmaisesti ja lehdet ovat tuollaiset hyvin jännästi kuvioidut. Se on ihan huippukasvi.

   Delete
 6. Heleää ja kaunista.
  Harmittaa, kun oma Leonard Messel magnoliani menehtyi.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Voi eeeiiii! Hitsi. Magnoliat ovat niin upeita. Olen istuttanut niitä paljon enemmän kuin mitä puutarhassani kasvaa (2 kpl), mutta täytyy niitä kokeilla aina uudestaan, kun ovat niin hienoja. Toivottavasti löydät vielä uuden unelmiesi magnolian!

   Delete
 7. Ihana on Riina-penkiksi kaikkine valkoisine kaunottareineen. Minäkin olen käynyt ihailemassa tarhakalliokielon kukkavarsia.
  Rusotuomipihlajasi on todella täydessä kukassa. Nyt on niin paljon kaunista joka puolella :).

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ihanaa, kuin kaikenlaisia eri muotoisia kasveja nousee maasta! Kunpa ajan voisi pysäyttää tähän, kun juuri mikään ei vielä ole lakastunut – paitsi kevään ensi kukkaset, joita onkin jo ikävä.
   Täällä onneksi vasta omenapuut ja syreenit ovat tulossa kukkaan, joten kauneutta riittää vielä kukkivissa puissa.

   Delete
 8. Voi ihanuus mitä ihania valkoisia kaunottaria. En edes osaa sanoa mikä kukista on kaikkein kaunein.
  Mukavaa viikonloppua sinulle.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Valkoiset ovat klassisia ja raikkaita kaunottaria.
   Kiitos, ihanaa viikonloppua sinullekin!

   Delete
 9. Hienon näköistä, tykkään myös kovin vihreä-valko-keltaisesta 💚🤍
  Pirkko

  ReplyDelete
 10. Valkovihreä yhdistelmä on kyllä raikas, ja ripaus keltaista sopii oikein hyvin niille kaveriksi:)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Niin on ja niin sopii. Vaikea uskoa, että se olisi kenenkään mielestä ruma tai tunkkainen, vaikka keltaisen vastustajia löytyykin yllättävän paljon.

   Delete

Kaunis kiitos kommentista!